ahojte,zaujíma ma ,ako riešia maminky situácie,ked je dieťa choré (ktoré chodí do škôlky),v prípade ,že nemajú kam dať dieťa varovať a do škôlky ho choré nevezmú ..
Nemáte problémy v zamestnaní,ked je vaše dieťa stále choré a vy musíte často ostávať doma?
Ja som napr.nezamestnaná,dcéra mi nastupuje od februára do škôlky a v momente ako na pohovore poviem,že mi dieťa nastupuje do škôlky,tak vidím ten výraz a len slová mi sa Vám ozveme,takže je mi jasné že nič z toho..čomu samozrejme rozumiem,nebudú brať niekoho,kto tam viac nebude ako áno.
Ako riešite tieto situácie? dostala sa niektorá z Vás do prechernej situácie v zamestnaní,alebo pri hľadaní zamestnania v tomto prípade?
Prosím píšte sem len ženy čo ste/boli v tejto situácii,zaujíma ma váš postoj k tomu a skúsenosti..dakujem
@jadodka no ved toto,ja rozmyslam nad nejakou brigadou este,ale tie su biedne platene,sice urcite lepsie ako nic.ale je to cele na hlavu postavene..a to som sa tak tesila, ze konecne vypadnem z domu robiť,po tych 3 rokoch non stop s dcérkou,už mi tá zmena chýba ako soľ..no takto neviem neviem ☹
@kikina84 no je to v podstate diskriminacia mam z RD, ved mi by sme boli tiez happy keby deticky neboli chore, ale zial v skolke je to na mesacnom poriadku. My mame teraz druhe dieta, v septembri nastupuje do skolky, ale moj terajsk zamestnavatel mi uz teraz oznamil ze so mnou nepocita...tak ma caka UP...co bude dalej netusim...
@kikina84 bola som v situacii, ze som mala casto chore dieta a taktiez som bola v situacii, ze som chodila na pohovory do zamestnania a mala som uz deti
1. problem v zamestnani s chorym dietatom som nikdy nemala, kedze ked je chore, tak som doma 1 max 2 dni, akonahle klesne horucka ide do skolky, zatial nemal ziadnu nakazlivu chorobu, ktora by si vyzadovala nejaku izolaciu od kolektivu - s beznymi chorobami sa chodi do skolky, nesmie byt len horucka - ja viem, na Slovensku nepredstavitelne, tu sa dietatu nabalia ATB a ucitelky v pohode podaju, presne podla instrukcii.. Volno je neplatene, takze kazdy rodic si rozmysli, ako dlho bude doma dieta drzat, kym sa vrati do skolky. 1-2 dni bezo mna v praci vydrzia
2. Na pohovoroch som nikdy ziadnemu zamestnavatelovi nerozpravala o tom, ze mam deti, kolko maju rokov a aku starostlivost potrebuju. Ziaden sa ma na taketo sukromne otazky ani nepytal, Zamestnavatelovi musi byt jasne, ze ked nastupujem do praca, v pripade, ze mam male deti mam o ne postarane, ako - to je moj, nie jeho problem. Ak by sa ma nejaky potencialny zamestnavatel opytal, povedala by som, ze ide o moje sukromie a na tuto otazku odpovedat nebudem.
ahojte, ja tiez riesim tento problem, na rodicovskom som 12 rokov, moje " minusy" nemam prax a 5 deti. bola som na jednom pohovore a akonahle som sa zmienila ze mam deti.." moja chyba" som skoncila. cely pohovor sa zvrtol a tocil sa len okolo mojich deti, kto s nimi bude ked budu chore, a mala nie je este mala? a co moja psychohygiena a pod. skoncila som. preto som sa dala na podnikanie, tam sa ma nikto nepytal ci mam deti, ake stare a pod. je to na mne ako si zadelim cas, kolko spravim, nespravim, sice je to niekedy narocne, ale povedala som si ze to skusim, kym som s malou na " almuzne" zvanej rodicovsky. ked sa mi to podari rozbehnut tak super, nemusim si zhanat zamestnanie...
@kikina84 tiež som zvedavá ako bude moja znášať choroby v škôlke. Ideme od februára. Moja nebýva chorá, myslela som si že by sa mohla celkom dobre držať, ale teraz ako naschvál už cez 2 týždne kašle , hlavne večer a ráno a nie a nie sa toho zbaviť. A ako napotvoru ona mi totálne odmieta akýkoľvek liek či sirup, vitamíny ani kvapky na kašeľ. nič. :( vôbec nebývala chorá a rovno pred nástupom sa jej to drží ☹ no ak to takto pôjde tak zbohom.... Neviem ako to budeme plátať.
