Nikdy som nemala problem s akné , sem-tam sa mi vyhodil nejaký pupák pred menštruáciou, posledné 4 mesiace mám pleť v takomto stave , bola som aj na čistenie u kozmetičky tá mi povedala že to je zanesená špinavá tvár ale čistím si ju pravidelne. 2 krát do týždňa si robim aj peeling. Po ošetrení u nej sa mi to na chvíľu zlepšilo a teraz sa mi to vrátilo zas. Jem zdravo takže zo stravy to nebude.
moc neporadim, no na brade sa zvykne ribit hormonalne akne. nikdy som nemala nejake velke problemy s hormonami, cyklus pravidleny, aj tak som mala akne.
proste koza tak reaguje,
no boli obdobia, kedy sa to vyrazne polepsilo. co je zaujimave, zda sa mi, ze v obdobi, ked som drzala dietu a snazila som sa chudnut, bolo to lepsie, samozrejme nie hned, ale po case. chvilu to trva, nez sa organizmus nadstavi inak.
no co konkretne to sposobilo, to neviem.
mozno mi aj nejake vitaminy chybali, netusim.
inak toto mas este dobre, ja mavam cysticke akne - hlboko ulozeme hrce ktore sa hoja aj niekolo mesiacov.
zaujimave je, ze v tom lepsom obdobi vpylvom hormonov mavam tiez, ale hoja sa rychlejsie, daju sa vytlacit a vyhoja sa uplne, v horsich obdobiach to pretrvava.
a veru, v puberte som moc akne nemala, az ako dospela.
este mi napadlol, moze pomoct aj spravna starostlivost, aspon ciastocne, aby sa na pleti nezadrziavali necistoty a tym je nizsie riziko upchavania porov.
treba cistit dokladne plet,a le setrnymi prostriedkami, aby sa nesusila. a tiez ju nasledne treba hydratovat. mas tam rozsirene pory, tak niecim lahuckym. gelkremom.
Okrem hormonálneho akné, ktoré takto vyzeralo aj u mňa a bolo raz horšie, raz lepšie, bez ohľadu na starostlivosť, proste aj keď som nič v rutine nezmenila mi napadá ešte, že môjmu priateľovi sa veľmi podobne prejavila laktozova intolerancia, prišlo sa na to, až keď sa pridružili aj tráviace ťažkosti, ako vylúčil mliečne, aj pleť sa vyčistila… a obmedzila by som ten (predpokladám mechanický) peeling 2x v týždni, keď to máš v takomto stave
tiez myslim ze to je hormonalne.to so stravou a starostrlivostou o plet nema bohuzial ziaden suvis.
mne osobne sa velmi paci domaci chemicky peeling. v DM ho ma znacka Revolution.
nikdy mi klasicky peeling plet nevycistil tak ako chemicky.
po peelingu si daj cistiacu masku, nejaku ilovu, staci an tu bradu a po tom este nieco vysokohydratacne, lebo tieto rpodukty mozu plet aj dehydrovat a to by mohlo opat zvysovat produkciu mazu.
dolezita je aj hydratacia pleti, dehydrovana plet sa moze mastit. a teda ja hydratacia zvnutra.
len pozor, treba zacat pomaly, nachvilu a treba ratat s tym, ze stipe/pali. je to noralne. dolezite je, ak by to zacalo byt neznesitelne, umyt. na zaciatok staci 5min, ak by sa nedalo, kludne aj kratsie. a 2x urcite najskor az za tyzden.
pripadne je moznost miernej exfoliacie pomocou kyseliniek, tkore su v toneroch.,
su tonery, kde tieto kyselinky su v slabej koncentracii a pouzivaju sa denne. maju slabsi ucinok, nemali by moc stipat, mozno len velmi jemnucko, ale asi skor nie nepamatam si, ako som reagovala, mala som len vzorky, tusim su vhodnejsie skor vecer.
a po takychto produktoch treba cez de urcite SPF, ale po tom chem peelingu ak by bola citliva, mozno aj nasledujuci den sa slnku snazit vyhnut.
ja som mavala dehydrovanu plet, ktora sa stavala citlivou, ale tento peeling som zvladala dobre, samozrejme som si ho v najhorsich obdobiach nedavala.
a aste skus pozriet potraviny, ktore zvysuju zaoalovu aktivitu organizmu, lebo jedna vec je uochyty por a druha vec je sklon k zapalovej reakcii. tie by bolo dpbre dredukovat, ak mas nespravnu stravu.
tu nejde ani o konkretnu dietu, len su potraviny, ktore proste podporuju takuto reakciu organizmu.
