Výber krčných mandlí v Šaci

mamina787
4. máj 2014

Ahojte. Ked som hladala skusenosti ludi s touto nemocnicou nic som nenasla.
Preto som sa rozhodla par dni po zakroku vytvorit diskusiu, aby som mozno pomohla aj inym do buducna 🙂
Moja skusenost-
Nedela nastup do 13 tej hodiny,zaplatila som si nadštandard 26 eur x 3 noc- pekna izba s WIFI, TV, chladnicka, rýchlovarna, sprchovy kut, wc. Je tam zasobnik na kvalitne papierove vreckovky aj pri umyvadle aj pri toalete, mydlo na ruky je tam tiez 🙂 Izba je malicka, ale clovek ma sukromie...

Pondelok ráno operacia- o 5 tej ráno budik a natiahnutie pancusiek na komplet cele nohy.. Potom, este spanok. O 7 h sa idete ukazat svojmu dr, povie Vam kedy idete 🙂
Pride si po Vas mila pani, da vam tabletku na ukludnenie..
Vyzleciete sa, lahnete si na lozko ktore priniesla, zakryje Vas s Vasim paplonom a nesie Vas dole na sal.. Tam vas napichnu, zacitite palenie v krku, v hlave a v momente zaspite.
Prebrala som sa na to, ze som na izbe, ta ista pani mi pomaha obliect pyzamo, dala mi studeny obklad na krk a ja zaspavam. Pride vas pozriet dr ktory vas operoval ci ste ok.. Viete hovorit 🙂 Este som zavolala rodine 🙂 a opat som zaspala...
Po prebudeni, mi odzneli lieky a vtedy nastal sok 🙂 Dovolili mi napit sa, prve prehltnutie 🙂 az mi slzy vysli zo soku.. Vedela som, ze to bude boliet. Pocitala som z velkou bolestou, podobnou angine.. Ale aj tak to prekvapi cloveka.. Sestricka ma napichla novalginom a povedala, ze toto je nic oproti bolestiam na 3-6 den 😀 -(neklamala)
Cely den pijete len caj, alebo neperlivu cistu vodu.
Poobede sa to uz dalo, ale ozaj malinko som rozpravala.. Ziadne krvacanie u mna nebolo. Stale som si davala studene obklady na krk. A dolezita info- lezte na boku, menej to boli pri prehltnuti slin.. Clovek radsej chodi vypluvat sliny do umyvadla ako ich prehltne.. Pri zakroku som dostala kutik, takze si pripravte mast Fungicidin, o 4 dni nemate ziaden kutik 🙂
Utorok ráno o 7 h kontrola ci ste ok.. a potom prve jedlo 🙂 mliecna kava, piskotky a bananova kasa.. presne hodinu som to jedla 🙂 obed zeleninova polievka, zemiakova kasa, omacka a mlete masko - 50 minut jedenia 🙂 Jedlo sa ani nahodou neda porovnat s novou nemocniou v KE. V Saci som tiez rodila. 😀

Utorok som uz nebola napichnuta, ale dali mi ALGIFEN kvapky, ktore som si mala sama davkovat. Na nete som sa docitala aj o Flectore proti bolesti po zakroku, ale ten som si ani nahodou nedala- na mna je nechutny- je to prasok rozpusteny vo vode-- nechutne sladky. Sladke milujem, ale flector je chutovo zly.
Daju Vam harmancekovy caj na kloktanie- hlavne po jedle, aby ste nemali zvysky jedla.

Streda idete domov 😀 Ziadne slnko, kludovy rezim. Ak mate dieta, dajte ho k babke.
Kontrola o tyzden. Kazdá jedna sestricka na oddeleni bola mila.
Domov si nakupte banany,piskotky,kyslu smotanu, ruska zmrzlina 😀 toto je moj jedalnicek 🙂
Vyziva nehrozi, stipe pekelne hrdlo.
1-Pomixovany banan s piskotami.
2-Piskoty, kysla smotana a vanilka do chladnicky, neskor jest.
3-Kremova polievka- hráskova, brokolicova. Zeleninova polivka..
4-Cestoviny so syrovou omackou..
Urcite je viac moznosti, ale osobne sa mi nechce vymyslat pri tých bolestiach. Mate silne bolesti sanky, zadnych zubov, jazyka, usi...

