Plač mojej dcéry v škôlke

lenicka12
5. sep 2016

Ahojte ,máte niekto skúsenosti s plačom dieťaťa v škôlke?moja dcéra bude mať v októbri 5 rokov,dnes nastúpila do škôlky,ráno bolo v celku ok,horšie cez deň.plakala veľmi,vraj chcela aby ju zaviedli domov,odmietla jesť a to tam ani nespáva,večer plakala znova kým zaspala,nechce tam ísť,desím sa rána čo bude stvárať.Ako ste niečo podobné riešili?Ujisťujem ju stále ako je tam dobre,ako sa chvílu zahrá a prídem po ňu.Sľubujeme jej hory doly,nič nepomáha.Toto sme s ňou zažili keď nemala ešte ani tri roky,stále tam plakala,a tak sme prerušili dochádzku,mysleli sme že je ešte nezrelá na škôlku,ale teraz sa opakuje ten istý scenár ako pred dvoma rokmi,som zúfalá.Poraďte čo robiť,alebo ma len utešte,som s toho na nervy,pred ňou nedávam nič najavo,tvárim sa že všetko je ok.

dekys
5. sep 2016

Ahoj a ako dlho bola v škôlke v tých cca 3r?

obsadenemeno
5. sep 2016

@lenicka12 lebo si pamata, ze uz to raz zabralo? Neviem, vacsina deti zaciatky v skolke oplacu. Segra sa narodila, ked som mala 13, a pamatam, rycala akoby ju z koze drali. A rovnako aj jej deti. Obe.
A ked som pracovala v skolke ako mlada zaba, tiez niektore deti plakali. Treba vytrvat, skusit kratsie intervaly, nie na cely den hned. Doviest malu ked idu von na dvor, napriklad, sadnut si na lavicku, nechat ju, ono ju prestane bavit plakat ked sa moze ist hrat s ostatnymi detmi. A tak pomaly. Na druhy den jej povedz, ze odskocis do obchodu a sleduj, ako zareaguje. Moja mama sa stale smiala, ze s nami starsimi sa caviky nerobili, nechali nas v skolke a nikto neskumal, ake tazke psychologicke traumy si z toho odnesieme..... 😀
Nic neboj, zvykne si. Mozno to bude trosku dlhsie trvat, ale zvykne si.

dekys
5. sep 2016

Moja chodí už rok. Reve každé ráno a odmieta ísť, hovorí ako nechce ísť do škôlky a blabla. Odídem, minútu plače a potom je ok

vhlave
5. sep 2016

Treba vydrzat. Ona si zvykne. Chce to len cas. Je normalne ze deticky placu v skolke, predsalen cudzie prostredie, cudzie deti, p.ucitelky....doteraz bola len s Tebou alebo blizkymi...teraz iny program....ale ver mi, prejde to. Treba jej dat najavo ze skolka je fajn, povedat jej nech sa trosku pohra, napapa a uz ju budes cakat v satni a pojdete na ihrisko napriklad...

janinah
5. sep 2016

Môj neplakal,ale 3 mesiace tam nezjedol ani Ň.Vydrž,to prejde...a hlavne to na dieťati nenechá traumu na celý život,takže nestresuj seba.

stanulka27
5. sep 2016

moj maly prereval 9 mes. s 10 mes. a potom sa mu uz skolke pacilo a nechcel ist ani domov 🙂 😉 😀 .dnes to bolo uplne pohode v skolke 🙂

david93
5. sep 2016

trpezlivosť, v 5 rokoch už skôr pochopí ako v 3, že určité veci sa musia (rodičia do práce, ona do škôlky), skúste jej nájsť kamarátku, aby a mala na koho tešiť

lenicka12
autor
5. sep 2016

@dekys s prestávkami asi tri dni,po dni vždydostala teploty a skončili sme doma na týždeň,potom znova-dr povedala že to je z plaču,tak sme prerušili škôlku

