Rozmyslame nad vyberom skolky, zatial sme obaja za normalnu statnu skolku, ale trochu mi zacinanu vrtat v hlave aj sukromne. Ze ci neurobime chybu, ze pojde syn "len" do statnej MŠ (logisticky je nam najlepsia, aj som nepocula nic negativne na nu).
Su sukromne skolky ozaj o tolko lepsie? Da to tomu dietatu nejaku obrovsku vyhodu v zivote, ze bude chodit do takej? Pripadne rovno nejakej jazykovej skolky?
Ti, co ste mali dieta v statnej, nelutujete, ze nechodilo do sukromnej?
Je niekto kto nahodou lutoval, ze dal dieta do sukromnej MŠ?
Vdaka za nazory
Podľa mňa niekedy deti chodia do tej súkromnej len preto lebo nebolo volne miesto v štátnej 🤷♀️
@lylyjana vela zavisi od uciteliek. My sme nali ibrovske stastie na tie v statnej ms. A pocula som i opacne, nie dobre recenzie na sukromne. Rieste to individualne podla toho, ci a ako budete spokojni a co si mozete dovolit - nie len financne, ale i casovo ohladom dochadzania a pod
Ja práveže ľutujem, že dcéra chodila dva roky do súkromnej MŠ ... strašná krava som bola, že som ju tam dala ... až posledný rok, spolu s pár spolužiakmi išla do štátnej, strašne pozadu boli oproti rovesníkom zo štátnej škôlky, čo sa znalostí, vedomostí, zručností týka ... takže za mňa štátna MŠ.
@lylyjana dcera v 3r.chodila par mesiacov do sukromnej, kym ju od septembra zobrali do statnej. ak mozem porovnat, tak statna bola lepsia. mala lepsie vybavenie (nabytok, hracky, ihrisko) ako sukromna, strava bola ta ista (obe skolky susedili, jedalen bola spolocna), ucitelky boli fajn v oboch. Ale sukromna bola neporovnatelne drahsia a platili sme, aj ked bola chora (co je na zaciatku velmi casto). program mali lepsi v statnej (divadielka, kurzy plavania, korculovania).
Nie
nie je sukromna ako sukromna. moze to byt premiova vyberova ale aj odkladisko deti neprijatych do statnej "aby niekde boli"
Ahoj, mladší syn chodil do súkromnej 2 mesiace, lebo som nastúpila do práce keď ešte nemal 3r. Preto sa to (pre nás) finančne dalo zvládnuť. Po dovŕšení 3.roku ho vzali do štátnej MŠ, kde chodil predtým aj starší syn. Štátna škôlka je naozaj na úrovni, p.učiteľky sú skvelé, venujú sa rozvoju reči, kreslia,maľujú,cvičia,tancujú, majú divadelné predstavenia... V tej súkromnej škôlke bolo vidno,že prístup je taký osobnejší, lebo tým,že je na učiteľku menej detí, vedela presne popísať synov deň,čo jedol,čo sa mu páčilo, nepáčilo ako sa hral a pod. V júni im dokonca na dvore napustili mini bazénik, aby sa pod dohľadom mohli osviežiť. Bola to súkromná škôlka pre malé deti a syn ako sa blížil 3 rok,bol už rozumovo vyspelý,takže ďalej tam pokračovať by nemalo význam (čo mi aj p.uč.samé povedali). Ani z finančného hľadiska sme nechceli pokračovať v žiadnej inej súkromnej MŠ. Sme spokojní tam,kde sme,nič neľutujem. Budúci školský rok bude predškolák, budú mať krúžok angličtiny, korčuľovanie, možno plávanie, ach obdivujem p.učiteľky, ako to všetko s tými malými ľuďmi zvládajú!
Niektore sukromne skolky su len o tom ze tam to dieta moze byt dlhsie niektore aj cez vikend . Co moze byt vyhodne pre rodicov co maju karieru a nemaju cas .