Je nedela, v pondelok ma operovali.. Kloktam harmancekovy caj, davam si kvapky a mam kludovy rezim.. Mám doma malu ,,mašu,, - dieta 🙂 takze ak mate moznost, dajte dieta na prazdniny k babke, dedkovi 😀
Biely povlak stale mam- ten sa vytvori po zakroku.

Co sa tyka krvácania- ozaj si davajte pozor, aby to co jete nebolo tvrde, ani len jahody- maju male kosticky!
Ak uz nastane krvacanie, hned ladovy obklad na krk. Pokial je to male krvacanie, ze si len odpluvnete, tak je to ok... pokial je to silne krvacanie ihned ist do nemocnice na zasivanie.. Tieto pokyny mi dala setricka pri odchode z nemocnice.

Zelam Vam vela energie 😉

veriiii
4. máj 2014

vyberali ti krcne mandle v celkovej?mne v lokalnej, zakrok bol o.k.ale po zakroku nocna mora co trvala skoro mesiac!viac ako hrdlo ma boleli usi-dr povedal,ze to zavisi od toho ako hlboko musia vyberat tkanivo, ako ho kompletne nevyberu, mozu mandle znova narast...uspesnu rekonvalescenciu zelam🙂

mamina787
autor
4. máj 2014

@veriiii Ano v celkovej. Mne Dr vravel, ze teraz sa uz len v celkovej vyberaju. Ďakujem 🙂

janinah
4. máj 2014

osobne by som si nedala CA k ničomu,čo sa dá zvládnuť v lokálke..mám poznámku ku studeným obkladom-význam majú len v prvý deň,kedy sa nimi zastavuje krvácanie,potom sa nimi dá nachladnúť...

mamina787
autor
4. máj 2014

@janinah Studene obklady som pisala len ku pondelku -den zakroku. Dalej iba ak sa objavi krvacanie.
Ked som si citala, ako ludia pisali ake sado-maso to bolo, ked im vyberali v lokalnej, som rada za tuto moznost. Je to vec nazoru.

marketa1304
4. máj 2014

@mamina787 ahoj...aj mňa to čaká 20.5..strašne mi vypadáaju vlasy a vraj to može byť aj z mandlí..zatiaľ som optimistka,ale už mi začína lepiť....

mamina787
autor
4. máj 2014

@marketa1304 Ahoj. Ja som 3 roky vahala.. Islo mi to do kolien. Takze som uz musela ist. Da sa to zvladnut, len ozaj klud a konecne vidim aj muza po rokoch behat s vysavacom 😀 a dieta sa naucilo chapat mojimi znakmi rukami, luskanim prstov a tlieskanim 🙂 Minimalne rozpravam.

marketa1304
4. máj 2014

@mamina787 a koľko máš po zákroku????

mamina787
autor
4. máj 2014

@marketa1304 V pondelok ma robili- dnes je nedela 🙂

marketa1304
4. máj 2014

@mamina787 takže ešte stále máš bolesti????ja mám tri detičky,tak to bude drsné..tie dve su už veľké,ale aj o tie treba sa postarať...nákupy,pranie,škola,krúžky a manžel pracuje od ráno-do večera...no neviem..dúfam,že to zvládnem ...ked už pobolí,tak nech aspoň nejaké kilečko zhodím...v tomto vidím jediné pozitívum... 😀 ...potom sa ozvem,ako to zvládam ja...tebe prajem skoré uzdraveneie a ďakujem za odpovede...

mamina787
autor
4. máj 2014

Ano stale su bolesti. 3-6 den co mam teraz su tazke.. Bolia dost usi.. Kvapky mi ozaj pomahaju... A ano momentalne najvacsie pozitivum u mna je stihle brusko 🙂 Zvladnes to aj ty, budes musiet ☹ S prestavkami ako ja- nalozit pracku, ist polezat, ist na nakup opat polezat... 😉

marketa1304
4. máj 2014

@mamina787 a aké kvapky???alebo lieky od bolesti???sama si si kupila alebo dr,predpísal?????