Moja malá nastúpila do škôlky v novembri minulého roku. Taktiež nebývala chorá. Ako nastúpila, tak po mesiaci bola doma týždeň, potom cca po mesiaci zase tri dni, tento týždeň dva dni. Takže celkom dobré. Medzitým však boli v škôlke zimné prázdniny, jedna návšteva u detského zubára, jedna návšteva u detskej obvodáčky kvôli očkovaniu, niekoľko ranných meškaní kvôli zmätku v škôlke (plač a krik) a k tomu moja týždenná choroba. Môj zamestnávateľ je tolerantný, ale poviem pravdu, že aj keď je samozrejme že dieťa je pre matku na prvom mieste a že sa s tým nedá nič robiť, tiež by som ako podnikateľka nebola nadšená z takej zamestnankyne ako som ja :( Každopádne my máme k dispozícii svokru, ktorá nám veľmi pomáha. Keby sme ju nemali, tak vôbec netuším ako by sme to riešili. Moja kamarátka musela nastúpiť do zamestnania a deti máva často choré, tak platí paušálne jednu staršiu pani susedu 200€ mesačne, s tým že ráno zavolá že dieťa je choré a suseda na dôchodku hneď pribehne. Inak to riešiť nevedela.
@lliillii presne tak si predstavujem, ze to fungovat ma ak vam zalezi na zamestnani (ak nemate oporu v babke/svokre), treba si zaplatit niekoho z okolia pre taketo pripady. bohuzial, taky je zivot.
a tiez si myslim, ze netreba buducemu zamestnavatelovi kvačkat na nos, kolko mam deti, ci budu v skolke a podobne. podla mna staci povedat, ze som momentalne na RD a hladam si pracu. Mam zabezpecenu starostlivost o deti v pripade ich choroby.
dcera tiez nikdy nebola chora, ale akonahle nastupila do skolky tak v obdobi september-december tam bola dokopy mozno 4t.
@kikina84 ja som si platila opatrovatelku ... u nas sa na ocr v podstate neda ist 😝
@kikina84 niektore deti nebyvaju casto chore ani ked nastupia do sklolky (zial, nie je moj pripad). Ja Ti odporucam najst opatrovatelku, ktora aspon niekedy bude moct prist postrazit chore dieta, ak by si mala byt casto doma.
Je to diskriminacia matiek s detmi, ked ich zamestnavatel vyhodi, kvoli tomu, ze dieta je casto chore, ale tak ruku na srdce, mne ako zamestnavatelovi by tiez bolo proti srsti platit niekoho, kto je viac doma ako v praci.
@sisaka , postup vasich skolok je tiez na hlavu postaveny, ako super, ze su ochotni davat detom lieky, ale dieta, ktore ma atb je infekcne a ma sa liecit doma, aj ked uz nema horucku. Telo je oslabene bojom s chorobou a o to lahsie schyta nieco dalsie. A to uz nehovorim, ze si to tam tie deti predavaju medzi sebou ☹. Ja osobne som dost alergicka, ked vidim v nasej skolke evidentne chore dieta, ktore napr. nema teplotu, ale ma riadnu nadchu a prska to tam na ostatne deti. Ja tiez nemam babicky po ruke k dispozicii, tiez chodim na plny uvazok do prace, ale chore deti do skolky nedavam
@salome123 na opatrovatelky nema kazdy peniaze to je jedna vec..a je vela zamestnani (pokial nerobim v zavodnej jedalni,kde ma zastupi aj skolnik v pripade choroby),kde si vyslovene ziadaju ludi,ktorí su schopny makat a bolo by odomna dost nefer,keby som zobrala miesto,kde uz vopred viem,ze viac nebudem ako budem..tiez sa na to pozeram zo strany zamestnavatela,keby som ja hladala niekoho do napr.mojej firmy,tiez by som uprednostnila niekoho,kto deti nema,,bohuzial,ale je to tak v dnesnej dobe..Mna zaujimalo,ako tieto situacie riesia rodicia,ktorí nemaju na opatrovatelky a nemaju svokry,babky a podobne 😎
@onlika mne sa zda, ze to funguje bez problemov, tym, ze tu deti nie su chovane, ako v bavlnkach, nikto ich nebabusi pri zafukani vetrika, nikto nebezi k lekarke so soplom a nedrzi dieta v izolacii pri kazdom zakaslani, deti si rychlo vybuduju imunitu a potom su odolnejsie. Nikto nenuti davat deti do skolok, rodicia, ktorym vadi, ze ich dieta prichadza do styku s nejakymi virusmi, bakteriami mozu ostat s dietatom predsa doma. Ak niekto musi ist do prace, tak je rad, ze ma dieta kde dat a na nejake ofukovanie dietata 3 tyzdne po chorobe musi zabudnut.
