Výber mandlí u dospelého

sudabe
11. sep 2018

Ahojte prosim poradte a napiste vase skusenosti. Mala som streptokoka a uz sa neukazal ale mam protilatky v krvi aslo 527 doktor mi odporucil vybrat mandle. Bojim sa toho ale neviem sa rozhodnut ci ano alebo nie poradte

raszuz
11. sep 2018

@sudabe Ja som to absolvovala teraz v juni, robili mi to v celkovej, rano som prisla, hned na salu, a na druhy den vecer domov ....
popravde, tie tri tyzdne po boli krute, zapach z ust, bolest rany, zubov, usi, tvarovych kosti, flector a panadol ultra rapid, boli moji naj kamosi ... nehovoriac o mensej komplikacii, kedy mi museli byt nasadene antibio .... ale prezila som, a ak ti to ma pomoct, tak za mna ano ... ja som mala chronicky zapal, semtam strihnuty hnisavymi anginami a skoro 3 cm mandle, ktore boli total "hnile" ako povedal ORL po operacii, takze neplnili uz svoj ucel....

miriam439
11. sep 2018

@sudabe Mne tiež vyberali mandle ako dospelej, tiež kvôli streptokokovi alebo stafylokokovi, už si presne nepamätám, bolo to dávno. Od vtedy všetko OK, hrdlo ma boli fakt minimálne.
Ja som však pri operácii mala komplikáciu, zle som zareagovala na anestetikum, skoro som sa tam zadusila. Dodnes mám pred očami tú scénu....
Ale nebyť toho, tak všetko fajn, extra bolesti boli len prvé dni, ale aspoň som sa mohla do sýta najesť zmrzliny 😋 lebo to bola vtedy odporúčaná liečba po vybratí mandlí.

sudabe
autor
11. sep 2018

@raszuz dakujem pekne fuha bude to krute aspon budem pripravena ja mam ist rano hned na salu a este2 dni budem v nemocke najviac sa boim narkozy, minuly rok som bola zo synom a on znasal narkozu dost zle to boli len nosne mandle moje krcne. A marodovala si potom este kolko ci uz si isla robit?

sudabe
autor
11. sep 2018

@miriam439 no dakujem za nazor azda ma to obijde

raszuz
12. sep 2018

@sudabe tri tyzdne som bola doma, v roboteby som to nedala

raszuz
12. sep 2018

@miriam439 na zmrzlinu som sa tesila a teraz ju uz nedoporucuju, tak som bola sklamana 😉

zuzik8778
12. sep 2018

mne vyberali mandle teraz v máji...tiež som bola pod celkovou anestéziou..ja som našťastie nemala žiadne komplikácie..ani počas operácie a ani po nej..tie bolesti sú kruté, ale s flectorom sa to dalo prežiť..aspoň mne ten flector zabral parádne..treba si potom aj veľa vyplachovať ústa repíkom, alebo kamilkami..ten zápach z úst a povlak na tej rane je nepríjemný, ale po čase to prejde..ak máš problémy a neustále zápaly, tak neváhaj..čím skôr sa odhodláš, tým skôr to budeš mať za sebou a budeš mať pokoj..

danicabbb
12. sep 2018

@zuzik8778 ahoj a používala si flector naplaste?

raszuz
12. sep 2018

@danicabbb praskovy davaju

benit
12. sep 2018

@sudabe ja som bola 5 rokov do zadu. Takto na jesen. Prisla som za hodku mi to spravili a vecer domov. Sukromne centrum. Platila som 100€. Praskovy nimesil zaberal na dlho. Odporucali pit kamilkovy caj. S pn rataj aspon 4 tyzdne. Ja som isla po 3 do prace a bola to chyba. V praci vela rozpravam a vycerpavalo to.

sudabe
autor
12. sep 2018

Dakujem ten flektor to si kupim riadne v lekarni oni mi odporucia brat aj antibiotika po zakroku?

benit
12. sep 2018

@sudabe mne doktor dat nechcel ze az ked budu komplikacie. Po skusenosti znamej som si zohnala trojdnove a bolo to ok.

raszuz
12. sep 2018

@sudabe flector je na predpis, a antibio mi dali, ked mi po tyzdni zacala krvacat rana, letela som na ORL a zistili, ze to mam komplet zapalene

karabashka
12. sep 2018

@sudabe ja som mala skoro 21 ked mi vyberalikvoli vysokemu aslu.Robili mi to v lokalnej anestéze..no hroza...porod bol nic oproti tomu..mesiac som sa ani najest nemohla..ani rozpravat.poskodili mi nervy v krku...ked idem k zubarovi je to za trest co ma tak napina..a aslo? este stuplo...

raszuz
12. sep 2018

@benit presne, ja som prve dva tyzdne ledva rozpravala

asia83
12. sep 2018

@sudabe Nebudeme si klamať, je to strašné. Vyberali mi mandle 11 rokov dozadu, bolesť strašná. Ani jesť, ani piť, ani prehĺtať, ani rozprávať. U mňa to bolo o to horšie, že mi nedali infúzie (nedala som úplatok), robili mi to v lokálnej anestézii.

