Viaceré vážne diagnózy

23. sep 2022

Ahojte,

v okolí mám človeka , kt. má viaceré závažné diagnózy, ťažká cukrovka cca 30 rokov, do toho dialýza , stavy po mozgovej porážke a infarktoch. Užíva veľmi veľa liekov, v poslednom čase som si všimla, že sa jej začínajú robiť akoby krvné podliatiny po rukách a nohách , niečo podobné ako keď začínajú preležaniny.

Ako dlho to môže telo, toto všetko vydržať? ako pomôcť dotyčnej osobe? Môžu byť tie podliatiny z liekov na riedenie krvi? Máte niekto skúsenosť?

Bojím sa .

anicka176
23. sep 2022

Ahoj, je pacient ležiaci? Chyba mi aj udaj o veku... Niekedy za tie podliatiny môže už fragilita ciev - teda s vekom idúca krehkosť ciev, môže byť aj po častých vpichoch, odberoch krvi, po udretí o niečo... Kde presne sú? Pri liekoch na riedenie krvi môžu byť tie podliatiny väčšie, ale závažnejšie by boli viditeľné alebo skryté krvácania. Aké lieky na riedenie krvi berie? Z popisu sa nedajú vylúčiť ani tie preležaniny ak by bol pacient ležiaci. Najlepšie by bolo odprevadiť na vyšetrenie a opýtať sa priamo lekára alebo mu zavolať.

autor
23. sep 2022

@anicka176 nie je to pacient chodiaci, na riedenie krvi berie aspirin, clopidogrel a fraxiparine, tie fľaky sú na kolene a chrbte ruky , môže byť , ak sa o niečo silnejšie oprel alebo buchol, nosí barlu na pomoc pri chôdzi, vek 70 rokov

ivanalik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marca12
23. sep 2022

Lekara ste sa nepytali na tie podliatiny? Bolo by dobre spravit krvny obraz. Podliatiny sa robia z roznych dovodov. Okamzite smer lekar a riesit a nie hadat z coho to moze mat.

lasoli
23. sep 2022

ja by som sa tesila ze pri takych vaznych diagnozach ma uz 70.
Krvne podliatiny,myslis modriny?To bude asi mozno aj zla zrazanlivost,asi k lekarovi chodi pravidelne aj krv mu pravidelne kontroluju,nemusi to nic azne znamenat,koz je tenksia,robia sa otlaky...

anicka176
24. sep 2022

Áno, mohol sa buchnúť, ale ako som vyššie spomínala, najistejšie sa opýtať lekára, ktorý pacienta dobre pozná

hyta
24. sep 2022

Na tie modriny pozor. Je potrebné skontrolovať krv, môže ju mať po užívaní liekov redšiu. Pri veľkom počte liekov určite dávať i lieky na ochranu pečene.

krkavcia_mater
24. sep 2022

Berie veľa liekov na riedenie krvi. Najma kvoli dialyze a tiez mozgovej porazke. Preto ma tolko modrin. Kazdopadne, je velmi sledovana, na dialyze robia krvne obrazy pravidelne. Ak su nejake pochybnosti, treba sa pytat na hematologiu.
Dialyza je iba udrziavanie pri zivote.. pri tolkych diagnozach je to uz pacient na paliativnej liecbe. Moze zit par dni, ale kludne aj zopar rokov. Kazdy organizmus je iny.