Môžem pri antibiotikách piť bezlaktózové mlieko?

princeznaaa12345
28. sep 2022

Ahojte. Môžem pri atb. bezlaktozove mlieko, keď mám normálne mlieko zakázané? Zabudla som sa spýtať v lekárni 🤷‍♀️

stellarstar
28. sep 2022

@princeznaaa12345 pozri v príbalovom letáku, sú atb kde sa mlieko môže a nie

katkine_terapie
28. sep 2022

@princeznaaa12345 z akeho dovodu mas zakazane "normalne"mlieko?

princeznaaa12345
autor
28. sep 2022

@katkine_terapie z toho dôvodu, že mám atb. Lekárnička ma upozornila, že sa nesmie pri nich mlieko

stellarstar
28. sep 2022

@princeznaaa12345 tak keď nesmieš tak nesmieš

ninka99865
28. sep 2022

Bezlaktozove mlieko je bez mliečneho cukru laktóza. Ale mliečnu bielkovinu obsahuje. Kup si keď tak veganske

katkine_terapie
28. sep 2022

@princeznaaa12345 tak potom to mlieko naozaj pri atb. nesmies a je jedno ci laktozove alebo bezlaktozove, ide o mliecnu zlozku, ktora delaktozovanim nemizne. Jedine ake mlieka mozes su rastlinne.

miskaska
28. sep 2022

Aj vás v lekárni pri vydaní antibiotík upozorňovali, že pri ich užívaní nemáte piť mlieko? Pravdepodobne išlo o širokospektrálne antibiotiká zo skupiny tetracyklínov. Nie sú to však jediné liečivá, ktorých účinok môže ovplyvniť práve mlieko.

Patria k nim aj ďalšie antibiotiká. Mlieko napríklad znižuje efektivitu liečby aj prostredníctvom antibiotík s účinnou látkou ciprofloxacin.

Práve vápnik však môže spôsobiť vzájomnú reakciu s liečivom, vytvorí neúčinné zlúčeniny (cheláty), a liek sa vám úplne nevstrebe. Preto je napríklad vhodné, aby ste mlieko konzumovali s niekoľkohodinovým odstupom od liekov.

MLIEKO VIE TEDA ZNÍŽIŤ ÚČINOK TÝCHTO LIEČÍV
tetracyklíny - širokospektrálne antibiotiká, určené na liečbu respiračných infekcií alebo chlamýdie
ciprofloxacín – antibiotiká ničiace určité druhy baktérií, využívajú sa na liečbu infekcií dýchacieho traktu, ušných infekcií, ale aj infekcií močového traktu alebo pohlavného ústrojenstva u mužov a žien
levotyroxín – liek na zníženú funkciu štítnej žľazy