Predpíše psychiater antidepresíva tak, že to nebude viditeľné pre iných lekárov v systéme?

rommie
13. okt 2024

Ahojte, keďže je nedeľa a zajtra mám možnosť ísť k doktorovi, ale nechcem ísť zbytočne do iného mesta, chcem sa opýtať, či máte skúsenosť že by psychiater predpísal lieky tak, že to nebude viditeľné pre iných lekárov v systéme. Ide o to, že mám cez týždeň vyšetrenie u pracovného lekára na jednu spôsobilosť a minulý rok mi ju nedal kvôli liekom (ale tie mohli mať vplyv na vedenie vozidiel a obsluhu strojov). Plus mal okolo toho veľa nepríjemných a zbytočných rečí. Chcem si vypýtať antidepresíva, lebo som to dávnejšie s nimi vzdala, lebo mi nepomáhali, ale chcem to skúsiť ešte raz s inými. Ďakujem 🙏

aurinia
13. okt 2024

@rommie chod sukromne (sukromny, platiš za liečbu) a nikde to nebude vidiet

gemerka17
13. okt 2024

@rommie a nebolo by lepšie ísť po lieky až po vyšetrení u pracovného lekára? Zatiaľ na upokojenie sú aj voľno predajné lieky. A tiež antidepresiva sú len na preklenutie času, aby si mala priestor niečo zmeniť v živote, resp upratať si ho. Čiže treba tam veľkú prácu so psychologom a samej na sebe.

aurinia
13. okt 2024

@gemerka17 neviem či si niekedy AD brala, ale ak nie. Neradila by som ludom so psychickymi problemami. Teraz nemyslim autorku, ale na pravidelnej baze sa ludia hadzu pod vlak, nedokažu to uniest. Niekedy to bez AD nejde. Mne tiez zdrave osoby hovorili, ved chod sa prejst do prirody, ved pomodli sa.... Radsej lieky ako by sa malo stat nieco horsie. Aj ked sa zda ze človek piše rozumne, je vela pripadov že druhy den, aj ked tomu nic nenasvedcovalo, sa dozvedame smutne spravy. Dufam ze za tuto spravu nedostanem palbu naspat, ako to tu na koniku byva. Ja mam zivu skusenost. Tych ludi treba hnat (patrim tam aj ja) k lekarovi, nikam inam. Casom na to pridu (a mnohy aj nepridu) ze preco ochoreli.

gemerka17
13. okt 2024

@aurinia ja nikdy nepíšem, že AD sa brať nemajú. Treba prečítať príspevok s porozumením. Na štart je to viac ako vhodná pomoc a potom už treba na sebe pracovať s odborníkmi. Predsa nemôžeš brať AD celý život. Tie sa majú postupne vysádzať a sú na to preklenutie času, aby sa človek naštartoval a riešil svoj stav. A na to, aby človek nespadol tam kde bol, treba niečo zmeniť. Čiže je tam veľká práca so psychológom, terapeutom atď, tiež s odborníkmi. Liečba psychických problém nie je založená, že dám jednu tabletku ráno, jednu večer a svet je gombička. Isto vieš, že je za tým viac. Žiaľ aj teraz kopec pacientov psychológa nikdy nevideli, lebo však im to nikto nepovedal a len sa točia v braní liekov XY rokov.

aurinia
13. okt 2024

@gemerka17 vobec si nepochopila o čom som pisala, tiež nečitaš s porozumenim.... Nikde nepišem že lieky ma brat cely život. Psychologovia a psychiatry neštudovali na konovi po večeroch. Nechajme tuto pracu na nich.

