Vlastné jedlo do škôlky kvôli intolerancii

15. dec 2024

Ahojte, dcéra od septembra nastúpila do škôlky, má potvrdené abkm, hit a teraz ešte riešime či nebude mať aj bezlepkovú diétu. Varím jej vlastnu stravu na celý deň. Riaditeľka ma viac krát upozornila aby som sa snažila urobiť také jedlo aké majú aj ostatné deti len teda v tej anti alergickej verzii. Aj som sa o to snažila ale nie vždy to ide. V piatok si ma znovu zavolala riaditeľka že mi to dáva nariadením variť to čo je v jedálnom lístku lebo deti potom závidia. Môže toto odomna vyžadovať??

lucik194
15. dec 2024

nie nemoze, pokial by riaditelka toto pozadovala, nech Ti to da pisomne, alebo sa priamo obrat na skolsky urad, pod ktorý skolka patria a napis staznost. Nikdy toto nebolo v ziadnom nariadeni.

co od teba moze ale vyzadovat, (teda aspon v minulosti boli, neviem ako teraz), musela si zabezpecit aby tvoje jedlo neprislo do styku s ich jedlom, kvoli kontaminacii a hygiene. proste tvoje nesmeli dat do ich chladnicky. (zakazane)
U nas v skolke takto rodicia zabezpecili malu novu chladnicku pre tri deti.

odporucam prihlasit sa na MK a napisat do skupiny ABKM tam Ti baby poradia, ako je to teraz

simona20201309
15. dec 2024

😂😂😂
Povedz pani riaditeľke, aby vysvetlila svojim kuchárkam, nech začnú variť tak, aby deti nemuseli závidieť tvojmu dieťaťu!
Toto nariadenie je šikana. Kľudne s tým chod na školský úrad. Je to vrchol. Ty máš dosť starosti z tým aby si každý jeden deň navarila pre svoje dieťa obed, nakrabickovala si to na celý deň, rozmýšľala co môže co nemôže... A nie ešte zladiť sa s jedalnym lístkom školy lebo deti závidia 😡
A ak budú mať v piatok buchty na pare, chod prosím za pani riaditeľkou a popros ju nech im namiesto buchiet dajú ryžu, lebo tvoje dieťa bude závidieť.

lucia13022023
15. dec 2024

Nie, nemoze. To co je za riaditeľku??

koniarova
15. dec 2024

Riaditeľka je riadne mimo. By som ju poslala do péčka.

oriesocek
15. dec 2024

U nás si nosí jeden chlapec komplet strávu, keďže ma rôzne alergie. Hocikedy som sa pýtala dcéry, čo mal a teda nemal vôbec to čo oni. Tam je problém vymyslieť tie jedla, keďže veľa veci nemôže… rozumiem, že keď ma tvoj napr buchty a ostatní špenát, že to môže robiť neplechu…

janka54321
15. dec 2024

Nedaj sa. ..to je taká hlúposť od tej riaditelky, aj keby si mu dávala suchú cestovinu alebo na druhej strane kaviár .čisto tvoja vec. ..v prvom rade to žiadaj od riaditelky písomne a potom smer zriaďovateľ a rovno aj hygiena ...niektoré sa na svoje funkcie dostali naozaj omylom...ale to už je o inom...bohužiaľ, vlastne skúsenosti

mogaa
15. dec 2024

no rovnako sa môže stať že nechá tvoje dieťa jesť inde ako ostatné deti, nehrotila by som to

ina2405
15. dec 2024

Riaditeľka nech spraví hodinu na tému "nezávidíme druhým" namiesto buzerácie.

majamat
15. dec 2024

tiez si myslim, ze nemoze. jasom sa snazila varit rovnako,a le mnohe jedla pod tymi nazvami som ani nevedela identifikovat a casom som si varenie dost zjednodusovala, cize uz som sa od ich jedalneho listka aj odklanala.

hneva ma tento pristup. dost co to maju rodicia deti s dietou tazsie a aj deti to maju tazsie, este im budu ostatni hadzat polena pod nohy.

majamat
15. dec 2024

mozno by som sa akurat snazila urobit zameranie obedu podobne. ak oni maju mucne jedlo sladke, urobim take, ak slane, tak urobim nieco podobne, ak maso, tak rovnako, urobim maso s rovnakou rpilohou ( priloha zvycajne asi priblem az tak nebyva.

majamat
15. dec 2024

a teda toto nosenie jedla je do skoly a hlavne do skolky je na hlavu. neskutocna zataz, robim celodenne sluzby, niekedy mavam viacere po sebe, cely den mimo domov a ked pridem vecer utahana,a by som este niekolko hodin varila.
niekto si neuvedomuje aj dolezity fakt - male dieta = mala porcia = varenie v malych hrncoch = postupne varenie, lebo mame zvycajne len 1 maly horak = prebytok nakupenych potravin z ktorych mam 200g ( napr smotana ) a potrebujem maximalne 10g a to denne taketo prebytky, co je samozrejem aj financne strasne neefektivne.

