Zlý prístup k nehovoriacemu dieťaťu v škôlke

eliza149
22. sep 2014

Ahojte mamičky, hladám u Vás radu lebo s mužom už neviem čo máme robiť. Máme chlapca, ktorý má 3,5 roka a nerozpráva. Chodíme na logopédiu a teraz od septembra sme ho na odporučenie dali do škôlky na odporučenie na 4 hodiny, že predsa bude medzi deťmi bližšie k detskému džavotu a možno sa naštartuje a začne rozprávať. Vkladali sme do toho posledné nádeje, že sa tam bude hrať medzi rovestníkmi a nebude stále len s dospelákmi. Prvý deń sme prišli do škôlky malý zlatý celý natešený že sa ide hrať. Vyšla pani učiteľka a pýta sa ho ako sa volá. On nič tak jej hovorím, že nám nehovorí a ona sa na mna pozerala ako tela na nové vráta - pardon za výraz, potom som sa jej pýtala, že kedy mám pre drobca prísť kedže má byť na 4 hodiny len - odsúhlasené s riaditeľkou - další šok že ako to že len pol dna oni o ničom nevedia. Takže mi hned napadlo že asi komunikácia medzi vedením nie je nič moc. Naobed prídem pre drobca a on vysmiaty že domov ja rada že sa mu páči a zrazu vyletí učiteľka na mna a hovorí mi že ako to máme vychované dieťa že nechce požičať hračky, tak som sa jej snažila vysvetliť že bol sám do teraz ale ked už deti pozná tak je schopný požičať hračky - zatiaľ čo sme sa skamarátili nemal s tým problem. Na druhý den sme prišli všetko v poriadku poobede bola iná učiteľka tá mi nepovedala nič tak som si myslela že to bolo fajn. Vo štvrtok sme ráno prišli a už ma tam čakali tri učiteľky a začali do mna hučať že aby som si dala decko vyšetriť ked nerozpráva či nieje hluchý a či niekam chodí. Tak som im povedala že vyšetrenia sme absolvovali aj u psychologičky ale že je vo všetkom v poriadku akurát sa nemôže rozhovoriť. To som im asi nahrala lebo do mna začali hustiť že malý je asi autista, že je samotár, nechce sa hrať s deťmi a nepožičia im hračky a že sa bije. Dohodli nám termín u pedopsychologička a ja som ešte zašla k tej našej. Obe mi potvrdili že malý je v priadku rozumie a žiadnu diagnozu nemá. Takto sa sťažovali aj v piatok. To už som išla s revom domov . Potom malý ochorel a dva týždne sme neboli v škôlke. Dnes musel malého do škôlky zobrať muž. Povedal že malý strašne plakal a nechcel tam isť a ked sme pre neho prišli tak zasa jedna po druhej sa nám sťažovali na neho že nechce s nimi komunikovať, deti sa s ním nehrajua že sa na neho budú rodičia šťažovať a vylúčia nám ho zo škôlky. Ešte nám dali radu že ked sa malý jeduje a začne biť máme ho biť aj mi aby vedel aké to je že mu treba trepnúť. To už aj on išiel s revom domov. Neviem ako čo už mám s ním robiť doma sa rozjeduje ked mu už fakt nerozumieme čo chce od nás ale inak je v pohode krásne sa hrá smeje sa chodili sme pred prázninami do jasiel tam si ho učiteľka chválila že ked si zvykol bol super a dokonca raz ho tam chlapec ubil a on držal. Tak ja už neviem ako čo sa v tej škôlke deje - podotýkam že malý prišiel domov s modrinami na rukách - pričom on bije teda iné deti???? Rozmýšlam že by som si ho zobrala zo škôlky domov a našla radšej inu alebo počkala na budúci rok . Nadobúdame ten pociť že sa ho skôr učiteľky chcú zbaviť lebo ho berú ako postihnutého - to mi bolo jasne naznačené. Čo by ste mi poradili?

livocka21
22. sep 2014

@eliza149 ja by som zmenila skolku jednoznacne...chudacik chlapcek...niektore ucitelky si myslia ze pojedli vsetku mudrost sveta....hlavne nezufat...vsetko ma svoj cas...

katarinagr
22. sep 2014

Určite zmeniť škôlku! Jednoznačne. Nie že bude mať malý Z toho traumu , Chudiatko.