Vobec nelutujem. V skolke maju fajn program podla mna, stale chodia von, vymyslaju im aktivity, teraz mali napr korculiarsky kurz atd., Diviadielka, vystupenia... Ucitelky ma mile, a zvladli s nou aj tazke obdobie, dcera je tam naozaj stastna a vyslovene sa tesi, doma ked ochorie tak place ze tam chcela ist. Mne bude smutno za nasou obycajnou statnou skolkou ked pojde do skoly
Záleží od škôlky. Dcéra chodi do statnej, ktorá sa vyrovná aj sukromnej. Denne aktivity, majú kruzok cvicenia, anglictiny a keramiky (sú spojení so základnou skolou, kde je keramická dielňa). Skolka má aj asistenta a aj vlastnú logopedicku, ktorá si brava individualne deti. Dostávame raz tyzdenne sumar, kde su fotky deti, fotky prac a basnicky. Pravidelne majú besiedky, programy pre rodicov, pre deti karneval, divadielka, boli na kurze korčuľovania, na nejakých výletoch, ešte ponukali platene kruzky ako sach, lego atd. Maju rôzne aktivity- napr z jablka piekli sušienky, pred Vianocami Pernicky, z ciceru vyrabali nutelu…
Cez prazdniny bola v spádovej statnej škôlke a tam to bolo naozaj hrozne.
Ešte dodám, že dcéra mohla nastúpiť aj fo rakúskej skolky, nakoniec som rada, že som ju tam nedala, lebo rano ledva sem stihame.
@lylyjana toto je naozaj veľmi individuálne. Dcéru som dala do súkromnej škôlky najskôr preto, lebo nastupovala v marci a štátna škôlku brala od septembra. Potom som ju síce prihlásila do štátnej, ale nikdy nepreložila. Naša škôlka bola skvelá. Hanka sa tam naučila lyžovať, plávať, korčuľovať na kolieskových aj ľadových korčuliach. Každý rok bola v škôlke v prírode. Mali skvelú logopedičku, predškolská príprava bola výborná. Za mňa skvelá škôlka, nebanujem že tam išla. Treba však povedať, že kvalita škôlky nezáleží od toho či je štátna alebo súkromná, ale od ľudí, ktorí v nej pracujú.
Ja napríklad ľutujem, že som dala na manžela a preložila dcéru zo súkromnej do štátnej. Nedajú sa ani porovnať.
Mame syna v sukromnej, je tam vacsia flexibilita, nie je vkuse zatvorena cez prazdniny ako statna. Nie je problem doniest ho aj neskor ako o 8 (napr. ked ideme k lekarovi na prevenciu).
Mám dieťa v súkromnej, som veľmi spokojná, nastal veľký pokrok vo všetkom (zbavil sa plienok, chápe režim a pravidlá, vypýtať si čo potrebuje, samostatnost v hygiene a obliekaní, zvykol si byť mimo domu bez rodičov, začal tvoriť) a viem, že už je natoľko samostatný, že zvládne ďalší rok (bude mať 4 roky) v štátnej.
Z môjho pohľadu, dvojročné dieťa je väčšinou pripravené na kolektív a súkromna je na začiatok ideálna.
Ak chceš súkromnú, vyzisti si vekove zloženie detí dopredu, lebo u nas to je tak, že trieda (18 deti) je vo veku 2 - 5. Na tych 5 ročných vidno, že sú už na to veľkí, že by potrebovali väčší kolektiv rovesníkov.
Vyhody súkromnej vidím v rodinnej atmosfére, malý kolektív, u nás je učiteľka na 6 - 9 detí, vždy prítomné ďalšie 2 osoby na pomoc pri obede, hygiene. Ked niekto plače, jedna učiteľka sa mu vie venovať individualne
- Detailne mi vedia opísať, čo jedol, s kým sa hral, ako tvoril, bez problémov mohol nastúpiť ešte s plienkami.
- Strava je perfektná (maju dodávateľa) žiadne sladke obedy
- aktivity myslím porovnateľné, každý deň pohyb vonku, tvorenie, grafomotorika, pohybove hry, angličtina atď
-otvorená cez prázdniny (aj letné)
Nevýhoda je, že sa za ňu dosť platí, nie každý si to môže dovoliť.
