Mate podobnu skusenost? Prvy den v skolke bola ukazkovy skolkarik, potom sa to zvrtlo na klasiku, plac, vzdor, vybuchy hnevu. Snazim sa byt tolerantna, vsade pisu, aka je tato zmena pre dieta narocna a treba viac prejavovat lasku. Dcera ma ale zacala bit, kope ma, skriabe, hryzie, dnes rano ma dokonca 3krat skrtila a ma teda riadnu silu. Kam az ma siahat rodicovska trpezlivost pri nastupe do skolky? Nenecham sa predsa otlkat. Ale tiez ju nemozem zbit a nechat ju urevanu cely den v skolke s myslienkou, ze "mama ma zbila a opustila" Ako takuto situaciu riesite vy?
3x skrtila? Po prvom pokuse, by som jej veľmi silno chytila ruky a povedala veľmi, ale veľmi dôrazne, ze toto sa nesmie robit nikomu, ale nikomu a tak aby ste sa jedna druhej pozerali do oči
Sa jej spýtaj, kde to videla, možno sa dočkas nejakej zaujímavej odpovede ;))
@pribinak v zachvate zlosti jej mozem chytat ruky a dohovarat kolko chcem, absolutne ma nevnima len zuri a place. A v animovanych rozpravkach sa deti toho naucia ajajaj... a aj keby som vyhodila telku, staci ist do nakupneho centra ci do nejakej herne a tam si to pozrie tomu nezabranis.
@michadel takúto situáciu som nezažila, pripadá mi to ako poriadny extrém. Urobila niečo podbné niekedy predtým, alebo je to niečo úplne nové? Lebo ak áno, tak to dieťa sa ti snaží niečo povedať. Samozrejme, agresivita sa netoleruje, to musíš dať jasne najavo, ale skús ju pozorne počúvať. Zjavne má so škôlkou dosť veľký problém. Ty chodíš do práce?
@michadel "Dcera ma ale zacala bit, kope ma, skriabe, hryzie, dnes rano ma dokonca 3krat skrtila"
Všetko je to už veľmi ďaleko za hranicou "tolerantnosti". To už rodičia stratili všetku súdnosť, keď sa musia pýtať takéto veci? očividne rodičia (nie deti) pozerajú veľa "animovaných rozprávok", keď nevedia určiť hranice...
Neviem si predstaviť ako 3 ročné dieťa škrtí dospelého........................
Inak baby tie otazky ze kde to nabrala, ze to tazko vymysli a pod. - neuznavam ich uz z principu. Ked male co ledva zacne chodit na piesok pluje, hadze piesok, hoci to predtym nerobilo ani nevidelo, no odkial to ma?! Ale ma! A neskor uz ani nehovorim. Kazde bezne 3r dieta je obkolesene demti na ihrisku, kamosmi so susedstva, rozpravkami kde ani tie najkomercnejsie nie su prechadzka rajskou zahradou, ked je v rodine TV, dieta zahliadne, zapocuje...a robit z komara somara?!
Mojmu synovi ked bol prvak robili stale zle spoluziak sediaci za nim, nenapadne ho stuchal ked sa ucitelka nedivala (ostrou ceruzkou), naklonil sa a potichu mu nadaval a pod. Ucitelka nic nezagegistrovala, syn tiez sa nanho otacal a sykal mu nech ho nacha na pokoji. Par krat dostal upozornenie od ucitelky, on! Ked sa to stale opakovalo, syn to chcel razne utat, a tak sa nan obratil a povedal mu nahlas a pevnym hlasom ze ked neprestane, vypichne mu oko (myslel tou ceruzou co ho nou on bodal). Kto ho pozna, vie ze by muche neublizil a realne bol vzdy skor obet, a tymto nevyzretym sposobom sa "snazil robit ramena", kedze inak nevie, vie ze fyzicky nemoze, dohovaranie nepomohlo a nie je natolko zrely aby vedel ine. Ale ouha, hned bol ohen na streche, ucka si ma zavolala a velmi znepokojene a dorazne sa ma pytala, kde na taky druh vyhrazky syn dosiel. Ze ake je to hrozne podla nej a nebezpecne. Ze nevedela vobec cely kontext som sa dozvedela postupne. A kde to vzal? No doma som si ista ze 100perc. nie, ale deti vnimaju kopec veci co si neuvedomujeme a teraz ja mam byt zodpovedna za toto?! Pekne som ucitelke povedala ze si strazi naozajstnych ublizovacov a grazlov. Zazerala ako cert, po case sa vsak presne vyprofilovalo kto je co zac, takze bolo uz "nenapadne ticho", len ten prvy negativny dojem a potom tazko zmazava a tien na povesti zostava, zial tym nespravnym detom. Ale fakt som si "vyprosila" aby ma niekto lustroval odkial to syn ma, to su uplne nesprave otazky a aj tak sa to nidky nedozviete. Deti to naozaj vymyslia, nie je to pre ne problem.
