Ahojte, poraďte prosím kto máte osobné skúsenosti.
Od novembra sa trápim s bolesťou brucha okolo pupka a v epigastriu.
Absolvovala som 2krat gastroskopiu,2krat sono brucha, RTG pľúc,3 krát krvné testy,2 krát CT brucha s kontrastnou látkou v priebehu pol roka, až na stukovatenie pečene mám všetko negatívne.
Mám bolesť po jedle do polhodiny, podľa toho čo zjem, posledný mesiac je to každodenná bolesť, niekedy celý deň, niekedy pár hodín.
Gastroenterológ aj moja lekárka tvrdia že mi nič nie je a že je to psychické.
Aj by som zobrala, že to je zo stresu,keby som nemala príznaky chronickej pankreatitidy ako je svetlá, žltá stolica, bolesť pod rebrami až do chrbta.
Na hmotnosti zatiaľ nestracam,ale proste každý deň mi je zle a uz mi žiadne iné vyšetrenia neurobí.
Čítala som na rôznych diskusiách aj českých, že to CT vôbec nemusí vidieť.
Neviem čo mám robiť, poraďte niekto prosím.
Aj môj otec sa takto trápil, chodil po všetkých možných vyšetreniach, sono brucha, ct brucha atď. ... nezistili mu príčinu problémov, pchali do neho len tabletky ... nakoniec ho poslali na magnetickú rezonanciu a na základe tej mu diagnostikovali rakovinu pankreasu v poslednom štádiu ... treba to riešiť, aby nebolo neskoro.
@dzulli1980 Veď to riešim stále, už ma nepošlú nikam, všetko je negatívne a tým to pre nich končí, posielajú ma psychiatrovi.
Keď pôjdem inému gastro a nepoviem mu že všetko mám negatívne, začne mi robiť samozrejme najprv hadicu atď.
Keď to poviem nepošle ma nikam.
@pablito555 tak chod k psychiatrovi. Možno ti dá papier, že si ok, ale máš nezistené gastro problemy
známi mal 33 r keď mal takéto problémy. Nikdy nič nezistili. Až raz išiel po známosti do inej nemocnice a tam mu zistili na pankreasi obrovskú cystu. Navrhovali okamžitú operáciu. Známi si zobral výsledky a znova išiel na vyšetrenie do pôvodnej nemocnice. Zas nič nezistili a zas bolo všetko Ok. Lenže známi je troška prudšia povaha, začal ziapať, vytiahol výsledky kde mu zistili tú diagnózu .... najskôr ho museli upokojiť aby im to tam všetko nerozbil a im nenahádzal po hlavách. Keď ho dôkladne vyšetrili, zistili, že áno má tam obrovskú cystu, ktorá sa ešte viac zväčšila ako bolo zistené. Ako napotvoru známi prestal mať problémy ktoré dovtedy mal. Rozmýšľal či ísť ,alebo nie na operáciu....
Na operácii mu vybrali cca 2 l hnisu, celý pankreas bol už obalený v cyste. operácia bola v poslednej chvíli - podľa lekára ktorý operoval. Pomerne dlho sa z toho dostával.
Ja si skôr myslím že to bude tá chronická pankreatitida,tie bolesti nie sú nejaké silné,ale viac je to po jedle a už som dosť nervózna z toho.
A snáď opakované CT v priebehu troch mesiacov by aspoň nejaké zmeny zaznamenalo,ale v krvi niečo.
@pablito555 Hypochondria? Netreba čakať na tú bolesť a zamerajte sa na potraviny, ktoré jete. Je možné, že vám niečo proste horšie trávi. Treba to vynechať a bude dobre.
@pablito555 Vy si myslíte. Ste doktor? Tak keď už ste si určili diagnózu, nepotrebujete doktorov, vyšetrenia ani modrého koníka.
Môže to byť aj nejaká potravinová intolerancia. Alebo baktérie, možno parazity.
@asia83 Nie som doktor a neurčila som si diagnózu,a ani nevylučujem, že to je psychické po takej dlhej dobe,len som chcela poradiť od niekoho,kto má podobné problémy.
Nie je môj koníček chodiť po vyšetreniach, keď nemusím.
