Hallux - ich odstránenie

sslniecko1
15. máj 2018

Ahojte 🙂
Dlho ma už trápia halluxy, na oboch nohách :( máme to dedičné, moja mama aj stará mama to majú. Rozhodla som sa, že to začnem riešiť. Mám 29 rokov, vždy som mávala problémy s výberom obuvi, ale teraz, keď som si nevedela nájsť mesiac sandále, som sa už napevno rozhodla. Prosím Vás, máte niektorá skúsenosti s ich odstránením? som z Nitrianskeho kraja, tak až by ste aj vedeli niekoho poradiť, bola by som veľmi vďačná.

reklamka
15. máj 2018

@sslniecko1 - ja s tym mam velmi zle skusenosti. mne to cele dokaslali. teraz nemozem ohnut palcom a mam s tym problemy. bolo by potrebne to znova nalomit a opravit, ale na to sa uz nedam. 😞 a vyber obuvy mam este horsi ako pred. 😕 😞 to je moja skusenosti. robili mi to v PO. kebyze mozem vratit cas, urcite si to nedam robit.

sslniecko1
autor
15. máj 2018

@reklamka to vážne? a čo ti to spilovali? mamine to robili veľmi dávno - možno aj 15 rokov, spilovali jej to, dlho chodila o barlách....stále má s tým problémy. Myslela som, že v súčasnosti už veda a technika, keď pokročili, sú aj lepšie výsledky.....:(

melody5
15. máj 2018

Aj ja sa na to chystám, aj keď až tak o pár rokov a sondujem ako sa to robí. Počula som o Skalici, pozri, čo som našla: https://www.tvregion.tv/trpite-vybocenym-palcom...
Taktiež som ale počula o tej maratónskej bežkyni, Paule Ratcliffovej, že si vraj halluxy upravila behom, lebo spevnená klenba.

reklamka
15. máj 2018

@sslniecko1 - ano, pilili. rok ma to bolelo. vyse mesiaca som len s barlami chodila. dlho mi nechali klin vo vnutri a skalcioval mi klb, cize nim neviem hybat. 😠

terka_123
15. máj 2018

Mne to robili na Antolskej, 8 rokov dozadu a dokaslali operaciu. Kosticka pod palcom je akoby vysunuta nadol a nemozem absolutne nosit ziadne topanky s tenkou podrazkou, lebo ma to velmi boli...nehovoriac, ze mam take odtlaky z toho, ktore nie je mozne odstranit, lebo vaha celej nohy dopada na tu kost pod palcom...a samozrjeme, ked som sla za lekarom, ktory ma operoval, ze mam problemy, ruky od toho prec...a v lete, pri tensich podrazkach sa mi pretazuje clenok, ze dlhsia chodza mi sposibi take bolesti, ze 2 tyzdne som odstavena.

jatva
15. máj 2018

Pocula som o pripadoch kedy pomohol prechod na barefoot. Palec dostane priestor na pohyb a spevni sa klenba. Treba nohu cvicit.

reklamka
15. máj 2018

@jatva - tiez by som to najprv takto riesila uz teraz. 🙂

reklamka
15. máj 2018

@terka_123 - vidim, ze nielen na vychode su taki fuseraci. 😖

soldi
15. máj 2018

@sslniecko1 je tu skupina o barefoot obuvani a su tam kocky co davali porovnanie haluxov pred a po noseni barefoot. Par mesiacov nosenia barefoot a halux bol viditelne mensi. Aj na fb je barefoot skupina

yanni
15. máj 2018

@soldi ano zlepsi sa to, ale nezmizne. Tie problemy ostanu, hlavne ak je to uz v takom stadiu, ze bez operacie to nezmizne.
Moja mama mala rozne haluxy. Vyhodenim vsetkych "kopyt" a zlych topanok, chodenim bosa atd. sa jej to trochu zlepsilo ale no, nenahovarajme si, ze zmizlo. Na OP bola aj tak. Je to tiez uz no mozno aj 10 rokov dozadu. Urobili je to super. Nic ju neboli, nema problemy a j ked uz to nikdy nebude ako u novonarodeniatka, ma to fajn.