Z pohladu zamestnavatela by som tiez nemohla zamestnavat v praci cloveka, ktory chyba kazdy mesiac 2 tyzdne bez ohladu na to, ake ma dovody. Dovi. Dopo. Ak mate niektore takych ustretovych zamestnavatelov, tak je to fakt uzasne, ze to toleruju
@sisaka S tymto hlboko suhlasim, u nas je to az chorobne uzkostlive, dieta dvakrat kychne a uz ho otacaju vo dverach. Absolutne zbytocne, dieta je infekcne, kym to na nom nie je vidiet, takze marne ja necham decko doma so soplom, davno su nakazeni ostatni. A pri antibiotikach je po 48 hodinach dieta neinfekcne, akurat co potom sedi doma a nudi sa a knuci, ze chce ist do skolky 😀 Aj ked, je to trochu extrem, ale na druhej strane, ktory dospely ostava s nadchou doma? Kolko dospelych berie antibiotika v praci, lebo sa inak neda? Trochu tolerancie z oboch stran tabora by nebolo na skodu.
@kikina84 No ak zistis nejaky recept, tak daj vediet. U nas nefunguju finty ako v zahranici, ze napr. sa prijmu dve zeny na polovicny uvazok na jednu poziciu, vedia sa zastupit, a ked pominie obdobie chorobnosti, tak sa uvazok moze rozsirit.
Moja znama (ma 2 male deti) ma firmu a ked som jej len navrhla taketo cosi, tak vravela, ze to ona robit nebude, ze to si mozu dovolit mozno velke firmy, ale nie ona, ze to ona radsej prijme muza. 😖 Takze ked uz ani cerstve mamy po rodicovskej nie su ochotne menit system, tak to vidim velmi biedne.
@kikina84 nechcem sa s tebou hadat, ale vidim to u nas. teraz je moj prijem 200e a dokazeme vyzit. ked sa zamestnam a ak budem zarabat dajme tomu 400e v cistom, tak predsa budem moct dat napr. 12e/den opatrovatelke v pripade choroby dietata. stale budem v pluse. u nas v okoli je dost 40ciek, 50tniciek, dochodkyn na dochodku, ktore by si velmi radi privyrobili a su casovo flexibilne.
@kikina84 obavam sa, ze inak, ako s babickou alebo opatrovatelkou to proste nejde 😉. Alebo potom dufat, ze zrovna Tvoje dieta bude z tych stastnejsich, ze bude malo chore 😉
@sisaka, ja ale nehovorim o 2 kychnutiach, to ani ja neutekam k lekarke. Ano, imunita deti sa ma posilovat a k tomu prispieva aj cas straveny v kolektive a "vymienanie" si bacilov.
Lenze ja hovorim o infekcnej nadche, ked dieta teplotu mat nemusi, tecu mu zeleno-zlte sople, ma slzave oci a tak podobne.
A co sa tyka tych atb, ano, ak zaberu, tak po 48 hodinach uz by clovek infekcny nemal byt, ale o tom oslabeni organizmu to plati. Telo bojuje s nepriatelom a potrebuje na to nejaky cas. A urcite to nie su 2 dni.
A ak si si nevsimla, tiez som pisala, ze by som mala problem zamestnat cloveka, ktory by v praci viac nebol ako bol. Moj zamestnavatel je v tomto relativne tolerantny, mam stastie, ale ja sama si radsej zaplatim opatrovatelku, ako by som mala byt doma, lebo mne je to blbe.
@bosoriak , lenze ti dospeli, co beru atb a chodia pri tom do prace, v konecnom dosledku tiez skodia najviac sami sebe, vid dovody spominane vyssie, platia nielen pre deti 😉
@onlika Ja si to nemyslim. Dieta s normalnou imunitou dokaze vacsinu chorob s antibiotikami zvladat zaroven so zvladanim beznych virusov. Samozrejme, ze to nie je idealne, ja to nastastie robit nemusim, len mi to vobec nepride ako taky strasny problem, ako sa prezentuje. Napriklad mne by vobec nevadilo, ak by dcera chodila do triedy s niekym, kto berie antibiotika, ako vravim, po 48 hodinach je neinfekcne. A platit si opatrovatelku na kazde prechladnutie, to mozu zeny rovno zostat doma, pretoze az na vynimky nezarobia po odpocitani nakladov ani tolko, kolko zarobia.
