Len tak sa zamýšľam...v každej druhej téme má niekto psychicke problémy (čo je v dnešnej dobe bežné, nečudujem sa, hlavne tu na sk), ale všetci berú lieky, antidepresiva a napriek tomu majú zlý stav, trápia sa, a pod.
Načo to berú? Má to vôbec zmysel? To nikto nevidí, že snáď to robí tým ľuďom ešte horšie??? V okolí poznam pár ľudí, čo sú na liekoch a sú na tom stále len horsie. Kamarátku tie lieky totálne zničili. Je z nej doslova troska. Uzavretá, posledný rok už nekomunikuje ani cez mobil...
Aký máte na to názor?
Ja si myslím, že to psychiku ešte viac dodrbe a diskusie má o tom len presviedčajú.
Antidepresíva pomáhajú a mnohým až zachraňujú život, je však potrebné problémy aj riešiť, chodiť na psychoterapie.
tak ono sa stáva že niekedy tá depresia je taká, že AD jednoducho nezaberajú ako by mali a aj keď ich vystriedajú viacero. ale to neznamená že nezaberajú vôbec. ľudia sú rôzni, chémia mozgu je rozna
Ja som proti liekom. Som za terapiu. Spolocenstvo. Vztahy.
Nie som dr, ale myslim si, ze je pre mnohych lahšie dat si tabletku ako prijat a riesit realitu.
@rikarika Ako sa da riesit niečo, čo je v mozgu a je to nefunkčné?
To je to isté ako by si človeku so zlomenou nohou povedala, ze nemusi bezat ale poklus da, treba to riesit, nie hned do sadry a liecba...
Antideprsiva sa nedavaju, ked sa citis blbo -depresia, uzkosti, ataky nie su vecou vole, tam nestaci mat super zivotny styl, super rezim, super myslenie - proste ti nefunguje chemia v mozgu. A to treba riesit + pravdaze aj riesit problemy, priciny tohto vsetkeho.
@ivangeline ale depresia a jej "odnoze" je zavazne ochorenie, velmi zavazne a tam urcite nestaci terapia, vztahy... kolko ludi ma takmer vsetko dokonale a vo vnutri trpia. Niekedy nevies, co je dovodom, je vonka krasne, idete na vylet, mas super muza, zdrave deti, super pracu a ty citis neustaly smutok, placlivost, spomalenost...
@zmrzlinka2021 ja som sa toto tvrdenie docitala v knihe Vsichni skoncim v blazinci od uznavaneho ceskeho psychiatra dr. Honzak. A staci si len tu na mk citat obcas diskusie a je to tak.
@rikarika Lenze pre lepsie pochopenie - je dolezite riesit svoj zivot, priciny, odist z toxickych vztahov, naucit sa sebelaske bla bla bla - toto ja plne suhlasim. Lenze ZAROVEN pri tomto ochoreni je dolezite podstupovat aj liecbu liekmi, ktore pracuju v tvojom mozgu.
Na depresiu nepomôžu, to chce zmenu života a iné zmýšľanie. Na nespavosť, úzkosť, nutkave myšlienky a také môžu pomôcť.
Milujem, ked sa k depresii vyjadruju ludia, ktori o nej hovno vedia. A k tym liekom. Naco ludia beru lieky proti rakovine, ked im mnohym aj tak nepomozu. Mnohym vsak zachrania zivot.
@zmrzlinka2021 ...lebo v minulosti to tak nebolo a treba o tom rozpravat.
Ahoj, ja kvoli neplodnosti a strasnemu porodu som mala zniceny mozog. 🤦🏻♀️ Uplne mi preplo bohuzial. Chodila som aj k psychologicke, ale povedala som si, ze na uzkost potrebujem aj liek. Tak som sla aj k psychiatricke. Predpisala mi moderny liek, zabral hned na 1x, a cim dalej, tym sa citim ovela ovela lepsie. Nemam vobec uzkosti, nic, zijem si stastny zivot, ako predtym. Za mna odporucam vsetkymi 10mi. 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼
Ja vidím, že to zmysel má. Možno máš v okolí zlé príklady, napríklad aj doktor môže byť fušer (alebo má jednoducho pacientov na háku), ale napríklad kamoška ti asi nepovie, že sa cítila lepšie a tak liečiky vysadila (lebo fuj chémia) atď atp... Neobviňuj z toho antidepresíva, keď nevieš všetky fakty o liečbe dotyčného.
