Mám problémy so zubami, ale nemám peniaze na ich záchranu

terezka2233
12. máj 2022

Ahojte.. trosku opisem situaciu.. uz som zaplatila 1000€ za jednu endo, 4 vymeny plomb a jedno tahanie sestky. Co ma Este caka jencely horny chrup... Tam opravit zuby, vymena plomb..Lebo su podkazene... Asi dva zuby na endo... Nandolnom chrupe mam zub, ktory som platila v januari nanpihotovosti 150€ ... Ale zapal tam ostal a rozsiril SA.. zubarka mi vravela, ze vytiahnut.. dnes mi uz povedala, ze jej znamy to vie urobit AJ dalsiu sestku KDE uz endo Bola, ale treba reendo.. ale ze to by bolo 600€ plus na ten zub musi IST AJ korunka..

Viem, ze vzdy SA vravi, zachran svoje zuby najviac kolko mozes.. ale bohuzial na to nemam financie.. o mesiac mi konci materska a zacina rodicak, co je 400 EUR mesacne.. urcite kebyze mam peniaze, tak nevaham..

Aky mate na to nazor? A fakt realne v Bratislave neni ziaden zubar, ktory jenkvalitny a vzal by ma, kedze Tu nemam trvaly pobyt.. a na vychode mi lekarka zle poblombovala zuby a za roky SA to nahromadilo... A teraz take bum... Poradte co robit

zdenka11081983
12. máj 2022

@terezka2233 príprav sa, ze toto je nekonečný príbeh.. Veľa ľudí chodí do Poľska. No asi ak si z BA ti to situáciu nerieši. Vraj je to tam lacnejšie a aj kvalítne.

gemerka17
12. máj 2022

Na tie ľahšie zákroky, plombovanie a vythnutie chod na heydukovu ku studentom. Zubári v BA ta zderu z kože. Korunku dávať nemusíš. Ucite nie hneď.

terezka2233
autor
12. máj 2022

@gemerka17 dakujem.. Tam uz som Bola 2x.. a I tak mi tie zuby musela moja preplombovat..

evica17
13. máj 2022

@terezka2233 korunku ti.moze zubarka odporucit ale nemusis si ju davat, len je to lepsie pre teba, ze sa ten zub nezlomi potom.
No a zubari su drahy, my ame chodili do pl, tam to nie je take drahe, poistovna preplati daku sumu, dovera preplaca celkom dobre peniaze, vszp tak poskormnejsie , a je to kvalitne spravene. My sme boli s poliakmi dohodnuty ze ked tam uz ideme ze nam na jednu navstevu spravi viac zubov,lebo kvoli hodinke sa nam moc neoplatilo

janne318
13. máj 2022

@terezka2233 v prvom rade by som asi konzultovala so zubárom dôvody kazivosti a potencionálny progres. Niektorí ľudia sa fakt môžu akokoľvek snažiť a dbať o chrup, no pokiaľ majú napríklad príliš nízke pH slín, odvápňovaný organizmus, alebo nábeh na paradentózu, nič s tým nespravia - skôr či neskôr o tie zuby proste prídu. Neviem... ale asi by som sa v takomto prípade priklonila skôr k rezolútnemu riešeniu a zvolila zubnú náhradu, než behala každý mesiac k zubárovi a mala zuby jak rešeto. Myslím, že mostík nie je taký drahý ako implantáty a vo finále - pokiaľ Ti ide o finančnú stránku - keď si zrátaš, koľko peňazí vrazíš do nekonečných ošetrení zubov, tak ten mostík asi vyjde lacnejšie.
Ono to je tak nejak v ľuďoch vžité, zachraňovať vlastné zuby za každú cenu. Neviem, aký to má význam a zmysel. Veď jednoducho - pokiaľ mi tie zuby neslúžia, robia problémy, bolia a stoja ma prachy - načo sa budem trápiť a snažiť sa ich zachrániť jak zlatý poklad? Možno v minulosti to zmysel malo. V časoch, keď ešte zubné náhrady neboli ani zďaleka také kvalitné, estetické, pohodlné a funkčné, ako dnes. No vtedy sa aj ponožky štopkali a nekupovali sa kvôli diere na päte nové. 🙄🤷‍♀️

aileen_mt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikdenikto
13. máj 2022

Fuuu, no to už je dosť veľa peňazí. Ja už by som rozmýšľala dať to všetko von a zubné náhrady. Je to síce vysoká suma naraz, ale takto keď to zratas je to to isté na veľa rokov ak sa dobre staráš.

