Depresia po odstavení dcérky

Musela som náhle na 4 dni do nemocnice, hospitalizovali ma. Mám 17 mesačnú dcérku, ktorú som ešte kojila..vždy pred obedňajším, aj nočným spánkom. Nakoľko som bola v nemocnici, už to nešlo..robili mi aj CT, rtg a pod.,takže radšej som to teda už úplne vzdala. Mám z toho asi depku...teda je pre mňa akosi ťažké prijať, že ju už nekojím a že vlastne ani to nebolo moje rozhodnutie a ani som akosi pri tom nebola, ale v tých chvíľach, keď dcérka prvýkrát zaspávala bez mliečka, boli pri tom manžel a svokra. Neviem, je to normálne? Normálne mi je stále do plaču a smutno (v nemocnici som dosť poplakala, malá mi strašne chýbala a celkovo-tak neviem, či sa to somnou ťahá alebo to je fakt nejaká depka po odstavení). Má niekto skúsenosť?

katka0905
24. okt 2012

uf, to je neprijemne odstavenie. Drzim palce, nech ti depka rychlo prejde ,ved ked si to vezmes, nic take hrozne sa nestalo. Ale zas chapem, ja by som na tvojom mieste mala asi tiez depku. Tiez takto kojim, pred spanim. A nechce mala pocuckat hoci prazdny prsnik? Mozno by sa to este rozbehlo., aj ked neviem, mozno kecam.

velvet26
24. okt 2012

snehulienka uplne chapem tvoje pocity, tiez by som sa citila tak isto, mam tiez 17 mesacne dievcatko a neviem si predstavit ako by to zvladla...ale ocividne ste to prekonali, aj ked za nie prilis optimalnych podmienok...no napriek tomu tak ako ti pise aj katka predo mnou, ak chces pokracovat v kojeni, tak mozno sa ti este mliecko rozbehne...ak to budete chciet obidve, ta podla mna to pojde...skus napisat aj do laktacnej poradne, tam s tym maju urcite skusenosti...a ak by to uz nahodou neslo, mozes byt na seba pravom hrda, lebo si urcite skvela mamina a svojej dcerke si dala vynikajuci zaklad do zivota, ze si ju tak dlho kojila.. 🙂
napis nam sem potom, budem ti drzat palce 😉

pingu1
24. okt 2012

@snehulienka_mrazova ak ti takyto smutok bude pretrvavat dlho, tak skoc k nam do temy "depresia, ako sa jej najrychlejsie zbavti". ale tam by som ta nerada videla..... to je tema, kde sa uz o smrti a samovrazdach hovori

henrietag
24. okt 2012

@snehulienka_mrazova V prvom rade ti gratulujem ved si kojila krásnych 17 mesiacov.. niektore matky nemaju to stastie a svoje dieta nemozu kojit vobec.. Nemás byt s coho smutná nemas mat s coho depku, mas doma určite krásne babatko , más super manzela a uz vies ze ked sa nahodou nieco stane tak sa mozes spolahnut aj na svokru 🙂) tvoja mala je v uzasnom veku ked ju pomalicky mozes zacat vsetko ocit bude po tebe opakovat budete sa zvieratka ucit zvuky hracky a na nijaku hlupu depku ani cas nezostane .. : 😉

jarka0812
25. okt 2012

@snehulienka_mrazova 17 mesiacov je naozaj krásne! Mne sa dcérka po 9. mes. odstavila sama. Bila ma po prsníku a nechcela cuckať (možno je to aj tým, že som 9 msiacov kojila s klobúčikom, ale som nakoniec šťastná, že som vôbec kojila). Chcem reagovať na tú depku. Tiež som v tom období depkovala, plakala... až to prerástlo do takej silnej úzkosti z každej maličkosti a neovládateľného plaču, že som skončila u psychiatričky. Mala som pocit, že nie som dobrá matka, žena... Aj som sa trochu hanbila, až neskôr som pochopila, že nie som sama a na to tí lekári sú... Asi 3 mesiace som užívala antidepresíva (z ktorých ma zozačiatku bolel žalúdok a hlava, ale pomohli). Tým ťa chcem len trošku varovať, aby si tej depke tak veľmi neprepadla, veď si šťastná mamina! Buď silná a teš sa z toho čo máš! Držím palce!

adrioska
25. okt 2012

@snehulienka_mrazova Tu depku mozu sposobovat aj hormony...keby si skusila, mozno sa este rozkojite a ked nie, tak si kojila peknu dobu, takze nemusis mat vobec vycitky...to sa moze stat kazdemu, neprestala si kojit len tak z nejakeho rozmaru. Takze hlavu hore, hlavne je zdravie Tvojej malej aj Tvoje 🙂 . A to, ze si nebola pri malej,ked zaspala prvykrat bez mliecka, ani nad tym sa netrap, dcerka mala pri sebe najblizsich, takze to zvladla v pohode a Ty po x rokoch sa na to tiez inak budes pozerat, zle pocity sa vytratia. 🙂

mircalla
25. okt 2012

@snehulienka_mrazova Normalne to je. Ja som kojila 26 mesiacov, prve 2 tyzdne som to tazko znasala, ale uz ma to preslo, ale citila som, akoby sa daco zmenilo, ze uz to nikdy nebude to uplne prepojenie.

