Prerušenie škôlky z dôvodu chorôb

nalarla_
9. dec 2023

Ahojte, posnažím sa opísať v skratke náš problém a budem rada za vaše názory, skúsenosti a postrehy. Dcérka (v novembri mala 4 roky) nastúpila do škôlky minulý rok. Od apríla tohto roku bojujeme s ťažšími chorobami, samé zápaly priedušiek a pľúc. Atb mala toho roku asi 7x. Pred mesiacom prekonala zápal pľúc, momentálne je opäť chorá. Mala jeden deň teploty, inak jej doteraz nič nebolo. Dnes zase pozorujem zťažené dýchanie a problémy. Takže sme opäť nasadili inh. spreje.
Do škôlky ju momentálne nedávam od posledného zápalu pľúc , aby sa trošku tá imunita spamätala a zároveň čakáme prírastok už tento mesiac. No znepokojuje ma to sťažené dýchanie pri každej chorobe a celkovo ma znepokojuje čo sa deje, v čom je problém… ORL odporúčila vybrať mandle, nakoľko ich má zapálené a veľké. IA povedala počkať do výsledkov, budúci týždeň budeme mať odtiaľ výsledky, tak som zvedavá.
Momentálne som z toho už taká vyčerpaná, že uvažujem, že prerušíme škôlku. Rozmýšľam, že ju nechcem trápiť a zároveň aj nás, rodičov. Pri posledných chorobách sa vždy po pár dňoch pridruží sťažené dýchanie a sme na sprejoch…doma ju ako tak ochránim pred chorobami, ktoré sa na ňu nalepia v škôlke. Aj tak tam vydrží maximálne 3 dni.
Veľmi rada si teda prečítam vaše skúsenosti a názory…

marianarem
9. dec 2023

@nalarla_ A boli ste aj na imunologii? Kolegyna mala takuto dceru a u nej sa zistila porucha imunity. Tusim aj doteraz berie nejaku liecbu a to ma uz 18. Zo skolky ju vtedy stiahli na odporucanie Dr.

kikulienka94
9. dec 2023

ak máš možnosť ju nechať ešte rok doma, kým bude musieť ísť do tej predškolskej triedy, tak ju istotne nechaj. Možno by som skúsila nejakú menšiu miniškolku na 2 dni v týždni na pár hodín, ale určite by som nehcela, aby mi staršie dieťa nosilo domov celú učebnicu chorob keď mám doma novorodeňa

dzulli1980
9. dec 2023

Má astmu? ... ja som astmatička a pri každej chorobe mávam sťažené dýchanie, väčšinou musím brať ATB, inhalátor nestačí ... určite by som ju do škôlky nedávala, prerušila by som dochádzku aspoň kým sa nezistí, v čom je problém ... no mne to podľa toho, čo píšeš, príde na astmu.
@nalarla_

nalarla_
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nalarla_
autor
9. dec 2023

@marianarem áno, čakáme na výsledky.. budúci týždeň budeme vedieť či imunita, či alergie alebo čo

nalarla_
autor
9. dec 2023

Presne nad tým uvažujem, že prerušíme dochádzku na dlhšie… nechcem ju trápiť, zároveň stále stresovať a ešte aj bábätko vystatovať chorobám. Možno by som to vyriešila nejakými krúžkami, aby bola v kolektíve…ale aby tam neboli choré deti ako v škôlke.
Teraz je druhý mesiac doma, síce sa jej podarilo ochorieť, ale nechávala som ju práve kvôli príchodu bábätka a tej imunite ako som vyššie písala

luccija
9. dec 2023

@nalarla_ až teraz po toľkých chorobách lekárka odporučila alergo imunologa?moja dcéra tak bola chorá po pár mesiacoch som prerušila škôlku mala nábeh na astmu používala spreje.Isla až do predškolskej nechaj si ju doma nemá to význam takto vás obe trápiť.Nemate doma mačku, psa?

