Strach z vážnej choroby

18. sep 2024

Ahojte, nejdem si k vám pre žiadnu rada, potrebovala by som sa iba vyrozprávať. Prosím tých, ktorí majú hlúpe komentáre, aby si ich aj nechali. Ide o to, že mám neskutočný strach z vážnej choroby - rakoviny. Určite nie som jediná, no mňa tento strach neskutočne ničí. Odkedy mi zomrela veľmi blízka osoba na túto diagnózu ide to so mnou dole vodou. Neskutočne sa kontrolujem, ohmatkavam, niečo sa mi nezdá alebo ma pichne, zabolí a už myslím na najhoršie. Nedávno sa mi stal úraz a odvtedy sa mi k tomu pridružujú samé príznaky. Neviem či sú reálne alebo len psychické keďže som bola kvoli tomu psychicky dosť zle natom. Lekári nevedeli z čoho vlastne to je (ten úraz), vystrašili ma čo všetko to môže byť a už to šlo. Začali sa mi objavovať ďalšie príznaky. Priznávam, že som na tom psychicky horšie, mávam úzkostné stavy, záchvaty plaču. Po novom mám pocit ako keby som mala niečo s hlavou-mozgom. Bojím sa nádoru na mozgu. Cítim sa divne, tak mimo, ako keby som bola “pozadu”. Pichá ma v hlave, mám pocit ako keby som mala pravú stranu tvare stuhnutu. Mam pocit ako keby som vôbec nevnímala okolie, taký stav ako keď sa zobúdzate pomaly a pocujete nejaké zvuky, ťažko to opísať. Mám problém s očami, no očné vyšetrenie dopadlo dobre. Mám pocit, že ma už boli cele telo, teda reálne ma aj boli. Úplne som stratila záujem o činnosti, ktoré mi pred tým robili radosť, izolovala som sa a najradšej som doma. Chystám sa navštíviť psychiatra, to áno, len som sa chcela vyrozprávať a dostať to zo seba von.

simulienka2207
18. sep 2024

Moja zlata 😕 Tak sa zozierat.. Skus toho psychiatra, pomôže ti.
Prajem ti veľa zdravia ❤️

ivik4
18. sep 2024

Tak s tym psychiatrom to neodkladaj. Ja mam velmi vazne ochorenie a taketo myslienky si nemozem absolutne pripustat ,neviem ako by som fungovala nielen ja sama ale aj ako mama pre moje dieta.

lia2929
18. sep 2024

Fu ano mam kamaratku a ta si z buchnutej ruky uz robi operacie karpalnych tunelov v ruke atd.. extremne zvelicuje vsetko… a zacina mi vadit….dokonca zacala aj s touzo vaznou chorobou uz slovne….pritom je to mlada zdrava zena nikdy jej nic nenasli….ale u nej mam pocit ze je hypochonder… U teba to vidim skor ako respekt ze kvoli tejto negativnej a smutnej udalosti si optatrna ale az prilis. Skus zacat mysliet pozitivne a nekontrolovat sa tolko. 99% si vies skutocne namyslat a vsugerovat az ta fakt niekde zaboli…

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
18. sep 2024

@walentina7 do tej udalosti som taká bola. Vôbec som sa nekontrolovala, nesledovala, užívala si život, no po tej udalosti sa to cele zmenilo, veľmi sa bojím, aj keď chodím na prehliadky, že lekári niečo prehliadli, že ja som nieco zanedbala. Chápem, že možno niektorí ľudia to nepochopia, no mňa to veľmi ovplyvňuje v každodennom živote a mám pocit, že už normálne ani nedokážem fungovať keďže stále mi niečo je, stále si niečo nájdem na sebe čo sa mi nepozdáva.

autor
18. sep 2024

@lia2929 veď to, že ja už neviem či ta bolesť je reálna alebo vsugerovana. Postavím sa napríklad a ma pichne v hlave, v nohe, v chrbte. Neviem či je to naozaj alebo psychika. Keby sa dalo tak idem na všetky možné vyšetrenia aké sa len daju urobiť aby som mala istotu že je všetko v poriadku. Takto bez nich to neviem a psychicky to asi dobre ani nebude. Ta udalosť sa stala to dňa na deň doslova, preto sa takto bojím.

