Kupujete veci u Číňana?

3. júl 2023

Ahojte. Dnes som na poslednú chvíľu kúpila čierne Crocs šľapky u Číňana. (Tvária sa ako výrobok z Čiech 🤣) iný obchod som nemala poruke a ponáhľali sme sa, zajtra cestujeme k moru. No rozmyslam či to nemôže byť nejaké škodlivé, sú vôbec čínske obchody kontrolované na obsah škodlivín? Nakupujete ešte niekto u číňanov? 😁 Dik

andrejka1974
3. júl 2023

Bežné nakupujem a nikdy som nemala problem

zojazoja
3. júl 2023

Ja vôbec. Mne to tam strašne smrdí. Neviem sa cez to preniesť. A ani sa mi tam nepáčia veci. Ale paradoxne nakupujem v sekaci a to mi nevadí. 🙃

viestta
3. júl 2023

Kupila som u Cinana tatrasvitacke ponozky, talianske plavky, slovensky kufor, ceske pribory a madarsky plech na pecenie

vandica
3. júl 2023

Oblečenie a topánky tam nenakupujem, občas zájdem na nejaké ,,serepetičky" .
Ale čo myslíš, veci v iných obchodoch sú vyrábané v Taliansku??

kiwi3
3. júl 2023

Môže a nemusi, kontroly sa robia namatkovo, tak vždy upozorňujú aj na skodlivu kozmetiku, väčšinou sú to práve tieto čínske veci, kde niečo nie je ok. Pri textile a obuvi mozu byt pouzite nejake lacne skodlive farbiva, lepidla. Ale zase v dnešnom stave životného prostredia by si ani dýchať nemohla, ak by sú chcela zdravo žiť...

kiwi3
3. júl 2023

@vandica sú vyrábané v Číne väčšinou, ale predsa len s inou kvalitou, lebo to musí spĺňať nejaké normy. Okrem toho lepšie značky by si škandály urcite radšej ušetrili. Nebudu riskovat, že sa znemoznia a prídu o ksefty

babulkomale
3. júl 2023

Ano nakupujem roky, v tych velkych, cistych, bez smradu.
Niektore veci mi vydrzali roky. Dokonca pyzama, co sa stale suchaju o plachtu ovela viac ako bezne oblecko v ktorom len chodis alebo sedis.
Vela drahych znackovych veci ma sklamalo vzhladom na ceny. A samozrejme, aj "znacky" robia v Cine, Bangladéš a tak podobne...

maninka1974
3. júl 2023

Aj v športe sú šľapky z Číny nie len v čínskom obchode...

nevenka
3. júl 2023

@viestta hej, toto je taky "lepsi" cinsky obchod 🤣. Aj ja mam odtial kadeco.
Detom som kupovala "croksy" nq zahradu k starkym na leto. Tento rok som nezohnala, uz maju vacsie nohy, tak som kupila v Pepcu. Za mna ten isty tovar.

zuzinka888
3. júl 2023

90% oblecenia sa vyraba Cina, Kambodza,Taiwan...

autor
3. júl 2023

@zuzinka888 no hej ale tá nízka cena neveští nič dobré :D radšej by som si priplatila za kvalitnejsie, no nemala som čas

domak2
3. júl 2023

@zojazoja do sekaca sa väčšinou dostanú len kvalitné veci, tie nekvalitné sa zničia kým sa tam ocitnú 😁

Autorka, s tou kvalitou/cenou je to už teraz naozaj ťažko povedať, kopa znaciek je len nalepenych na nekvalitných produktoch a kadejake neznackove môžu byť aj lepšie keďže sa do ceny ta značka nezahŕňa. Ale samozrejme to tak nie je vždy. Tých pár dní na dovolenke by to malo byt v pohode

zuzinka888
3. júl 2023

Lebo Cinan si prihodi 2€ Slovak by aj 20. Neboj bude mat mat cierne nohy. Pred 20 rokmi tu nastala explozia cinskych obchodov a tu sme. Dbes sa chodi do kiku pepka ..... Mimochodom na nete je video o tom ako ma Zara tajne fabriky kde pracuju deti iba za jedlo, na ukazku ma inu fabriku ktorou sa prezentuje. Nejaka Polka to pustila na nes.- tajnou kamerou a to by som povedala,ze Zara je uz jedna z tych lepsich.

liusa82
3. júl 2023

všade sa dneska klame.Možno ešte aj krajčirka ťa oklame že kvalitná zahraničná látka a bude z činy😀 ale zas nie všetko z číny je aj nekvalita.Ja mám doma viac kúskov a ešte držia pokope viac ako nejaká značka

jamimo
3. júl 2023

je úplne jedno kde si kúpiš topánky do mora, k vode, viac-menej všetky vyšli z jednej fabriky a lodného kontajnera. Veci zapáchajú aj v tých chrumkavejších obchodoch, špeciálne džinsy 😒 Prala som do bezvedomia, máčala v octe, stále smrdeli. A bolo jedno či stáli 9,90, 19, 90 alebo 129€. Pre mňa najlepšie nákupy v sekáči, v bežnej konfekcii ľanové odevy, vlna, alpaka, bio bavlna, koža. Z čínskeho obchodu mám pár vychytávok, ináč tam nesmerujem nakupovať veľmi často= mám tie najlepšie bavlnené ponožky za 1,20 €, 100 % bavlnené nohavičky na "svoje dni" (vyhovujú mi tvarom, strihom, nezmar materiál fakt), nátelníky ktoré nosím v zime po byte. Ako jediné sa nevykrútili, nezrazili, na rozdiel od tých z bežnej konfekcie. 😏