Ale ad tento konkretny problem: bolo by treba vediet ci uz predtym prejavovala agresivitu k rodicom, alebo ci to prave nerobi niekto jej v skolke. Ale nemusi to tak vobec byt. MOze to byt ciste obranna reakcia, tieto veci su pozostatkom kolektivneho povedomia, bratit sa v kritickych situaciach aj utokom ked sme pod exremnym tlakom, nas nik nemusi ucit, vela ludi to ma prirodzene v sebe. Zalezi od temperamentu ako sa to konkretne prejavi, niekto place, zoziera sa v sebe a privodi si zdravotne problemy, niekto je raznejsi a otvorenejsi a snazi sa zachranit sa a pomoct si na stupni na akom je ako vie. Dcera nevie inak povedat ze tam velmi trpi. Najhorsie by jej to bolo vracat spat, ci uz fyzicky alebo hnevom na nu. Naopak: najist si vela vela vela casu, rozpravat sa o tom, pripadne ak je to mozne pomoct zvolnit rezim (nacas doobeda, resp. niektore dni nechat doma), nie kazde dieta je typ hodit do vody a nech plava, niektore povahy sa aj utopia (zatrpknu, kolko matiek je dcerami vnimanych ako take ze si nikdy nenasli k nim cestu a nesnazili sa ich pochopit, bacha na to), treba to citlivo sledovat. 3r. dieta nie je tak mocne ze by sme ho nedokazali laskavo a pritom pevne spacifikovat, napr. aj metodou pevneho objatia, najdolezitejsie uplne bez emocii a hnevu, naopak musi citit lasku a podporu, pochopenie.
@michadel - nuž nesúhlasím že sa nedá v takom nízkom veku zabrániť aby pozerala nevhodné veci v telke to je na tebe čo jej pustíš, moje deti take rozpravky nikdy nevideli ak ak sa tam nedajbože ukazala bitka tak sama dcerka povie že je to šlaredá rozprávka a odmieta také pozerať. Toto škrtenie boh vie kde videla či nie náhodou vo filme, neviem o takych rozprávkach. Je to už fakt cez. Ked je vklude zistiť odkiaľ to má a fôrazne vysvetliť že sa to nesmie. Že to robia len zlé deti atd...Bitku bitkou by som nevracala.
@michadel aj ked je dcera silne dieta, este stale nemoze mat taku silu ako dospela zena. 😕 ak nastupila do MS, predpokladam ze ma okolo 3 rokov, ale aj keby mala 5 ci 6 jednoducho sa nedaj v ziadnom pripade udriet. Chyt ju alebo pritlac tak silno aby ta nemohla udriet ci kopnut ci nedajboze skrtit 🙄 🙄
Dorazne, velmi dorazne a autoritativne jej povedz, ze mamu bit nesmie. Ty sa tiez nedaj strhnut do bitky dietata...a tak jej mozes povedat "U nas sa nebijeme, ja ta nebijem, tak ani ty mna nebudes bit" Mama ide do prace a ty musis ist do skolky" Proste zvol jednoduche razne slova, neprehovaraj, nepros, nerob zo seba bitu chuderu...
V pripade ze dcera bude mat rano dobry nastup, ocen to poobede ze ju vezmes na zmrzlinu alebo na ihrisko ci oblubene miesto.. ale dopredu jej neslubuj, aby nebrala ze dobre spravanie si treba u nej kupovat.
