V skratke:
Bývame na SR, muž Nemec, ročné dieťa.
Ja nemecky viem akurát tak ahoj, vlastne ani to :D. Viem smutne, ale mne sa ten jazyk proste nepaci, pride mi hnusny a strasne tazky. Ani neviem ci som schopna sa ho naucit. Vraj do pol roka by som vedela sprechovat. No to jiste :D
Už týždeň mam v hlave zeby sme odisli. Lebo vsak co tu? (a nie, nie je to ta mania odchadzania po zmene vlady)
Pytala som sa ho, ak by som suhlasila s odchodom, kedy by sme išli. Tak povedal, že do týždňa by sme tu už neboli. Viem, ze on je tu len kvoli mne, lebo ja tu chcem byt.
Bojim sa, ze ked tam pojdeme, ze uz by sme sa nevratili spat.
Jedine iba ak ja sama bez neho...a to by bol nas koniec.
Odisli by ste?
Lebo čo tu? A čo tam? Akú prácu máš ty a akú on? Akú prácu by mal tam a čo by si tam robila ty, keď nemecky sa odmietaš učiť? Ako máte vyriešené bývanie tu a ako by ste bývali tam? Z tohto čo píšeš ťažko radiť, pretože to čo som písala by boli podstatné otázky pre mňa.
chces byt tu, ale mas v hlave, ze by ste odisli a na konci hovoris, ze sa bojis, ze by ste sa uz nevratili..moja otazka znie: naco vobec uvazujes o odchode? ked nemas ten jazyk rada a nedokazes sa ho naucit (ako ja), co by si robila v nemecky hovoriacej krajine?
Nemecko je pomaly moslimské, ja by som nešla. Ale je to na Tebe, aj keď z Teba priam kričí nechuť tam ísť.
@melanta on tam ma pracu, moze sa tam kedykolvek vratit a ma tam byt. ja mam pracu tu, aj ked som moemntalne na RD. len otazne je, ci sa ja po RD budem mat kam vratit.
@veronika_sk000 nikde netvrdim ze sa ho nedokazem naucit, ja som to ani neskusala. a mozno naozaj nedokazem neviem.
A keď ste spolu plánovali dieťa, tak ako ste sa dohodli? Predpokladám, že takúto podstatnú vec ste si vyjasnili keď ste plánovali dieťa.
A s mužom sa akou rečou rozprávate? V cudzej krajine sa cudzí jazyk na teba chtiac nechtiac nalepí, ale čo by si tam robila na začiatku keď nevieš nemecky?
Isla by som. S tym, ze zatial dohoda, ze to skusis pocas RD. Naucis sa jazyk (velke plus pre teba so buducnosti), vyskusas to tam. A ak by sa ti tam nahodou nepodarilo zzit, po RD naspat. Resp aby s tym manzel ratal, ze to mozno nie je nastalo
@melanta ze zatial budeme tu, a casom uvidime. on s tym nema problem ostat tu. asi mam len vela casu a nudy na RD tak si vyrabam starosti :D
Inak on má prácu tam. A zároveň žije kvôli vám na Slovensku. Tak ako môže žiť na Slovensku ak má prácu v Nemecku. V každom prípade, rozhodla si sa mať dieťa s cudzincom. Takže sadnite si a povedzte si za a proti. Od bývania, cez prácu vás oboch, neskôr škôlky školy, cestovanie za rodinou.
@slavkadi anglicky
Nie, uroven Nemecka upadla a co sa tyka skolky a skoly … tak sa nauci skor inu rec ako nemcinu. Pokial nie ste zabezpeceni tak, ze nemate Problem si vyberat alebo nejdete na nejaku este nemecku dedinu … tak nizsia stredna trieda v prenajatom byte v ziadnom pripade. Su krajiny, kde sa zarobi menej ale pocitovo mas vyssi zivotny standard.. jedlo, pocasie. Nevies po nemecky a asi RD budes mat este zo Svk … no neviem … al fakt nezarobi min 3000 cisteho alebo nemate vlastnu nehnutelnost bude to na knapp .. aspon v Mnichove stoji 2 izbak 1200 - 1500 a vyssie bez energii …
Si na RD, ideálne ísť na skusy.Ked je jeho byt voľný, neprenajina, to je ako ist na dovcu. Musí ta mat veľmi rad, keď akceptuje život na sk. Paci sa mu tu? Možno už ma po krk angelinych hostí, od 2015.
