Káva a jej negatívne účinky

zuz6612
9. nov 2013

Často krát sa mi stáva že mi káva zle sadne, začnem sa potiť, chvieť, stiahne sa mi žalúdok a trošku aj bolí a mám potrebu rýchlo niečo zjesť alebo vypiť. Stáva sa mi to hlavne keď si dám kávu po raňajkách. Môže to byť tým, že mám malú váhu alebo to môže byť niečo vážnejšie a mala by som kávu úplne vylúčiť?

Ďakujem za každú dobrú radu 🙂

mokon
9. nov 2013

Vyskúšaj iný druh kávy, malo by pomôcť. Niekto neznáša preso, niekto tureckú.

titkovamiriam
9. nov 2013

nie všetci pijú kavu,ak ti nesedí tak ju nepi!Ak len presa chces tak skus s mliekom,v inom čase viac druhov-ja som roky pila nescu a vratila som sa ku klasika mletej.

jahodka8
9. nov 2013

Aj mne sa to stáva. Preto pijem kávu s mliekom a potom ešte pohár vody, niekedy aj dva. Káva zrýchľuje metabolizmus a aj odbúrava tuky, tak to preto..

farmacka
9. nov 2013

kava podporuje vylucovanie zaludocnych kyselin, ak ti je na zaludok takza, skus s mliekom alebo vobec..nie kazdy musi pit kavu 🙂 rozhodne, ak sa necitis po nej dobre, treba to zmenit 😀

pragmaticka
9. nov 2013

Tak preco ju pijes ked ti nerobi dobre??mne sice zle nerobila ,no aj tak som sa odnaucila ju pit.teraz si dam fakt len obcas aj to vacsinou len bezkofeinove capuccino.prve dni bez kavy bol masaker,nonstop ma bolela hlava no po tyzdni to preslo a teraz som fakt rada ze som s touto zavislostou sekla.citim sa ovela lepsie a co je zaujimave je,ze mi vymizli aj tie poobednajsie stavy hroznej unavy,kedy ma zvykla nastartovat len kava.takze moja rada prestan ju pit 😉

evulienka22
9. nov 2013

@zuz6612 kava odvodnuje,preto by sa malo v kazdej restauracii hned podavat pohar vody, na Slovensku to este nie vsade funguje, ak ti nedaju vypytaj si. Aj ja som kavovy maniak asi ako fajciari potrebuju cigaretu ja potrebujem kavu, myslim, ze vyvolava aj kyselinu ked pijem 3 a viac za den a nic nejem. Ale zasa tusim Spanieli to hovorili bola reportaz na 3 Sat, ze kava prave naopak prospieva zaludku, bolo to aj niekde pisane...ale nedavno som zasa v telke pocula, ze obsahuje nieco neviem bohuzial nazov aj som to neskoro zapla, co organizmus poskodzuje. Tak si vyber. Ja ju potrebujem, inak by som sa neprebrala a chuti mi prava zomleta a bez mlieka , s mliekom mi je zasa tazka 🙂

zlte_kuriatko
9. nov 2013

ahoj aj ja som mala ten pocit po klasickej kofeinovej kave, začalo mi ťažko od žalúdka dokonca ma pár krát aj prehnalo. Nakoniec som takúto kávu prestala piť a prešla na caro, je čisto prírodná z jačmena a neviem z čoho este a neobsahuje kofeín, dávam si ju s mliekom. A ten psychologický účinok, že si dáš na ráno kávu a tá ťa preberie - to má. 😉

cerez
9. nov 2013

@zuz6612 Na trhu je veľa káv, ale ak ti nie je dobre po bežnej káve, tak ju nepi. V tehotenstve som prešla a teraz po operácii tiež na bez kofeínovú kávu Caro a začínam si zvykať na ňu. Teraz som si vyhliadla ajurvédsku kávu. Sú rôzne druhy.