lenicka12
autor
5. sep 2016

@david93 kamarátky má dve,ani to nezaberá

david93
5. sep 2016

ja som škôlku neznášala, doslova a do písmena, takže ju plne chápem, v škole to už bolo lepšie... a nemôže tam chodiť len na pol dňa? so mnou to tak urobili

katrin21
5. sep 2016

@lenicka12 toto robi polovica deti, odosobni sa, prejde to....
preco nesla do skolky skor??lebo plakala? no vidis, nic ste tym neziskali..... mohla to uz mat za sebou 🙂

andrejta
5. sep 2016

@janinah fakt tri mesiace nezjedol ani nic? My sme dnes zacali rovnakym scenarom, ani nic nevypil. Rovno som sa opustila po precitani tvojho prispevku :-/

matik1
5. sep 2016

Všetko prejde, treba len vydržať. Plakali obe moje deti. Oni dnu a ja za dverami triedy. Časom prešlo a takisto prejde aj u Vás 🙂 .

katkaseiner
5. sep 2016

Moja mala od 2rokov chodila do skolky,zo začiatku bolo trolinku placu ale mlada učiteľka si ju vzala pod krídla.Takze 2roky sme prežili ani netusim ako.V juli sa asi niečo stalo v zbernej triede a už do skolky odvtedy nechcela ist ani o nej pocut.Dnes išla s plačom na pol dna,viac odo mna nedostane.Pristupim na pol dna ale už aj ona vidí že neustupim.Zajtra zrejme bude zas plač ale učiteľka mi odporucila skrátiť lucenie a šup s ňou do triedy...proste žiadne dohadovanie,vyjednavanie,zbytočne natahovanie.Snad ma dosť praxe tak posluchnem 😊

katkalubkova
5. sep 2016

@lenicka12 to prejde, zial, ale je to tak. Musite len vydrzat

obsadenemeno
5. sep 2016

@katkaseiner toto presne radili ucky v skolke sestre, ked zacala davat maleho....mal len nieco cez 2 roky, reval na raty a sestra sa snazila vysvetlovat, dohadovala sa s nim...... ucitelka povedala nepredlzovat rozlucku, neukazat, ze placom dosiahne, ze ostane sestra dlhsie. A zabralo to, poplakal si zopar dni, alo ucka vravela, ze len co ju nevidel 5 minut, uz zabudol a veselo sa hral s detmi. Cheeky bugger 😀

jaannkkaa
5. sep 2016

Nas drobec isiel do skolky ked mal 2 roky a 11 mesiacov (o mesiac som nastupovala do roboty) no bola to velka chyba ho takto skoro dat....chodil len 4 dni a aj to nam volali zo skolky aby sme prisli ponho lebo po 4 hodinach sa jednoducho nevedel upokojit tak sme prerusili na rok a za ten rok sme mu stale hovorili ako je dore v skolke ze deti sa nanho pytaju niekedy sme aj isli okolo aby videl ako sa deti hraju na dvore aj ucitelka sem tam volala a pytala sa ako sa synator ma a ze sa nanho tesia buduci rok.....rok presiel a isli sme opat do skolky....bol klasicky plac no uz sa vedel upokojit takze to bola otazka dni no aj ked chodil do skolky v pohode vesely niekedy pocas roku sa stalo ze sa zle vyspal a bol rano opat plac ale to tiez preslo....pekne si zvykol ze ked sa vyspi spapa olovrant a pohra sa s detmi tak my prideme a tak uz to pekne islo cely rok a dnes sice sme zmenili skolku ale na moje prekvapenie krasne vosiel do triedy pekne sa hral a pripomenul nam aby sme ponho prisli 😀

andrejta
5. sep 2016

@katkaseiner my sme sa dnes takmer nestihli rozlucit, co tak palil za hrackami a prereval pol dna, nic nezjedol ani nevypil. Zdrhnut bez vysvetlenia - u nas zla volba. Bal sa, ze po neho neprideme, zlatko moje ☹