Má to zmysel a veľký (osobná skúsenosť). Len treba dobre nastaviť liečbu. Pre mňa osobne lieky zaručujú úplne inú kvalitu života.
Nikto ma nepresvedčí,že AD sú zbytočné.Tie ,ktoré to tvrdite ste nezažili dva roky Panické ataky,ale také naozajstné,keď si myslíte , že prišla vaša posledná hodina.A áno skúšala som terapie,pomoc v rodine,rozptýlenie čítaním,prechádzkami ručnými práci.Plus mala som zamestnanie ,rodinu,záhradu .Nepomohlo nič,le AD.Spolcila by som sa aj s diablom,keby mi pomohol.Milujem,keď tu píšu "dobre mienené rady"také čo v živote nemali psychické problémy.poriesit realitu🤣
Mne AD veľmi pomohli ale iba v kombinácii s oddychom pravidelným pitnými režimom stravovaním dobrou psychoterapiou a zmenou myslenia. Plus dychové cvičenia. Samotné lieky mi vraj podľa lekárov nepomohli ale poznám dva prípady ktorí berú AD a keď ich chceli vysadiť nastali problémy. Musia brat AD do konca života a okrem menších problemikov pri nejakom silnejšom strese v pohode fungujú. Oni si život bez AD nevedia predstaviť. Sú to moderne lieky známe len asi 17 rokov. Pred tým mali pacienti problémy viď Vlada Muellera alebo Mečiara. Ale teraz ani nevidieť na ľuďoch že nejaké lieky berú. Vďaka Bohu za genialitu vedcov a za farmaceutické firmy čo vrazili tolko peňazí do vývoja.
@ivangeline
Prosim ta, co v minulosti nebolo?
@slovakboy
Vzdy s AD treba pracovat aj na svojej psychike, na vztahoch, na rieseni traum z minulosti, bez toho to nejde.
@vlcik1 Ved ja nepopieram, ze pricinou nie su nejake traumy z minulosti, z detstva, ani netvrdim, ze to netreba riesit, idealne aj terapiou u dobrej psychologicky, ale vo vacsine pripadov AD su skutocne potrebne, pokial je pravdaze stanovena diagnoza.
Zaklad je praca s myslienkami a odchod z chorych vztahov, veci, ale chemia v ziadnom pripade nie je zla, ked je skutocne potrebna.
Na slovensku je to stale tabu, a prave preto sa tu stale vela ludi uplne zbytocne trapi dlhe, dlhe roky.... to ze vidis na internete frustrovanych, nestastnych ludi, ktori na vsetko nadavaju, su negativni, zlostni, agresivni - no realne vacsina z nich ma nejaku odnoz psychiatrickych ochoreni a proste nikdy to neriesili, lebo sa tu o tom realne nebavime.
Mne lieky zachránili psychiku a života a rozhodne ma nedodrbali. Hlavne si treba nájsť dobrého psychiatra a otvorene s ním komunikovať.
@vlcik1 Prečo ich stále berieš, keď ti nezaberajú? Nerozmýšľala si ich vysadiť?
Presne preto som založila túto diskusiu, lebo moja známa od kedy ich berie, je zvláštna. Zabúda, splieta 2 na 3 . . . Všetko je jej jedno, priberá a ona si z toho ťažkú hlavu nerobí, hlavne ze ,,je šťastná ". . .
Spolužiačkina mama ich tiež brala, už je nebohá. Zomrela na mentálnu anorexiu. Posledné mesiace bola chodiaca troska.
Na druhej strane chápem, keď ma niekto záchvaty, alebo schizofréniu, to je pochopiteľné, že tie lieky musí brať.
Ale úzkosti z rozvodu, rozchodu, zo zamestnania... tu je podľa mňa lepšia iná cesta. Toto je z môjho pohľadu riešiteľná situácia.
Ja by som nezvládla, keby sa niečo stalo mojim deťom. Ani lieky by mi nepomohli, ale ruku na srdce, koľko ľudí berie AD z tak vážnych dôvodov, pre také tragédie? Snáď ani nie polovica. (To len tipujem, len si to myslím...)
Autorka a na čo sa nad tým vlastne ty vzrušuješ? Prepáč ale očividne vieš o psychických chorobách a psychofarmakách prd.