snehulienka_mrazova
autor
25. okt 2012

@mircalla Presne to cítim, že to také to najužšie prepojenie akoby skončilo..bože ale viem, že sa strašne lúbime a predsa niektoré matky nekoja vôbec, resp. krátko a majú s deťmi nádherný vzťah. Ale taká strašná zmena to je pre mňa.. Znášam to zle, ale hádam to prejde čoskoro Lebo sa momentálne rozplačem pre každú hlúposť a je mi z toho už na nič.

snehulienka_mrazova
autor
25. okt 2012

@adrioska ďakujem, dúfam, že výčitky časom zmiznú a že ma toto obdobie depkovania čoskoro prejde 🙂 Opäť kojiť som už neskúšala..keď už si raz odvykla, nechcem aby bola zmatená..a aj tak by to raz muselo prísť. Asi to ale ja znášam horšie ako ona..:(

snehulienka_mrazova
autor
25. okt 2012

@jarka0812 Takže tiež si to nemala najľahšie:( Som rada, že už si ok🙂 Ja už som tiež pomýšľala na to, že ete pár dní a ono to bude chcieť antidepresíva..Uvidíme, dúfam, že to zvládnem, ale zatiaľ to vyzerá zle. Malá ráno nechcela na ruky ku mne, ale k manželovi a normálne som sa rozplakala ako malé dieťa :(

snehulienka_mrazova
autor
25. okt 2012

@pingu1 na samovraždu teda nepomýšľam🙂 veď mám úžasnú rodinku 🙂

snehulienka_mrazova
autor
25. okt 2012

@velvet26 ďakujem krásne🙂 všetci mi radili, že keď už si malá zvykla, nemám ju zbytočne zase kojiť..tak to nerobím:/ ale som som z toho na nervy..myslím, že podstatne viac ako ona🙂

bronitka
7. apr 2017

Ahojte viem že je to stará téma ale som rada že som to našla .. ja som odstavila 5 dní dozadu .. proste ma v nedeľu nahnevala lebo sa s nimi len hrala a povedala som že už nebude ..Až neskôr mi došlo to všetko .. stále pýta a ja plačem aj tri krát do dňa som úplne mimo no už jej nechcem dať aj keď stále je .. už to nejak vydržíme veď bude mať 2 a pol roka za chvíľu.. takúto depku som snáď ešte nemala..Spravila by som to teraz úplne inak no už .. už to nevrátim

katka1981
7. apr 2017

@bronitka, nemas mat preco depku, ved si urobila maximum. Ja kojim 9mes. , teraz ma zas zahryzol, v noci sa koji stale,uz cakam kedy bude mat rok, aby som ho odstavila, ale neviem, ci to dam. Dcerku som zial kojila len 9 tyzdnov, musela som prestat a teda trapilo ma to roky.

siska53
7. apr 2017

@snehulienka_mrazova
Ja ta tiez chapem,mala som tiez take smutne stavy dost dlho po odstaveni jedneho vi druheho.. Ale nie az depky,len mi to bolo luto,za tymi chvilami..

A i ak preco si uz potom nekojila?
Ja som bola,ked mala mala 7mesiacov,tam som si odstriekavala a po prichode domov som ju kojila dalej... Mne operovali zlcnik a pruh..

el2
30. jan 2018

Ahojte, ja som minuly tyzden 2-rocnu dcerku odstavila a teraz uplne trpim... Ona to zvlada uplne ok, aj napriek tomu, že predtym chcela byť na prsníku takmer stale. Ale ja mam uplne depky, zrazu sa cítim zbytocna... Ešte pred týždňom bola na mne stále nalepena a teraz si ma takmer nevšíma, nechce sa ku mne ani pritulit, mam pocit akoby ma zrazu nemala rada a som z toho hotova. Poraďte mi prosím, či je to normalne alebo co mam robit.. Chvíľami rozmýšľam, že by som skúsila to kojenie znova rozbehnúť, ale to asi nie je vhodné takto mýliť dcérku :(

bronitka
30. jan 2018

@el2 to prejde len to chce čas.. všetko sa dá do normálu.. mne to trvalo asi mesiac a pol kým som to spracovala úplne. Vyplavujú sa ti aj hormóny ako mlieko odchádza.. pamätám sa že som sa cítila na psychiatriu.. neschopná matka čo nevie kojit aspoň do 18tky 😂 fakt som mala vseliake pocity a najhoršie bolo keď mala ochorela..a zrazu to čo najviac zaberalo..môj všeliek už nebol k mani.. neboj bude dobre ..musíš si tým len prejsť.. bude dobre 😉

laura_222
30. jan 2018

@snehulienka_mrazova je mi luto ze si musela dcerku takto odstavit, ale 17 mesiacov kojenia je super!! Ja som to stastie nemala a od zaciatku musim malu prikrmovat, teraz ma 4 mesiace a uz sa jej nechce pit z prsnika lebo si zvykla na flasu... ver mi ze si pre svoju malinku ten najdolezitejsi clovek na svete, potrebuje ta kazdy den kazdu minutu 😊 drzim prsty nech ta pochmurne myslienky rychlo prejdu😘

el2
5. feb 2018

@bronitka dakujem, si zlata! som rada, že nie som sama, čo to tak prezivam.. Uplynulo niekoľko dní a už teraz je to ovela lepsie. mas pravdu, že to chce asi len cas, kym sa hormóny upravia. Ale teda nebolo mi vsetko jedno! 😀