Chcem sa opýtať či má niekto skúsenosť s vycestovaním preč do zahraničia (do Kanady) na dlhšiu dobu s tým, že je diabetik na inzulíne. Ako ste postupovali ohľadom liekov, nebudem tam nemocensky poistená, poistku si budem platiť iba tu + pripoistenie cez cestovku. Ako je to s dodávaním liekov do tejto krajiny zo Slovenka? Je s tým nejaký problém? Informovala som sa u lekárky a lieky mi môže predpisovať iba každý 2 mesiace ... po dohode s lekárkou mi pre recepty bude chodiť mamka, len ako to je s dopravou ohľadom inzulínu do Kanady. Alebo je nejaký iný spôsob?
áno poistenie zvlášť budem mať ... volá sa to pripoistenie, 400€ dám za ňu na celý rok tu na SK. Ohľadom inzulínu, skôr ako 2 mesiac mi nepredpíše lekárka ... a zakúpenie inzulínu dopredu by ma krabička stála 70€ a to nehovorím o ostatných veciach k pumpe. Nechápem ako sa mi oplatí poistka pred dopravou? Neverím tomu že som jediný človek čo ide preč do zahraničia a funguje so Slovenskou poisťovňou ohľadom liekov, neverím 😔
@adulkka neviem, ci ti moja info pomoze, ale vsetky druhy insulinov su v Kanade dostupne, ak chces, napis nazov, nemam problem ti zistit, pracujem v lekarni 😀 . Na ako dlho ides? Podla mna by bolo vyhodnejsie nechat si predpisat recept a kupovat insulin tu v lekarni a potom si ho davat preplacat (kedze pises, ze budes mat poistku, tak predpokladam, ze toto je hradene) OSobne by som sa informovala u poistovne, akou formou si mas zabezpecovat insulin a ako bude prebiehat uhrada nakladov. Davat si ho dovazat do Kanady asi nebude dobry napad, kedze na dovoz liekov platia prisne pravidla, takze nie som si ista, ci je to mozne. Insulin je stabilny 28 dni pri izbovej teplote, ale to ty urcite vies.
AK chces mozem sa ti spytat, ci ti na zahranicny recept mozu vydat insulin a ako to v praxi funguje .
taktiez pri cestovani odporucaju mat potvrdenie o zdravotnom stave a lieky, ktore beries + vsetok potrebny material. Vsetko treba mat v originalnom baleni, aby neboli problemy na hraniciach.
@adulkka
toto som ti nasla ohladom prinesenia alebo zaslania insulinu, dufam,ze pomoze pri rozhodovani
Schedule D drugs (drugs derived from Human, Animal or microbial sources, such as insulin and blood based products)Individuals are permitted to import a single course of treatment or a 90-day supply based on the directions for use, whichever is less, of an Over the Counter Drug.
The drug must be for the individual’s own personal use or for the use of a person for whom they are responsible and with whom they are travelling.
The drug must be shipped/carried in one of the following:
•Hospital or pharmacy dispensed packaging;
•Original retail packaging; or
•have the original label affixed to it which clearly indicates what the health product is and what it contains.
neviem ako to funguje za oceanom - ale napr v uk ked prides bud ako au-pair alebo ako student nahlasis sa u svojho GP a ten by ti mal potom predpisovat inzulin. neexistuje nieco takeho aj v kanade? informuj sa ci s tvojim typom viz - studentske aelbo ake budes mat mas aj narok na lekarsku starostlivost
@sisaka ... Insulatard Penfill je inzulín, keby to tam bolo nejak cenovo dostupné, tak by som prešla možno aj na túto možnosť zakúpenia .. u nás stojí tuším 70€ v lekárni. Ohľadom toho preplácania mi doktorka stále tvrdí že každe 2 mesiace len recept mi môže dať .. ked si to zakúpim tak peniaze mi nevratia ked donesie mamka recept... tak zatiaľ na rok asi by som tam chcela ísť, uvidíme potom podľa situácie či ostaneme dlhšie alebo to bude stačiť 😝 .. dakujem ohladom informácií prinesenia alebo zaslania insulinu 🙂
@prasiatko30 ... čo je GP? No ohľadom tých skúseností s takými vecami neviem, lebo len pán cez ktoreho tam ideme nie je v takýchto veciach zbehlí, kedže nikoho nepozna s cukrovkou tam 😒 ..
