Čím to je, že takmer žiadna mladá maminka v mojom okoli nedojčí svoje bábätko? Chápem že niekto nemôže, v poriadku. Ale z veľkej časti je to podľa mňa o pohodlnosti. Mladá mamka si asi aj rada pofajčí aj vypije a nechce ohroziť svoje dieťa, v poriadku.
Ako to riešili ženy pred xy rokmi keď sa im z nejakého dôvodu nepodarilo dojčiť?
Ešte že je teraz toľko možností.
Prečo to riešiš? Ja som malého odstavila keď mal mesiac a bolo ti najlepšie rozhodnutie...žiadne zastávanie na prsníku žiadne na rukách....zaspával vždy sám....a na kontakte mňa s nim to vôbec neubralo....nerozumiem prečo by to mal ale riešiť cudzí človek...
Pozri, ja som kojila 2 a 3 roky. Vsetky kolegyne dojcia. Len jedna suseda nie. Ta ma predcasniatko ale ano, aj fajci. Mas inu vzorku ako ja.
Mať tak tvoje problémy😉
Ja si zas myslím, že teba do takýchto vecí nič nie je. Je to vec každej ženy-matky, či nedojči, pretože nemôže alebo nechce.
Vďaka ženám, čo majú potrebu takéto vecí riešiť majú ženy ktoré nedojčia pocit,že zlyhali, sú zlé matky...
Sunarom. Dojkou. Kozím či kravským mliekom. Závisí od toho o akú spoločenskú vrstvu išlo a o ktoré storočie. V dávnejších dobách často to dieťa bez kojenia jednoducho neprežilo. Rodina oplakala povedali pánboh dal, pánboh vzal a išli ďalej... Lenže v tých dávnych dobách, keď nebolo na výber, jednoducho nebolo na výber. Pred časom som študovala staré matriky, rok 1800-1880. Veľa novorodencov zomrelo na "slabosť". Medzi nimi boli asi aj tieto hladné deti. Ja som rada za sunar a za všetky vymoženosti sveta ktoré teraz máme a nechávam matkám rozhodnutie, či budú dojčiť alebo nie. UM nie je jed, aj keď MM je vraj lepšie, kto vie, čo bude veda hlásať o 50 rokov. (Mám 40 a bola som odchovaná na sunare, lebo vtedy sa to odporúčalo - žena má hodiť dieťa do jasieľ a ona má ísť budovať socializmus).
Prečo sa nestaras jednoducho o seba? Nerozumiem tejto potrebe riešiť ostatných ľudí naokolo..
@nykkushka to si zase nemyslím...mňa teda nerozhodia takéto komentáre..ale niekoho môžu asi...
Ty musis byt jedna z tych kojo-prepatych zien, kt. si naivne myslia, ze su nieco viac ako tie co nedojcia 🤣
O pohodlnosti? Ty si asi umele mlieko nezarabala. Pohodlne je vytiahnut prsnik kdekolvek a kedykolvek a nasytit dieta, nie trepat termosku s horucou vodou, lasu so studenou, dozu na mlieko, rozmyslat, kde potom tu flasu umyjes, ak ides napr. do prirody, tak beries viac..umyvat, sterilizovat,...umele mlieko isto nie je o pohodlnosti. Ano, mozes jest co chces..mozes si aj vypit, lebo nejde do mlieka..ale zas pit, ak mas doma babo?
Hlavne, že si si istá, že ženy co nedojcia su pohodlné, fajčiarky, rady si uhnu a pohárik, dva, teda druhá až tretia kategória matiek. Kvalita matky sa, našťastie, nehodnotí podľa toho či a koľko dojcila.
Je to každého osobná vec.
PS. V živote som nefajčila a ani nepijem a kojila som max.6 mesiacov. Mas akusi blbú vzorku...
Ja som pri prvom synovi absolutne nemala mlieko a pri druhom ho jednoducho mam a dojcim ho. Ale urcite to nie je o pohodlnosti - co je pohodlne na vstavani, umyvani, sterilizovani flias, cumlov niekolkokrat za noc, oproti prilozeniu v pohodli postele ? Je uplne jedno, ci to je umele ci materske mlieko. Ide len a len o spokojnost matky a dietata. A kazda matka nech sa stara o svoje dieta ako uzna za vhodne a ako jej vyhovuje. Ziadna zena nie je lepsia matka od tej druhej, len preto, ze koji.
V minulosti, keď žena nemala mlieko, vypomohla jej iná, ktorá ho mala veľa. Ak nikto taký nebol, dieťa dostalo mlieko hospodárskych zvierat. Nie, nebolo to tak, že všetky ženy v minulosti dojčili, lebo nemali inú možnosť a neboli pohodlné, ako dnešné mamičky. Aj vtedy bolo dosť veľa žien, ktoré dojčiť nemohli. V našej rodine sa traduje, že ktorási praprababka nemala mlieko, celý deň mala dieťa na prse a aj tak plakalo od hladu. Prišla k nej jej mama, alebo svokra, videla, že mlieko nemá. Zohriala kravské, nakrájala chlieb, namáčala ho do toho mlieka a dieťa, možno len párdňové, si to mlieko cuckalo z toho chleba. Dnešným mamičkám by vstávali vlasy dupkom, ale to dieťa tým zachránila.
A nie je ti to jedno ?
V mojom okoli zas takmer vsetky koja (neznasam slovo dojcit, tak pardon za kojenie🤪😀).
A ak aj niektora nekoji, je to len a len jej vec.
