Prvý rok v škôlke

20. jún 2023

Dobrý den, viem že je to individuálna záležitosť ale syn ide od septembra do skolky a ja by som mala ist do novej práce. Otázka je či rovno oznámiť zamestnávateľovi že nastúpim neskor napr od nového roka alebo ako to riešiť ? Bojim sa chorobnosti aj keď syn chorý nebýva ale tak nechodi do kolektívu.. Muz si mysli že takto to bude aj od septembra. Takze niaku hrubú skúsenost o vašom prvom roku v skolke keby ste mi napísali by má veľmi potešilo. Tak isto aj ako prebieha adaptácia na čo sa pripraviť

iritka
20. jún 2023

My sme s adaptaciou problem vobec nemali, zalezi aj ako je dieta naviazane na rodica. Problem je skor chorobnost, a tomu ani odsunutim nastupu do prace nezabranis. Nasa je uz predskolacka a za tie roky viac v skolke nebola ako bola. Najlepsie aby vedel muz brat OCR v skusobnej lehote a potom sa striedat.

msnesquik
20. jún 2023

No nasa tiez nebyvala vobec chora a ako nastupila do skolky, tak katastrofa, na zaciatku sa drzala, ale potom zacala byvat chora, klasicke sople, kasle, naposledy bola dva dni v skolke po dvoch tyzdnoch a zase sopel 😥 takze za mna hroza, keby som chodila do prace, tak neviem ako by sme to riesili..
Ostatni rodicia tam totizto davaju chore deti, takze tak

autor
20. jún 2023

Ďakujem za odpovede, manžel si totiž mysli neviem síce prečo že nase dieťa chore nebude. Pritom zakazdym ochorel maly od nás aj ked sme si dávali sakra pozor nosili respirator pri ňom a pod. Neviem totiž či diskutovať do aleluja s muzom alebo to nechať tak a presvedčí sa na vlastne oči v septembri 🤔

autor
20. jún 2023

Muz totiž samozrejme chce aby som nastúpila čím skôr keďže s mojim platom sa nam žilo ako bezdetným výborne 🥹

babulkomale
20. jún 2023

Moji nebyvali chori pred skolkou, v skolke ano a z prachu tam a virusov sa im spustili alergie a astma.

jesenzima
20. jún 2023

Adaptácia bola v pohode, horšie to bolo s chorobami. Prvý polrok nonstop chorá, revala som už zo zúfalstva. Teraz už je to lepšie ...

maryetta
20. jún 2023

Veru. Moj prvy isiel do skolky ako 4-rocny. Do vtedy bol raz chory.
Ako skolka tak tyzden skolka 3tyzdne doma. Dalsi rok to bolo lepsie.
Napr teraz dcerka predskolacka. A to uz v septembri bola 2dni a 3tyzdne doma. Potom chodila a az po novom roku sa choroby rozbehli. To nezmenis. Kedy su ake ohniska a rizika nakazy.
Napr mali kiahne tie nechytili 🙂
A teraz je rozsirena angina sarlach a to si uz tocime doma.

autor
20. jún 2023

Wau tak sa mame na čo tešiť 🥲 ako sa da takto fungovať popri zamestnaní ? Ja si napríklad ani neviem predstaviť nechať chore dieťa s babkou dať cipok zábal odsat sople a ja byt v praci veď by som sa zbláznila..Muz pri poslednej chorobe len stal a nevedel čo a ako keď stúpala teplota ..

olimuc
20. jún 2023

Ak novemu zamestnavatelovi oznamis, ze nastupis neskor bude na teba cakat? OCR si moze brat aj on… je otec, tak nech sa stara aj on

letfenixa
20. jún 2023

U nás je to katastrofa už 4. rok. A to už ma syn za sebou aj vyšetrenie na alergologii-imunologii, oficiálne je zdravý. Nemať babku, tak neviem ako by sme fungovali.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mooonika1975
20. jún 2023