gemerka17
13. okt 2024

@aurinia začala si sama od veci písať, ako keby sa tu radilo, že AD sa brať nemá a skús to inak. A to tu v príspevkoch nenájdeš. Je tu cesta lieky + práca so psychológom a inými, presne ako radím ja. Tak by to malo po správnosti byť, aby pacient dosiahol progres. Autorka nikde psychológa nespomína a s čím sa lieči, preto je to aj vhodné napísať, lebo fakt existujú aj teraz pacienti s veľmi psychickými problémami ale u psychológa neboli z rôznych dôvodov. Ak sa chceš s niečím podeliť nabudúce, vytvor si vlastný príspevok, kde udáš správny smer informácií. Tu si teraz zbytočne.

aandrea9
13. okt 2024

@aurinia za túto správu nedostaneš paľbu naspäť od ľudí, ktorí si tým prešli.

janinah
13. okt 2024

Áno,lekár mal nepríjemné a zbytočne reči,lebo sa asi nudil.Vobec ti nedochádza akú má ten lekár zodpovednosť.Zatajit akékoľvek lieky považuješ za správne?..no,ako myslíš.
A ešte ani nevieš,či ti AD predpise hneď,či neskúsil najprv iný postup.

ronie338
13. okt 2024

@gemerka17 beriem lieky, pracujem s odborníkmi a zrejme ich do konca života nevysadim. Niekedy nejde zmeniť dôvod prečo tie lieky berieš a potrebuješ. U mňa by to musela byt operácia mozgu a jednu už mám za sebou a ďalšej sa snažím vyhnúť. To je moja priorita na ktorej pracujem a nie na vysadení liekov. Aj keď pokusov par bolo ale neúspešných. A stačí mi naozaj len pol tabletky rano. A nič alternatívne nezaberá, kvôli migrénam častým a iným neurologických ťažkostiam beriem aj magnézium, ktoré mam aj od psychiatra, psychológ po 7mich rokoch liečby keď som od neho potrebovala papier pri jednej časti zhodnotil ze no krásne silné úzkosti musia byť. Mne psychológ pomohol na začiatku pred samotnými liekmi spracovať co sa stalo a pracovať s uzkostami. Ale nič viac a ani mi viac nepomôže. A prvá otázka psychiatra bola ci som bola u psychológa a ci chodím. Ak si si tým neprešla, neraď. A psychológa vie odporučiť aj psychiater. Na tom sedení sa to ukáže co je najlepšie
@rommie Antidepresiva berie kvantum ľudí a keby si ich aj mala napisane, ver ze nebudes v praci orva ani posledná. Mne menila lekárka lieky raz, tie prve, lebo mi nesadli a mala som po asi mesiaci dvoch rovnaké stavy ako pred začatím užívania. Brala som ich aj v tehotenstve, mám také ktoré sa môžu. Čiže netreba tak ze keď nezaberá do mesiaca tak končím, treba skúsiť zmeniť za iné. Oni majú dlhší čas kým zaberu. Niekedy aj mesiac.

gemerka17
13. okt 2024

@ronie338 tvoj prípad je špecifický. O autorke nikto nič nevie a radu chcela úplne inú. To jej zatiaľ nikto nenapísal ako to funguje, asi nie je skúsenosť. V každom prípade teraz sa pracuje teoretickej rovine, kde spadá 90% pacientov a rada ako postupovať je vyššie. Nemôžeš hodnotiť všetko podľa svojho prípadu. Ale ako sama vidíš, urobila si preto dosť veľa, aby si sa nejako nastavila na fungovanie. Držím palce k liečbe.

3009
14. okt 2024

@rommie lieky ak ti aj predpíše súkromný psychiater, tak na zdravotnej poisťovni je to vidno, aj keď si ich platíš celé. Takže ich vidí aj iný lekár, ale zas lekár sa nemá čas hrabať pri každom pacientovi v príslušnej zdravotnej poisťovni a kontrolovať aké má predpísané lieky, jedine že má na to dôvod.

rommie
autor
14. okt 2024

Ja neviem či som sa tu pýtala na nejaké rady ako mám na sebe pracovať a s kým, mám problémy s psychikou, ktoré sú otoneurologickeho pôvodu a určite mi nezaberú rozhovoru s psychológom na to. Už som si toho preskákala ohľadom týchto veci dosť na to aby som vedela.

