Ahojte, dcerka dovrsi v juli 2024 3roky a v septembri by mala nastupit do skolky, premyslala som ze ak by ju nevzali dam ju aj do sukromnej,uz dlhsie sa o skolke rozpravame a vravi ze sa tesi, rozprava o tom.
Avsak ja neviem ci to naozaj bude take ruzove jednak musime este vela veci dotrenovat, odplienkovat, naucit sa sami obliekat..a zaspava na denny aj nocny spanok stale so mnou a dudlikom a mliekom, je to pre nu nieco coho sa nevie vzdat tak sa bojim ako bude vyzerat spanok v skolke. Mala som z toho popravde strach ze ked uz budem musiet byt v praci a nebudem si ju moct nechat v pripade potreby doma..
Necakane (ak vsetko dobre dopadne) k nam vsak pribudne surodenec , prave v auguste 2024, tesne pred skolkou.
A teraz otazka, kedy dat velkacku do skolky?
1. Od cca aprila do augusta do sukromnej, kde nevadi ze nie je este uplne samostatná, zvykne si na kolektiv , potom bude cca do konca roka doma aby nenosila bacily a od noveho roka 25 bud znovu sukromna alebo uz statna ked bude mat 3,5r
2. Alebo si ju nechat do porodu doma , aj keď to bude fyzicky ku koncu narocne lebo je velmi aktivna a nema mi s nou kto pomoct a potom ju dat od septembra do statnej, ak ju vezmu, co vsak bude necely mesiac po narodeni babatka a riskujem choroby
3. Alebo ju nedat vobec a pockat kym bude samostatna a ako sa to vyvrbi a nechat si ich doma obe, ale to by som sa asi zbláznila neviem ci mam na toto kapacitu
@1katyka1 vyčkaj a uvidíš ako sa veci vyvinú. Ja som tiež plánovala ako pôjde malý kedy do školky. Ze bude ešte doma keď sa narodí súrodenec aby nenosil domov choroby. Ale nakoniec to vydalo inak. Do školky išiel hneď lebo mladší mal koliky, deň noc som ho nosila na rukách a keby som mala doma ďalšieho 3- ročného tak by som na neho nemala absolútne čas. Choroby samozrejme domov nosil a aj mladší, vtedy ešte bábätko ich vždy dostal od neho. Ale voľáko sme to zvládli.
Proste nemôžeš čakat, že keď si niečo naplanujes s 2 malými deťmi, tak to tak aj bude. Urob kroky tak aby si mala vždy viac možností, podaj prihlášku do škôlky, či nastúpi uvidíš potom!🤷
Ja by som dala do sukromnej uz teraz, nech si dcerka pomaly zvyka. Najskor na pol dna a potom za mesiac/dva na cely den. V sukromnej skolke su zvycajne flexibilnejsi co sa plienok/samostatnosti tyka. V septembri potom popripade dat do statnej.
Ja by som dala tam, kde bude chodiť až do konca, nie striedať a prerušovať. Čiže keď ju odplienkuješ, tak potom rieš.
@1katyka1 uvidíš ako sa budeš cítiť ja by som ju nedala vôbec.Peniaze zo súkromnej vieš využi
ť aj inak plus bude vonku pekne a na leto by som ju tam nedávala.Aj v súkromnej môže byť polku z mesiaca chorá.ona sa veľmi zmení cumel, mlieko .keď tak dať ju od septembra do štátnej aj to nemáš isté, že ti ju zoberú?choroby nosiť bude na to sa priprav.Ale všetko záleží od teba ako budeš mať energiu, aké bábo...
@1katyka1 ja by som ju urcite dala do sukromnej skolky co najskor pred narodenin surodenca, nech nema pocit ze ty mas nove babo, tak ona uz s tebou nemoze byt doma a odlozila si ju do skolky. Deti toto velmi vnimaju a naozaj bude dobre ked uz bude v skolke zabehnuta. Urcite by som ju nenechavala doma na niekolko mesiacov a potom zas do skolky.
Ja mam skoro 4 rocnu a 9m babo a mala normalne chodi do skolky, nebyva casto chora ale teda to je udel mladsich surodencov, ze nejake toe skolkarske bacile sa na nich nalepia 🤷🏼♀️ nic vaznejsie ako sopel a trosku kasla to nebolo, dokonca ani 4 rocna ani drobec nepotrebovali lieky na predpis ani nikdy nemali antibiotika kvoli chorobe.
