Vie mi niekto povedať čo to znamená našli mi to na oku po laserovej operácii po 7 rokoch. Vôbec nechápem jednu vec je to ochorenie?? Alebo sa mi to tam vytvorilo len malé ložisko po operácii. Možno tu už niekto má nejaké skúsenosti podobné.
@taktotedanie mala som -2,7 ďakujem Vám za vysvetlenie lekárka nemala čas vysvetlila mi to dosť na rýchlo nechápala som či je to vážne. Povedala je to drobné ložisko zatiaľ iba kontroly. Môže sa to aj zväčšiť? Spýtala som sa jej môžem oskepnut Povedala nie hádam vravela pravdu :(
@taktotedanie bolo mi robené oct aj z toho mohla vyhodnotiť lekárka ako je na tom sietnica? Myslím si tam by trhliny zbadala. Vidím, že sa tomu rozumiete áno mne vysvetlila až teraz moje oko je stále krátkozraké a bude. Mám aj horšie videnie večer povedala to súvisí s krátkozrakym okom. Proste môžu sa po operacii vyskytnúť takéto veci. Ale k tej perifernej degenerácia to už nemala až tak čas somnou prebrať pre to som chcela vedieť ako to je Či je to vážne. Našli mi ešte megapapillu ale tam to predpokladá ako vrodena vada podľa lekárky.
@taktotedanie ešte doplním presnejšie mám správe HTQ malé drobné degeneratívne ložisko v zavere správe periférna degenerácia sietnice.
Pokial zhodnotila, ze je to male lozisko a je to len na sledovanie potom treba dodrziava pravidelne kontroly. Aj OCT ma svoje “vysetrovacie hranice” nemusi zachytit degeneraciu pokial je ulozena periferne. Megalopapila je vlastne to, te terc zrakoveho nervu, kde su svetlocitlive bunky je o cosi vacsi nez by mal byt, moze to byt vrodene ale zase vrodenou chybou by som to nenazvala niektori ludia maju normalnu papilu, niekto megalopapilu a niekto mikropapilu, moze to aj suvisiet s tym, ze ste kratkozraka a jednoducho je oko dlhsie, pani doktorka si pri pravidelnych vysetreniach vie vsetko pekne odsledovat.
@taktotedanie ďakujem vidím, že ste očný lekár. Nemuseli ste a odborne ste mi to vysvetlila. Ďakujem ešte raz. Hádam to nebude vážne.
@taktotedanie megapapila zvýraznenou exkaváciou 0,5 - 0,6 fyziologická varianta zatiaľ glaukóm vylúčili ja len nechápem ak to mám vrodené ako si myslí Pani doktorka ako to mohli prehliadnuť. Ešte dodám ADD vlastne po novom ľahká mozgová dysfunkcia sa tomu kedysi vravelo som znepokojená nikdy pred tým mi nikto nepovedal ,že môžem mať aj očnú vadu miernu kvôli ADD. Potom sa čudujú, že si tu radíme navzájom ale lekár nemá dnešnej dobe čas ani to poriadne vysvetliť.
@taktotedanie ešte dodám mám jednu diagnózu ADD netušila som, že to môže mať spoojenie s očami môj bývali lekár tvrdil nie a kde mi operovali oči tiež tu mi tvrdila až teraz po rokoch môže samozrejmé bola nahnevaná, že ma už dávno neposlali na oct. Mám aj tenší nerv obe strany SNUQ 5% glaukom zatiaľ vylúčili skôr si myslí kvôli diagnóze je to vrodené na oboch očiach to isté. Nechápem mohli si takúto vec nevšimnúť pred tým? Tvrdila mi záleží od odborníka niekedy ten nerv nie je vidieť iba na oct.
Vacsinou pri megalopapile je aj exkavacia vacsia- je to mozny fyziologicky variant, zmeny na samotnom ocnom nerve si vie pani doktorka odsledovat na OCT, treba chodit na kontroly, vsetko sa da podchytit vcas resp ak bude treba tak nasadit nejaku liecbu aby sa Vasa zrakova ostrost nezhorsovala
Ja som mala napriklad na oku mínus 5, 75 a laserovú koagulaciu som absolvovala ešte pred operáciou relex smile... Teda tu je možné že to zanedbali vstupné vyšetrenia a robili len operáciu ako na bežiacom páse.
@marsmykkok cim vyssie diotrie tym vyssie riziko vzniku perif degeneracie pretoze sietnica je viac natiahnuta a tensia na periferii.. nie je zlatym standardom podstupovat laserkoagulaciu sietnice pred laserovou operaciou oci pri “minusovych ociach”
@marsmykkok a nemáte žiadne komplikácie po čase?
