Odlomilo sa mi zo zuba a zubár mi navrhol korunku. Čo ma čaká?

20. okt 2024

odlomilo sa mi zo zuba. Zubár mi navrhol korunku.
viete mi povedať čo ma čaká? to mi bude zo zuba brúsiť ? to sa robí - brúsi tak ako pri mostíku?
asi nemám inej možnosti, lebo s tým poškodením zubom vyzerám hrozne.

lukbe
20. okt 2024

Áno, zbrúsi sa, vezme odtlačok, potom prilepí korunku. Všetko v pohode. Niet sa čoho báť.

autor
20. okt 2024

ďakujem...

kvieta
20. okt 2024

Nedá sa domodelovať?

3princezne
21. okt 2024

Povedz, ze nesuhlasis, ze nech skusi domodelovat. Mne sa tak zub zlomil, mne ho dr domodeloval, ale upozornil ma, ze sa moze lahko znova zlomit, ze jedine korunka. Doteraz sa mi nezlomil. Jednalo sa o pol zuba hornej dvojky

ronie338
21. okt 2024

@3princezne je to iné keď je predný zub a keď je zadný zub a záleží koľko ho chyba. Lebo sme mali pacientov co to takto odmietli, zlomil sa zub opäť a už tak ze jediná možnosť bola ho vytiahnuť. To akoby som prišla s ranou ktorú treba zasit k doktorovi a ja by som mu povedala ze chcem len náplasť. Vie ten doktor prečo navrhuje korunku. Teraz už nie je doba ze všetko pod korunku, xo sa dá sa dava výplň ale keď to nejde tak to nejde.

kvieta
21. okt 2024

@ronie338 Vždy je tá doba... nie je doktor ako doktor

Pre istotu by som to odkonzultovala ešte aspoň s jedným dr.

ronie338
21. okt 2024

@kvieta ja viem, preto by som k doktorovi nad 50 nešla a ani k niektorým mladším. Lenže ja som z odboru, ja poznám kvantum lekárov a aj v praxi sme niekedy robili zázraky na počkanie. Pre mňa nie je dobrý zubar ak má nepošle 2x ročne na hygienu, pri preventívnej mi nespraví zahryzove snímky a raz za 2 roky veľký snímok. A keď klame. Zažila som takú doktorku, vydržala som u nej 2 týždne. Toto je ale základ, zubar ma vysvetliť co sa da a co sa nedá aj na základe rtg snímky a ukázať kde je problém aj na nej. Nie len ze pozrie ani to nie poriadne a hneď ze korunku. My sme raz dostavovali zub ktorý mal zlomený zub 7mm pod úroveň ďasná. Pacientovi sme vysvetlili najlepšie možné riešenie, aj všetko, napriek tomu nás požiadal o dostavbu. Podpísal ze na vlastné riziko, mali sme tam priložené rtg. Lebo ak by niečo sa stalo a poslal na nás inšpekciu aby my sme boli krytý ze sme mu navrhli inú možnosť ktorú odmietol. Paradoxne držalo to super par rokov. A mali sme aj pacienta ktorý pri trhanie odmietol anestezu lebo chcel ušetriť 10 eur. Aj ten podpisoval a aj počas sme sa ho pýtali ci nedáme. Toto sú ale naozaj raritne veci a musia byť ošetrené podpisom pacienta ze bol upozornený na možné riziká a komplikácie.

kvieta
21. okt 2024

@ronie338 Ja hovorím jedno: Zubárovi a kaderníčke musím sakra dôverovať, aby som im sadla do kresla🙂