midka
3. júl 2023

No syn chcel ponozky adidas,, ok, kupila som mu v Intersporte 3balenie za 10€, teda 1par 3,30€ po prvom prani, totalna katastrofa,,, uplne vytahany patent,,no keby boli od cinana, aspon sa mam na co vyhovorit,,, tieto zo sportoveho obchodu,,,,,uplne cele zle,,,, mame xy ponoziek,, ktore periem dokola a v pohode,,,,,,

autor
3. júl 2023

@zuzinka888 to o Zare neviem nájsť, nestiahli to z webu?
to by som veru nečakala :O

jamimo
3. júl 2023

pozri si tento dokument a uznáš, že značka nič neznamená, čo sa škodlivosti týka.
https://www.csfd.cz/film/51245-the-true-cost/pr...
Kedysi som videla dokument o tom, ako sa jedna pani z Nemecka súdila so značkou, pre ktorú pracovala, ochorela na rakovinu z výparov= zápachu z odevov a denno-denným kontaktom pokožky s odevmi v práci. A bola to jedna z tých lepších a drahších značiek. Neviem, či to nebolo náhodou aj tu...
https://www.csfd.sk/film/353299-cena-rifli/preh...

jamimo
3. júl 2023

tu sa to spomína
https://www.csfd.cz/film/51245-the-true-cost/pr...
Zara ináč veľmi zatĺka, že zneužívajú detskú prácu 😒

zuzanka.zuzu
3. júl 2023

to o zare je známe, sa čudujem, že to niekto nevie, keď aj ja čo som tú značku dovtedy ani nepoznala, som si to zapamätala 😀 plus aj zn.mango mala ten istý škandál

kvalitou by som sa až tak netrápila, nohy mu neodpadnú. ale Crocsy to určite nebudú 😉 určite ten číňan nemá opciu na predaj tejto značky 😀

autor
3. júl 2023

@jamimo super dik, taketo dokumenty mozem... inac si poslala 2x link the true cost

autor
3. júl 2023

@zuzanka.zuzu ano viem ze to nie su crocs :D chcela som to dat do uvodzoviek .... inak som typ, ktory neznasa obchodne centra, nakupy, veci nosim pomaly do zodrania a nie moc moderne :D

zuzinka888
3. júl 2023

@jamimo tak kto by sa tymto chvalil.

babulkomale
3. júl 2023

Som sa tak zamyslela, moje deti maju slapky typu "crocsy" u kazdej babky, jedny ked idu zo sprchy lebo nemame koberce, druhe na von do zahrady, k bazenu, na hru samozrejme tenisky, starsi ako prezuvky na kruzok, dalsie v skole...neviem si predstavit, ze by ma kazde stali 30-40 eur 😂
Popri turistickych, korculiach, lyziarkach, snehuliach, sandaloch, teniskach, papuckach do skolky atd...
Mame ine priority ako smiesne znacky.

kacenocka2
3. júl 2023

@maninka1974 presne tak, veľmi veľa tovaru z Číny,aj 60 a viac eurové botasky a kupujú ich ľudia,nepohryzli nikoho🙂

jamimo
3. júl 2023

áno, všimla som si, už je pokročilá hodina 🙄

hiro
3. júl 2023

Nekupujem oblecenie uz vela rokov. Kym sa oblecenie nerozpadne tak nevidim dovod kupovat nove. Ale dosli mi tenisky. Tak asi si nejake pojdem naist... Myslel som ze by som si kupil znackove ako pred rokmi - a vsetky mi vydrzali zo 12 rokov - aspon tie z poslednych. Ale normalne mam teraz chut ist kupit nejake obycajne lahke k nim...

jamimo
3. júl 2023

@hiro to máš pravdu, topánky, tenisky kedysi a dnes... 😏 Ja som mala koženné Adidasy 10 rokov 👍 a vyzerali perfektne. Tak, ale ja si veci šetrím... Jeansy ani nehovorím, napr. Levis. Dnes? Úroveň kvality riflí z Tesca za 9,90. V sekáči najlepšie, tam ešte zoženiem starú dobrú riflovinu!

autor
3. júl 2023

@hiro presne ako moj muz :D ale neviem ktore tenisky ti mohli vydrzat 12 rokov... nam sa aj znackove, aj turisticke rozpadli do 2-3 rokov vsetky... inak, kym som na materskej a nechodim do prace, nemam za potrebu si fakt nic kupovat, pokial sa mi to neznici :D problem nastava, ked sa vratim do prace, zial budem nutena si nieco nove na seba kupit, aj ked proti srsti, ale v niecom ,,normalnom" byt oblecena musim (vsetko spred materskej je mi uz male)...

hiro
3. júl 2023

@jamimo Neviem ako to je teraz ale pravda, tie co som mal boli kozene, jedna leskla, jedna brusena. Ale uz nie su pohladne 🙂 Ked som bol mladsi tak som znicil topanky rychlo ako som stary tak sa nejako nenicia 🙂
Potom mam este dvoje turisticke co nosim cez zimu a su viac ako 14r stare ale vyzeraju ako nove, tiez kvalitna koza + Goratex + Vibram, nic im nie je, sedia mi ako papucky 🙂 Boli dost drahe oboje (aj ked kupene vo velkej zlave) ale stoja za to.