Opuchnuté líce a vytrhnutie zubu

michaelaprocner
27. apr 2022

Ahojte,

včera som šla k svojej zubárke ohľadne zubu, keďže ma najskôr bolel a potom mi opuchlo líce, vyčistila mi ho, dala ATB, je tam zápal. Zub je už mŕtvy, z časti zlomený a na vytrhnutie som objednaná o mesiac,lebo teraz by injekcia nezbrala a veľmi by to jednak bolelo a ťažšie by sa to hojilo, keďže je tam zápal a po druhé má plno plánovaných zákrokov. Začala som užívať ATB, mierne som odpuchla, už ma to ani tak nebolí, takmer vôbec. Stretli ste sa niekedy s podobným postupom? Hlavne teda, že až po mesiaci vytrhnú zub?

marcellka32
27. apr 2022

Mne nasadil ATB a po týždni vytrhol

hope87
27. apr 2022

Ano, postup je v poriadku. Najskôr treba odstranit zapal s atb. To by ta naozaj velmi bolelo taky zakrok. Mala som nedavno v podstate to iste. Vo februari som mala zapal kvoli osmicke a opuchlo mi cele lice. Najskôr som uzivala atb, aby zapal ustupil. A az po vyse mesiaci mi ju vytrhla a krasne sa to hoji. Zapal tam uz isto nie je, lebo dasno mam pekne.

michaelaprocner
autor
27. apr 2022

@hope87
@marcellka32 ďakujem, ešte by ma zaujímalo, lebo ma strašia s krvácaním po vytrhnutí, keďže je to horný zub, že to bude dlhšie krvácať, niekto mi zas tvrdí, že po 20 minútach už nekrvacal vôbec a ešte kedy je možné asi začať znovu cvičiť na plno, vraj by sa prvé dni nemalo, tak približne, že koľko to asi je tých prvých par dní, bude stačiť týždeň?

hope87
28. apr 2022

Mne nekrvacalo dlho. V podstate vobec. No hned po vytrhnuti ano...dali mi ten tampon, ten som zahryzla a uz ked som si ho vybrala po chvili uz nekrvacalo. A ak ano, tak som to necitila 😀. Co sa tyka cvicenia, neviem ti vobec povedat ako dlho by sa nemalo. Prve dni urcite a myslim, ze tyzden bude uplne stacit.

michaelaprocner
autor
28. apr 2022

@hope87 tak už som akurát po vytrhnutí, dala som si to vytrhnúť skôr, umrtvili a nebolelo nič, len to bol nepríjemný tlak a pocit. Teraz trochu bolí, ale nič neznesiteľné. Krvácať už nekrváca, tiež po vybratí tampónu nič... A dúfam ani nebude. Ešte sa ťa opýtam užívala si niečo na podporu liečby? Ďakujem krásne za rady...

hope87
28. apr 2022

@michaelaprocner Nie, nic som neuzivala. Sama zubarka mi povedala, ze nemam nicim preplachovat ani nic, ono sa to zahoji samo pekne. A keby bola nejaka komplikacia mala som jej zavolat a riesili by sme. Hlavne si nevyplachuj moc v ustach na tej strane, aby ti tam ostala ta zrazenina...ta pomaha, aby sa to rychlejsie zahojilo.

michaelaprocner
autor
28. apr 2022

@hope87 áno, áno.... Aj mne povedala, že najlepšie nevyplachovať, minimálne dnes zajtra, nie.... Len som počula, že Wobenzym je dobrý pri regenerácii po takýchto zákrokoch... Chladila si si to miesto po vytrhnutí?

hope87
28. apr 2022

@michaelaprocner Nie, zubarka mi vyslovene povedala, ze nemusim robit ziadne extra ukony pokial nemam poroblemy a to mam uz vytrhnute dve osmicky. A naozaj mi nebolo treba nic. Ale celkovo mne sa organizmus rychlo regeneruje. Hocijake zasahy do tela, co som zatial mala, vzdy som sa rychlo zahojila...ale ja mam aj vyssi prah bolesti, tak aj to vnimam celkom inak 🙂

michaelaprocner
autor
28. apr 2022

@hope87 Tiež mám vyšší prah bolesti, takže dúfam to prejde podobne ako u teba 😊😊

hope87
28. apr 2022

@michaelaprocner Neboj sa...urcite to zvladnes bez problemov 😉

michaelaprocner
autor
28. apr 2022

@hope87 ešte sa ťa opýtam, prvé dni si jedla len tekutú stravu? Alebo kedy si začala jesť aj na tej strane?

hope87
29. apr 2022

@michaelaprocner ale cosiii 😀. Urcite nie tekutu...ano prve hodiny po zakroku som vobec nejedla ale potom normalne a zula som len na druhej strane. Aj zubarka mi povedala, ze mam normalne jest...a davala som si pozor...a zalezi ako sa ti to hoji. Mne relativne rychlo ale neviem ti povedat ako dlho mi to trvalo kym som jedla aj na tej strane

michaelaprocner
autor
29. apr 2022

@hope87 ešte sa opýtam pre istotu, nebolí ma to teda vôbec, dávam si teda aj pozor, aby sa mi tam jedlo nedostalo... Je možné, že to ďasno, alebo teda to miesto po vytrhnutí má taký biely povlak, niekde čítam, že je to prirodzené, keď sa to hojí, niekde, že nie... Mojej zubárke som volala, povedala, že ak nemám bolesti, tak mám byť v kľude, na kontrolu som objednaná o dva týždne... Ty s tým nemáš skúsenosť?

hope87
29. apr 2022

Pokial ti zubarka povedala, ze je to v poriadku, tak to je v poriadku. Ja nie som lekar a neviem sa ti k tomu vobec vyjadrit. Ja s tym nemam skusenost.