camelie12
18. sep 2024

To musite mat dost narocne, verim vam. V podstate stale sa bat a len "prezivat". A vlastne cakate, kedy uz "konecne nieco najdu." Lebo tak by vam aspon potvrdili tie vase obavy. Urcite chodte k psychiatrovi a k psychologovi na terapie, neodkladajte to. Mozu vam velmi pomoct.
Myslim si, ze z vacsej casti su vase bolesti/tazkosti psychosomaticke. Co je niekedy tazsie ako fyzicke problemy. Drzim palce!

bublinka1426
18. sep 2024

ano to je normalne, ze sa zrazu viac sledujes, ale zas nie prehnane.

ale zit v strachu a v strese ti akurat tak zlomi imunitu. a presne viem co prezivas.
mne ked umrel moj najblizsi na infarkt, kazdu noc som sa budila s tym ze ma boli ale vyslovene boli srdce a ze do rana umriem :( a mam kopec znamych s rakovinou...tiez som zrela na psychiatriu v tomto smere.

urcite smer lekat. nie je ziadna hanba.
drzim palce

lia2929
18. sep 2024

Ano urcite je to reakcia psychiky musis viac mysliet pozitivne, odporucam aj duchovne knihy take light kzore ti ukazu “krajsie zajtrajsky”🥰🙏🏻a tak… verim ze si uplne zdrava a zelam ti zo srdca pevne zdravie ale ak nebudes vediet inak vyhladaj odbornika❤️

janickacrazy
18. sep 2024

Určite potrebuješ minimálne psychológa, lebo choroby vznikajú presne tak zo stresu, ktorý prežívaš a vlastne si ho "vyrábaš" sama. Dnes zomiera veľmi veľa ľudí na rakovinu, ale zase aj mnohí ľudia s tou diagnózou prežijú dlhé roky. Ak nato nevieš prestať myslieť, potrebuješ odbornú pomoc. Držím ti palce.

kiki68
18. sep 2024

Magneticku rezonanciu niekto robil? Tam by som zacala, spravit MRI hlavy a ked to bude bez nalezu, tak potom odbery na par zaujimavejsich ochoreni, potom uz len ten psycholog. Ale zacala by som MRI hlavy. Lebo clovek nevie ake zmeny mozu nastat. Tak pre istotu

autor
18. sep 2024

@kiki68 nie, nikto ma na mri neposlal. Aké zmeny máš na mysli ?

stanulienkat
18. sep 2024

@kiki68 ty si ju vysetrovala?? Prosím ťa nepodporuj ju v tomto. Každý týždeň sem zadáva nové témy, kde má rakovinu. Načo ju posielas na MR hlavy?? Si lekár, alebo poznáš jej zdravotný stav? Potom nie sú v zdravotníctve peniaze, llebo takito ľudia zneužívajú systém a chodia na vymyslené vyšetrenia, aj keď jej nič nie je.
Už sme ťa veľmi veľakrát opakovanie posielali k psychiatrovi, tebe psychológ nepomôže. Ty by si mala navštíviť psychiatra, si vážne chorá.

bublinka1426
18. sep 2024

@kiki68 ale na MRI sa len tak neposiela. len preto ze ona sa boji. co si ty odkial. vysetrenie stoji cca 200 euro. si myslis ze to ide len tak?

dharmasanata
18. sep 2024

No je to u teba psychika. Pozri, ja mám rakovinu a nič ma nebolelo, bola som pri sile, mala na ksichte vždy úsmev čo som len oči otvorila. Žiadne príznaky.. a aj keď ju mám, niesom tak zdeptana ako ty. Mala by si sa obrátiť na odborníka ❤️

bublinka1426
18. sep 2024

@dharmasanata silna zena. 🍀

danica2711
18. sep 2024

nemusíš hneď k psychiatrovi, na začiatok stačí psychológ. A neboj, hypochondria sa dá liečiť

vorkola
18. sep 2024

Nemusis mat strach,ked zacnes citat nejaku romanticku knihu, alebo si pozri nejaky kabaret,skratka ja som to mala este horsie,ze mi byvalo na odpadnutie,isla von ,aspon pol hod a preslo

malykonik
18. sep 2024

Ahoj, prešla som si takmer rovnakým, ak chceš napíš mi správu

kiki68
18. sep 2024

@bublinka1426 pozri platila som to psovi z vlastneho vrecka asi 20x, 200 eur je pre mna tak nejak usmevna suma. Kludne by som isla pri tychto priznakoch ako samoplatca. Bez tohto sa neda potvrdit, ani vyvratit, ci ma nejake zmeny na mozgu, ci ma nejaky utvar. Co ju presvedci psycholog za 100 eur na hodinu, ze je v poriadku? Ked je potvrdene medicinsky, ze to je cele ciste, potom naozaj psycholog je na nieste