yanni
15. máj 2018

@sslniecko1 no vrodene. Co ja viem. 99 % deti sa rodi so zdravymi nohami. Nevime aka si stara, ale za mojho detstva (a na SK este stale koluje tento mytus) museli decka nosit od zaciatku pevne topanky s klenbou atd. Nic take. Raina hlupost. Treba chodit naboso.
Moja starka aj mama maju haluxy. Moj brat a ani ja nemame. Barefoot obuv v tej dobe cebola, ale my sme chodili vela bosi. Papuce sme doma nikdy nemali. Ked to vidim (aj v rodine), ze decka nevedia ani poriadne chodit, ale hned im doma nohy navlecu do Rak-ov, tak sa ani necuduje tym neskorsim haluxom.
Ono naskor musis zmenit vsetku obuv. Nemusis byt hned 100% barefut, ale mäkka, bez klenby, siroka. A chodit vela bosa. Po roznych povrchoch.
Operacii sa aj tak nevyhnes, ak to mas uz velmi zle a mas problemy.

yanni
15. máj 2018

*rozne=hrozne

sslniecko1
autor
15. máj 2018

ďakujem Vám za odpovede, myslela som, že operáciou v dnešnej dobe to odstránim jednorazovo.... :(

zlte_kuriatko
15. máj 2018

@sslniecko1 ja som mala presne tento problem co ty. Aj moja mamina ma neskutocne haluxy,uz ju to aj boli pali no na operaciu nechce ist ani za nic. Na operaciu isla jej kamaratka a presne mala take problemy ako baby pisali vyssie. A tiez povedala,ze radsej nikdy viac. No a ja som svoj problem vyriesila barefoot obuvou. Mala som ale len zacinajuce haluxy takze este nic strasne. Ale chodidla sa dali sami doporiadku. 🙂 Skus to aj ty,najzdravsie pre nohy co moze byt je chodit naboso.

soldi
15. máj 2018

@yanni a ja niekde pisem, ze halux zmizne? urcite je lepsie najprv prejst na barefoot a az potom riesit pripadnu operaciu nez naopak.

a ano, s tou obuvou u deti je to hroza. ja mam stastie ze mam uzku nohu s dominantym "ukazovakom" cize ani klasicka obuv nie je pre mna az take zlo.
a inak haluxy su u nas tiez "dedicne" , mala ich prababka, babka aj moja mama aj moja sestra ma zacinajuce. len ja nemam 🙂 cim to asi bude 🙂

yanni
15. máj 2018

@soldi no tak, cim to asi bude? No topankami. Ja mam zase dlhyyyyy palec. Zdedila ho aj dcera. Takze kazde topanky mam minimlane o cislo väcsie, ako by som mala mat, keby ten palec taky dlhy nebol. Mozno ma aj to z tej "dedicnosti" vyradilo. ale brat ten dlhy palec nema, a tiez nema haluxy. Hm.

Inak, ja som mala "kopyta" posledny krat obute na mojej vlastnej svadbe. A to uz si ani nepamätam, kedy to bolo😂😂😂 Najradsej naboso a momentalne su moje oblubene "papuce" na vonku collegien 😉

lubik87
15. máj 2018

@sslniecko1 mamina si dala odstrániť v bb nemocnici..robota sfusovana musela.ist s tou istou nohou ešte druhý raz a to jej dovrzali tak že chodiť naboso nevie vôbec lebo jj to boli ..celé zle ..povedala že keby vedela tak nejde nikam...predtým.mala.problem kúpiť topánky a dlho jej trval výber ale teraz si musí dávať robiť namieru ..a halux nieje dedičný ...to je nevhodná obuv od detstva.....

yanni
15. máj 2018

@lubik87 Moja mama tiez bola v BB. Ale nie v nemocnici. A urobil jej to dr. dobre. On si dal este aj na tom zalezat, aby isla na operacku rano uplne prva. Najskor jedna noha a ked sa to po case dobre zahojilo a uz behala ako srnka, tak druha noha. Barle vobec nemala dlho.

fefe123
15. máj 2018

@yanni mohla by som sa spýtať, prečo je to spôsobené topánkami? ak dieťa nosí od mala topánky so správnou klenbou, môže sa mu to preto urobiť? to mi znie nelogicky... môžete ma presmerovať na nejaký profi link o tom?

fefe123
15. máj 2018

@yanni teda odbornú štúdiu som myslela

dominika126
15. máj 2018

@sslniecko1 tiez mam rovnaky problemnazor, halluxy na oboch nohach,ale lavy boli tak,ze obcas chodit nemozem. Takze tiez to budem musiet riesit, len akurat som tehotna,takze az potom. Zistovala som si dostupne metody,pretoze kost si sekat nenecham, dlha rekonvalescencia a moze sa vratit. Docitala som sa o novej metode, kedy sa vkladaju nejake dosticky, doba liecenia je ovela kratsia a nizsie riziko navratu. Akurat sa to plati. Myslim,ze sa to robi v Malackach na sukromnej jednodnovej chirurgii, akze si dobreto pamatam Mudr. Pullmann (nie som si ista), treba trosku pogooglit 🙂

sasena21
15. máj 2018

Ja som bola a neviem si to vynachvalit. Tak za mna urcite ist.

yanni
15. máj 2018

@fefe123 Odbornu studiu nemam, mohla by som ti dat nejake links ale skor zahranicne, na SK neviem, ci vobec nieco take je @soldi nevies? Na SK este stale koluje bachorka ala Protetika.