lubiss
12. sep 2018

mne vyberali mandle 3 roky dozadu cca...v lokalnej anesteze..nic strasneho po operacii bolest to je jasne prvy den problem prehltnut dalsi den uz za pomoci liekov od bolesti relativne ok...cca 4-5 dni uz som si lieky nedavala a jedla som uz postupne normalne tuhsie jedla

raszuz
12. sep 2018

@asia83 mne automaticky pri dohadovani terminu, ze celkova anesteza ... vraj to robia uz tak

gabika128
12. sep 2018

Mne vyberali mandle pre 5 rokmi kvôli veľmi častým angínam a chronickemu zápalu. Najlepšia vec v živote. Dovtedy som niekoľko krát do roka brala antibiotika, teraz som chorá asi raz do roka maximálne 😊 Operácia bola v celkovej anestéze, potom som mala komplikácie ako vracanie, v nemocnici som bola 5 dní, doma nejaké 2-3 týždne. Schudla som 5 kg.

kathhii
12. sep 2018

Ahoj, mne vyberali mandle minulý rok v novembri. Bola som v Martine. Po skúsenostiach v rodine som sa rozhodla pre celkovú anestézu. Bola som rada, lebo by som mala traumu :D Ale po narkóze som vracala asi 6 hodín- nie každý takto reaguje, takže som musela byť až do rána na pooperačnej izbe. Dávali nám infúzie od bolesti myslím prvé 2 dni a potom novalgin. Odporúčam, daj si ho predpísať u obvodného dopredu- nám v nemocnoci dali iba na víkend.
Ja som s bolestou nemala problém, dokonca som si dávala len polovićné dávky... Prišlo mi to tak, že čim staršia pacientka, tým horšie to znášala :D
S jedením bol samozrejme problém, ja som jedla kilá Bebe Brumíkov, potom detské výživy, úplne top boli syrové nite- perfektne sa mi kĺzali po hrdle :D Striedky z rožkov so šunkovou penou.Krémové polievky neskor a potom som si všetko mixovala :D Ovocie som nemohla- śtípalo. My sme doslali aj vzorový jedálniček- ale prvé 2 týždne som jedla len samé somariny, lebo ma to bolelo. Učili nás aj ako prehĺtať. Schudla som cca 4 kg.

kathhii
12. sep 2018

A zožeň si repík a šalviu na vyplachovanie...
Ja som bola na vybratí krčných mandlí koli chronickej angíne, s ktorej som sa nevedela dostať, boleli ma stále uši, mala som uź chronickú únavu. Doporućil mi to aj gynekológ, pretože som nemohla otehotnieť a niekedy býva problém v chronickom zápale.

Mne prehĺtanie vadilo najviac, sliny som v noci vypľuvala na lavóra :D Lebo som bola hrdinka a nedávala som si lieky od bolesti doma :D len cez deň, vśak to prespím v noci :DDD S rozprávaním som veľký problém nemala :D

lubiss
12. sep 2018

ja som prave koli tomuto zvolila lokalku :D lebo keby na tie zive rany zvraciam tak asi skapem :D a tych 10-15 minut co ten zaktrok trva sa to ozaj dalo vydrzat nic to nebolo 🙂 ved som dostala oblbobvaky aby som sa nebala..ked uz bolo po este som sa kukla do tej misky ktoru som si drzala pod sebou a hovorim doktorke no teda to je ale masaker, zacali sa na mne smiat :D a za odvahu sa o mna starali jak o mimino :D

danicabbb
12. sep 2018

@raszuz aga ďakujem

sudabe
autor
12. sep 2018

@benit antibiotika?

sudabe
autor
12. sep 2018

@raszuz fuha taze po zakroku si brala antibiotika?

sudabe
autor
12. sep 2018

@karabashka fuha a potom co s tym aslo? Kleslo alebo asi o kolko stuplo?

sudabe
autor
12. sep 2018

@asia83 azda daju aspon jednu infuziu a brala si antibiotika?

katkasav
12. sep 2018

Myslím, že tu už podobné témy boli - skús pozrieť, možno sa dozvieš viac - operácia samotná nie je absolútne, vôbec, vôbec príjemná, hlavne nejaké tri týždne potom. Keď na to budeš nachystaná, možno to lepšie prežiješ - nie so strachom, ale jednoducho akceptovať to a zabezpečiť si prípadne domácnosť, deti a pod.. Všetci reagujeme trochu inak, takže ťažko dopredu hovoriť, čo ti následne najlepšie pomôže. Ja som si vravela, že každým ďalším dňom bude lepšie a lepšie. Mala som tiež už chronicky zápal, ale nikdy som to vybratie neoľutovala. Mne to problémy poriešilo.

sudabe
autor
12. sep 2018

@gabika128 aspon na jedno co sa tesim ze schudnem, ake komplikacie vracanie z narkozi?

bibyke
12. sep 2018

Tak mne sice vyberali ako 10rocnej,ale bola so mnou na izbe dospela cca 30rocna zena a znasala to velmi zle,vraj dospeli to znasaju horsie ako deti