Vsetky tvoje body mi pridu zamerane na teba a na nove babo, ale neriesis velmi, ze ako sa bude citit dcera 🙈
Z vlastnej skusenosti ti poviem, ze doma by som ju nenechala, lebo sa jej nebudes vediet poriadne venovat popri babatku, nebudes si vediet ani plnohodnotne uzit babo a mat klud a este aj budes nervozna, ze nic vlastne nerobis poriadne. Ja som sa doobeda venovala babatku a potom poobede po skolke intenzivnejsie starsej.
O pol roka to bude ine, bude starsua, dobtedy bude bez plienok. V skolke sa nauci spinkat bez dudla i bez teba.
Ak je aktivna a nemas na nu energiu, ja by som ju nechala doma minimum po narodeni baba. mala som podobnu sutuaciu ako ty - starsi siel do skolky, v oktobri som rodila. Bol doma len mesiac, potom naspat do skolky. Aspon som sa mohla sustredit viac na novorodenca a on bol v kolektive
Mne vyslovene doktorka dala vypísať dieťa zo škôlky - to bol jej návrh, kde mesiac nechodilo kvôli tomu, aby nedonieslo bacily novorodeniatku - termín pôrodu bol koniec augusta.
A najlepšia vec - veď teraz má otec tú dvojtýždňovú materskú + keď si vezme voľno, prvý mesiac ani nevieš. Potom išlo dieťa až v októbri a s každou jednou chorobou bol doslova "zavretý sám v izbe" a k nemu len s rúškom, aby malému niečo nedoniesol.
Ja by som dala buď teda teraz a potom prerušila s blížiacim sa pôrodom alebo dala o mesiac-dva neskôr.
A to odplienkovanie a cumlík za pol roka poriešiš. Začni už pomaly, napríklad ten dudlík, a postupne.
@1katyka1 suhlasim s mila nemila. adaptacia he procces a praca.prvotna 3 tyzdne nasledne 3mesiacr. daj ju na pol dna na jar do sukromnej a nechaj tam. ja som mala 2.5 rocnu julovu a dala som ju vtedy. a ma sestru julovu su medzi nimi tri roky. choroby odnej mala neschytala klop klop. ma polroka. ty poznas tvohe moznosti a rodinu. ja by som adaptaciu po porode fyzicky ani psychicky nedala a ano dve deti doma by som nedala ale to somja
@1katyka1 ja som cakala druhe ked mal ist starsi do skolky v septembri. Ani som neuvazovala dat ho tam.
Pretoze by to bral ako vymenu, zradu.
Plus choroby, nevidela som dovod davat ho tam.
Ja by som ju dala do skolky-sukromnej,do pôrodu.
Potom uvidíš. Jednak si zvykne na kolektív,aj na bacily.
Ja som mala cca rovnakú situáciu,akurát s tým,že starší nastupoval do škôlky na jeseň,mladší sa narodil v zime. Nevravím,že nebol zo škôlky chorý,ale nijak extra. Max soplik,kašeľ,aj to snáď 1x počas zimy.
Ono veľa záleží od imunity dieťaťa. A tu zistíš sama,ako to bude. Pokiaľ by dcéra bola chorlavejsia,vieš ju vždy nechať po pôrode doma.
Dala by som ju v septembri 2025, mala som to rovnako a takto to bolo super
@1katyka1 bod 1, ak neprejde zo sukromnej rovno do statnej co sabtyka chorobnosti odkrutis si novy kolektiv a nove bacily 2x, plus 2x zaskolovanie
Bod 2, za mna najlepsie, ani nedufaj ze nebude chora, take dieta nepoznam
Bod3, neuvazovala by som vobec, 3r nebudes vediet s novorodencom urobit program ako v skolke
Určite by som nedávala dieťa do škôlky, keď bude nové babo, buď predtým alebo niekoľko mesiacov potom. Inak sa bude cítiť odstrčené a podpíše sa to na jeho psychike. Inak do súkromnej škôlky berú aj neodplienkované deti. Pomôžu ti s tým.