Jedine co mam nastudovane a aj potvrdene nasim pediatrom (zijeme v zahranici) a aj detskym ortopedom, ze detska nozka sa vyvija este dlho rokov od narodenia. Pevnymi topankami a (umelou) klenbou v nich, nozka zlenivie, ochabnu svaly, ktore maju skor spevniet. Chodenim naboso od prvych krockov sa noha vyvija prirodzene, pevneju svaly, klenba sa vyvija roky, este 2-3-4 rocne deti kludne mozu mat "ploche" nohy. kazda noha je ina.

Vseobecne sa odporuca chodit vela nabs a po roznych povrchoch. Cize aj vonku po trave, asfalte, kamienkoch, zemine, strku atd.

Tiez casto a v de podla jednej studie aj ca. 69 percent deti maju nespravne topanky. Teraz nehovorim o barefoot. Jednoducho uplne normalne topanky. Bud su male, alebo velmi velke, casto uzke. Pri kupe topanky treba zohladnit vsetko a tiez skusat. Topanka (myslim zancka a model), o bol dobry pred rokom, nemusi pasovat tera. Noha sa vyvija a meni (dokonca aj u dospelych). Vela dospelych (som v Barefoot skupine) avizuje, ze po prejdeni na barefoot a chodeni vela naboso, im noha "narastla" aj jedno-dva cisla a sa aj rozsirila.

U deti je veeeelmi doleza ta aj ta sirka. Aby sa prsty "nekrcili". Dlzka sa da listait lahko, sirka je uz veda sama oo sebe. Detske (a nielen detske) topanky by mali mat siroku spicku. Vsetky. Aj pre deti s uzkou nozickou. Aby mali dostatok miesta a tym aj sa molli spravne vyvijat.

A ako som uz pisala, nota sa vyvija vela rokov. Nasa najmladsia bude mat v lete tri roky. Zacala chodit ako 13 mesacna, do 1,5 roka viac menej len bosa alebo v ABS ponozkach. Do cisla 23 co bolo este nedavno, mala len jeden par z kazdeho cisla a aj to boli viac v skrini ako na nohach. Zo zaciatku mala uzucku tenucku nozicku (noja je a aj bola stale skor taka dlha spagetka). Spagetka ostala ale chodenim sa jej noha zmenila. Teraz je sirsia (nie siroka ale ani nie uzka a ani nie normalna. Sirsia ako M (stred)) a ma napr "zrazu" vyssi nart.

Zo 4roch deti ani jedno nema ploche nohy (najstarsi ma 12 rokov). Papuce doma nemame a ani sme nemali. To vobec netreba. Uplna zbytocnost.

lubik87
15. máj 2018

@yanni mala šťastie ..jej to dovrzali riadne ..na druhý raz jej odstránili kĺb z ukazovaku na nohe lebo po prvej operácii jej odstaval..no teraz ho má ako antenku takže žiadna sláva ...

jankazsa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
reklamka
15. máj 2018

@jankazsa - u nas detto. ja papuce detom nedavam a mm stale, ze budu chori. 🙂

prevenar
15. máj 2018

@sslniecko1 ..tu operaciu nejak extra nedoporucujem . je to brutal a z toho co som videl , tak vysledok je viac, ako neisty.

prejdi na barefoot obuv a zacni chodit bosa vsade kde mozes , to je podla mna najucinnejsi sposob zbavenia sa bolesti a zastavenie zhorsovania sa stavu. ...halux samozrejme nezmizne.

s klasickou obuvou to bude z roka na rok horsie .

yanni
15. máj 2018

@jankazsa Ze nachladne. Sa smejem. Sa ani necudujem, ze tu dobre ze kazdy druhy prispevok "dieta stale chore". Ako si ma to dieta budovat imunitu? Skus s nim uzavriet kompromit, ziadne hrube papuce ale napr ABS ponozky alebo aj kozene capacky s protismykovou podrazkou (sice sme nikdy nemali, ale je to skoro ako ponozka). ALe radsej, a hlavne teraz vlete, uplne bosa. Co chce pre pana jana pri 30 stupnoch a este v byte/dome nachladnut? A vonku tiez. Na zahrade, travicka, do pieskoviska (samozrejme len ak mate vlastne) bosa bez ponoziek.