Wir schaffen dass😃
Prelož na Ja to zvládnem. 😂😂
Normálne by som si to spísala. Co hovorí pre život na Slovensku, co proti, co hovorí pre život v Nemecku, co proti. "Upadnute" nemecké školstvo je asi dvadsať úrovni nad "vyspelým" slovenským a pokiaľ muž nie je z Berlína ci Frankfurtu, sú moslimovia asi rovnaký problém ako naši cigáni. A teda fakt si neviem predstaviť, ze by som mala v hlave tak vymetené, aby som "neznášala" jazyk milovaného partnera. Nemusím ho milovat (ten jazyk), ale chcieť mu plne porozumieť by bolo pre mňa úplným základom aj keby priam hovoril jazykom Itza.
A muzova rodina sa s Tebou bavi tiez anglicky? Neni potom blbe, ze napr jeho rodina ( ak mate kontakt) moze cokolvek hovorit medzi sebou a Ty len sedis? Lebo pre mna bol toto motor sa naucit nemcinu na naozaj dobrej urovni. Muz je Rakusan a jeho rodicia hovoria aj anglicky, ale v ziadnom pripade by som mnou a medzi sebou hlavne anglicky nehovorili. Prave dost tlacia na to, aby zmazali vsetko z tej slovenskej identity. Cize ja si neviem predstavit ostat takto bez nemciny. Ten jazyk inak zboznujem, je nadherny. Cim viac sa ho ucim, tym viac ma bavi. Teraz idem robit C1 a teda mam zase kurz jazyka.
Co sa stahovania tyka, budes sa musiet prisposobit, ale skusit zivot inde je dost dobre a hlavne mozno aj spoznas ako je partner tam priamo v tej krajine s tou mentalitou. Za mna je to dost zaujimava skusenost. A skrz to, ze su tam moslimovia, to zalezi kde byvas. Napr ja v Rakusku na dedine, no ak mame jednu takuto rodinu tak je vela. Vacsinou su vsetci iba Rakusania a potom nejakym mix AT/ SLO a pod
Neodisla,nemam rada Nemcov . Ak tu on ma dobru pracu,tak by som nesla. Co by som tam robila? Tu uz mam pracovne skusenosti,vybudovanu nejaku karieru a tam co? Riady umyvat,v bare robit?
Ja by som sa riadila podľa toho kto zarába a kde lepšie alebo dobre zarobí.
Keď on tu zarobí dobre a je tu vpohode, tak ostať. Ak on tu zarobí zle a je živiteľ rodiny, tak ísť s manželom.
Ak financie máte pol na pol tak je to na vzájomnej dohode.
@autorka Ja by som to na Tvojom mieste skúsila. Ešte 2 roky môžeš byť na RD. To je dosť času, aby ste vyskúšali, ako by to išlo. Keď máš muža Nemca, nemčinu sa naučíš rýchlo. Budeš chodiť na intenzívny kurz a doma všetko, čo sa na kurze naučíš, budeš trénovať s manželom a jeho rodinou. Uvidíš, pôjde to rýchlo. Ak vieš angličtinu, tak sa rýchlo naučíš aj nemčinu, aj keď teraz ten pocit nemáš.
Ešte sa opýtam, je to manžel, či priateľ? Pýtam sa to kvôli daniam a zdravotnému poisteniu v Nemecku. Je lepšie, ak by ste boli manželia. Ako ženatý by mal nižšie dane a zdravotne by si mohla byť aj s dieťaťom poistená pod ním. Samozrejme, aj Ty si tak lepšie "istená" z právneho hľadiska.
