Ahojte baby. Potrebujem poradit. Mam chronicku pankreatitidu. Je tu niekto kto ma s tym tiez problem? Ake jedla si robite, co jete na ranajky a podobne? Som z toho trochu ako keby v depresii mam len 27 a vraj tato choroba je dost vazna ☹ poteebujem rady dievcata. Dakujem vopred
Žiadna káva a žiadny alkohol!!! To je dôležité. A podľa možnosti redukovať stres.
V žiadnom prípade káva s mliekom alebo s cukrom (ak by ste sa rozhodli kávu nevysadiť). Ani raňajkovú kávu. Ak už kávu, tak čistú, samú, bez iného jedla alebo cukru... ale najlepšie úplne vysadiť.
Okrem toho existuje veľmi veľa prírodných liečiv posilňujúcich funkiu pankreasu. Z tinktúr Plamienka a Kondurango, sú aj čaje na Pankreas. Nájdete aj u nás na mamazem.
mám doma taku brožurku ak by si chcela ti to prepošlem do emailu ak by ti to pomohlo.Je tu pár receptov a taktiež rady nejaké a potraviny vhodné a zakázané. 🙂
A ináč treba papať pravidelne a menšie porcie pokiaľ ja viem.
no mne velmi dobre sadol kreon ale musim povedat ze co mne najviac pomohlo kupodivu je: samozrejme pankreaticka dieta cize nic mastne, smazene, tazke, kysnute to je moja smrt a nic celozrnne z toho mam hnacku des. no a pomohlo mi niskohistaminova dieta a bezlepkova. aj ked nie som celiaticka. a jeden cas som uzivala kolostrum to bez kazeinu a velmi dobre bolo na travenie. a probiotika. Teraz mi je v podstate dobre, samozrejme pri strese to citim ale uz nie tak ze by som mala az hnacky a pod. takze skus mozno pomoze a polievky teple do zaludka su super.
Ahoj kristina253 mozem ta poziadat ak mozes preposlala by si aj mne tu brozurku na moj email: horvathovalenuska@seznam.cz budem ti vdacna vopred Dakujem
Ahojte chcem sa opytat ak ma niekto skusenosti s chronickou pankreatitidou tak vie ze sa pri tejto chorobe dost chudne a ja by som chcela vediet ako znova pribrat pri tejto chorobe prosim piste ak niekto viete Dakujem
@bibistec
@petta87
@lenuska333 poprosím Vás keď ste mala problém s pankreasom kde vás bolí ? ja keď niečo zjem cítim takú tupú nadbrušku a mám bolesť v chrbáte teda ako mám podprsenku zapnutú teda ešte niečo pod zapínaním .stretli ste sa aj vy stým že vás tam bolí ?
Krvný obraz v norme , Sono brucha o.k., gastro vyš. gastrofibroskopia .o.k., helikobakter. negativ. testy AMS v sére v norme, AMs v moči som mala mierne zvýšené/11/ ale už ich mám o.k. ja fakt neviem je to ozaj pankreas? alebo žlčník? žalúdok? bola som u gastrológa ten mi dal že šetriaca, nedráždivá dieta , Pangrol s jedlom a algifen kvapky a že to môžem mať po črev.viroze miernu iritáciu pankreasu / teda podráždenie/ . ako mám fungovať čo vlastne jesť som z toho hotová. dík za všetky rady a názory. na CT brucha som zatiaľ nebola...zobral mi odbery na HIT, potr,intol. a že uvidíme ako sa budem mať.
@maranat
@tanika no tak to je divne mne totiz z krvi a mocu vysli pozitivne testy ze to je pankreasa mne pomaha kreon 10 000 ale to je individualne pangrol mi prisiel silny. a ta bolest bola v strede pod tou rebrovou kostou ako sa spajaju rebra v strede. ale to moze byt vselico ak teda nic v testoch nevyslo od celiakie po intolerancie potravin...
@bibistec takže v strede.....a teda vôbec nie v chrbáte....? No ja to mám ako keby som mala obruč okolo ....ja neviem kde stým už ísť...