sardinka336
5. sep 2016

@lenicka12 hmmm.....za rok alebo dva ti pojde do školy a scénár sa bude opakovat, ak to teraz nevyriešite. Je jasné, ze zo školy sa len tak doma neostava ..Už ste chybu urobili - prerušením odchadzky v 3 rokoch tak ju znovu neopakuj. Neslubuj hory doly...proste treba len vydržať tento tlak. Ak polaviš tak ulava pride len na chvilu, ale o rok to budeš riešiť znova. Ideš na to dobre - nerieš, neslubuj proste do školky sa chodi a šmitec. Nič nedavaj na javo lebo dcera vidi ze s tebou moze kývat ako so steblom vo vetre. Chce to božsku trpezlivost.

papricka33
5. sep 2016

@lenicka12 skúšala si sa počas tých 2 rokov čo nechodila poradiť s psychológom? Bolo by vhodné vylúčiť patologickú úzkosť. Ako žijete. Je stále s tebou, dokáže byť s inými ľuďmi bez teba?

david93
5. sep 2016

proste sú ľudia, ktorým školský systém nevyhovuje, toto dieťa je toho dôkazom, nejaký nátlak spôsobí len traumy, prípadne sa poraďte so psychologičkou, možno nejaké súkromné zariadenie by jej sadlo viac?

sardinka336
5. sep 2016

@david93 vieš čo mne vobec nevyhovuje tento system ze chodit do prace, platiť učty...vobec mi to nevyhovuje, to vobec nie je spoločensky systém pre mna. Ja som toho jasnym dokazom, ze mam z toho len mesiac čo mesiac traumy ked pridu ,,šeky,, asi sa pojdem poradit s psychologičkou.... 😀 😀 😀

Holt keby sme robili len to čo chceme tak to mame v zivote velmi tazke. Aj do sukromneho zariadenia ,,treba chodit,, a byt tam.
Dnešne deti sa učia zit nezodpovedne. Ved ked ,,nechceš nemusis,, ,,ked ta nebavi, tak to nechaj, nemusiš to dokončiť, nemusiš čakat, nemusis si zasluzit, nemusis sa snazit, nemusis nič...len tvoja vola nech sa stane. 😀

siska53
5. sep 2016

@lenicka12 nas prereval a "pretelefonoval" prve tri mesiace. Nastupoval ako 4,5r. Ale on tam aspon jedol a pil.
Mala sice nemala take vyrazne protesty,uz chodi vyse roka,no ona zas protestuje nejedenim a nepitim.

Ja by som jej nevvravela,ze v skolke je dobre a tak,lebo ona to nechape. Ona sa tam citi prosto zle. Ja som nasej povedala,ze chapem,ze sa jej v skolke nepaci,ze aj ja by som bola rada s nou,no je to tak,ze tatinovia a maminy chodia do prace,aby boli peniazky a deticky do skolky ci skoly. Tam sa naucia vselijake nove veci a poobede sa stretneme a budeme sa spolu hrat.
Nasa je schopna celu cestu mi hovorit chcem teba,mami,chcem.teba. Uvidime,ako to prebehne teraz,je chora,tak zacne neskor.
Tvoja je uz zas starsia,u nich ta adaptacia by mala byt rychlejsia. Ber to tak,ze pojde potom do skoly a z nej ju uz vziat nemozes,ta je povinna. Ja som do skolky chodit nemohla a bolo to strasne tazke pre mna na zaciatku,co je horsie,lebo v skole je uz iny system vzdelavania nez pesnicky,basnicky a pod.

tova
6. sep 2016

v 5r. deti by mali si uz same hladat a prihovarat sa ku kamaratom na ihrisku, chodit na rozne nove kruzky a do skolky bez placu. take place to v 2r, - 3r. sa zacina so socializaciou, deti v 1tr. uz musia mat dobre sebavedomie, komunikaciu a budovat vztahy. co robilo dita doma 5r? chodila na kruzky? chodila niekde prspat noc, dve u babky alebo rodiny?

katka253111
6. sep 2016

Moj ma este len necele dva roky,do skolky pojde snad o rok,ak ho vezmu...ale napr chodievame do matersleho centra sa hrat medzi deti,nech je s nimi aj inde ako na ihrisku... a postupne sa ho snazim socializovat medzi deti...ked tam je,tak ma napr ani poriadne nevyhladava...snad aj skolka pojde o rok v pohode...