Raz sa nam stalo, že v mesiaci bol dosť chory a v škôlke bol 4x ale aj tak sme museli platiť cely mesiac paušál (čo chápem, lebo učitelky, najom priestorov atď sa musí z niečoho zaplatiť)
@lylyjana nam sa v sukromnej miesto neuslo,dcera chodi do statnej u nas v dedine a bohuzial niesom spokojna.vela deti a malo uciteliek,vacsina vyhorene s metodami z roku pana, o specialnej strave na intolerancie ani nepoculi,strava je slabucka,ovocie raz do tyzdna,vsetko musime nosit,t.j. toaletny,hyg.pomocky,caje atd.
Mali sme syna rok v súkromnej a teraz 4 mesiace v štátnej, za mňa bolo o dosť lepšia súkromná, strava sa nedá porovnať čo dostávajú v štátnej (na obed osie hniezdo cesnakový langoš pudingy a podobne, zatiaľ čo v súkromnej veľmi dbali na stravu), a za druhé v súkromnej boli otvorení do 17tej ale reálne otvorení, tu v štátnej vyženú dieťa 16:15 už do chodby a keď preňho prídeme zmyvaju podlahy a pozerajú na nás ako na vrahov kde toľko sme... Takisto prístup k dieťaťu o dosť lepší v súkromnej my ako rodičia sme sa s nimi vedeli o dosť lepšie dohodnúť sú ústretovejší, v štátnej keď sú prázdniny tak nás žiadajú nechať dieťa doma nechcú nám zobrať dieťa do škôlky počas prázdnin ak jeden z rodičov je doma, stále nejaké problémy kde dať syna. Žiaľ peniaze sú peniaze tak musíme sa prispôsobiť a nejak zvládnuť štátnu škôlku 😕
Nevychovane deti sú aj tam, aj tam😬. Ak by som mala peniaze na súkromnú išli by tam. Ale museli a musí do statnej
@lylyjana podľa mňa nezáleží len od toho či štátna či súkromná. Záleží aj od dieťaťa. Môj syn v 3 rokoch nebol odplienkovany, nerozprával (predčasne narodeny v 24tt), inak šikovný, všetkému rozumel. No bol taký hanblivý, deťom na ihrisku sa vždy vyhýbal, bol naučený byť sám, keď sme sa aj stretli s rovesníkmi
skôr sa ich stránil až bal...Chcelaa som ho zaradiť do kolektívu a u nás práve otvorili súkromnú škôlku, resp také rodinné opatrovanie detí, ale boli to normálne vyštudovane učiteľky MŠ. Nastúpil v marci, najskôr raz za týždeň, 2x až chodil pravidelne, ale na pol dňa. Malá skupinka deti, rovesníci, s ktorimi sa dovtedy nemal možnosť stretnúť (koronove obdobie). Neľutujem ani jediné 1€. Tak veľa mu to dalo. Chodil tam polroka. V septembri mal nastúpiť už do štátnej. Bolo to moje najlepšie rozhodnutie.
Otukal sa, videl iný režim, naučil sa fungovať s "cudzími" ľuďmi, v júni mi začal rozprávať, stihli sme do škôlky len tak tak odplienkovat,. Za mňa perfektne.
V septembri nastúpil do štátnej, skočil z kolektívu 5-7 deti do počtu 20 deti a to bol jediný šok. Asi mesiac mu vadilo že je tam veľa detí, inak ani neviem o Tom prechode.
Za mňa je súkromná škôlka perfektná na adaptáciu dieťaťa do systému, idú na to dieťa pomalšie, oveľa individualnejsie. Štátna škôlka podľa mňa zas lepšie pripraví dieťa na školu , školské prostredie a takú inú disciplínu a rezim.Teraz chodí do škôlky už druhý rok a super.
Taktiež sa naučil množstvo veci. A ako píšu ostatní, v konečnom dôsledku aj tak záleží na konkrétnych ucitelkach, ktoré s dieťaťom sú.