mamina787
autor
4. máj 2014

@marketa1304 Algifen- pokial budes tiez v Saci setricka ti ich da, beries si ich aj domov. Plus dostanes ich aj s receptom, ak by ti dosli 🙂

anci852
4. máj 2014

Ja som bola taktiež na tento zákrok v utorok, takze som si to presne tak isto zažila. Možem len dodať, ze v nemocnici to ešte nebolelo 🙂 no doma sa to naozaj začalo, tiež beriem algifen a keď je veľmi zle tak jeden flector. Niekedy možem niečo zjesť, a niekedy absolútne nič, ledva čaj. Šalviu kloktam a pijem na litre, na harmancek mám alergiu. Tiež sa sprchujem len vo vlažnej vode, nerada by som sa tam vrátila s krvácaním.

anci852
4. máj 2014

A ešte dodám, ze som mala nadštandard za 18 e na noc, boli sme na izbe len dve a neľutujem, väčšie súkromie ako piati na izbe, po zákroku totiž človek vypluva pár hodín krv a sliny a to veru nie je prijemne

marketa1304
4. máj 2014

@mamina787 no ja idem do humenného..už som sa dohodla so svojím dr.a on ma bude aj operovať...neviem ako je kto operovaný,ale mne to bude robiť laserom...aj tebe to robili takto???
@anci852 a ty si ten čaj kupila pred operáciou a už v nemocke si si kloktala?????

anci852
4. máj 2014

@marketa1304 no v nemocke mi dali a doma som si hneď varila, ale pozor len studené piť aj kloktat, aj keď poviem pravdu kloktat doteraz ešte neviem lebo to boli

marketa1304
4. máj 2014

@anci852 mám normalne depku..už ma prešiel optimizmus... 😢

anci852
4. máj 2014

@marketa1304 ako jasne, ze to boli, mne už občas ani lieky nezaberaju, no keby si mám vybrať tak idem do toho znova, a to píšem keď mám fakt bolesti 🙂 Ja som mala strašne problémy, chronické mandle, streptokoka, pseudomonas, vôbec nešli preliecit po x krabickach a kombináciách antibiotik a okrem toho zvýšené ASLO, čiže pokial má človek problémy treba ísť do toho nech je to čím skôr za ním! Áno mandle majú svoju funkciu - pokial nie sú plne ložísk a tu funkciu nestratia a potom je len otázka času kde sa problém prejaví, srdce, obličky, kĺby? Ďakujem neprosím, stojí to za to absolvovať, mne doktor povedal, ze som mala ložiská vo vnútri, dúfam, ze sa mi to neskomplikuje, robím všetko preto aby nie a snáď mi tento zákrok zlepší zdravie, ja tomu verím.

marketa1304
4. máj 2014

@anci852 no mne nič nebolo,ani nejako nemám vobec angínu,hrdlo nebolí...len som bola na kožnej amb.,lebo mi strašne vypadavajú vlasy už cca rok...ale teraz tie posledné dva mesiace je to horor...tak som bola všade,u každého odb.lekára...a nakoniec som prišla ku krčnému a ten mi stlačil mandlu nejakým náradím a mala som tam plno hnisu,tak mi vzal vzorky a vyšiel streptokok...ja som v medicínskej tematike laik,neviem o tom nič...ale dr.mi povedal,že ten hnis tam mám minimálne dva roky a mandle musia isť von ,a že sa mi aj vlasy upravia,že má takú skúsenosť..tak ja už len z tohto hľadiska,že nechcem ostať plešatá....brala by som termín aj zajtra...nech už mám to za sebou...ja nemám vobec angíny,tak neviem si predstaviť tú bolesť,ale rodila som trikrát a som tu.... 🙂

anci852
4. máj 2014

@marketa1304 no tak to určite netreba váhať a treba to dat preč, ja keby ze nemám malú tak by som to tiež odkladala, ale nechcem aby sa mi nakazila, tiež chceme ďalšie a s týmto v tele byt tehotná? Čo ja viem, asi by to nebolo najlepšie. Ale asi by som si to nedala robiť v lokálke, ja som dosť bojko.

marketa1304
4. máj 2014

@anci852 no ja tiež idem do uplnej a bude mi to robiť aj laserom..neviem,aj tebe to takto robili?????že je to vraj podstatne šetrnejšie....

anci852
4. máj 2014

@marketa1304 laserom mi to nerobili, instrumentmi, laser majú malo kde. ako tiež som myslela ze laser je šetrnejší, no veď potom dáš vedieť 🙂 a neboj sa, hlavne nech to máš čím skôr za sebou.