zuz6612
autor
9. nov 2013

@mokon
@titkovamiriam
@farmacka
@pragmaticka
@jahodka8 najprv som pila len nescu potom som skúsila mletú zistila som že tá ma tak nezaťaží, no do istej miery aj tak áno, ale naozaj záleží asi od tej doby kedy ju pijem, poobede mi nerobí zle asi preto že som viac najedená ako po raňajkách...a samozrejme vždy ju pijem s mliekom, na ktoré som ale trošku alergická ale tiež záleží, niekedy sa to prejaví niekedy nie pričom s určitosťou dostanem reakciu len na tepelne upravené mlieko (v omáčkach, polievkách), takže v káve by mi nemalo škodiť, ale bohvie...bojím sa skúsiť ju úplne bez neho ale asi sa už najbližšie prekonám 😀 a pijem ju lebo je to pre mňa relax, nie závislosť, nemusím ju každý deň, napríklad dnes som ju pila po vyše týždni, hlavne mi pomáha pri nízkom tlaku ktorým často trpím...a jasné nepila by som ju keby mi zakaždým bolo z nej zle, lenže práve to že nikdy neviem kedy mi ako sadne len teraz zisťujem že asi fakt hlavne ráno, takže odteraz už bye bye morning coffee 🙂

k_a_j_k_a
9. nov 2013

@zuz6612 tak pi kavu inokedy ako po ranajkach. Ja pijem kavu iba obcas (bavime sa o kave, nie neske- to podla mna kava nie je) alebo skus bezkofeinovu kavu, pripadne aj Caro, to su len obilniny. Ja som tiez po obede v praci presla na Caro a aj to max. 1dcl, lebo z velkej kavy mi byvalo blbo. Ja pijem tak, ze pol pohara vody, pol mlieka. A klasicku kavu si robievame s MM v mocavarici cez vikend, bezkofeinou aj cez tyzden na vecer.

zuz6612
autor
9. nov 2013

@cerez Caro mám rada, ale bohužial na nízky tlak moc nezaberá, ale mohla by som to striedať že ked dostanem chuť na kávu len tak tak si dám caro a ked budem potrebovať zvýšiť tlak tak normálnu 🙂
@evulienka22 no ved o tom mlieku práve aj ja rozmýšľam či to nebude aj tým...
@zlte_kuriatko mne sa zdá že ten kofeín tam je ale len v minimálnom množstve takom aby sa so srdiečkom nediali veci aké sa dejú pri dávke kofeínu v obyč. káve a aby ju mohli piť aj staršie deti ako napr. ja ked som ešte chodila na základku 🙂

cerez
9. nov 2013

@zuz6612 Jasne, že to môžeš striedať. Ináč, ja som tiež nízkotlakárka a včera som sa vrátila z nemocnice a tam mi celú dobu namerali tlak 90/55. Žiadna sláva. Ale názor mám na to aj taký, že mám zlý prísun vody počas dňa. Tak som to zobrala vážne a dnes som do seba už šupla 2 litre vody a mala som len 1 kávu Caro a na to aký je hnusný čas, nemám pocit únavy a nekrúti sa mi ani hlava.

zlte_kuriatko
9. nov 2013

@zuz6612 fíha ja som sa o tomto rozprávala s pediatričkou ked sme boli očkovať. lebo som jej rozprávala, že dcéra chce všetko to čo nemôze napr. kavu pivo a ona mi nato povedala, že caro jej môzem dať, že neobsahuje kofein ☹ ved nedávam jej ju vždy ale ked žobre dva glgy jej dám. hm a má 18 mesiacov.

zuz6612
autor
9. nov 2013

@cerez presne ako ja, tiež mávam väčšinou 90/55 a tiež podozrenie že je to z mála tekutín a ked si nedám pozor tak sa stane že som dehydrovaná lebo sa napijem až ked fakt cítim smäd a neviem si to ustrážiť

zuzkat1
9. nov 2013

@zuz6612 tak ja mam teraz v tehu tlak 85/52 a ked Som povedala ze kavu nechcem tak dr povedal ze staci cierny caj alebo cola.
Inak zrnkova kava v normalnych davkach ma vraj velmi priaznive ucinky na organizmus.

cerez
9. nov 2013

@zuz6612 No a to je už zle. Ako náhle už človek pociťuje smäd, tak to nie je dobre. Mám prichystaný 3 dcl pohár a postupne sa nalievam. Pijem len čistú vodu.