A odvtedy ako berieš ten Kreon je dobre..alebo teda ozaj dodržiavaš dietu ?
no už mi to jedna mamička odpísala že Pangrol bol silný, prosím kto Vám predpísal Kreon a beriete ho po každom jedle? a na bolesti čo si dávate....no ja ešte uvidím o dva týždne budem mať výsledky krvi na celikaie, potravin.intol. a HIT a uvidíme len mi je divné že mi predpisal ten Pangrol...hneď
@tanika ten kreon co beriem ja je ten slabsi kreon 10 000 ten je aj na volno bez predpisu mozete vyskusat, pangrol mi tiez predpisala lekarka ale po konzultacii mozem kreon ak sa mi nezdal je to o komunikacii s lekarom on neciti to co vy a kazdy s amoze citit inak cize treba konzultovat a najst taky liek co zabera prave vam. co sa tyka bolesti nemavam nejake bolesti a hlavne ano dodrziavam dietu ale to co popisujete vy mi pride ze je to bud silna pankreatitida alebo este nieco aj ine. cize teraba zistovat dalej co sa tyka celiakie aj ked vam ju testy neukazu mozte skusit ci sa predsalen na diete nebudete citit lepsie lebo testy su jedna vec a posit druha ( mam take dieta aj manzela co nemaju akoze celiakiu lenze lepok nemozu jest lebo je zle a aj lekarka uznala ze ano naozaj je problem v lepku) takze skuste aj vy na sebe skusat co vam sedi, ja som hladala aj priciny a vela veci som si odsledovala doslova som aj zapisovala do zosita a dostala som sa do stadia ked viem co mozem zjest kedy mozem aj zhresit a dat si nieco zakazane a nie je to az taka tragedia a naopak kedy mjusim davat velky pozor. drzim palce
@bibistec no nie sú to bolesti len taký tlak v strede a niekdy to cítim aj teda v tom chrbáte, presne ako vy píšete podľa toho čo zjem ...je to diete alebo discipline čo mi robí dobre čo zle , napr. krémový zákusok a nie jeden som zjedla až som to cítila..nie bolesť ale to že niečo nie je v žalúdku alebo niekde tam v poriadku popísala by som to taká ťažoba pocit plnosti, no podľa lekárov mi nič nie je lebo všetko mám.o.k. ale tento nový gastrolog...mi povedal že mierne podráždenie pankresu po prekonaní črev.viroze.a dal mi ten Pangrol a helicid a že šetriaca dieta..nedráždivá len si na to neviem zvyknuť čo vlastne jesť...Vám to ako vzniklo ? mne ešte povedal že stres je spúšťač...
@tanika ja si myslím že som to mala dávno aj ako dieťa lebo s mastným som mala problém vždy ale po pôrode sa to rapídne zhoršilo až tak že osm mala premanentné hnačky bez zjavnej príčiny a lekárka ma poznala a hned išla na testy na ten pankreas a aj sa to potvrdilo. diétu si vygooglite ale všeobecne vadí mastné a kysnuté, ja zvyknem kupovať kváskový chlieb v bioobchode veľmi mi chutí ale aj staré pečivo je vhodné a napr celozrnné je nevhodné lebo to tiež dráždi pankreas aj také to semienkové a také to úplne brutal nemôžem a vraj kapusta ale s tým ja problém nemám no jasné nesmie byť mastná od klobásy
Mastné a kysnute nemozem ani ja. Do toho ani mlieko a mäso. Viac-menej len potraviny rastlinného pôvodu mám dovolené. Tlak citim aj ja ale ten mám zo zväčšenej pečene...diéta bola u mňa pokus-omyl. Ked neviem, co zjesť, tak vegan gumené cukriky...
@katharinka1 ako si myslela pokus-omyl ? 😀 ako teda funguješ čo ješ? berieš aj nejaké tráviace enzýmy?
@tanika detská výživa, piskoty, gumené cukriky, komory , ovocie okrem melóna - ten ma nafúkne ako balón , biely chlieb s olivovým olejom, paradajky...niekedy uz tolerujem aj mozzarellu hoci mám alergiu na mlieko. Ryža, zemiaky, tepla dusená zelenina bez papriky. Nemám moc co jest ked mám pravdu povedať a kedze mi je stále zle, tak sa aj bojím skúšať jedla. Hlavne co najmenej kombinovať - takze žiadne mäso na šťave s ryžou a zeleninou. Zelenina viac menej len tepla a len kvalitný olivový olej. Dostala som Panzytrat ale z toho mám bolesti v črevách ale zasa na druhej strane mi upravil hodnoty lipazy, ktoré som mala astronomické ... Myslím si, ze mi robí zle kvôli tomu, ze su živočíšneho pôvodu . Ostatne enzýmy dostupne na trhu nemozem - majú laktozu alebo mlieko...v podstate mi trvalo 20rokov kým som odsledovala, co mi robí dobre a co zle... Vždy mi vsak pomôže biela Fatra. Takze uz žiadne panzytraty, ranisany, helicidy, ganatony uz nenosím so sebou. Stačí Fatra ( biela - liečivá ) a je po probléme .