@marsmykkok ja napríklad nechápem ako mohli prehliadnuť aj megapapillu teraz náhodne bola lekárka ktorá má presný odhad a videla to mám teóriu keď zbrusili rohovku tak možno viac vidieť do oka alebo som mala smolu a poriadne to nepozreli. Dúfam ,že ťa periférna degenerácia nie je vážna ľutujem tu operáciu už je neskoro.
@taktotedanie a je teda dobre že mi to robili pred operáciou alebo nie? Ďakujem
@lenka123456789123 ja som zatiaľ len polroka po operácii
@marsmykkok laserkoagulaciu pred laserovou operaciou to som ešte nepočula jedine ak nájdu niečo na sietnici a musia to urobiť a potom operácia alebo to ta klinika robila špeciálne pre každého nerozumiem sa týmto veciam ale kliniky to bežne neponúkajú.
Keď pozerám tých degeneracii je strašne druhov ak to dobre chápem je druh ktorý je stále rovnaký nepokračuje a potom je druh príklad diera mriežky. Nerozumiem sa tomu vôbec Keď že to mám drobné ťažko povedať.
@taktotedanie posledná otázka môžem oslepnut alebo postihnutý zrak ? Lekári povedali nie ale chcem počuť pravdu lepšie sa z tým zmieriť popredu . Dúfam že to nie je ako makularna degenerácia tam je prognóza strašná.
@lenka123456789123 megalopapila automaticky neznamena, ze to nie je fyziologicky nalez.. uz to vysvetlovala vyssie.. nejde tu o prehliadnutie nalezu
Teoria zruseni rohovky a tym lepsie vidno na ocne pozadie je nonsens, nemamto s tym nic spolocne
Nie makularna degeneracia je uplne nieco ine
Nie z toho sa neoslepne
@marsmykkok pravdepodobne tam bol nalez, ktory zhodnotili na osetrenie laserom, cize v danom pripade je v poriadku ak ste zakrok podstupili.. ci pacient podstupil pred alebo po v podstate “nehra ziadnu rolu” ale ak tam je nalez, ktory je nutne osetrit laserom je lepsie to urobit pre samotnym operacnym vykonom
@taktotedanie ďakujem len pre vysvetlenie ta prvá očná ktorá zbadala nerv bola nahnevaná prečo to neriešili oct pri mojej diagnóze . Pteto vznikla otázka prehliadli to.Tá druhá teória ako som písala vyššie to bola moja domienka napísala som hlúposť :D do očí vidieť je mýtus ako niekto povie po mrkve sa mu zlepší zrak . Preto je dôležité o tom hovoriť aby si človek nenahovaral hlúposti žiaľ lekár povie pár viet a nestihneme sa spýtať a dovidenia potom tu dumame všetci. Ďakujem Vám ste super . Nech sa Vám to vráti vaša ochota. Bodaj by sme všetci boli taký prajem Vám pekný deň.
@taktotedanie áno bol, niekde v rohu, síce menší nevidela ho hneď, ale odporučila radšej koagulaciu pred zákrokom. Presne tak mi to nejako vysvetľovala ako píšeš vyššie, že tým že som videla slabo som to namahala a poškodili sa tie cievky. A tiež ďakujem že si bola ochotná vysvetliť. 🙂
Ake dioptrie ste mali pred laserovou operaciou?
Ak to boli “minusove dioptrie” to znamena, ze vlastne vase oko je anatomicky dlhsie nez u ludi, ktori okuliare do dialky nepotrebuju. Vo vnutri v oku je sietnica, ktora je len na dvoch miestach prichytena pevne a na dalsich miestach len lezi je prilozena.
Samotna sietnica s okom vsak nerastie len sa natahuje cim sa vlastne stensuje hlavne na svojej periferii, co moze viest k vzniku perifernej degeneracii resp az trhlinam sietnice. Niekedy je viditelna skor niekedy neskor, niekedy si to nemusi vsimnut ani samotny lekar pokial je ta degeneracia naozaj na krajnej periferii sietnice ( da sa to vysetrit len specialnou sosovkou, ktora sa priklada na znecitlivene oko).
Vela ludi, ktori nosia minusovu korekciu do dialky na toto nie je upozornena oftalmologom, podstupia laserovu operaciu oci a myslia si, ze sa vsetko vyriesilo co ke vsak omyl, pretoze hoci vdaka operacii uz nepotrebuju okuliare sietnica sa tym nezmenila..preto aspon 1x rocne by takyto pacienti mali byt sledovani spadovym oftalmologom a ak sa nieco take zisti, je vhodne dovysetrovanie v specializovanej ocnej metabolicko-cievnej ambulancii, ci nie je potrebne laserkoagulacia sietnice (specialnym laserom sa degeneracia osetri aby sa nerozsirovala dalej)