@worker_falcon jan nie som ta super tolerantna mama, ktorej moze dieta skakat po hlave, ked prekroci urcite hranice riesim to aj tak, ze dostane na zadok. Ale ked si precitate x clankou o tom ako treba byt tolerantny prve tyzdne v skolke, tak som bola zvedava, ze ako velmi tolerantny. Pred tym na nikdy nebila. Je to novinka v spravani.
@michadel inak, aby si nemala dojem, že ťa súdim...ako tu býva zvykom potom vytknúť 😉 Nie, nesúdim. Iba som skonštatovala, že dieťa to vníma ako normálne, ak je s tým častejšie konfrontované a dnešné deti sú iné, nie sú ako my, nemajú toľko vrodenej poslušnosti. Aj mne sa stalo, že som dala po zadku, ale veľmi výnimočne a bolo mi jasné, že je to moje zlyhanie, za ktoré som sa ospravedlnila a vysvetlila, prečo sa to stalo.
@michadel tolerancia nie je o tom, ze ma 3rocne dieta mláti, tosi teda x článkov prečítala zbytočne, tolerancia je o tom, ze mam pochopenie, ze je mala a musí zvyknúť na veľkú zmenu vo svojom živíte a ze ty ako matka dieta pozitívne podporia a nie, ze sa necháš zmlátiť ci škrtiť
@michadel moje prve 3 deti znasali nastup do skolky dobre, ale ten najmladsi je razny, silny, presadzovacny... minuly rok ked nastupil do MS ako 3rocny, sa branil, kopal nohami ked sme ho chceli obuvat, vyzliekal saty, daval ruky dozadu aby som ho nemohla obliect, krical 😒 😒 proste klasika 😉 ale bit sme sa nenechali, vzdy sme ho nejak spacifikovali, asi po mesiaci postupne chladol a po 2 mesiacoch uz pekne isiel do skolky ...kde mimochodom poobede sme vzdy brali spokojne usmiate dieta, ktore podla ucitelky sa zapajalo, hralo sa , spal i jedol, vsetko OK.
a mmch , NIKDY za to nedostal bitku, nebol udrety zato ze nechce ist do skolky
@michadel
ja som si tiež prežila srdcervúce výlevy ked šla ráno do škôlky,po ceste sme sa stále rozprávali o hocičom,hlavne o škôlke,čo tam robili včera,ako sa volajú kamarátky,aká je pani učitelka,proste zabávala som jej myseľ počas chôdze a veľa vecí sa vtedy dozvieš...
na začiatku boli aj stavy že ju učiteľlka ťahala za ruku dnu a ona revala na celú chodbu a snažila sa utiecť za mnou a ked ma videla z okna,nacapila sa naň a s krikom ,,mama,, ma prosila ,nech sa vrátim...no čo ti poviem,plakala som aj ja 😀
trvalo to mesiac,potom bolo všetko ok,bola sem tam agresívna,ale to len preto,lebo to videla u iných detí..
@michadel Vies co mozno nie zly napad, realna prihoda: kasmokina dcera sa nechcela cez vikendy preobliekat z pyzama cele doobedie, uz to trvalo nejaky cas, mama sa doprosovala, vysvetlovala...vtedy mali sme ist spolu aj s nasimi na vylet na Kolibu, ona mi vola uz zufala ze preco meskaju, potom nahly napad a mily mamicka schmatla dcerku, nastatsie leto, a vyrazila s nou v pyzame. Klasicke pyzamko take ze sa nedalo pomylit s domacim odevom ci podobne. Ludia sa hodne obzerali, aj ked nik nekomentoval. Stacila jedna jedina taakto prechadzka a uz nikdy nebol problem s prezliekanim. Takze nakoniec sa problem vyriesil sam, pochopenim, bez hadok, bez kriku, bez pocitu ublizenosti tej mamy...