Ja by som ju tam uz ako 5r nechala...ved co budete rpbit o rok ked ppjde do skoly? Ja som chodila do jasli a aj do skolky ako dieta, mama vzdy vravela, ze ma este na zastavke pocula plakat,ale preslo to...nebola som typ dietata,co ma milion kamaratov,bola som skor zakriknuta, ale kazdy sme nejaky 🙂 teraz som uz napr huba 🙂 hahaha

emilia25
6. sep 2016

Tiez to poznam u druhorodeneho ten mi plakaval cely rok som myslela ze za par mesiacov ho to prejde a nepreslo.ale uz druhy rok bol suprovy to sme ho vozili po pol roku uz nastupil aj 3 syn a veru uz mi nik neplakal.ani vcera veru pekne sme sli do triedy este bozteky nam dali a sli.a takym rychlym tempom.robievame kazde rano s nimi preteky kdo bude prvy muz ide hore a ja s mladsim dole.

cucoriedkafiha
6. sep 2016

Ako nič zlom keď čítam treba vydržať... Ale ani jedna nemyslite asi na detskú psychiku čo dieťa si uloží do hlavičky.... Moja včera vrwskot rev zajakavanie učiteľka nič ani si ju nevšimala
.. Radšej jej chlapec nadával že buď uz konečne ticho
... Ten chlapec je predškolak
A moja prvý krát
..len plač...prišlo k desiate ani ss ničoho nedotkla.... Učitelka sa pýta pod ideme číkat tri krát sa jej pýtala ale ani raz nešla a obed. Mami kde si... Na obede tiež nič nejedla a keď som bola po ňu jej slová mami zober má preč
...A ani o škôlke počuť s msm dieťaťu spôsobovať šok traumu čo ak nieje pripravená na škôlku... Pochopím trojročné deti niektoré že to zvládnu...viem ako sa citite... A dnešné ráno ešte len budeme plakať pred škôlku a čo nasilu dať dieťa do skolky, neznesiem keď dieťa plače ale takýto prístup je moc, múdre mamičky každý má svoj názor nezabudnite sa DP mňa nadávať

katka253111
6. sep 2016

@cucoriedkafiha mamicka pise o 5rocnom dietatku...uz dva roky s tym cakala a zase sa stalo to iste ako ked malo tri roky... a co potom o rok v skole? Ci bude doma do 15tich? To sa neda... a na druhej strane,nie kazda mama si moze dovolit byt s dietatom doma dalsi rok (dva,tri...)... z niecoho sa zit musi... :( v zivote to nie je len o tom rpbit to,co chceme a co nie,to robit nebudeme... v zivote sa ludia musia prisposobit,aj ked je to tazke...lebo raz to vytriezvenie pride... aj dietatkl raz pochopi,ze mamicka a otecko sli do prace,aby sme mali korunky a mali z coho zit a co dat do ust

david93
6. sep 2016

@sardinka336 posmievaš sa a zovšeobecňuješ, nie je každý stádovitý typ, že sa zaradí a ide bez odvrávania, sú proste ľudia, ktorí sú individualisti a nikdy sa nezaradia, v dospelosti z nich sú väčšinou umelci a podobne
a áno, nie každému vyhovuje 8 hodín v práci alebo pri páse, mnohí idú vlastnou cestou, aj keď je ťažká

lenicka12
autor
6. sep 2016

@katrin21 viem o tom,dnes to bolo horšie,plakala už doma ale nehrešila som ju,dala som jej pusu uistila ju že prídem a strčila učitelke-reve hádam poteraz