@lylyjana dcera chodila 2 r do sukromnej (bola v 2 sukromnych) a necely rok do statnej, a mozem povedat, ze vsade je vsetko o ludoch. Je samozrejme, ze v tych sukromnych skolkach je vacsi tlak na ucitelky, aby vychadzali rodicom maximalne v ustrety. Problem v sukromnych skolkach je casto to, ze konatel skolky nemusi mat dostatok personalu (upratovacka, kucharka) a toto casto zastresuju ucitelky, ktorym sa to samozrejme nepaci.... ale kedze tolko pracovnych miest nie je, casto nemaju na vyber. Kamaratka ucila v sukromnej a potom presla do statnej, v ktorej ona bola spokojnejsia a sama sa vyjadrila, ze rozdiel medzi skolkami vidi jedine v cene, ktoru platia rodicia. Taktiez mnohe sukromne skolky sidlia v domoch alebo priestoroch, ktore su prerobene na potreby skolky nie prave idealne.... a napriklad obe sukromne, do ktorych chodila dcera nemali vlastnu kuchynu a jedlo im prinasali. Dovod preco sla starsia do sukromnej bol ten, ze sa do statnej nedostala pre nedostatok miest. V druhej sukromnej sme boli velmi spokojni s ucitelkami, velmi milé, ochotné, ozaj nemozem nic povedat, co mi ale vadilo, ze nemali vlastny dvor s preliezkami. Skolka sidlila v areali skoly, mala priestory v prenajme a tak sa k tomu stavali, von sa mohli chodit len hrat pod stromy, ani pieskovisko, preliezka, poobede uz boli zasa obmedzovani tym, ze na dvor chodili skolaci.... A zial, posledny rok, ked mala byt dcera predskolacka, skola nepredlzila skolke zmluvu a skolka narychlo zhanala priestory, ktore nam uz z hladiska vzdialenosti (30km denne) nechcelo riesit a preto sme riesili uz statnu skolku. Druha dcera chodi do statnej, obrovska vyhoda je vzdialenost skolky, skolka pekne zrekonstruovana, dvor velky, vlastna kuchyna a vari im pani kucharka, ktora predtym varila v restauracii a aj podla pani uciteliek varia vyborne, dcera si tiez pochvaluje. A ziadne take, ze by boli osie hniezda na obed, stale maju normalne varene jedlo, desiata, olovrant pomazanky a kedze znama robi v kuchyni, tak viem, ze pouzivaju kvalitne suroviny, ziadne nahrady masla, margariny, ale len maslo a mixovanu zeleninu na pomazanky. Takze podla môjho nazoru urcite neplati, ze by sukromne skolky alebo aj skoly boli lepsie ako tie statne. V zahranici to urcite plati, ale na SR nie..... uf, som sa rozpisala 🙂
Ľutujem, ze sme dcerku dali po štátnej škôlke do súkromnej. Síce cez leto, ale potom išla opäť do svojej štátnej. V súkromnej sa manžel chcel niečo opýtať učiteľky a ona sa tam hrala na mobile, neregistrovala ani len deti, nieto manžela. Na nete mali o sebe prezentáciu a marketing akoby boli pomaly kráľovská škola, realita bola iná.
@elizabet173
Ja moc tomu osiemu hniezdu a langošu neverím, lebo štátna MŠ ma na jedlo tabuľky a normy, musí byt dodržaný presný počet bielkovín, cukrov, tukov,…
Obe moje deti chodili do štátnych škôlok ( spolu 3 ks kvôli sťahovaniu sa).
V novom meste som silné zvažovala jednu alternatívnu škôlku...ale je ťažké sa tam dostať kvôli nedostatku miesta a hlavne ja som si to nechcela komplikovať a dopravou.
Takže vyhrala štátna, ktorú máme rovno pod nosom.
Takto tá súkromná je zároveň aj alternatívne zamaraná, takže väčšina detí tam je z takých rodín...akože občas keď počúvam čo tam všetko robia... paráda.
Ale zase na druhú stranu si myslím, že tie deti veľmi vyhýčkajú...lebo oni majú taký nabitý program...v stredu dielničky v meste, v pondelok plávanie, v piatok múzeum, ráno v parku cvičia...hlavne všetko bez nátlaku.
Strava iba super zdravá...