eliza149
autor
22. sep 2014

@livocka21 , @katarinagr o tom sme sa teraz rozprávali, chceli sme sa ešte dohodnúť s riaditeľkou že by som tam s ním bola na 4 hodiny aj ja ale asi by to nemalo význam, že radšej tú školku znemiť

pribinak
22. sep 2014

Išla by som aj s mužom za riaditeľkou a sťažovala by som sa na konkrétne učiteľky, to nie je az take neobvykle, ze plakal, ked dlhšiu dobu nebol v MS, to chce cas, ale tie ucky by som riešila uz zajtra ráno, minimálne tu co ho ma v triede

erickatt
22. sep 2014

Okamzite menit skolku, podumajte nad sukromnou

sampo
22. sep 2014

Az sa mi to zle cita ☹ nemozem uverit, ze sa toto naozaj moze diat, chuda chlapcek. Berte ho odtial prec, kym nema nejaku traumu 😔

ukulela
22. sep 2014

zobrat dieta do inej skolky, napisat staznost riaditelke na ucitelky, dolozit posudky, resp. napisat staznost zriadovatelovi ... aby jedna ucitelka klasifikovala autizmus - nechce si vziat aj skalpel a vyrezat minimalne slepe crevo? kravy tupe.
pardon, za vyraz ... ja rozumiem, ze moze byt problem - vwla deti v kolektive a jedno "ine" so specialnymi poziadavkami je na obtiaz. ale "sstudovana" odbornicka by si s tym mala poradit predsa :(
takze ina skolka, mozno mensi kolektiv ... ak by to slo, tak na zacvik par hodin maly v skolke aj s tebou / tatom - pomozete mu najst kamaratov a uz bude "sociabilnejsi" potom aj bez vas.

skrecok
22. sep 2014

Fuuuuha, jednoznacne zmenit skolku, aby to nebolo este horsie. Ja by som ho tam uz vobec nedavala.
A nema nahodou elektivny mutizmus? S vami rozprava, alebo vobec?
@eliza149

mamulienka30
22. sep 2014

@eliza149 - zmente skolku, bohuzial, tu aj keby sa na hlavu stavas ten ich pristup nezmenis 😖 Isteze je maly iny, ale to, ze nerozprava nie je hendikep. Ved aj hluche/neme deti bezne v skolke integruju. A tvoje dieta vsetko rozumie. Takze spolupracuje a pocuva prikazy. A ze ho mate bit, no stupa vo mne zlc 😖 Vsade bude lepsie ako tam, toto ho moze riadne poznacit do zivota. Mam pocit, ze sa chcu zbavit "ineho" dietata miesto toho, aby si nieco precitali a snazili sa najst sposob komunikacie. Co je ubohost :(

maznacik007
22. sep 2014

@eliza149 najdi mu specialnu skolku v inej teme pises ze je agresivny a mas na neho predlzeny RD aj kvôli tomu chodíte psychologicke a pod ...
podla mna ak v 3,5 roku nerozprava a ma dlhodobo nepriaznivy zd. stav podla posudkov tak asi tie ucitelky nebudu tak uplne mimo misu ...
pohladaj speci terapie prip. logo skolku a pod...

kvietocka33
22. sep 2014

Urcite zmente skolku.ja mam syna ma 4,5 tiez velmi nerozprava chodi do skolky 2rok a ziafen problem sme s nim nemali.kazdy den sa pytam aky bol a ucitelky ze nemaju s nim ziafen problem.jasne sem tam neake "bitky" ale tak to su deti.a ked sa vas mozem spytat boli ste aj u neuroliga?nam urcil oneskoreny vyvoj reci

luciarobotova
22. sep 2014

@eliza149 Ahoj, akoby som citala nas pribeh. Vsetko do bodky sedi aj to, ze chodil tyzden do skôlky, tesil a a ochorel na 2tyzdne a ze nerozprava... Uplne ako keby som citala seba co som napisal....Ak ti mozem poradit, tak sa objednaj k psychiatrovi ☹ viem, je to smutne ale aj ja tam idem so synom. Lebo nam predpise vitaminy na podporu mozgovzch buniek aby sa rozrozpraval.. Ak sa ti da, zmen skôlku ja nemozem, alebo podaj staznost na Skolskom inspektorate, ja mam to iste v plane urobit. Tiez sa ma pytali, ci syn nenu autista, ci pocuje a bla bla bla, len najhorsie je, ze je velmi zivy a nezapaja sa do kolektivu...preto na podnet psychologa idem na predlzenu rodicovsku, lebo ma syn problem aj s jedenim, je chuducky, casto chory, a ma syndrom ADHD (hyperaktivita) a preto pobudnem o rok dlhsie s nim doma...Ak by sa to aj tebe dalo vybavit kludne zabehni za doktorkou a porad sa s nou...Drzim velmi moc palce

meluela
22. sep 2014

@eliza149 nechat doma, nenechajte si synceka traumatizovat sprostymi kravami. Doma sa ti krasne rozrozprava a bude napredovat, tieto zeny z neho akurat tak fakt vyrobia pripad pre psychiatra.

