Namýšľanie si diagnóz

19. nov 2023

Všímam si už dlhšie na fórach, nie len tu na MK ale aj iných, že ľudia si za každé jedno pichnutie, bolesť chrbta, bolesť brucha namyslaju, že majú rakovinu toho a hento ho. Nádor v hlave je tu tiež veľa spomínaný.
By ma zaujímalo, ako na to reaguje lekár, keď mu do ambulancie prídu pacienti, ktorí majú vyšteknú na neho svoju hypotézu o rakovine a nádore. (Najmä takí experti, ktorí idú len na prvé vyšetrenie)
Naživo sa mi podarilo len raz stretnúť pani v čakárni, ktorá si takto samo diagnostikovala všetko možné, vždy to najhoršie. Všeobecného lekára otravovala stále.
Mate aj vy skúsenosť naživo ? Fakt ako k tomu vôbec človek príde, že bez najzákladnejšie diagnostiky sa ide div, že nie pochovavať.

aeruginosa
19. nov 2023

Úzkostní ľudia, hypochondri toto zvyknú robiť. Netreba za tým nič viac hľadať, oni majú problém, ale psychiatrický, ktorý zväčša odmietnu riešiť.

thereisabear
19. nov 2023

Ono stačí, aby sa ti niečo v živote zosypalo, príp. nečakaná strata blízkej osoby a môže do toho spadnúť aj človek, od ktorého by si to nečakala.

majamat
19. nov 2023

pracujem s ludmi a tuho rozmyslam, ale nejak mi nenapada nikto konkretny.
namyslanie si nejakych dg, to ano, to zazivam, ale vyslovene taketo vlemi zavazne dg asi nie. ako kazdemu nieco take moze napadnu,a le mam pocit, ze je to hlavne vysadou mladsich ludi, ktori si kde co precitaju na nete, co iba podporiu ich myslienky na tazke ochorenie. vidam to hlavne tu na MK.

niekedy za mnpou v praci aj niekto pride a myslienkou na to, ze by mohol mat tazsie ochorenie, ale po argumentacii sa casto skludni. no tu na MK su fakt extremy.
u starsich ludi sa hlavne stretevam skor s tym, ze maju pocit zvysenej sdolezitosti svojej osoby, co sa teda dost prejavuje aj u lekarou. kladu na seba prilis velky doraz a ak ich lekar nevypocuje, neosetri tak ako by chceli, tak sa hnevaju, ak lekar utrusi nejaku poznamku, hoci by to mohla byt len hypoteticka dg, hned to beru vazne.

bloger
19. nov 2023

Tak môže to spustiť aj smrť blízkeho. Prípadne predispozícia v rodine na niektoré choroby. Lekár to môže bud potvrdiť alebo vyvrátiť. Na základe odberov a všetkých potrebných vyšetrení. Berú takých ľudí vážne.

grof_monte_christo
19. nov 2023

Skúsenosť mám, ale presne opačnú, keď lekári bagatelizuju pacientove potiaze a všetko prilisu psychike. Mne najskôr diagnostikovali hypochondriu a po 3/4 roku z toho bolo systémové autoimunitne ochorenie. Zbytočne som ja mohla detailne opisovat príznaky, všetko úplne všetko vraj môže byť zo psychiky.

daniela2202
19. nov 2023

@grof_monte_christo 👍👍👍

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
daniela2202
19. nov 2023

Podľa mňa si nikto nič nenamýšĺa, iba počúva svoje bolesti, na ktoré niektorí doktori ani nereagujú , hlavne, že sa treba pozorovať a predchádzať diagnózam ....celé zle 👎👎👎

luccija
19. nov 2023

Chápem, že psychika je krehká vec, ale niekedy ma mrzí, že takí ľudia chodia od lekára k lekárovi, MR, echo všetky vyšetrenia im porobia a ja, keď niečo potrebujem div si to nemusím vydupat.Oni reálne trpia a musí to byť ťažké a správny obvodak by ich mal spoznať a posielať k psychiatrovi

misiak7777
19. nov 2023

@daniela2202 zasa odtiaľ potiaľ. Veľa bolestí pochádza z chrbtice - bolesť žalúdka, srdca, problémy s močovým mechurom... Lenže ľudia sú hnili cvičiť