A po takejto škôlke si myslím, že dieťa je predurčené aj na rovnaký tip ZŠ.
Potom tu máme ďalšiu súkromnú škôlku...ale tá je taká viac nóbl.
Deti sa učia 2 svetové jazyky, recitujú v nich...
Priestory super moderné, bezbariérové.
Ale tiež som počula, že ten tlak na výkon nerobí všetkým deťom dobre.
A tento tip škôlky priťahuje hlavne rodičov z vyššej sociálnej vrstvy.
Na druhej strane učiteľky sa tam dosť častom menia, nakoľko sú na nich dosť vysoké pracovné nároky kladené.
Takže nie neľutujem, že mi deti chodili do šťastnej MŠ, treba to tak brať, že nikde nebude vždy a všetko úplne naj.
@lylyjana Myslím si, že veľmi záleží na tom, čo od škôlky očakávajú rodičia a ako je nastavená výchova dieťaťa doma. Tieto dve prostredia by sa nemali vzájomne biť. Dcéra chodí do súkromnej škôlky, ale keďže bývame viac-menej v strede Bratislavy, mali sme na výber a vedeli sme porovnať viaceré škôlky, štátne aj súkromné, ktoré máme v pešej dostupnosti, určite by som dieťa nevozila niekde cez celé mesto. Pôvodne sme mali plán vykryť súkromnou škôlkou len medziobdobie do nástupu do štátnej, ale už tam zostala a neplánujeme ju už do štátnej vôbec zapísať. Dcérina škôlka je registrovaná v ministerskej sieti a funguje 10 rokov. Za mňa bol dôležitý priestor - dom s veľkou záhradou s pešou dostupnosťou troch ďalších veľkých lesoparkov, kde trávia podstatnú časť dopoludnia. Ja sama viem ísť pre ňu pešo cez park a je to jednoznačné pozitívum. Rovnako je pre mňa dôležité, že na 20 detí sú štandardne 4 pedagógovia, dokonca jeden muž, čo veľmi oceňujeme. Deti sa nedelia na "malé a veľké", ale sú v jednej skupine od 2 do 6 rokov. Škôlka je otvorená od 7.30 do 17.00 a funguje kontinuálne aj cez prázdniny. Škôlka nie je bilingválna, ale jedna z učiteliek je English native speaker a hovorí s deťmi len anglicky. V škôlke nie sú žiadne plastové hračky, žiadne "plyšáky", žiadne určovanie hier zvlášť pre dievčatá a chlapcov, žiadna televízia/médiá, pre mňa veľmi dôležitá vec. Na každý typ aktivity je pripravený priestor, napr. samostatná miestnosť na výtvarné vzdelávanie. Aplikuje sa rešpektujúci prístup, ja sama som absolvovala kurz, čiže presne viem, čo to znamená, a pristupujeme tak k dcére aj doma. Desiata aj olovrant sú servírované vždy dopoludnia a popoludní a deti sa môžu najesť, kedy chcú. Áno, strava je zabezpečovaná externe, ale nám, aj dcére vyhovuje ovocie, zelenina, zeleninové jedlá, atď. oproti jedálničkom štátnych škôlok z okolia, ktoré som videla. Niekomu drožďová nátierka, rascová polievka s vajcom a hovädzie kocky s tarhoňou nevadia, mne áno. Toto ma len tak napadlo, možno by som vedela pomenovať aj ďalšie rozdiely. Ale naozaj veľmi záleží od očakávaní rodičov a aj možností v konkrétnom meste. Treba si urobiť vlastný prieskum a rozhodnúť sa podľa individuálnych referencií a skúseností.
@borabalazova Napisala by si mi prosim (kludne aj len do spravy), ktora je to skolka? Budeme tento rok riesit sukromnu skolku pre dceru a tiez sme zo Stareho mesta…
Nie neľutujem, normálna štátna MS, mali jazykový krúžok, hudobný, športové krúžky, koníky, ….rôzne kurzy. Pravidelne karneval, MDD, besiedky, ….
Chodila Logopedicka.
Pekne a všestranne urobene ihrisko. Učiteľky staršie ale aj úplne mladé baby