Ja som bola našťastie doma, len na posledný rok išli do MŠ a to už chorí nebývali, lebo choroby pochytili od kámošov, čo do škôlok chodili, aj na krúžkoch.
Čo sa týka chorobnosti deti v najmenšej triede, tak ako učiteľka , ti môže povedať, že áno, sú choré, a s nimi aj učiteľky. Ale nejedná sa len o prvý rok, celkovo škôlkarské obdobie je veľmi náročné na tieto choroby, ale asi najviac tieto najmenšie a stredné deti.
Preto určite treba mať takú možnosť starať sa o choré dieťa , teda v práci, aby si mala flexibilný čas. Starým rodičom by som ho nedávala, po prvé, tieto bacile a viruse sú strašne agresivne, a teda ohrozujú starých rodičov a po druhé, dieťaťu je najlepšie s matkou, logicky.
Adaptácia môže prebiehať kadejako, mala som triedu, kde mi 16 deti z 22 plakalo asi pol roka a do konca roka ešte aj iné. Proste to bol staršný ročnik, tie deti boli uplakané niektoré ešte aj v poslednom ročniku. Ale zase boli užasné, neskutočné šikovné .
Treba chodiť navštevovať okolie škôlky, aby deti videl, aby videl učiteľky, prostredie aspoň vonku. Aby mu to bolo povedomé. Treba sa pripraviť na plač, pekne dieťa odovzdať a bežať. A s otcom chodia deti odvážnejšie a menej plačú. Ale nie všetky, niektoré naopak mamu nikdy nespomenú, iba ocinka.

mogaa
20. jún 2023

no ak nastúpiš do novej práce a počas skúš.doby pôjdeš na OČR tak sa v danom zamestnaní asi dlho neohreješ....a ano, 99% detí po nástupe do škôlky býva často chorých, hlavne prvý rok....naša bola do nástupu do škôlky chorá raz a ten prvý rok v škôlke ju to "dobehlo"

mogaa
20. jún 2023

čo sa týka adaptácia každá škôlka a každé dieťa to má inak....sú škôlky kde musíš dieťa nosiť najskôr na hodinu, potom na 2, potom doobeda a až nakoniec na celý deň - a taká adaptácia môže byť povinná....rovnako škôlky kde dieťa nastúpi rovno na celý deň....detto je to s deťmi - sú deti ktoré ráno neplačú, aj deti čo ráno plačú kým mama nezavrie dvere a aj také čo plačú celý deň...

autor
20. jún 2023

Jaj ďakujem za odpovede mužovi som dala čítať ale on je hrozný macho čo sa týka MK a smeje sa z toho inak je veľký realista ale nechápem prečo práve teraz zatvára oči pred realitou.. on si proste myslí že ako náhle odbiju dieťaťu 3 roky tak sa stara v plnej miere škôlka a matka
Pracuje full time (je odchovanec jasliciek) chore dieťa chce
Dať jeho mame ta ho v tom podporuje (nebáli sa ani covidu) takze mám sa na čo tešiť.. on o OČR nechce ani pocut samozrejme teraz keď sme sa chytili povedal ze
Pôjde ale poznám ho robí v zahranici vysoka fluktuácia on by to neriskoval to by nás museli prevážať asi na aro… ja mám dosť špecifické zamestnanie mám aj možnosť HO firmy má vyhľadávajú ale platovo mám na milé ďaleko od muža..

misana84
20. jún 2023

V auguste mu nasadíte arko defencis na imunitu…ja som tiež nastúpila do novej práce a v pohode… bola chorá ale manžel s ňou bol doma… alebo tak že on mal 2 dni dovcu, lv potom ja lv… a sme týždeň vykryli

marianarem
20. jún 2023

Moj tiez pred skolkou chory nebyval. V septembri minuleho roku nastupil a chory bol odvtedy (ak sa nemylim) 12krat. Nema tazke priebehy, ale dlhe, takze sme naozaj velmi casto doma. Urcite viac doma ako v skolke. My s manzelom mame nastastie ustretoveho zamestnavatela (toho isteho), mame moznost HO, nieco pomoze aj babka. Ale je to masaker musim povedat, kedze tak 3/4 z toho sme chytili aj my. A ked nie je chory, tak si zlomi ruku alebo nieco podobne 🙈 Pre mna osobne je to zatial najnarocnejsie obdobie materstva.

msnesquik
20. jún 2023

@marianarem presne, ked pocujem kaslanie, kychanie, tak mam normalne husiu kozu, tiez sme skoro vsetko chytili od dcery a ja sa teda z toho hrabem ovela dlhsie ako ona...je to fakt hrozne a je mi obcas fakt do placu, cakala som,.ze to bude tazke, ale ze az takto..to nie

sandri
20. jún 2023

Starsi syn nebol chory kym nenastupil do sukromnej skolky. Naschval pisem, ze bola sukromna, lebo to bola katastrofa - oni brali deti v hocijakom stave, s teplotami, zelenymi soplami... Takze si vies predstavit, co nasledovalo. Syn bol nonstop chory, doslo to tak daleko, ze v decembri nam pediatricka odporucila nechat ho na mesiac doma, aby si telo oddychlo a opat sa vybudovala imunita. Po mesiaci doma bol tyzden v skolke a boli sme opat v kolotoci chorob. U nas babky a dedkovia vela pomahali, ked bol chory, ale vzdy sa nasledne nakazili a znasali to este horsie ako dieta. Takze uz dost dlho fungujeme tak, ze z najhorsieho ho dostaneme my s muzom a az nasledne sa doliecuje u babky a dedka.