Opakujem: ja to nerobim, poctivo nechavam dceru doma, lebo si to mozem dovolit. A modlim sa, aby sme sa nedostali do situacie, ze si to dovolit nebudem moct.
@onlika ved som pisala, clovek dava do skolky dieta, lebo nema inu moznost a vie, ako to tam chodi. Tu maju skolky oproti Slovensku trosku iny vyznam. Sluzia pre pracujucich rodicov, ktori nemaju kde nechat deti a ich cena tiez nie je ziadna symbolicka, ale pekne mastna ( 5 rocne dieta $ 1 100 mesacne, cim mladsie tym drahsie), taka draha, ze mnohi rodicia ani nemaju na to, aby ju mohli zaplatit a ostavaju s dietatom doma, lebo sa im neoplati ist robit. Na SLovensku sa chodia do skolok deti socializovat, chodia tam deti, ktore by tam nemuseli byt, lebo mamy maju doma, ci uz na materskej, alebo su nezamestnane a tie statne su take lacne, ze si to fakt hocikto moze dovolit. potom je jasne, ze dieta si mozes nechat doma aj 2 tyzdne ak si doma a dieta tam nedavas z nevyhnutnosti. Taktiez dostanes zaplatene OCR, tak preco nie ...
Sorry, ale tu sa fakt nikto nezamysla nad farbou soplou, ani neskuma, ci su infekcne, ci nie a podobne blbiny. Dieta sa nakazi raz, nakazi sa druhy raz a na treti raz uz ma taku imunitu, ze okolo moze behat 5 deti so zelenymi soplami a utierat ich do hraciek a dieta ti neochorie. Inak deti, ktore horuckuju, hnackuju, ci vracaju su hned izolovane od kolektivu a rodicia si ich musia prist cim skor vyzdvyhnut a mozu sa vratit, az ked su zdrave
Kedze su tu skolky velmi drahe a OCR tu neexistuje rodicia si velmi rozmyslia, ci a ako dlho ostanu s dietatom doma.Tym nechcem povedat, ze keby moj syn vazne ochorel, tak by som s nim neostala doma, v takych situaciach clovek urcite nemysli na peniaze ....
@sisaka u mna je skolka tiez nevyhnutnost 😉. A platim si sukromnu, lebo ... Kazdopadne, ja sa na tento problem divam aj zo zdravotneho hladiska, je to moj odbor 😉. Takze preto ma tu nikto nepresvedci, ze dieta po 2 dnoch brania atb uz je zdrave 😉. A bohuzial, moje deti ochoreju raz, druhy raz a aj treti atd ☹. Hlavne ta mensia.
Ale to uz je mimo temu, zakladatelka chcela vediet, ako riesit problem s chorym dietatom po nastupe do zamestnania 🙂
Ahojte 🙂moj syn bude mat 14.2.2015 .....3ročky-a chcem mu dat prihlašku teraz do školky..aby mi ho vzali v decembri ale ešte tento rok .(teraz ma 2roky)a v decembri bude mat 2roky a 10mesiacov .ja nastupim vlastne naspet do zamestnania az ked dovrši 3roky ...chcem sa vlastne spytat že ak mi ho zoberu od decembra musim hned aj ja vtedy nastupit do prace?alebo mozem az vtedy ked dovrši 3roky (koniec rodičovskej ).alebo či viete či je vlastne možne nastupit v decembri ...do skolky .
ahojte..mala bude mat 4.aprila 3 roky a zaujimalo by ma s malou pojdem teraz v marci na zapis, do skolky od kedy potom nastupuje od septembra ? A este ako to riesite pokym nepojde dieta do skolky ked sa uz nebude dostavat RP, lebo napr. keby sa mi podarila daka praca tak je zas problem vtom ze by som ju nemala skym nechavat ked som snou sama..a ked by som nemala ziadnu pracu tak financne to bude horsie
Platim si opatrovatelku, pripadne si beriem homeoffice ... inak sa neda .. starsia pri doliecovani je doma sama
@monikkak toto si mala riesit este min. rok .. a zapisat ju do skolky vtedy .. teraz su zapisy a vezmu ti ju od septembra. dovtedy sa ty bud prihlasis na urad prace alebo len do zdravotky ...
@michala1104 moze ist do skolky a ty budes brat RP do troch rokov
Moj syn bol velmi casto chory v skolke, sem tam sme to riesili s vypomocou svokry, ale tej sa to moc nepozdavalo ze musi ku nam chodit, tak som zostavala na OCRkach ja, do roka som mala vypoved na stole z nadbytocnosti...o mesiac prijali na moje miesto bezdetnu pani.....