@1katyka1 dcerka isla od septembra do sukromnej, hned na cely den, zamilovala si to tam a mali sme problem, ze poobede nechcela ist ani domov, je velmi spolocenska a aktivna a tam ma stale program. V novembri pribudol surodenec, do skolky neprestala chodit, chora bola 2x, z toho 1x teraz cez vianoce, co so skolkou nic nemalo a babo neochorelo.
Neodporuca sa dat dieta do skolky vtedy ked sa narodi surodenec, dieta moze mat pocit, ze musi ist prec z domu, lebo jeho miesto zabral niekto iny. Plus teda tie choroby, vela zmien naraz... Na tvojom mieste by som bud dala dieta do sukromnej skolky skor, ale nechala by som ju tam aspon rok kym prestupi do inej. Alebo by som ju nedavala vobec, aspon do januara.
Ak je rada v kolektíve, vidíš na nej, že je spoločenská, dala by som ju do súkromnej škôlky, ale len na pár dní a nie na celý deň. Od septembra by som ju do škôlky nedávala. Jednak kvôli chorobám, ale jednak aj kvôli tomu, aby to nebrala tak, že prišiel súrodenec a ona musí do škôlky, aby sa necítila nechcená a odstrčená. Nikdy nevieme, čo sa v tej detskej hlavičke deje.
My mame medzi detmi rozdiel necele 2 roky. Manzel chcel dat starsieho do sukromnej skolky, ked sa narodil mladsi surodenec. Ja som bola proti, lebo som sa bala ako by to jeho dusicka vnimala. Od septembra by mal ist uz do statnej skolky, ale este stale nie som uplne rozhodnuta ho tam dat. S mladsim su super partaci a starsi mi viackrat povedal, ze chce byt doma so mnou a babom. Prihlasku podam, ale ci nastupi sa uvidi podla situacie. Deti ma rad, chodime na rozne dielnicky (mladsi chodi tiez s nami). Prichodom surodenca sa nam zmenil zivot, ale snazim sa starsiemu venovat co najviac.
Rozhodni sa tak, aby to vyhovovalo tebe a aj tvojej dcere.
ja len pridam vlastnu cerstvu skusenost. mame doma novorodenca od konca oktobra a nechala som aj starsiu dceru (3 roky) doma - aby nenosila choroby. A poviem vam, prvy mesiac to bolo "peklo", pretoze babatko zle spinkalo, dlho sa kojilo a bolo ho treba kazdych 20 min kyvat v kociku (mam kocik v byte). Starsia dcera sa sice zahrala sama, ale bolo jej luto, ze sa tolko venujem babatku, takze chodila stale za mnou a tym mi babo budila...plus bolo tiez treba nieco navarit.. pocasie nebolo vzdy idealne na prechadzky vonku. vydrzala som to, ale uz sa tesim, ze od januara ide starsia dcera spat do skolky a budem mat doma trosku klud a viac casu sa venovat babatku a aj si trochu cez den pospat. suhlasim s tym, ze prvy mesiac/dva nechat skolkara doma kvoli chorobam, ale 3-rocne dieta uz patri do kolektivu, viac by som ho doma nenechavala. Preto by som zacala so skolkou uz teraz, nech si dcerka zvykne, kym je babo v brusku a nenechavala vsetky zmeny (novy surodenec, nova skolka, menej pozornosti od mamy) naraz.
@juliet86 ja by som ju rada dala na jar do sukromnej a potom po porode zeby tam pokracovala ale toto by nas vyslo strasne vela penazi a momentalne na to financne nemame aby tam mohla pokracovat tak uvidime ci manzel najde nieco kde by vedel zarobit navyse alebo ako to poriesime.
@1katyka1 tak ono. existuju aj zle sukromne a dobre statne.... ide o to ake velke su skupiny ako sa vam tam cestuje kolko je tam deti ako si zvykne a pod a pod. pokial jej budes od zaciatku hovorit ze toto su jaslicky napr a od septembra skolka tak to mozno zvladne ak ide o kvalitnu statnu skolku...
@gabca025 ako si to dala ked si bola sama s 2mi malymi, ja mam dcerku asi trosku "rozmaznanu" niekedy place ked sa napr zobudi a nie som pri nej no proste davala som jej vsetko a neviem ci to zvladne a aj ja ked sa budeme venovataj babu a ci jej bud vediet vsetko dat ako predttm
Za pol roka sa dieta velmi zmeni. Daj prihlasky tu i tu a vybet tesne pred nastupom.