Ja mám na hornych zuboch mostík 10zubov a už to mám nejakých 6-7 rokov. Vyšlo ma to vtedy 1500€ a neľutujem.

emilyx
14. máj 2022

@zdenka11081983 do Poľska chodia ? Fíha dobre vedieť. Možno aj ja pôjdem. Ja mám tiež takého zubára starého , čo mi robí 1 zub na 3-4 x a zakaždým peniaze pýta a nakoniec sa aj tak zlomí alebo bolí 😂 . Také niečo že vŕtať kazy , keď ešte nie je kaz až v takom štádiu xe mi musí už čistiť korene, to on nepozná a to ma najviac štve! Veď prídem o všetky zuby takto 😩. A keď som si šla nájsť iného zubára, tak všade majú plno , nedá sa . Tak som šla k takému súkromnému čo mal voľno. Vstupná prehliadka má stála 150e a keď mi povedal koľko čo stojí, a aké všelijaké začínajúce kazy už mám a či všetko mi treba robiť, tak sa mi hlava zakrútila. To čo budem len na svoj chrup robiť celý život ? 🤣🤣 Však to jeden zub u neho je aj na 1000e to je veľa ! . Pane-bože a platy sa kedy dvihnú.

emilyx
14. máj 2022

@evica17 super. Nedáte prosím kontakt kde chodíte do Poľska k akému zubárovi ? Slovensky asi rozumieť nebude že ? 😂

evica17
14. máj 2022

@emilyx bebak stomatologia v nowom targu, alebo chodia este do bialska biala, jablonky....ale tam to uz neviem...rozumeju slovensky, chodi tam.dost slovakov. Cislo poslem.do.spravy, zavolajte si tam ak tak. Robia od 9 rana do 20 vecer, je tam viacvzubarov , ambulancii

emilyx
14. máj 2022

@evica17 super ďakujem 👍

katkabg
14. máj 2022

Skoda ze nemozte dojst do Bulharska k mojmu zubarovy...25eur na zub

sfet
23. jún 2022

@janne318 tak tak, aj ja som to riešila rezolútne. Našťastie som našla zubára, ktorý je síce drahý, objednácie časy dlhé ako týždeň pred výplatou, ale zlatý a je ochotný sa s pacientom dohodnút a počúvať ho, netrepe si stále len to svoje. Mám snímateľnú zubnú náhradu, lebo mostík nie je za čo zachytit a implantáty, no ked vyhrám jackpot, tak možno, tak hrozné to nie je, stále lepšie toto ako mať hnusné zuby, kvoli ktorým som prišla o prácu, asi tak.

janne318
23. jún 2022

@sfet áno..., zuby robia na celkovom výzore človeka veľa. Akokoľvek môže byť slušný, distingovaný, pekne oblečený a upravený - zanedbaný chrup dokáže ten dobrý dojem komplet pokaziť. Mám kamarátku - slušná, solventná, inteligentná a príjemná baba - ibaže má panickú hrôzu zo zubárov a zuby v hroznom stave. Nechcem byť voči nej netaktná, takže radšej tú tému neotváram - ale čudujem sa, že to nijako nerieši. Snáď možno v celkovej anestéze..? Alebo skúsiť psychológa a pustiť sa do boja s tým strachom..?

kinderzwillinge
24. jún 2022

@sfet Nevypadava ti, ked mas snimatelnu? Tiez ma casom presne toto iste caka..
Na noc si ju davas dolu, ci s nou spis?

sfet
24. jún 2022

@kinderzwillinge nevypadáva, s tým problém nie je, alebo to zachráni corega - pasta, ktorá zuby akoby prilepí, ale tú nepotrebujem, na noc si ju dávam dole, ale už sa stalo asi zo dva razy, že som s ňou v noci spala a nič sa nestalo, inak si ju dávam dole, ale inak s ňou fungujem celý deň, naučila som sa ňou jest, len občas je potreba si po jedle ústa poriadne bez nej vypláchnuť, ale to robia ľudia často, či majú protézu alebo nie. Hroza to nie je, mne to sadlo a som spokojná, lebo tie zuby predtým to bolo utrpenie bez konca.

kinderzwillinge
24. jún 2022

@sfet Dakujem 🙂
No prave aj moje zuby su katastrofa, ani nie tak vyzorom ako kvalitou a ja uz mam dost toho trapenia a bolesti, prestala som zuby zachranovat a radsej davam trhat, kazia sa mi od korenov, korunky vonku mavam ok.

