Zvýšené pečeňové aj svalové testy

suzi212
13. nov 2024

Dobrý deň.Synovi pri odbere krvi zistili zvýšené S-CK 5,02.Norma je do 3,50.ALP zvysene len o 0,10.Inak ma zistený celiakiu.Pred rokom prekonal boreliozu ktorú mal už v 2.štádiu.Odvtedy ho pobolievaju chodidlá.Syn ma 5,5 rokov a nemá žiadne iné pohybove problémy nemá.Myskite že ma na to vplyv ta borelioza? Doktorka sa k tomu niako nevyjadrila..ďakujem

majamat
13. nov 2024

celiakiu ma zistenu kedy?

suzi212
autor
13. nov 2024

@majamat tohto roku v aprili

majamat
13. nov 2024

@suzi212 pecenove testy mozu byz zvysene aj pri celiakii.
ten svalovy enzym neviem, ale tusim som kedysi citala, ze ak by bol problem vo svaloch, tak je zvyseny mnohonasobne. su tam vlemi vysoke hodnoty.
tusim aj moja dcera mala nieco take mierne zvysene a teda tiez ma aj celiakiu. no nepamatam si to uplne.

suzi212
autor
13. nov 2024

@majamat zabudla som napísať ze pred odberom bol ešte v škôlke a vykonával fyzickú aktivitu,taktiež par dni predtým bol prechladnuty a bolelo ho uško.

majamat
13. nov 2024

@suzi212 neviem aky to ma vplyv. pri traume kostroveho svalstva sa zvysuje,a le nasla som, ze moze byt zvyseny aj pri ochreniach GIT ( cize gastrointestinalneho traktu.

majamat
13. nov 2024

teraz pozeram, ze aj rpi zvysenej namahe a dokonca pri venoznom odbere.

majamat
13. nov 2024

pri myopatii byva 10-nasobne zvysena hodnota.
zrejme je to nieco prechodne.

suzi212
autor
14. nov 2024

@majamat kde ste prosím našli informáciu ze môže byt zvysene CK pri Git ochoreniach...pozrela som vydledky z mája.kde ma tiež zvýšenú hodnotu CK o 1,5.cize skoro rovnako.myslim že to bude mať súvis s celiakiou...sestra povedala ze to je minimálne riešenie ktoré nie je vôbec vážne.

suzi212
autor
14. nov 2024

@majamat ste zlata ďakujem vam