Komory - su kompoty - píšem z mobilu 🙂
@katharinka1 no mne dal Helicid ale ten mi nerobí dobre..nebudem ho brať..zatiaĺ si dáva, pankreolan forte ale gasroš mi predpísal ten Pangrol...uvidím...ako to bude so mnou musím sa odsledovať. som v tom nová ..tedav tejto mojej diagnoze...ozaj ako ti to celé začalo? ako ti to zistili krv? sono? magnetická? dík hladám sa v tejto blbej chorobe lebo mám rada zákusku rada pečiem a nemôžem ich jesť nerobia mi asi dobre uvidím ako ešte dopadnú testy na celik., HIT a potrv.intol....takže Fatra biela..o.k.
@tanika zistili mi to tak, ze som stále otravovala dr., ze mi nie je dobre. 3x gastrofibroskopia, sono, krv a ked mi na neviemkoľkýkrát dala zobrať konečne aj lipázu, lebo som jej hovorila o tupých bolestiach v bruchu, tak uz ma aj šikovali aj na MRT...trvalo jej to 2r a to som sa este predtym trápila v súkromnom centre. V súkromnom ma diagnostikovali - precitlivelý žalúdok . Az štátna lekárka ma niekam posunula, ale len vďaka neustálemu otravovaniu....pangrol som mala aj ja, určite je lepší ako pancreolan.
@katharinka1 takže až tá magnetická to odhalila? lebo mne len všetci hovoria veď máte všetko o.k a nie a nie ma na tú magnetickú poslať obvodná mi povedala že mi dá výmenný lístok na chirurgiu a tam im to všetko povedať čo a ako a oni by ma mohli poslať že radšej magnetická ako ct brucha. že na magnetickej sa vidí viac. a tá magnetická odhalila zapal pankreasu či ?čo ? A poprosím už neberieš ten Pangrol si o.k. len tým že držíš tú dietu ? ďakujem ya odpovede len fakt som y toho trocha paf...že čo ako fungovať a jesť...
@tanika ano, magnetická rezonancia pomocou kontrastnej látky rozlúštila všetko. Pýtaj sa na gastro na odber lipazy - nech ta neodbiju amylazou. Ja som mala všetky testy vždy v poriadku ( len mierne zvýšený cholesterol hoci nenavidim tučne jedla ) a až ta lipaza konečne potvrdila, ze sa k lekárke nechodím ulievat z roboty...teraz neberiem žiadne enzýmy , moje telo mi v podstate hovorí, co mám jest aj ked oči by jedli nieço úplne iné...ale musíš zabudnúť na keksiky, krémeše a podobne koláče , snažiť sa čítať a rozumieť zloženiu potravín, ktoré je napísane na obaloch a bude ti lepšie. Nenechať sa uniesť špekačkami ale radšej si dať cuketu...je to tažké spravit takúto prudkú zmenu a este k tomu si pri tejto diéte vedieť vybrať z jedla v reštaurácii, ale da sa to. Tebe to ako diagnostikovali ?
@katharinka1 no mala som mierne zvýšené AMS v moči 11 , síce potom som to malal už v norme.a tupá bolesť v nadbrušku a ta mi vystreluje do chrbáta, ťažoba po jedle a to nejem ai vysmážané. gastroš mi povdeal že by to mohol byť mierne podráždený pankreas. Ale zatiaĺ ma neposla na megenickú takže to ani nevieme isto či je to ono to ma na tom zaráža.takže budem sa pýtať na magnetickú isto nech viem čo to je vlastne. Lipazády nie ej to AMS v sére a v moči? aká je to skratka?