@dominika6 tiez sa snazim cestou do skolky s nou rozopravat a dostavam odpovede tipu - uciteliek sa bojim, stale ma biju a posialaju ma prec zo skolky, nemam tam ziadnu kamaratku, nikto sa so mnou nehra, mame zakazane si kreslit, a vobec nechodime von, len sme stale zavreti v klietke. Takze dieta vlastne vodim kazde rano do stredovekej muciarne.
@michadel
@horana My sme zase robili to, ze hoci bezne som za samostatnost deti v obliekani... tak sme schvalne nechavali maleho spat, zobudili sme len ostatne deti, a az ked sme boli v predsieni pred odchodom, ja som Matiho v polospanku narychlo obliekla, ze hocikedy sa ani neprebral a manzel si ho vylozil na plecia a sup do auta 😀 😀
Lebo ked sme ho zobudili, cele rano a chystanie sme mali "osladene" jeho zavyjanim ako on nechce ist do skolky. 😝 a samozrejme zlostou pri obliekani.
@jolinka Hej hej, toto ma vela deti, ze lepsie ist na ne takto a potom narychlo schmatnut nech nema cas vymyslat, ale myslim ze na to maju plne pravo, tie prechody spanok bdenie este nie su take vychytane, ich mozog sa nevie este tak preklapat u mnohych a nie ze si na to zvyknu, ale vsetky co poznam z toho prirodzene vyrastli, ....ono je to aj historicky vyvoj, az od technickej revolucie musia deti vstavat vsetky vojensky narovnako, to predtym nebolo, az od Marie Terezie a skoly coby isntitucie s cielom pripravit buducim zamestancov do manifaktury kde najdolezitejsim rysom vzdelavania bolo, prijst spolahlivo a presne na istu hodinu, skoro vstavat, na nic sa pri uceni nepatytat a presne plnit pokyny nadriadeneho bez otazok...kolko z toho pretrvalo, vlastne cele gro.
Len nedavno zacali v Amerike experimet a posunuli detom zaciatok skoly na 10tu. Lebo predtym psychologovia vyskumali ze by to mohlo byt lepsie, vysledky realneho experimentu predcili ocakavania aj samotnych vedcov, deti sa prekazatelne lepsie ucili, lepsie koncentrovali a co bolo paradoxne zistenie - ale prekvapivo sami chceli ist potom vecer spat SKOR! Je to uz velka vzorka deti a stale sa to potvrdzuje. Uz aj u nas v novinach o tom pisali a reakcia nasej spolocnosti - precitame, zalozime..a deti podho na 8mu!
Mne je jasne ze prirodnost indianov kde budit dieta je tazky precin, nakolko podla nich ked mu pretrhneme pavuciny spanku nasilu je ochudobnovane a ma vraj slabsieho ducha, uz dnes nezavedieme, ale aspon tak si pomoct ako si pisala.
@horana on si casto este v aute pospal /dochadzame pol hodiny/ potom sa pomaly prebral v meste, tam ho zaujali auta, bagre /v Kosiciach sa vo velkom preraba/ a potom samotnu skolku lepsie zvladol, pred muzom nerobil cirkus ako by to robil predo mnou. Chlapi sa s prepacenim neseru 😀 😀 , strcia decko do dveri, maj sa. 😉 😉
@jolinka uz ju 3x viedol aj manzel a bola to rovnaka katasrofa, plac, tatinko neopustaj ma, nenechavaj ma tu a pod. Ucitelka ju nasilu odtrhla a co sa deje dalej netusim, tvaria sa , ze je v pohode, normalne sa hra, obcas poplace inak bezproblemova. Ona je aj k druhym detom velmi dobra, ta agresivita je len voci mne.
@michadel Tvoja tolerancia ma ist ruka v ruke so vzajomnym respektom. V opacnom pripade to nie je tolerancia, ale nechas dieta, aby ti skakalo po hlave. Lenze taketo vztahove problemy tazko vyriesis zo dna na den, to je dlhodoby proces.
Tomu ver, ze keby mna moje dieta skusalo zamerne skrtit, tak prve dostane jednu vzduchom chladenu. A ako druhe by som zacala patrat, ako to dieta vobec prislo na to, ze ma ma skrtit. Trojrocne dieta si takyto sposob utoku tazko vymysli vo svojej hlave.