Dostanem slovenský rodičovský v Nemecku?

21. mar 2023

Ahojte, ja by som sa chcela opytat, manzela vysielaju von ako diplomata, a ja som na rodicovskej dovolenke. Syn ma 2 roky, budci rok bude mat 3.

Treba to niekde nahlasit, ze odchadzam docasne (na 3 roky) zo SR? Este ten 1 rok mi budu platit rodicovsky prispevok?

Dakujem!

anjelicek26
21. mar 2023

Kedze muz bude poberat stale slovensky plat a mat slovensku pracovnu zmluvu ako diplomat, ty zamestnana asi zatial nebudes, tak normalne mate centrum zaujmu stale na slovensku a poberas bez zmeny rodicak. Otazne je, co bude po tych troch rokoch... ale pani, co riesi papierovacky na ambasade, s vami doriesi aj toto, je to jej povinnost vam pomoct zo vsetkymi vecami pri stahovani, ked idete pracovne. Aj co sa tyka zdravotneho poistenia. Ked sa ty zamestnas v nemecku, budete poberat cez teba nemecky Kindergeld a ty nemecky plat, muz nadalej slovensky. Dovtedy sa zabehnes a prezistis od inych sloveniek, ze co a ako, kazda si tym presla po stahovani.

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. mar 2023

@anjelicek26 dakujem! Ja zatial s malym zostanem doma, nebudem chodit do roboty, ale na sk by som chcela predlzit rodicovsku dovolenku na neplatenu. Ako to je potom so skolkami? Aj v nemecku chodia az od 4. rokov? Ja som rozmyslala, ze ho zatial dam do nejakej sukromnej na par hodin tyzdenne, aby mal aj kolektiv deti.

anjelicek26
21. mar 2023

Tak tu su deti od roka v jasliach alebo u opatrovatelky... od 2/3 rokov skolka, podla toho ktora.