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
grof_monte_christo
19. nov 2023

@luccija To vôbec nie je pravda, že hypochondrom sa spravia všetky vyšetrenia hneď a zaraz. Mne túto diagnózu nesprávne diagnostikovali práve preto, že nikomu sa neracilo spraviť mi poriadne vyšetrenia a oveľa jednoduchšie bolo poslať ma k psychiatrovi, ktorý mi túto diagnózu na základe chýbajúcich riadnych vyšetrení aj nesprávne stanovil. Až po známosti sa mi podarilo dostať inde a správna diagnóza bola konečne stanovená.

martinmmartin
19. nov 2023

Dnes mame vsetci velke ego lebo zijeme v pomernom blahobyte- niesme uz sucast celku kde ide o ciste prezitie ako mravci ale kazdy musi byt najlepsi najkrajsi naj naj naj lebo mas vela casu rozmyslat a niesi furt hladna a je ti teplo.
A to sa ti premieta ako sa vidime samych seba

Ak nam pocit ze som extremne vynimocny a zacne ma nieco zdravotne "obtazovat" tak automaticky to bude nieco vynimocne tiez , minimalne to najvzacnejsie co poznam, lebo takeho vynimocneho cloveka ako som ja nejaka normalna blbost nedokaze rozhodit- ked uz mna nieco nahloda tak je to urcite nejaka vzacnost lebo ja som predsa velmi dolezity a prkotiny su pre spodinu

Cele zle

misiak7777
19. nov 2023

@ninka297 no ale pokiaľ je krv a ostatné vyšetrenia ok, tak to je veľmi ľahko psychika. Tá vie robiť divy s telom

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
grof_monte_christo
19. nov 2023

@ninka297 Veľa diagnóz sa z klasického krvného obrazu ani nedá odhaliť, na to treba špeciálne vyšetrenia. Moja skúsenosť je, že čím viac som sa snažila spolupracovat s lekármi a opisovala zdravotné problémy, o to to bolo horšie, vraj som si to prečítala na internete. Pritom stačilo jedno obyčajne vyšetrenie bunkovej imunity, ktoré stalo 50€ a bolo to jasné.

daniela2202
19. nov 2023

@misiak7777 súhlasím, pre telo aj niečo treba spraviť, nie len brať

misiak7777
19. nov 2023

@daniela2202 tak veru. Ale ľudia chcú len lieky, ale žiadna prevencia..

heln
19. nov 2023

lebo prve ci ti gugel najde je rakovina....
zadaj do guglu bolesti prsnikov a prve ti najde rakovinu...
to mas ako s mamickami, nieco sa im nezda na dietati a hned prve co im napadne je autizmus, nerozmyslaju nad mentalnou retatdaciou, poruchami reci, prve je autizmus....
a tiez sa skor stretavam s tym, ze lekari bagatelizuju, potom sa ti ludia nevedia dostat na vysetrenie, lebo "psychika", poznam par ludi, co ich odbijali lekari cele roky a zrazu z toho bola vrodena vada, alebo 10 rokov neliecena cukrovka. ja mam tiez 2 roky bolesti na jednom mieste, vysetrenia nezistili nic podstatne suvisiace s bolestou a obvodna ma uz nechce poslat na dalsie vysetrenia. hlavne, ze v telke stale vyskakuju reklamy na prevenciu.

marianarem
19. nov 2023

Ja mam s tym osobnu skusenost, trpela som tym. U mna bol za tym strach z niecoho ineho. Ten som mala niekde v podvedomi, v podstate som teda o nom akoby nevedela. A on sa tlacil von takymto sposobom, prezleceny za strach z chorob. Obehavala som lekarov, dokonca aj na pozorovanie do nemocnice som sa dostala. Nakoniec sa mi asi na 4-5. pokus podarilo najst vybornu psychologicku, u nej sme uz na druhom sedeni odhalili ten skryty strach a ta hypochondria vtedy zmizla, uz ju vlastne nebolo treba. Ten naozajstny strach som ale riesila dlho.