A teda ovela pohodlnejsie je dieta kojit, ako chystat UM. Ja som velmi pohodlna a kojila som vsetky svoje deti a este stale kojim😀.
Ja neviem, prečo si mnohé kojace matky myslia, že dávať dieťaťu UM je pohodlnejšie ... x-krát za noc zohriať vodu, zarobiť mlieko, ideš niekde na výlet zas len zohriať vodu do termosky, aby si mohla urobiť mlieko ... kojaca mama jednoducho len vytiahne prsník a strčí bábätku do pusy ... ja som kojila 5 týždňov, mala som slabé mlieko, malá stále plakala od hladu, ja s ňou od bezmocnosti ... nič lepšie ako prejsť na UM som nemohla urobiť ... dieťa spokojné, ja spokojná ... je to každého osobná vec.
Len tak mimochodom je ťa do toho prd ci niekto dojči alebo nie a prečo. Len tak mimochodom ty dojcis alebo ani len dieťa nemáš a si múdra ako rádio
Ja som kojila naozaj dlho obe deti, ale absolutne netusim, ci zeny v mojom okoli (teraz neratam sestru a mamu) kojili, lebo az natolko nemam vykojeny mozog, aby som nemala ine, vhodnejsie temy na debatu. Aj tu plati, ak sa kazdy bude starat o seba, bude o kazdeho postarane.
@autor - prišla si touto témou provokovať? Covid a očkovanie už nie je v kurze? Čo ťa je po tom, či niekto dojčí alebo nie? Tebe sa všetky ženy z okolia zverujú, či koja alebo dávajú umelé mlieko? Asi ťažko, že. Čiže vymyslená téma za účelom rozvíriť vášne!!!
A co ta do toho? nic.. Nastastie nemusi mat na to zena ziadny padny dovod a aj tak nemusi kojit ak nechce. Lebo prosto nechce a basta. A ani to nemusi nikomu vysvetlovat. Lebo je kazdeho do toho prd makovy. Hlavne je ze je o dietatko postarane..
Autorka bude nejaka mamilla poradkyňa, ktorá píše tie fanaticke prispevky. A to som dojčila dosť dlho, ale takéto fanatické názory na dojčenie neznášam.
Okrem vyššie spomínaných faktorov sa zabúda ešte na ženy, ktoré dojčenie bolí. Nie ze iba na začiatku, ale celý čas. Syna som dojcila 9mes. Dcéru 6mes. A teda bola som rada, že potom som s nimi prešla na UM. Okrem iných dôvodov aj pre to, že mám veľmi citlivú pokožku na prsiach a dieťa na prsníku bolo pre mňa vždy 10-20 minutové týranie, kedy mi išli oči vypadnúť ako deti sali a mňa to štípalo snáď aj v hlave (a nie, žiadne ochorenie nemám, je to "len" moja precitlivenosť) . 🙈
Inak teda nepijem alkohol vôbec a ani nefajčím. To tvoje kategorizovanie v úvode je nezmysel.
Ako to riešili ženy pred xy rokmi? Asi tak, že dali dieťatku Sunar. Aj vtedy už bolo UM. Teda pred 46 rokmi. Ja a ani sestra sme neboli dojčenie vôbec. Mama nemala mlieko. Svokra odstavila po 2 mesiacoch, aby nemala cici po pupok.
Ešte nejaké otázky?
Mám tri deti, každé som kojila minimálne 18mesiacov a nerozumiem tvojej otázke. Načo to riešiš? Nech si každá žena robí ako uzná za vhodné 🤷♀️.
Zase chce niekto vyprovokovat dlhu diskusiu a hadky.ak teda nie si chudera co potrebuje celemu konovi ukazat ze si lepsia ako zeny co nedojcia.
@jabadabadu asi všetky maminy naokolo behajú okolo nej s ceduľou, či dojčia alebo nie 🙉
Mne akurát moja mama hovorila že ak budem môcť nech kojím čo najdlhšie , že usetrim veľa peňazí . A v podstate má pravdu , takze k ďalšej tvojej “nevýhode “ čo na nekojeni ty nevidíš pridávam , že nakup UM nie je lacná záležitosť . Takze to ide aj viac do peňazí a veľa žien ráta každý cent . Ale je to pravda kam sme sa to dostali naozaj dnes prvá otázka na skoro každú matku je či kojí …. Čo koho do toho 🤫
A mne odkedy sa malý narodil dvíha tlak, že dojčenie sa berie ako automatická súčasť a keď žena dáva umelé, akoby ani nebola matka. Ja si myslím, že veľa z tých žien, čo si ty myslíš, že sú pohldne a preto nekoja sa snažili rozkojiť. Ja som kojiť nemohla a mala som mlieko, ale v tvojich očiach môžem vyzerať ako pohldna 🙂 mna sa takéto reči veľmi dotýkajú, stretávam sa stále s tým, že niektori ľudia (bohužiaľ aj doktory) si myslia, že ženy ktoré nekoja sú menej matkami ako tie čo koja 💆🏼♀️
Nieste. Ani o štipku.
@nika11103 táto otázka ..... ja keď sa maly narodil a niekto sa má to opýtal, tak mna to az urážalo, rozkolísané hormóny, snažila som sa, nešlo. Od ľudí som mala otázku pravidelne prečo a niektorí nezabudli poznamenať, že to je to najlepšie pre dieťa. To som samozrejme vedela, ale dnes viem, že spokojná matka je viac.