@tanika skratka bude LPS predpokladám, nemám teraz výsledky pri sebe. Ked ho požiadaš o odber lipázy, tak bude vedieť. Ale mne to nikdy nevystreluje do chrbta - to mala mama - ona to mala zo žlčníka . Mne je len strašne ťažko, príde na mna príšerná únava, zívam a mám chuť vyskočiť z kože 😔 Ale ako som spomínala , žiadne lieky už do seba nepchám, ale dám si fatru a približne do pol hodiny sa mi uľaví. Po akých jedlách ti býva takto ťažko ?
no takže volala som do biochémiu a gastroš mi dal sriaviť aj tie lipazy len prvé výsledky som mala do pol hoďky to bolo/ to CRP, AMS v moči , a AMS v sére to so mala v norme too on videl. a to ostatné že bude a výsledky mu musí povedať ambulacia teda gastroš ..takže som sa nič nedozvedela len toľko že mi ich dal robiť. a má týždeň dovolenku...takže od 5.9. robí to som zistila...som zvedavá tie lipazy mi ešte nik nerobil , moja mama mi tiež hovorí že to môže byť aj žlčník..práve preto tých lekárov naháňam lebo neviem isto čo to ozaj je...Inak mne sa zdá že mi je ťažko po sladkom mučniky sladké, nutela, krémy...smažené som moc ani nejedla... ako ak kedy keď nieoč zjem som ako nafúknutá takú ťažobu cítim, a ak keby obruč pod prsiami niekdy citím len vpravo pod rebr.oblúkom takú tlakovú bolesť....no som zvedavá čo to je že vraj po črev.viroze ale či to ozaj bola črev,viroza to neviem...vieš tí naši lekári.
A ozaj bylinkové čaje aké piješ, a ozaj čo na raňajky ...a ozaj káva vôbec ?
@tanika káva mi vôbec nechuti, bylinkové čaje len take bez mäty a tie, ktoré voňajú môjmu nosu. Ked ma z neho napne, tak ho ani nevarim. Raňajky - piskoty, detská výživa jednodruhova- teda jablkova. Niekedy ovsena kasa s vodou , niekedy suchý toast a kvalitná minimálne 90%sunka bez glutamanu sodneho a paradajky. Žiadne maslo, taveny syr- proste nic. Inokedy si dám len ovocie. To, co píšeš, je jednoznačne žlčník. Zabudni na nutellu, krémové koláče, maslove koláče, strudle a mak, sušené slivky...maximálne bublaninka alebo babovka ( u mna so sojovym mliekom ).Nemala by si ani extra celozrnne veci jest, oni strašne nafukujú. Rohlik z predošlého dňa je úplne najlepsi. Zapisuj si každý den, co si jedla, ako si sa cítila a posunies sa ďalej aj bez lekára...oni majú za úlohu len lieky predpisovať žiaľ...mna strašne nafukuje melón, čerstvá kapusta, problémy mám po varenom - prekombinovanom jedle. Takze u mna najlepsie cuketova polievka alebo mrkvova rozmixovana bez mlieka a hotovo. Az po straveni polievky moze prísť na rad druhé jedlo. Budes musieť jest častejšie a oveľa menej. Čiže vždy nejaké jablko po ruke alebo banán ked ta chytí hlad a nemáš moznost sa najesť. Skús na chvíľu vyradiť z jedálnička čokolády , keksiky typu mila, horalky a pod a pocitis úľavu . Niekomu pomáha mätový čaj, z toho sa ja ale moc komfortne necítim. Pripadne mi napíš, ako napríklad vyzerá tvoj jedálniček a skusim ti napísať, co z toho mne robí zle.
@katharinka1 ahoj potrebujem poradiť sme na predĺženom víkende s a dala dom si capucino a zjedla som jeden koláč kremovy....A dala som si potom vývar slepaci na obed a na večera kuracina a trocha zemiak.kaše..... odvtedy mi nie je dobre tlak v strede medzi prsiami dala som si 2 pancrelonony....uz mam cely den diétu a nie je dobre,,,,,boj im sa niečo zjesť....cítim ako takú ťažobu...tlačia sa mi sk tie suchare hore krkom. čo si dat ? Aby sa uľavilo ?Alebo nedať?dik za radu a mám tu aj kreon pri sebe ale ked som si dala ten ....nebol o mi lepšie ....čaj mam repikovy aj kamilkovy porad....niekoľko moc
@tanika bud si chod ľahnúť spať alebo fatru.
@katharinka1 no dik tu tu nemajú....zajtra musim kupit...A akú bielu?Mam pocit ze sa potrebujem vygrgat 😔 a nejde to....