@adulkka - general practisioner - vseobecny lekar ja si myslim ze by si sa skor mala informovat akou formou sa mozes poistit v canade tak aby si mohla chodit ku lekarovi aj na kontroly asi by bolo vhodne mat jasne aky typ viza budes mat - aupair, student pracovne etc a podla toho sa zariadit - kto by ti to mohol najlepsie povedat? Bud slovenska ambasada v kanade alebo kanadska v SK alebo sa skus obratit na agentury ktore bezne sprostredkuvaju taketo pobyty v kanade a maju skusenosti - kedysi to bola napr student agency v ba ale je ich urcite viac
@prasiatko30 teraz som na internete citala toto :
Kanada sa pýši skvelým systémom zdravotníctva, ale cudzinci nárok na bezplatnou starostlivosť nemajú
preto je veľmi rozumné pred cestou do Kanady uzavrieť poistenie, ktoré pokryje prípadné liečebné výdavky
existuje nejake poistenie u nas ktore mi preplati kontroly u lekara, pripadne predpisanie inzulinu a podobnych veci ?
dakujem.
@adulkka skus - www.mzv.sk/ottawa alebo embassy of canada to austria and slovakia http://www.canadainternational.gc.ca/austria-au... - ja fakt neviem ako to presne funguje v kanade. ja som len poznamenala ze v ramci eu ked ides tak sa proste zahlasis u obvodaka v krajine v ktorej si a kedze ty si diabeticka tak na taku dlhu dobu by si mala mat nejakeho obvodaka aj v kanade, ktory by ta mohol sledovat a teda kazde tie 2 mesiace aj ten inzulin predpisat - treba sa informovat ake mas moznosti poistenia v ramci canady alebo u tej spolocnosti u ktorej si sa dala pripojistit ci mas narok aj na pravidelne kontroly - aby potom nevzniklo nejake nedorozumenie a nechceli by ti to preplatit - lebo to posielanie liekov do zamoria je dost komplikovane takze treba sa dobre poinformovat
napis si priamo na tieto velvyslanectva alebo skus si tam zatelefonovat - to iste obhanaj tvojho poistovacieho agenta a pytaj sa ho na absolutne vsetky detaily - za co si vlastne zaplatila v tej poistke aby si to mala jasne
@prasiatko30
@adulkka
zdravotne poistenie sa odvija od viz, ktore budes mat. Najst "obvodneho" lekara je dost narocne, ale existuju tu lekari pre ludi, ktori "obvodnych" - tu sa to vola rodinnych- lekarov nemaju.
Insulin Insulatard sa tu pod tymto nazvom nepredava - napisala som ti ss
Odporucam prediskutovat vsetko s poistovnou, ktora ta poistuje -ci uz je to tvoja zakladna zdrav. poistovna alebo cestovne pripoistenie, oni su tam od toho, aby ti do detailov vymenovali, co vsetko mas hradene. Neviem ako je to na Slovensku so zdravotnou poistovnou, moje zakladne zdrav. poistenie mi hradi zdrav. starostlivost v zahranici do urciteho obnosu a ucite vykony, moje zdrav. pripoistenie mi hradi este o nejaky ten million navrch.
@sisaka ešte dobre že ste napísali druh inzulínu, prepáčte ale ja som vám starý typ inzulínu napísala ktorý som používala keď som bola na inzulinových perách, ale už 2 mesiace som na inzulinovej pumpe a potrebný inzulín ktorý teraz potrebujem je NovoRapid Penfill. Mohli by ste sa pozrieť na tento, prepáčte 😒
v kanade mozes ostat oficialne bez viz len 6 mesiacov. ak mas nejake pracovne viza tak sa ti v ontariu automaticky povoluje bezplatna navsteva u lekara ale lieky si uz musis hradit sama. musis si tuna vybavit health card (link na potrebne papiere http://www.forms.ssb.gov.on.ca/mbs/ssb/forms/ss... ) ktore si vybavis v service Canada (maju offices takmer vsade) a oni ti daju papier s ktorym potom by si mohla ist k doktorovi (neskor ti pride karticka). takze ked budes mat vybaveny health card odporucala by som ist do walk-in clinic (niektore su otvorene az poobede a navecer ale ine beru pacientov aj pocas dna) a tam sa spytat ze kto by ti mohol predpisovat inzulin podla potreby. je mozne ze ti odporucia aj rodinneho lekara ale to bude asi velmi nepravdepodobne pretoze vela ludi je bez doktora a chodia len do walk-in clinic ked su chori.
@adulkka kamkoľvek by som cestovala, tak jedine s poistením, zvlášť ak mám takúto diagnózu a idem na dlhšiu dobu... neuvažovať v takomto prípade o poistení si môže dovoliť len niekto s tučným kontom alebo s menším počtom mozgových buniek, sorry 🤐
sama vieš, čo cukrovka obnáša, že sa stav môže náhle zhoršiť a treba lekára, nemocnicu, a síce ťa ošetria aj bez poistenia, ale účet ti pošlú... doprava liekov do Kanady - najrýchlejšie fedexom, ale to už sa ti oplatí viac tá poistka, inzulín pokiaľ viem musí byť skladovaný za určitých podmienok a tie na 2 a viac týždňovej ceste poštou asi dodržané nebudú... okrem toho, takéto lieky si môžeš zobrať so sebou spolu s potvrdením od lekára, mimo toho je dovoz takýchto liekov problém...