slavomira236
15. dec 2024

Ja som dcerke nevarila osobitne. Ked bol cely obed zky brala som ju domov alebo nejedla to co nemoze..kucharky uz vedeli . Ale v synovej triede malo dievca alergiu na vajce napriklad a mamicka jej varila skoro stale to jste co mali deti len bez vajicka. Ty to mas horsie kedze ma asi 3druhy alergie intolerancie .

luccija
15. dec 2024

Nech ti to dá písomne🤪nie, my sme mali deti, ktoré mali úplne inú stravu a deti dostali odpoveď, keď sa pýtali prečo majú niečo ine

erikaka
15. dec 2024

pracujem v školke a tiež máme dieťa čo si nosí vlastnú stravu. Ked sa na začiatku roka deti pýtali, prečo on má iné jedlo, tak sme im vysvetlili, že je choručký a nemože papať to čo oni. A je kľud, deti to ďalej neriešia a beru to v pohode. Takže nech pani riaditeľka to deťom vysvetlí,

kitycat
15. dec 2024

Nech pani riadutelka vypracuje pestry mesacny jedalnicek s tymito alergiami ty kokos.

A potom nech si s nim vytre... detom treba vysvetlit, ze anicka ma alergiu tak musi jest ine.

To uz co he za buzeracia,

svetlonos
15. dec 2024

Nech korytnačka vymeni pozíciu na tej terajšej je nekompetentna!
Žijeme v AT, detom sa tu robia desiate do jasli aj škôlok a každý má niečo iné. Je tu jedine zakaz sladkosti, budíkov, tých "detskych" presladenych džúsov.
To keby tu mali taky prístup a chápanie, tak sa deti nikdy nenávidia. Na obed je možnosť aj vegetariánska strava. Takže pani riaditeľku posli do pápá a riesila by som na kompetentných miestach! Keď je neschopna, nech uvoľní miesto niekomu kompetentnemu.

pininka1
15. dec 2024

Naši rodicia normálne nosia to, čo majú navarene, tuším len jedna mamička varila približne podľa nášho jedálneho. Nikdy s tým nebol problém. Pani riaditeľka je pedagogická, ktorá by mala vedieť ze deťom sa dá vysvetliť aj to, že tvoja dcérka má určite zdrabotne problémy a nemôže to čo ostatní. Skôr sa mi zdá ze na ňu tlačia učiteľky, asi sa im nechce deťom vysvetľovať.

nikijezikova
15. dec 2024

Ahoj ,robím vedúcu školskej jedálne v MŠ
Riaditeľka ti to v žiadnom prípade nemôže dat prikazom ,je odporúčané aby malo dieta aspoň približne to co je v skolke na JL ...takže napríklad ako už jedna mamička tu pisala keď je mäso s ryžou dat mäso s ryžou, keď je sladké dat sladké a podobne . Ale tiež sa to nemôže vyžadovať, je to len odporucanie

ava11
15. dec 2024

Máme viacero detí s vlastnou stravou a deti to absolútne neriešia a nezávidia. V mojej triede sme boli s mamičkou dohodnuté jedine tak, aby dávala dieťaťu sladký obed, keď ostatní mali sladké, lebo vtedy jej dcére zvyklo byť ľúto. Inak jej varila hocičo.

eli2806
19. dec 2024

Ahoj, neexistuje u vas v meste alebo teda neviem kde byvas.,možnosť donášky bezlepkovej stravy do škôlky?u nas v Nitre tak mame ze su dve škôlky kde sa bezlepkova strava nosí.. Normálne sa vari v školskej jedalni a tie dve vybrané škôlky su take kde sa vozí bezlepkova strava.
Moja chodí druhý rok do škôlky a teda celiaticku stravu jej nosia tento prvý rok. Ten predtým nemala ešte celiakiu ale mala abkm a ja som jej rok varila. Bola to neskutočná zataz, stale vymýšľat a vždy po robote sa ponahlat a variť dva chody. Cas, co som sa mohla venovať malej som vsetok stravila za hrncami. Ale nikdy ma učiteľky ani riaditeľka nenútili aby som išla podla ich jedalnicku a take reči ze deti budu závidieť, ved to je úplný nonsens.. Ja by som jej hned povedala ze koľko si musi moja dcéra odopierat ked ona nemoze to co bežne zdravé deti. A ked sa to moja dcérka ktorá mala vtedy 3,5 roka ako jej zistili celiakiu, naučila, ze nemoze papať to co ostatné detičky tak sa to určite vedia naučiť aj ostatné. Je to stále všetko len o vysvetlovani a komunikácii s deťmi 😉

xxemma
19. dec 2024

@eli2806 dakujem, pekne si to napisala.
Nasej to zistili teraz a od septembra nastupuje do skolky. Dost sa toho desim.
Som z PB a u nas takq donaska ani restika nie je.

kulumulu123
19. dec 2024

Môj syn má tiež rôzne intolerancie mimo iné aj bkm, nosím mu do škôlky komplet stravu a nikdy som nepočula že by si seti závideli ani vtedy keď ma on palacinky a iné deti špenát...
Deti toto podľa mňa neriešia, rieši to hlavne bud nejaká premotivovaná ucitelka alebo mamička...
Riaditeľke by som povedala aby varili v škôlke podľa tvojho jedálneho lístku keďže tvoje dieťa môže toho oveľa menej ako ostatné deti....