mooonika1975
20. jún 2023

@sandri my nie sme súkromná a berieme všetko, fakt všetko, už sme aj dezinfikovali po každej potrebe, ale chorobu nenapišem, vysoko infekčná. Takže to nebude tým, ale verim, že tam si moc nedovolia rodičovi, keďže je to zákaznik, platiaci

marianarem
20. jún 2023

@msnesquik Presne, az taketo rozmery som ani ja necakala. Ja som sa po prvom nakazeni od maleho z toho hrabala mesiac a skoncila som na atb. Doma som nevladala nic robit, len som prezivala, muz bol chory tiez, chvilu sme zanedbali vysavanie, z dvora sa k nam nejako dostali blchy a este sme potom museli riesit tie. To uz bolo fakt do placu. Odvtedy nech si mysli kto chce, co chce, nasadzujem pri malom respirator, ked je chory. Vacsinou to dostanem aj tak, ale take miernejsie a som aspon nejako funkcna.

zorkahorka
20. jún 2023

Syn je predskolak a byva chory kazdy mesiac 1 týždeň. Prvy rok to bolo naopak - tyzden v skolke, 2 tyzdne doma. Takze nastupom od noveho roka si nepomozes.
Moze ale patrit medzi odolnejsie deti a bude chory menej, co ty vues?

tamvtme
21. jún 2023

moje dieta tiez nebyvalo chore, nastupila do skolky minuly rok v auguste, este ten zaciatok bol fajn, obcas sople ale potom pred vianocami to zacalo a isla z jednej choroby do druhej a az teraz sa to ako tak zlepsilo.....

nwnw
21. jún 2023

Je to loteria. My sme adaptaciu uplne super prezili. Prvy rok ani nejaka chorobnost a to chodil cely skolsky rok plavat. No tento rok od decembra otras! Same bakterialne infekcie, antibiotika, dokola sa tociace choroby. Kasle cela skolka. Po mesiaci doma do tyzdna horucky a kasel.

andreatytler
22. jún 2023

Nas syn nastupil do jasli ked mal 1.5 roka. Dovtedy nikdy nebol chory. Prve 4 mesiace po nastupe nebol chory a tak som myslela ze mam stastie na super zdrave dieta a potom prisla jesen a jedna choroba za druhou a ja s nim. Cely rok. Na druhy rok to bolo o polovicu menej chorob a u mna este menej.
Takze ja by som si nerobila taky plan ze nastupim o par mesiacov neskor, lebo podla mna dieta bud chore bude, alebo nebude vobec. Ak chore bude, tak za tych par mesiacov od septembra do januara si imunitu nevybuduje.
Isla by som do prace v septembri a riesila OCR ak pridu choroby.
Prve 2-3 tyzdne by som osala doma a daval dieta na par hodin ako adaptacny proces.
Deti casto zmenia spravanie. V skolke musia pocuvat a robit co ucitelka povie a tak potom sa doma ventiluju a su velmi tvrdohlave, presadzuju si svoju volu, naladove a podrazdene. Treba mu opakovat ze po neho vzdy prides. To je najvacsi strach deti, ze pre nich mama nepride.
Citajte knihy s tematikou nastupu do skolky. Nadherna je anglicka The Kissing Hand od Audrey Penn. Maly medvedik cistotny Chester nechce ist do skolky lebo mu bude chybat mama a tak mu mama ukaze tajomstvo, kedy mu da do ruky bozk a povie ze vzdy ked mu bude za mamou smutno, nech si prilozi ruku s bozkom na lice a bude to akoby ho mama objala a tak uz nikdy nebude bez mamy. Potom Chester da taky isty bozk na ruku mame aby aj ona nikdy nebola smutna ak bude bez neho. 😘 No plakala som ako male dieta.

cathinqa
27. jún 2023

U nás je to s chorobami v pohode zvláda to skvelo od septembra vynechal len december a polku januára koli kiahňam a chrípke (v nemocke nás ratovali) inak dovtedy vydržal bez chorôb a od toho januára doteraz nebol chorý musím klopať.. ale čo sa týka adaptácie no hrôza.. už od septembra meníme škôlku.. viac mu ublížila ako pomohla pôjde do súkromnej kde budú mať dosť práce ho ukočírovať po nich 🙈 čiže nie vždy to je len o chorobách dietata :l😕