rommie
autor
14. okt 2024

@janinah ako vieš že neviem? Keď mi ich sama ponúkala, ale odmietla som, tak asi som vedela, že predpíše

rommie
autor
14. okt 2024

@3009 ďakujem za odpoveď k veci, skôr som mala na mysli to, či napr na tej klasický lístok čo sa niekedy nosil do lekárne to nebude inak, ale doktorka povedala, že nie, že tak či tak by to videl. Síce potvrdila, že tie lieky nemajú vplyv na to, kvôli čomu potrebujem spôsobilosť u pracovného lekára, ale vzhľadom na to, že nemám chuť u neho počúvať kecy, sme sa dohodli, že mi ich predpíše až po tom vyšetrení

rommie
autor
14. okt 2024

@ronie338 ja mám s tými liekmi dosť skúseností a nehanbím sa za to, ide skôr o to, že pracovný lekár má obavy o to, aby som pod vplyvom liekov nemala závraty alebo tak ..čo viem že som nemala ani pri silných benzodiazepinoch v minulosti, ale samozrejme chápem že si to na krk brať nechce.

sense
14. okt 2024

@rommie neviem akú prácu vykonávas, ale myslím že nie je dobre takúto skútocnost zamlcovat, keďže sa jedná o určitú spôsobilosť a tá by mohla byť ovplyvnená užívaním liekov.
My máme napr v zmluve klauzulu že si povinná informovať nadriadeného o užívaní liekov, ktoré môžu spôsobovať utlmenie alebo únavu ,prípadne iné nežiaduce účinky ktoré by vedeli ovplyvniť pracovný vykon
V opačnom prípade už výdrž a chod po prehliadke

aurinia
15. okt 2024

@gemerka17 myslim ze nie si tu moderatorka. Az moc sa vkladas do tej ulohy. Nie si ani psychiater ani psycholog. Mna ides zjebavat lebo som nevyslovila to zazračne slovičko "psycholog". Napisala som vseobecne lekarovi ma ist.... Bože mooooj. Či aj moj pripad je špecificky a nemam sa vyjadrovat? Strasne vela ludi sa trapi s psychickymi problemami a lieky nechcu brat, lebo sa toho boja. Ze je to navykove, je to hanba a rozne ine bludy. Takisto poznam kamaratku, ktorej obvodny predpisal lieky na spanie. Berie ich roky, uz je zavisla... Toto ti odbornik nespravi. Kontroluje ti davkovanie. Uz ma neoznačuj, nepotrebujem sa s tebou viac dohadovat.

betulinka1
15. okt 2024

@rommie bude to vidiet aj ked pojdes z Ba do Košíc 😉. Ale je rozdiel brat neurol a xanax a je rozdiel brat AD. To funguje uplne inak a na inom princípe.

aurinia
15. okt 2024

@betulinka1 keby chodila sukromnemu lekarovi tak to v systeme nie je.

kittykat22
15. okt 2024

@gemerka17 podla mna si antidepresiva a psychoterapiu nevidela ani z vlaku podla tych blbosti co si tu napisala.

betulinka1
15. okt 2024

@aurinia podla mna je. Lebo AD mozu mat indikáciu s inymi liekmi, preto je dolezite aby to v tom systéme bolo. Potom ked jej bude chciet predpisat iny lekar nejake lieky, tak sa mu ukaze indikácia s inymi liekmi. Ono to zapisovanie liekov do elektronickej karty, nie je len tak pre zabavu. Nejde len o AD ale aj o ine kombinacie liekov.

gemerka17
15. okt 2024

@aurinia čo ma furt ťahas do tejto temy. Úplne zbytočné si tu vytiahla inú tému. Založ si vlastnú, ak máš tu potrebu. A ak nevieš ze psycholog lekár nie je, je to vedomostná tragédia. Nikto ti nenapisal, že sa nemáš vyjadrovať. Príliš si až domyslas a pchas sa tam kde netreba. Pozri si poriadne otázku autorky a tvoj prvý príspevok. Z akého dôvodu ti prebehlo hlavou, že musíš napísať od veci komentár, ktorý nemá výpovednú hodnotu a sem sa nehodí, nikto netuší.