eliza149
autor
22. sep 2014

@skrecok mohli by ste mi napísať čo to je ? lebo už sa v tých výrazoch čo mi povedali nevyznam ☹ nerozpráva ani doma akurát mama tato dedo baba papa opýta sa čo to je a auto len pár asi tak do 30 slovíčok jedine čo vie super napodobniť akékoľvek zvieratko :D

eliza149
autor
22. sep 2014

@maznacik007 ano agresívny bol ale psychologička nám povedala že to pramení z toho že mu ludia nerozumejú a neviedia čo od nich chce už sme to neak eliminovali a k detičkám s ktorými sa stretáva agresivny nieje skôr čo má vrstovníčku tak dá do laty jeho čo je od neho o hlavu menšia, pýsala som že sme boli zasa u psychologičky nech mi teda povie či ho treba niekam špeciálne dať alebo teda či má neaká diagnozu okrem toho nerozprávania ale povedala že je normálny malý chlapec

stanki
22. sep 2014

@eliza149 Ahoj, som z PB, neuvažovala si nad Montessori školičkou, ktorá funguje na Rozkvete v Cirkevnom centre - je to len 2x týždenne po 4 hodiny, ale prístup p. učiteľky tam bol úžasný. Môžeš tam byť aj s drobcom. Môj syn tam chodil minulý rok a mal to tam veľmi rád.

mamulienka30
22. sep 2014

@eliza149 - to nerozprava az tak malo, elektivny mutizmus je, ze dieta rozprava vylucne s jemu vybranymi osobami, kludne aj plynule, ale v kolektive neotvori usta, ani u cudzich ludi, proste si "vyberie" s kym bude hovorit a s kym nie. Ale to vas pripad nebude. Maly ma problem sa vyjadrit, preto ta agresivita, je to normalna reakcia inteligentneho dietata na to, ze jazyk nerobi to, co mu rozum kaze ;) Takze hluchotu, polypy, skratenu podjazykovu uzdicku, paralyzu jazyka po ockovani mozgovej obrny, to vsetko ste vylucili? Ked ano, tak skutocne - daj mu viac casu a integruj ho do mensieho kolektivu, kde sa mu budu moct venovat lepsie. Tam ho len uslapu a deprimuju.

maznacik007
22. sep 2014

@eliza149 a aku ma diagnozu ked mate na neho predlzeny RD ... ma dysfazku a aky typ... ? ma aj poruchu porozumenia ... bezna skolka nie je vzdy vhodna pre taketo specialne deticky... inak je tu aj tema o nich mozno niekto hodi sem link ...
v kazdom pripade to nie je v poriadku a cim skor sa zacne s terapiou pri poruchách reci a porozumenia tym je vacsia sanca ze dieta sa neskor zacleni a bude navstevovat klasicku ZS a pod ... to by ste si mali uvedomit ... ste s malym na predlzenej platenej RD ... tak mate moznost sa mu zvlast venovat a rozvijat jeho rec a porozumenie ... nemyslim ze skolka kde ucitelky nie su logopedkami a maju v triede 21 deti nieco poriesi...

tova
22. sep 2014

@luciarobotova ides k psychiatrovi aby vam vypisal "vitaminy"???? na podporu mozgovych buniek???? vitaminy su volne dostupne psychiater predpisuje troche silnejsi koktail

eliza149
autor
22. sep 2014

@luciarobotova ahoj aj náš napriek tomu že je najväčší v triede aj väčší ako jeho vrtovníci moc nám toho nechce jesť, už aspon polievočky sme zvládli z každej niečo zje aj ked to nieje moc, pre mna je to už teraz o moc lepšie ako ked chcel len rožtek. O tom psychiatrovi som ani nevedela že niečo také robia to sa musím opýtať doktorky. Malý je tiež živý on uťahá aj 4 dospelých rád sa hrá vie robiť všetko farby tvarý skladá puzzle jednoduch je zlatý, hyperaktivitu mu nediagnostikovali jednoducho len je živý a strašne rád sa hrá so staršími detmi lebo tie neriešia že nerozpráva - už som sa stretla s tým že vrstovníci ho odmietli ked im neodpovedal ale také 10 ročné deti to neriešia teda aspon s ktorými sme sa tu stretli.

skrecok
22. sep 2014

@eliza149 Tam to mas vysvetlene:
http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/...