Brada su hormony a pecen. Mne sa tato vyhadze, ked zjem pre akykolvek dovod nieco s vyssim obsahom mlieka.
Pritom do 30tky som mlieko normalne mohla.
Podľa mňa máš podráždenú pleť z peelingu, 2krat do týždňa je priveľa.
mne sa robi take iste ak zjem vela slaneho a sladkeho, kombinacia, ked som v strese velmi vela jem :D a potom to tak vyzera,
Nie som odborník ale 2x za týždeň peeling sa mi zdá veľa. Prestaň na čas a uvidíš či sa to zlepší.
Podľa mňa výhod tu balea kozmetiku, lebo zložením je to čistý grc. Nečudo potom, že sa ti robíš vyrážky. To neber nijak v zlom. Ale kozmetika robí veľmi veľa
@lenuska9999 no ja sa do toho veľmi nevyznám, neviem si zostaviť nejakú skincare ktorá by bola vhodná pre moju pleť preto som si nechala poradiť od tej kozmetičky, ale asi zle🤔😄
Brada je aj hrubé črevo a strava. Mozes sa stravovat zdravo (čo sú aj vajicka, rajciny) a mozes byt na ne intolerantna. Mne toto spôsobovali vajcia. Kupila som si food detective test a ten mi ich odhalil. Buď si ho zakúp, alebo sleduj, čo si jedla poslednych 24 hodín predtým, než sa ti vyhodi vacsia vyrazka
Každému sedí niečo iné. Ja som napr mala tiež problémy s pleťou a neprešlo to, až kým som neinvestovala do kvalitnej kozmetiky a naozaj musím dodržiavať čistenie pleti ráno a večer a veľa hydratovat. Ja osobne používam túto značku. Inak odporúča sa stále používať celú radu, lebo je to zložením jednoducho vyvážené. Napr do čistiaceho gelu dajú vitamín C, do krému následne nejakú inú zložku a takto používaš celé spektrum látok na pleť, ktoré jednoducho potrebuje. Ak používaš všetko inej značky, tak je možné , že jej nedavas, čo potrebuje.
Choďte s tým na kožné, nie na mk a ešte si na to gebriť rôzne produkty jeden cez druhý a skúšať.
@lenuska9999 mne ta kozmetička povedala , že pleť stačí čistiť+2x do týždňa peeling , že načo si budem kupovať drahé toniká , séra , kyseliny atď že to je všetko marketingový ťah, že nič mi nepomôže lebo to ma veľmi slabú koncentráciu. 🙈
Možno chcela zarobiť , nahovoriť ma aby som na čistenie chodila k nej dva-tri krat do týždňa 🤷🏻♀️
To už je na každého vlastnom uvážení
V prvom rade sa ukludni, akné nie je najhoršia choroba na svete (aj keď viem, že je to nepríjemné pre ženu ). V druhom rade sa hneď dnes objednaj ku kožnej lekárke, na toto ti nič voľnopredajné nepomôže. Potrebuješ liecive maste s obsahom liečivých látok ako adapalen, klimdamycin atď... A nie zbytočne skúšať voľnopredajné kremíky, ktoré aj tak nepomôžu, akurát sa vyhadzes z peňazí. Neboj sa, upraví sa to. 🍀 A neryp si do toho, nevytlacaj to, tým si len zavedies infekciu hlbšie a budeš sa toho dlhšie zbavovať. Na zakrytie je dobrý AC color - je aj zároveň liečivý, kúpiš v lekárni.