Prenájom sa dá v pohode z nemeckého platu zaplatiť, ale ak tvrdíš, že má vlastné bývanie, tak by som neváhala ani minútu (ušetrené peniaze za prenájom). Nevyskúšaš, nevieš. Dohodnite si tie 2 roky na skúšku a potom sa rozhodnete čo ďalej.
Predpokladám, že manžel má nemeckého zamestnávateľa a nezarobí zle ani na Slovensku. Aj keď v Nemecku by mal plat asi lepší. Prezradíš v akom odbore pracuje? Kde si pracovala Ty, bola si v práci spokojná (aj platovo), chcela by si prácu robiť aj po RD, vedela by si tú prácu vykonávať aj v DE? Tieto otázky si v sebe vyrieš.
Čo sa dieťaťa týka, Ty s ním rozprávaj po slovensky, manžel po nemecky. Dieťa sa prispôsobí a týmto spôsobom sa naučí obe reči na rovnakej úrovni.
My sme sa vrátili pred mesiacom z Nemecka. Čo ti poviem. Ak si nedáš prihlášku do jaslí , keď zistíš že si tehotná nemáš šancu. My sme bývali 40km od Mníchova. Pokiaľ nemáte isté bývanie tak tam nechoďte. My sme zháňali byt po známosti aj tak sme ho nedostali 3 izbak 1500 + energie. A to ak som písala 40km od Mníchova. Našli sme 2 izb. Podkrovný bez balkónu 800 € zo všetkým. Boli sme tam 9rokov mala by som hovoriť plynulé po Nemecky,ale mala som kolegov Čechov takže som mluvila český. Dostala som sa na úroveň B1. Aj to nie gramaticky správne.
Ak chcete vedieť viac pýtaj sa.
A dieta bude teda hovorit akou recou?
Ja by som sa pokusila naucit sa nemcinu, predsa len je to najlepsia cesta ci uz kvoli moznostiam, praci a hlavne dietatu
Zdravím,
určite áno už len preto, že dieťa by trávilo viac času s ockom.
Ak hovoríš anglicky, tak nemecky sa ti bude ľahšie učiť, bonus do života vedieť dva jazyky väčšie šance si nájsť dobrú prácu.
Zmeniť stereotyp za inú krajinu, iné prostredie, nový ľudia je výborná skúsenosť.
Na začiatku to bude ťažké, (hovorím z vlastnej skúsenosti, hlavne teraz na jeseň ) ale daj tomu šancu.
Môže sa ti tam tak zapáčiť, že sa ti nebude chcieť vrátiť, ak nie, tak sa po RD vrátiš, ak Vás ľúbi tak pochopí, že nie si tam šťastná a možno sa vrátite spolu ??
Nenechaj sa odradiť komentármi ľudí čo nemajú takúto skúsenosť, alebo sa vrátili musíš si to zažiť sama. Veľa šťastia.
@sapetka no v Mnichove Harthof, am hart a Hasenbergl (ale to uz je hardcore ghetto by sa naucil mozno po arabsky alebo nieco podobne ) v Berline mas tiez par stvrti, kde v skole Nemca budes tazko hladat … kazda stvrt oblast je taka aka je, preto je si dobre rozmysliet, kde budu byvat a ake maju moznosti
Chod. Rodina ma byt spolu a tam mate lepsie vyhliadky. Co sa jazyka tyka, odporucam Jazykovy mentoring + pozri metoda spatnych prekladov, ak vies anglicky, odporucam knihu Assimil + nejaky serial, kt si videla/poznas pozerat po nemecky s nemeckymi titulkami al bez napr na Disney+ al Netflix a pod. Postupne pridat konverzacie.
Mala som NJ na skole a neznasala som ju/nevedela/nemala som na bu bunky, ale toto su metody, kt som sa ju dokazala naucit na komunikativnu uroven ;)
Drzim palce
Chod. V Nemecku sa dohodnes aj po anglicky. Určite sa začni učiť aj nemčinu. Tu skapal pes.
V podstate ak má on dobrý nemecký plat tak by som kľudne zostala aj na SVK, však tu sa tiež dá žiť dobre keď máš penízky si všetko uplatiť a podplatiť.
Choď