Ak iba tieto slova hovori, tak moze byt oneskoreny vyvin reci. Bolo by dobre navstivit nielen logopedku, ale aj specialneho pedagoga. Ten vam moze poradit viacej a ako dalej postupovat.

Ale urcite by som nedala maleho do tej skolky, ved moze sa to ovela zhorsit. Mam skusenost s jednym chlapcekom, ktory mal elektivny mutizmus a zhorsilo sa mu to vdaka ucitelkam v skolke. 😔

eliza149
autor
22. sep 2014

@stanki prosím ťa aj ja som z PB aj ked teraz bývam inde ale dalo by sa mi tam chodiť myslíš že by nás zobrali aj teraz? aj tie dva dni v týždni by pre neho boli super lebo aj z tých jasličiek čo chodil predtým mi nechcel ani domov isť čo to tam mal tak rád

stanki
22. sep 2014

@eliza149 Napíšem Ti kontakt do IP, viem, že zápis už bol, ale možno by sa dalo nejako dohodnúť...

mamulienka30
22. sep 2014

@eliza149 - mas inteligentneho chlapca doma, skus mu najst pomoc aku mu treba, urcite sa to da riesit. Musi to byt pre neho velmi deprimujuce nevediet vyjadrit, co chce a to, ze mu deti nerozumeju. Aj to, ze ho to taha k starsim detom naznacuje, ze je sikulko a zaradit sa tam vie lepsie ako k vrstovnikmi ;) Raz ti ho daju do specialnej skoly - ale skor pre tie nadane deti. A psychiater urcite nie, specialny pedagog, iny logoped, dnes je uz skutocne vela moznosti, len sa tym treba prehrabat, aj v zdravotnej poistovni ked zavolas zvyknu dobre poradit ake moznosti mate.

eliza149
autor
22. sep 2014

@maznacik007 presne znenie teraz neviem papiere som odovzdala riaditeľke s tým že ona si to teda zariadi a že neni problem ho tam umiesnit, my sme ho tam chceli dať aby s tými deťmi bol v kontakte, venujeme sa mu doma veľkou výhodou je že miluje knihy a rad so mnou číta napodonuje mi zvieratká pri tom ale sa hráme na farmu a pomáha mi v kuchyni snažíme sa ako sa dá ☹

skrecok
22. sep 2014

@eliza149 Kedze nevie vela veci povedat, tak byva potom agresivny. Neskusali ste aspon posunky, aby vam vedel povedat co chce?
Ja by som na vasom mieste zasla za specialnou pedagogickou, velakrat pediatri nevedia poradit, kedze nemaju az take skusenosti...

eliza149
autor
22. sep 2014

@skrecok hej k logopedke chodíme dva krát do mesiaca od mája a u pedagoga sme boli teraz a povedala nám že na to koľko má rokov tak ju chápe a vydrží dosť dlho udržať pozornosť - čo mu dávala za úlohy tak vedel spraviť - čo som bola rada a doma v takých úlohách pokračujeme

mamulienka30
22. sep 2014

@skrecok - toto mas pravdu, posunkova rec by ich mohla velmi posunut vpred, aspon na tu dobu, kym sa maly zlepsi. Deti sa to ucia velmi rychlo.

eliza149
autor
22. sep 2014

@mamulienka30 Ďakujem za radu skúsime no budeme chodiť aj do iného okresu ked bude treba

eliza149
autor
22. sep 2014

@skrecok už sme nad tým rozmýšlali že či to skúsiť alebo či by ho to nebrzdilo ked sa to zasa naučí vyjadriť inak rukami, ale ak by to pomohlo prečo nie poradili by ste mi kde by sa niečo dalo priučiť aspon tie základy aby vedel vyjadriť čo potrebuje lebo na jedenie má ham na pitie má prštek k hubine a cmuká :D a na spanie robí chššš a aj ked neropráva strašne rád telefonuje len každemu to ukazuje rukami a oni mu rozprávaju do telefonu a on takto odpovedá :D