beatrice3
9. dec 2023

@nalarla_ ak Vam mozem poradit, nechajte si ju urcite do leta doma a dajte ju do skolky az v septembri. Ja mam tiez zimne deti, mladsia sa narodila 23.12., starsia uz nechodila do skolky, presne kvoli tomu aby nedoniesla nejaku chorobu, zial ochorela hned po novom roku a to len bola s mojimi rodicmi na vylete na Cervenom kameni, ochorela som od nej aj ja a aj mala vtedy par dnova mladsie dcerka, skoncili sme v nemocnici mala RS virus plus este problemy s crevami, nakoniec ju museli operovat (ale to nesuviselo s tym virusom), boli sme nakoniec tri tyzdne v nemocnici. Chcem tymto povedat, ze ak sa da majte ju doma a ja by som ju ani na tie kruzky nikde nedavala aspon do jari (tam chodie tiez soplave a kaslajufe deti). Drzte sa.

babatkoo
9. dec 2023

@nalarla_ ja by som odporucila dat spravit testy na Imunologii - testy imunity, pripadne cez imumologa alebo pediatria odporucit ist do plucnej ambulancie a dat spravit POTNE TESTY, aby sa dala vylucit cysticka fibroza. Nasadit Broncho vaxom, Isoprinosine, Imunor. Testy ma cysticku fibrozu sa robia z kvapky krvi v porodnici, zial ma velmi vela mutacii a niektore a ukazu az vo vyssom veku. Pri cystickej fibroze sa velmi casto objavuju infekty s tazsim priebehom, velmi caste pouzivanie ATB atd. Pisem z vlastnej skusenosti.

nalarla_
autor
9. dec 2023

@luccija áno, až teraz žiaľ. Aj to som našla veľmi dobrú imunoalergo, ktorá bola taká zlatá, že nám dala expresne rýchly termín.
Nemáme psa, mačku máme, ale tá nežije dnu, je to taká domáca, čo ju stretneme raz za čas vonku.

nalarla_
autor
9. dec 2023

@babatkoo ďakujem, zistím či aj na to sa robili testy, budúci týždeň budeme mať výsledky z imunoalerga tak uvidíme čo z toho bude a či bude nasadená nejaká liečba. Predpokladám, že lieky ktoré ste spomenuli sú na predpis..

babatkoo
9. dec 2023

@nalarla_ ano su na predpis moj syn berie Broncho vaxom (proti bakteriam) + Isoprinosine (proti virusom) od nastupu do kolektivu nonstop. Ako tak fungujeme, velmu nam tato kombinacia pomaha

babatkoo
9. dec 2023

@nalarla_ spomente aj tie potné testy, zial aj napriek skorej prevencii v porodnici, sa najdu deti, ktore maju chybny gen. Mojmu vysli 4 potne testy pozitivne v 2 roznych nemocniciach, v 7 rokoch. V porodnici negativ, v 7 rokoch pozitivny.

zorkahorka
9. dec 2023

Podla mna tym nic nevyriesis, ak ju na cas vezmes zo skolky. Ked sa ram vrati, vratia sa aj choroby. Skor by som poriesila tie mandle. Tie budu zrejme kamen urazu

palicka
9. dec 2023

Vwzmi ju zo skolky. Nie natrvalo, ale aspon do aprila. Lepsie pocasie, slniecko...bude to.lepsie...je to obdobie, ktirym si prechádzajú takmer vsetky deti, kym vychystaju skolkarske bacily. Blbe je, ze tento rok je to este aj s chrikou, covidom...vela zdravia prajem!

danielahamar
9. dec 2023

@babatkoo môj je na isoprinosine alergický a broncho nezabralo, takze naozaj je to hop, alebo trop pri takýchto malých deťoch, môj je chorý každé dva týždne, našťastie atb mal "len" 5x

nalarla_
autor
18. dec 2023

Tak žienky, predstavte si, máme výsledky z imunoalergo, mála ma všetko v poriadku … na orl odporúčili teda tie mandle vybrať. Takže asi pôjdeme touto cestou.. je to však zaujímavé, prečo je takto chorá 🫣 ja nevravím, keby to boli klasické sople a kašle, ako u každého škôlkara, ale toto.. viete mi poradiť kam sa ešte pýtať na vyšetrenie?