@pablito555 ja sa skôr prikláňam k tomu stresu, ja som mala minuly rok strašne obdobie a odzrkadlilo sa mi to na zdraví! Na jedlo som sa nemohla ani pozrieť, bolo mi zle už len pri pohľade na tanier, z ničoho nič ma naplo a letela som na wc, bolo mi zle, bolelo ma brucho, vonku som každú chvíľu myslela, že odpadnem, ešte som aj 12 kg schudla v priebehu pár týždňov! Tiež mi brali krv, bola som na sone, potom aj na hadicke, všetko negatívne, výsledky super! Začala som si dávať dvakrát denne magnezko, doplnila som železo, lebo som ho mala malo a po pár mesiacoch som sa dala dokopy, trochu som musela pribrať, lebo som naraz veľa schudla! Zas netvrdím, že to treba podceniť, ale keby si mala nejaký problém, myslíš žeby ani jedno vyšetrenie nič neodhalilo??? Nie som doktor, ale no neviem
@pablito555 a ked si vezmes napr. Pancreolan, (ne)pozorujes zlepsenie?
@bmuller dávam si Pangrol s jedlom, zatiaľ iba pár dní, nezdá sa mi nejaké zlepšenie, neviem....
@pablito555 ahoj mas lieky ma pretravenie? Dodrziavas prisnu dietu....?
To co opisujes som mala aj ja. Bolest brucha, pod rebrami. Bolest bola taka silna, ze som mohla bud sediet, alebo lezat. Inak som isla odpadnut. Statie viac ako 5 min. bol nadludsky vykon. Presla som kadejakymi vysetreniami kazdy lekar daval od toho ruky prec, ze jeho to nie je. Ja som navyse zacala rapidne priberat. Tyzden som nejedla a pribrala som 5kg. Bol to rok bolesti. Potom ako keby utalo a mne sa polepsilo, ale skoncila som s cukrovkou a znizenou funkciou stitnej zlazy a ine intolerancie.
Poloz si otazku, ci prechadzas nejakym tazkym zivotnym obdobim. Ci mas enormne vela stresu, tazi ta nieco alebo niekto. Ak ano vyhladaj aj psychologa/psychiatra.
Prajem vela sil a dufam, ze neskoncis ako ja.
@pablito555 lebo ak je to pankreas, tak aspon mierne zlepsenie pri uzivani enzymov by snad mohlo nastat... skus si aj pogooglit nejake gastroenterologicke poradne na internete, kde by si sa mohla poradit o tvojom probleme; alebo najst nejaku realnu sukromnu v tvojej blizkosti, kde by ta pripadne este raz dokladne vysetrili ...
@brendaa ahoj, úplne prísnu nie,ale nejem mastné, vyprážané, tučné,vysadila som všetko mliečne na skúšku...
@pablito555 a tabletky na pretravenie? Napr. Pancreolan? Pecenove testy mas v pohode? Muku si skusila vynechat..... Skusila vy som prisnu dietu, ci sa to neupravi
@pablito555 ahoj ja mám iný problém a trochu či dosť podobný,ak chces viac v ip napíš mi a napíšem ti tie moje skúsenosti s dr...
@pablito555 Bežne niekoho niečo zabolí, teda najmä po nejakom jedle, druhu jedla (mliečne výrobky, pšeničné výrobky a pod.). Pokiaľ sa nevynechajú, prejde to do chronickej bolesti. No diagnózu ponechajte na odborníkov.
A nemôžu ta poslať ešte na magnetickú rezonanciu?
Tak na krvi by určite ukázalo ja mala zápal pankreasu a mala som crp cez 150 pečeňové testy 10a pritom majú byť do 0.9 ,robili mi magnetickú aj vy a všetko možné, 10 dní som bola v nemocnici na infúziách po 4 dňoch mi konečne dali jesť tekutú stravu, ale na CT a magnetickej museli niečo vidieť, ale záleží aj od dr ja bola v jednej nemocnici nič mi neukázalo na žlčník a v druhej som už mala kopec kameňov, čo mi spôsobili pankreatitidu
@pablito555 ahoj.Ako sa mas?Ja mam take tazkosti ako ty😢😢😢
@pablito555 skus si precitat Dunbar syndróm alebo ligamentum arcuatum syndrom,ci to na Teba sedi. Kvoli podozreniu na exokrinnu pankreas nedostatnoct staci urobit elastazu v stolici 2x negatívne ct , žiadne zmeny na pankrease, je to skor nepravepodobne. Kukni tu dg co som napisala na to by bolo treba vysetrit cievy v bruchu , to pochybujem ze urobili, pripadne angio mrt.
@pablito555 Aha teraz vidim, ze je to tema z maja, tak aspon mozes napisat, ci Ti je lepsie
Chod k inej doktorke