cerez
9. nov 2013

Káva celkovo nevadí v tehu, ale je močopudka. Takže po každej káve sa má dať aj pohár vody.

zuz6612
autor
9. nov 2013

@zlte_kuriatko tak sa mi to asi len zdalo, skočila som aj pozrieť na obal a nikde som nenašla info o obsahu kofeínu a ked to povedala aj lekárka, tak asi tam teda nebude 🙂

zuzkat1
9. nov 2013

@zlte_kuriatko je to len raz a jacmen,kofein nema.deti to v pohode mozu pit

evulienka22
9. nov 2013

@zuz6612 aj v DM su tusim rozne nahrady kavy, ja som raz kupila bud v BIPE alebo Reformhaus to je v rakusku, ale nechutia mi tieto nahrady, ale veru pit musis, na to si dnes nikto nema cas davat pozor, mame v hlave plno starosti a nie rozmyslat kedy som vypila pohar vody.. 🙂 vysad to mlieko, ani mne nikdy nezistili alergiu na mliecnu bielkovinu alebo cukor, mozno by som mala ist extra na alergioologiu, ale ja si sama sledujem co mi robi a nerobi dobre...na nizky tlak je vraj dobre pit caj z rozmarinu ale to mi nechuti.

zuzkat1
9. nov 2013

@cerez viem ze nevadi,ale kavu nepijem uz 4roky. Skor caro alebo inku.

zlte_kuriatko
9. nov 2013

@zuzkat1 uf odlahlo mi skoro som sa zlakla, že ozaj má, lebo som kdesi čítala , že ked deti pijú kofeinovu kávu tak im pomaly rastú mozgové bunky.

zuz6612
autor
9. nov 2013

@cerez musím sa v tom riadne polepšiť! nie si prvá čo mi hovorí o mojom zlom pití...aaahh tá moja nezodpovednosť 😒

demo
9. nov 2013

@zuz6612 v Care nie je ziadny kofein. Je to obilninova kava, to zmamena prazene obilniny, cakanka atd. Ziadna zo zloziek neobsahuje kofein, je teda absolutne a prirodzene bezkofeinova. Kludne ju mozu pit vsetci ti, ktori nemozu kavu. Tada ak deti.

cerez
9. nov 2013

@zuz6612 To sme viaceré. Ale za skúšku nič nedáš.

zuzkat1
9. nov 2013

@zlte_kuriatko neboj... To je normalne aj pre deti,aj moja to pije.

demo
9. nov 2013

@zuz6612 kava rano skodi viacerym najma chudym, troska nervnym a nepokojnym ludom. Cez den ti asi neskodi, ci?Podla ajurvedy typ "vata". Mrkni na nete, cim sa vata vyznacuje.

zuz6612
autor
9. nov 2013

@demo áno presne taká som 😀 jj cez deň hlavne tak okolo štvrtej piatej som z nej úplne v pohodičke 🙂 idem to pozrieť 😉

tinapa
9. nov 2013

@pragmaticka Presne tak, súhlasím s tebou.. Ja som s ňou tiež sekla a dobre som urobila. Tiež som ju "potrebovala" na naštartovanie sa, bez kávy som bola ráno ospalá, malátna ešte pol hodinu.. Raz som si povedala dosť a výrazne mi k tomu pomohol zlý kávovar 😀 , a čuduj sa svete- odrazu som po pár týždňoch vstávala prebudená, po únave ani stopa... Takže odporúčam všetkým, ktorým káva nahrádza tabletky proti bolesti hlavy.. 🙂

barcelona94901
9. nov 2013

@zuz6612 káva neškodí ak ju piješ správne ,
ona neškodí ani ráno,lenže ked piješ kávu,nezabudaj piť aj vodu..patrí to k nej,potvrdí ti to každý normálny lekár či správny kávičkár 😉 tu svoju kávičku si každý raz nájde ,ale na vodu nezabudaj,hlavne aj máš nízky tlak by si to mala mať aj bez pitia kávy už ako železné pravidlo,,otvorím oči,pijem vodu 😀