liv1
18. sep 2024

Potrebujes cim skor psychologa - pravidelna psychoterapia a psychiatra. Vlastne neviem na co cakas? Preco sa v tom utapas sama? Davaj si aspon magnezium kazdy den a kazdy den chod na vzduch povinne. Ale psycholog a psychiater su v tvojom pripade absolutnou nevyhnutnostou, neskusaj sa tomu vyhnut. Cim skor ich navstivis tym skor mas moznost sa z toho pekne dostat. Drzim palce

lindusss2016
18. sep 2024

@kiki68 pri akych priznakoch by si jej ty naordinovala mri mozgu? Ze ju z casu na cas kdesi pichne? 🤷

dominikamacakova
18. sep 2024

Máš panické ataky. Stačí, že sa trochu dohaluzíš a už máš divné pocity, ale reálne. Mne napríklad stačí, že sa viac zamyslím a už to na mňa príde. Sú všelijaké techníky ktorými sa to dá zvládnuť. Môžu sa objaviť aj po smrti blízkej osoby (ako mne). Nemáš nádor ani nič podobné, ale kľudne môžeš mať anémiu, alebo nízky tlak a preto sa ti zdá, že si zaspatá, alebo ťa všetko bolí.

cacianka
19. sep 2024

@dominikamacakova veru áno -nízky tlak, anemia, stuhnuté svaly na krku - a už je hlava ako v kybli, točenie, nedokrvenie mozgu, pocit opozdenia.

autor
19. sep 2024

@cacianka nízky tlak mám v podstate od mala a aj s tou krčnou chrbticou, mám ju dosť stuhnutu. Ale to len poslednú dobu, možno dva týždne čo ju taku pociťujem, z ničoho nič vlastne.

kiki68
19. sep 2024

@lindusss2016 ved tu popisovala celu radu priznakov, vratane toho, ze je nejaka spomalena, ocny jej nezistil problem a ma problem so zrakom. Ale ked je ti clovek, co ma naozaj iba psychicky problem tak smer psychiater. Ja som si jej ine diskusie nevsimla. Ja len, ze moj chlap robil prave na vyskume nadorov na mozgu a vacsina ludi aj deti prisla uz velmi neskoro. On prezyval tie vysledky “ rozsudky smrti “, nakolko tam nebolo dance prezit rok u tych ludi. Casto ich totiz odpinkavali presne takto, ze to si len namyslaju. Liecbu dostali,ale aj tak to vacsinou nedopadlo

cacianka
19. sep 2024

nahrievaj si ju, cvič, masáže, masáže celotelové

dharmasanata
19. sep 2024

@kiki68 pozri.. mňa ako onko pacientku zatiaľ neposlali na mri mozgu, aj keď mám vysoké onkomarkery a obávajú sa že sa mi to niekde rozliezlo. A ti poviem, že som sa nedostala ani na urýchlený usg pečene dali mi termín až na december a musela som si ju zaplatiť na súkromnej klinike. Bolo mi povedané je nám to ľúto, nevieme vám dať skôr termín, lebo nám sem posielajú ľudi s každou blbosťou..Takže pre mňa by to bola ako pre pacienta dosť taká nemila facka ak by niekomu dávali zadarmo termíny na mri, len preto ,že má strach a si chorobu zrejme namýšľa. Ak by bol nejaký zdravotný problém určite by jej žiadanku dali. Taktiež si to môže sama zaplatiť a nezdržiavať lekárov ktorí by mohli vyšetrovať naozaj chorých ľudí. My sa potom dostávame bohužiaľ na rad neskoro..

cacianka
19. sep 2024

@dharmasanata presne, ja som mala čakať na UZV brušnej dutiny asi 5 mesiacov, zaplatila som si internistu u nás na sídlisku, bez objednania, bez výmenného lístku, čakala som do radu cca 20 minút a zaplatila 15 e

danica2711
19. sep 2024

@kiki68 vieš, problém je v tom, že keď hypochondrovi predložíš výsledky vyšetrení, z ktorých je jasné, že na mozgu nič nemá, on si nájde "problém" na inom orgáne a celý cirkus ide ďalej. Takže treba liečiť hypochondriu