vevapeto
24. jún 2022

@terezka2233 mne zubárka vravela že dobrá endodoncia na zube vyzdrzi 5 rokov. Takze nekonečný príbeh …

eliaska101
24. jún 2022

@kinderzwillinge ako vieš aj to je riešenie

gemerka17
24. jún 2022

@vevapeto endodoncia vydrží roky, ak je urobená dobre. Ziadny časový limit neexistuje, to je čistý blud. Kľudne to vydrží aj do smrti.

kinderzwillinge
24. jún 2022

@eliaska101 Pre mna ano, lebo mne sa moja zubarka snazi vzdy liecit a zachranit kazdy zub, vysledok je, ze som tyzdne v bolestiach, kedy nemozem jest ani sa napit, vyberiem minimalne dvoje atb, precisti mi za ten cas korene, vyberie nervy a vysledok je, ze ma posle na zubnu churu a zub ide von, potom beriem dalsie atb, lebo mam zapal na kosti 😨

gemerka17
24. jún 2022

@kinderzwillinge teraz si daj otázku, čistí ti korene zubárka pod mikroskopom?

kinderzwillinge
24. jún 2022
gemerka17
25. jún 2022

@kinderzwillinge tak tu máš odpoveď prečo si týždeň v bolestiach a máš antibiotika a ohrozujuci zapal na kostiach. Čistenie kanálikov (endodoncia) sa nerobí bez mikroskopu. Taka ošetrenie je odsúdené na neúspech. Nemá šancu vidieť a zaplniť všetky kanaliky a potom sa stane ako tebe, ze niečo je nedocistene a urobí sa zapal na koreni, ktorý ide do kosti. Tvoja zubárka sa nesnaží zachrániť zub ale svoju peňaženku. Nie je lekar ale biznismen, sama musí vedieť ze na také ošetrenie nemá vybavenie (mikroskop) a preto výsledok jej práce ohrozuje teba, trapis sa a stojí to tvoje peniaze. Radím okamžite zmeň zubarku, najma po tom čo s tebou stvara. Zuby sa ti kazia od koreňov lebo to nevie docistit. Nájdi si zubára s mikroskopom.

kinderzwillinge
25. jún 2022

@gemerka17 No to som chcela, lebo momentalne mame zubarku skoro 70km od byvania, kedze sme sa prestahovali a NIKTO nas nechce zobrat, vsetci maju plno ☹

gemerka17
25. jún 2022

@kinderzwillinge zameraj sa na vybavené súkromne kliniky vo väčšom meste. Ak chceš zachraňovať zuby, treba použiť mikroskop a tie majú zväčša kliniky, nie bežný zubari, je to drahší prístroj. Už sa nezameriavaj na zubára, ktorý má takú dedinsku úroveň - myslím to, že ambulancia je úplne nedostatocne vybavená. Ak predchádzajúca zubárka biznismenka sa vrhala do záchrany, tak ešte ich máš šancu zachrániť, len to musí urobiť niekto kto to vie a ma na to vybavenie.

kinderzwillinge
25. jún 2022

@gemerka17 Moja zubarka je v Bratislave, nie na dedine

gemerka17
25. jún 2022

@kinderzwillinge tak v BA máš klinik pozehnane, aj odborníkov na korenove kanaliky a zachraňovanie zubov. Tak isto sú vybavený zubári na západe. Tvoja zubárka v BA bola na úrovni dedinského zubára resp lepšie povedané aj nejaké poliklinikoveho zubára, ktorý má tiež v ambulancii veľký prd. Zbytočne si od nej nechávas kaziť zuby. Máš na výber obrovské množstvo zubárov. Nežijem niekde v dedinke, ktorá má hranice s Ukrajinou. Možnosti máš veľa.

jakubrianka
25. jún 2022

@janne318 z jednej strany máš pravdu že sa trápi a platí za svoje zuby, ale tie mostíky a náhrady majú aj svoju životnosť a riziká... nie je to všetko tak jednoznačné ako si to napísala a vlastné zuby sú vlastné.

autorka:
Mne sa tiež v tehu pokazili zuby, hlavne z refluxu. Naozaj hľadaj príčinu kazivosti.

jakubrianka
25. jún 2022

@gemerka17 tiež nie je jednoznačné že s mikroskopom ti vylní a nájde všetky kanáliky (vlastná skúsenosť) ale je pravda, že vždy menšie riziko ako robiť endodenciu na slepo.