1. Na "záchvaty" nech už je to akákoľvek diagnóza a schizofréniu sa neberú antidepresíva, ale antipsychotiká, medzi tým je obrovský rozdiel. Schizofrénia spôsobuje bludy, ťažké halucinácie a bez nich by človek mohol byť nebezpečný pre seba ale aj pre svoje okolie.
2. Depresia sa neobjavuje iba po "rozchode, zo zamestnania alebo po rozvode" či "po smrti detí" , klinická depresia je choroba a človek môže mať všetko na čo si zmyslí, kopu peňazí, šťastný vzťah a aj tak s ňou bojuje - viď xy celebrít, ktoré spáchali samovraždu a mali dokonalý život, ale psychika im jednoducho nepracovala. Ten impulz ako napríklad ten rozvod môže byť iba spúšťač celého toho stavu alebo ho môže prehĺbiť.
3. Rozhodne nie je v tvojej kompetencií súdiť, či niekoho rozchod, zamestnanie alebo rozvod poznačí až na toľko, že potrebuje lieky. Pre niekoho to je banalita ako vidím, ale pre niekoho to môže byť katastrofálnejšia udalosť, ako smrť niekoho blízkeho.
4. To, že tvoja kamoška pribrala a je jej všetko jedno, je stále lepší variant ako keby sa zabila kvôli úzkosti či depresií. Ty nevieš aké ťažké boli jej stavy. Tebe možno viac vyhovovala ako viac emocionálny človek, koniec koncov depresia má rôzne podoby, tebe sa možno zdala v pohode keď lieky nebrala ale ty si NEBOLA v jej hlave 24/7 a nevieš s čím ona musela denno-denne bojovať bez liekov. Asi je jej teraz lepšie keďže ich nevysádza.
5. Keď máš angínu alebo zápal pľúc, tiež ti nasadia antibiotiká. Keď máš depresiu tak ti nasadia antidepresíva. Nie je to nikoho VÝMYSEL, nikto si nemôže kto má depresiu povedať, že si môže vybrať aby skončila, ale on si radšej nasadí lieky , šak pre istotu. Každý z nás čo berieme lieky , alebo minimálne skoro každý určite dlho bojoval s touto myšlienkou, odhodlával sa a prešiel ťažkým rozhodovaním.
6. Zamysli sa aký dopad môžu mať príspevky podobné ako tvoj na psychicky chorého človeka, ktorý si neverí, ubližuje si (napríklad sa reže) a pomýšľa na samovraždu a má krehké sebavedomie a už už je odhodlaný ísť k psychiatrovi a prečíta si niečo ako tvoj príspevok, kde HANÍŠ jeho dôvod na to ísť k psychiatrovi ako zbytočný. Môže to byť dôvod smrti niekoho.
P.S. - Toto som ja 2.11.2019, asi 2 hodiny pred tým ako som sa pokúsila o samovraždu a takmer zomrela. Nikdy by si nepovedala, že depresia môže mať aj takúto tvár. Na oko šťastnú, krásne upravenú a s úsmevom od ucha k uchu. Vo vnútri som bola zničená, denno denne som tak 5x plakala, pila som ako dúha aby som na chvíľku zabudla na to ako sa trápim, bola som presvedčená, že svet by bol bezomňa lepšie miesto. Volala som mojej malej sestre a mame a rozlúčila som sa s nimi cez telefón. Oni, 50km odomňa mohli len dúfať, že prežijem. Prežila som a vďaka liekom žijem dodnes. Psychická choroba je boj a nedá sa vyliečiť len liekmi, musíš so sebou okrem toho pracovať aj sama, prekonávať sa, chodiť na terapie, vieš kopu dialógov s okolím alebo monológov so sebou. Buď rada, že teba sa to netýka a nepolemizuj zbytočne o tom.
@pauli_s
Drzím palce! Super ze si to sem napísala
@vlcik1 Ale mozno tie neziaduce ucinky su nič oproti tomu, čo by si zazivala bez liekov. Mozno by si realne uz nezila, ci bola niekde v ustave.
@autorka - ktora tu vystupujes pravdaze anonymne.
Nezazila si tu situaciu, nebola si vazne chora a mas nulovu empatiu - lebo ani vcitit sa nevies do zivota ludi, co si tym presli, alebo aj prechadzaju. Niekedy je mlcat fakt zlato!