marketa1304
4. máj 2014

t@anci852 tak ťa nebudem už trápiť...dám ti vedieť určite...a aj ty mne daj vedieť,kedy ti bude lepšie...nech potom viem,ako mám počítať...Ďakujem krásne za odpovede...dobrú nocku... 😉

marketa1304
4. máj 2014

@anci852 a samozrejme prajem skoré uzdravenie.... 🙂

anci852
4. máj 2014

@marketa1304 ale samozrejme ze sa môžeš pýtať kľudne čo chceš aj potom, a ďakujem pekne, snáď to skoro prejde, dám vedieť, dobrú noc

anci852
6. máj 2014

@mamina787 ahoj, ako? Ešte sú bolesti? Ja mám sa mi zdá stále väčšie, zajtra idem na kontrolu, biele povlaky ešte stále sú. Algifen mi už ani nezaberá. Snáď to skoro skončí, už chcem normálne fungovať, dieťa na mna zazera čo sa jej nevenujem ☹

mamina787
autor
6. máj 2014

@anci852
Ahoj, tak to ozaj sme na tom rovnako a este aj v ten istej nemocnici, v tom istom case 🙂
Mam 51 kg (4 kg dole za tyzden - zatial jedinne pozitivum toho celeho) a davam si 40 kvapiek ako mi povedala sestricka, zaberu mi do 15-20 minut. Ked je bolest mensia davam 30 kvapiek.
Ja mam najvacsie bolesti po prebudení. Vtedy si dam kvapky a idem znova lahnut, potom viem ako tak fungovat. Zajtra ma tiez caka kontrola v Saci 🙂
Priznam sa- uz mi ciste pomixovane banany nechutia, stale som si ich robila s jahodami. Tak som si vcera dala jednu jahodku k bananom a rozmixovala.. Taku ostru bolest usi po dvoch glgoch napoja som nemala za cely tyzden aka bola vcera. Takze naozaj plati, jahody ee 😀
Velmi som na seba v duchu nadavala za tuto vec.
Prezrad co dobre papas? Ja som vcera mala sojove rizoto, kuracie maso je na mna este tvrde...

anci852
6. máj 2014

@mamina787 veruze asi zatiaľ jedine pozitívum je chudnutie, ja zatiaľ 3 kilá dole. Zajtra idem na kontrolu o 12:30 tak sa možno uvidíme. Ja presne tak isto najväčšie bolesti mám ráno, dám si flector a dokážem fungovať. Tiež v noci sa zobudim na bolesť, no vydržím bez liekov, zaspim naštastie. Ked spomínaš jahody, tak to ja som si dala trosku, fakt trosku luciny ochutenej a brutálna bolesť po tom, stipalo a rezalo ma všetko. Kuracie som si dala, ale len varené v polievke a úplne nadrobno pokrajane. Jogurt už nemôžem ani vidieť, vačšinou len polievku si dám, takú polostudenu. Jedla som aj lososa duseneho úplne tiež na jemno pokrajaneho a s mixnutou zeleninou - zemiak, cuketa, mrkva. A tiež jem malo a hrozne dlho. Včera som skúšala rezance s tvarohom, ale veľa som z toho nedokázala zjesť. Už nech je to za nami 🙂 Tiež máš pocit, ze každé ráno väčšia bolesť? Inak ten flector, čo nevieš vypiť, zaberá, ale je to dosť silný liek, tak nechcem to prehnať.

marketa1304
6. máj 2014

@anci852
@mamina787 joj..baby nestrašte....ja odpadneeeeeeeeeemmmmmmmm

mamina787
autor
6. máj 2014

@anci852 Ja mam 8:45 kontrolu..
Anci presne, rána su kriticke, clovek nevie ci prhltol ziletku a prefuklo ho na usiach pocas spania 😀
Flector priznam sa, som pila 2x ked ma seklo v krku, mne to vtedy nezabralo, bolest bola silna aj po vypiti toho nechutneho prasku.
Algifen je uz tiez nechutny, ale zabera.. Aj tebe chuti ako hlina? 🙂
Ja som zacala jest malej Monte jogurty- krásne schladí.. Kysla smotana s vanilkou tak nou som uz prejedena 🙂