Nie si náhodou z BA? Beauty Bybar na IG meno Barbara Vančekova. Skús si ju pozrieť. Má tam pekné výsledky žien ktoré mali teda o dosť horšiu pleť a preliečila to. Držím prsty. 🤞🏼
hlavne kupuj dermokozmetiku z lekárne.Ja by som si žiadne peeling nerobila, ani kyseliny ani nič podobné, len ak by mi to sama lekárka a nie kozmetička, odporučila.
Chod ku kožnej. Mne takéto problémy začali po 26ke. Dovtedy nikdy problém s akné ani v puberte a po 26ke akne. Po roku som to vzdala cistila som si pleť každý deň ale nepomohlo to extra tak som išla ku kožnej a tá mi predpísala mastičku a je to oveľa lepšie už len minimálne sem tam pred menštruáciou
Abrazivny peeling z drsnymi ciastockami vobec nepouzivaj. Sustred sa na chemicky peeling z obsahom kys. salicylovej a nejakej AHA kyseliny. Cistenie - robis double cleansing? Ak nie, tak zacni. Kup si serum s niacinamidom a zinkom na zaciatok. Neskor zarad kyselinu azelaovu a retinoidy, ale vsetno postupne. Nastuduj si blogy a videa na YT bab, ktore sa tomu venuju…
Prešla som si oveľa horším akné vyhádzaná celá tvár ako tvoja brada, ale mne to spôsobilo vnútromaternicové teliesko. Po vytiahnutí ešte polroka som sa trápila. Brada je hormonálny problém u teba.. Gynekológ mi dal HAK Dienorette určite by ti pomohla za 3-4 mesiace čistá pleť. Táto HAK pomáha na akné. Ale čo mi ešte veľmi pomohlo kozmetika CeraVe. Je úžasná aj v DM dostupná. Ten modrý čistič večer ako prvý, zeleným ešte dočistím pleť ( naštuduj si double cleansing na YT je veľa videí ) na 2x čistiť večer pleť. Ráno len zeleným krásne hydratuje a čistí. Ten modrý používam 1-2x týždenne inak ho nahrádzam večer zeleným. Vyrážky potieram roztokom z lekárne kyselina salicylová 2% roztok iba lokálne vyrážku do rána stiahne. Poradil mi kožný. A ešte hydratačný krém s obsahom ceramidov, skvalánu niečo také hladaj čo obnoví kožnú bariéru. Cerave ma aj krémy.
A s AHA/BHA kyselinami opatrne lebo mne to vždy zhoršilo stav. Trvá kým pleť zvykne.(rôzne séra AHA/BHA a peelingy) Radšej by som si dala jednoduchšiu skincare kým sa pleť dá dokopy. Držim palce!
@seahorse27 jooj ja toho toľko pozerám všade možne neviem sa z toho vysomáriť, vôbec tomu nerozumiem a asi nebudem ani špekulovať už. Najprv pôjdem ku kožnej , potom na potravinové testy a potom na hormonálny profil. Nech aj viem z čoho to mám. Lebo kožna mi pomôže to iba odstrániť , ale zbytočne aj začnem s nejakou skincare ak je to naozaj z potraviny nejakej a budem ju naďalej jesť. Lebo mávam aj úzkosti , bolesti hlavy , nafukovanie, vyčerpana som stále , aj zapchu mávam často 😄 takže nieje vylúčená ani intolerancia na niečo. A odkedy mám jedalniček od trenerky tak jem v podstate same alergény. Vajcia, ryby , orechy, strukoviny , atď. Z takého dobrého rezňa alebo hurky by som sa určite nevyhadzala 😁
Ja som si v prvom momente myslela ze mas nejaku alergicku reakciu a z toho velmi opuchnutu peru.
Ale k otazke, mozu to byt hormony. Ja som mala plet vzdy fajn, potom zrazu v 30tke uplna zmena, vyzerala som podobne. Pomohla mi jedine antikoncepcia 😒