gemerka17
15. okt 2024

@kittykat22 nech sa páči, ukáž, kde píšem nejakú blbosť. Nikde nezhadzujem AD, priam ich odporúčam, detto aj chodenie psychologovi alebo terapeutovi. Čítaj pozorne a nedomyslaj si čo v príspevkoch nie je.

aurinia
16. okt 2024

@gemerka17 vypovednu lehotu nema to čo tu stale ty splietaš. Prva si sa pchala kde netreba. Vsade kde pridaš prispevok su len hadky. Co keby si si usporiadala v hlave čo treba a nechodila sa sem ventilovat na druhych. Nikto tu o to nestoji.

aurinia
16. okt 2024

@betulinka1 ja sa opytam priamo zdravotnika a dam vediet. Ja chodim v zahraniči privatne, a nikde to v zaznamoch nie je, aj ked mne o to nejde ci to v systeme je. Nie vsetci lekari vedia anglicky.

gemerka17
16. okt 2024

@aurinia Založ si vlastnú temu o tom aké sú AD super, ľudia ti tam prisuhlasia a ty sa do nich pusť a mel si stále dookola o ničom. To je to čo tu predvadzas. Téma je dávno u konca, problém vyriešení a ty to stále nedokážeš pochopiť. Nenormálne aké divadlo tu dokážeš predviest kvôli ničomu. Sama si si vyrobila problém so sebou. Zamysli sa, máš o čom.

betulinka1
16. okt 2024

@aurinia neviem ako o funguje v zahranici. Cize tam ak sa to nepise a spoliehajú sa len na tvrdenia pacienta, tak je to v poriadku. Napriklad moja babka 85 rokov si nepamata vsetky lieky, takze je fajn, ze to davaju na SK do elektronickej karty, lebo potom vidi iny lekar co moze a nemoze predpisat k tym liekom co berie. Za mna je to fajn. Napriklad skoncila babka v nemocnici a ja som vobec netušila ake ma lieky. Doktor mi dal zoznam podla elektornickej karty a to som u nej doma pohľadala a vedela priniest na oddelenie.

aurinia
16. okt 2024

@gemerka17 jedine divadlo tu robis ty, vyhanaš ma, mudruješ dookola. Ty teda zaloz vlastnu temu. Mne rozkazovat nebudes.

aurinia
16. okt 2024

@betulinka1 viem co myslis...autorka si ale nepriala aby o tom lekar vedel...to sa pytala v hlavnom prispevku..ak ti lekar predpisuje lieky tak sa pyta či nemas alergie, ake lieky beries a podla toho ti predpise . Tak sme žili roky a to ani elektronicky system nebol zavedeny ...

betulinka1
16. okt 2024

@aurinia rozumiem jej a aj tebe. Inak volakedy sa pradlo v potokoch, naco teda mame pracky 😉😉😉. Neviem preco ale toto ma napadlo k tej vete, ze tak sme zili roky. Ale nechcem da ta dotknut. Len doba ide dopredu. Moj nazor je, ze je fajn, ze ten elektronicky system funguje a branie AD nie je hanba. A pokial ma niekto taku pracu, ze proste vylučuje taketo lieky, nech to radsej vazne nerobi tajne, ma to svoj dovod, preco su urcite typy liekov pre urcite prace vylucene. Aj ked ja predpokladam, ze zamestnavatel ci lekarka autorky mal problem s uplne inym typom liekov od psychiatra (ako neurol, xanax…). AD su na inom princípe. A napriklad ak niekto spôsobí nehodu a ma v sebe urcite davky neurolu, zoberu mu krv, tak sa to ráta ako trestny cin.