Prečo sa stalo normou, že do škôlky chodia choré, a nie zdravé deti? Prečo to učiteľky toleruju? Prečo učiteľka povie počas spánku: Buďte tíško, Janka je chora a spi. prečo nedvihne telefon a nezavolá rodičov aby prišli po dieťa? Je možné sa niekde sťažovať, napr. na hygiene alebo RUZV? Su predsa zodpovední za vykonanie ranného filtra, ale očividne to nedodržiavajú ak tam vedome nechávajú chore deti. V kuse sa totiž točíme v kolotoči chorôb, a uz mam na to nervy, v škôlke mi dcéra vydrzi max 5 dni a dookola je chora, uz mi je jej ľúto. Kľudne nech sa vyjadria aj učiteľky ak tu nejake su, preco je tak vo veľkom tolerovane chore dieta v kolektíve. Ma 4,5 roka. Plánujem to s učiteľkami riešiť a aj a riaditeľkou lebo toto nie je podla mna normalne mat tam chore deti a neriešiť to. Jedna sa o štátnu skôlku. A co počúvam je to tak vo veľa škôlkach.
Chore deti v skolke boli, su, aj budu. A tak isto ti dieta bude nosit bacily aj zo skoly, z kruzkov a pod. Ano, aj mna to sralo a serie, hlavne teraz, ked mam doma este aj babatko, ale nic sa s tym neda robit. Dokial budu davat rodicia chore deti do kolektivu, vzdy to takto bude. U nas, ked vidi ucitelka, ze je chore dieta, tak ho rano ihned vrati. A nie raz sa stalo, ze jeden den dieta poslala domov a na druhy den tam to dieta doslo znovu a este viac chore...
Je to aj v škole. Príde dieťa ešte pred 1.hodinou povedať, že mu je zle, že ráno doma zvracalo. Alebo ti povie, že je mu síce zle, ale vydrží. A keď zavolám rodičom, prídu poňho a je doma 2 týždne.
U nás bežné...ešte učiteľka povie, že oni neriešia sople a kašel, pokiaľ dieťa nemá horúčku...na inej škôlke učiteľky choré....na ďalšej to isté...takže podľa mňa je to bežné...darmo filter, nefilter...ak by mali nízku dochádzku žiakov, zriadovateľ, v našom prípade mesto, by nariadil zatvorenie škôlky...tak nám to bolo vysvetlené...tiež je dcéra 5 dní v škôlke a 2-3 týždne doma...
Môj ma 5 ale ten rok to je masaker vôbec nechodím do škôlky vkuse je doma chorý. Už strácam trpezlivosť 🤐
Ja Ťa chápem, mala som na to rovnaký názor a vytočila má ešte aj pediatrička, keď mi odporučila zdravé dieťa nechať radšej doma. Učiteľka mi povedala, že to robia pre rodičov, čo nemajú kde nechať dieťa a musia ísť do práce. Chorý systém toto. Myslím, že každý normálny rodič, ak môže, si nechá choré dieťa doma a nenechá ho trpieť v škôlke. Niekedy je ťažké učiteľke posúdiť zdravotný stav dieťaťa pri rannom filtre. Mňa tiež dvakrát zavolali, nech prídem a už cestou domov mi bolo jasné, že zle odhadli situáciu. Raz dokonca sama učiteľka povedala, že ľutuje že volala, lebo po vyzvracaní úplne zdravé dieťa plné energie.
@diewcatqoo mna napriklad deti povedali, ze rano v klube spoluziacka zvracala, ze jej bolo zle aj vecer, ale mama ju aj tak poslala do skoly. A potom tu mame grcacky vsetci siesti. Aktualne ale riesime sople uz vyse 2 tyzdnov zo skolky...a to si tretie dieta dost odsralo so starsimi surodencami ako babatko, aj tak ochorie. Je menej casto chori, ako starsi boli, dokonca chodil cely oktober a polku novembra do skolky. Najhorsie to znasa zase ta najmladsia a ja.
@lilizzachy Nie je to v každej škôlke, učiteľky vždy problém oznámia, žiadajú potvrdenie od Dr, že dieťa je zdravé. A napísať, že to podporujú - bez komentára 🤦
U nás tiež vedia deti kaslat ale učiteľky vedia čo môžu tolerovať a kedy upozorniť tak keď je to moc povedia
@lilizzachy my pravidelne telefonujeme rodičom počas dňa aby si prišli pre dieťa, keď sa nám niečo nezdá. A väčšinou je to tak, že ráno vyzerajú v pohode, resp. za minútu medzi dverami nemáte šancu zistiť, že dieťa je choré. Na raňajkách im vždy meriame aj teplotu. A teda u nás v MŠ sa vôbec netoleruje choré dieťa aby sme ich mali menej. Tie choré deti nenakazia len spolužiakov ale aj nás a potom si to nosíme domov k vlastným deťom. Ale poviem ti niečo z bežnej praxe. Často sa stane, že dieťa je ráno úplne v pohode a kríza začne až keď ideme von alebo spat. A to je presne čas, kedy prestane účinkovať liek, ktorý mu matka ráno pred škôlkou dala. Vieš ako často som počula od detí ,,mamina mi ráno dala sirup a povedala, že môžem ísť do škôlky,,
A samozrejme kým mu účinkuje a dieťa ako tak funguje, kým si niečo všimneme, tak nakazí pol kolektívu. Čize tu nenesie vinu len personál v MŠ ale často aj rodičia... Chápem, že si nahnevana ale v tomto prípade, bývajú často na vine aj rodičia.
@zuzanockamt a nepodporujú to keď nechajú chore dieta v škôlke? Podla mna by mali volať rodičom nech si po neho pridu. Pretože ak učiteľka povie počas spánku, Buďte tíško, Janka je chora a spi tak evidentne vidí a vie ze to dieta je chore ale nerieši to. Ja nie som ani na druhej materskej a ani nezamestnaná, som v kuse na očr. Potrebujem chodiť do prace proste ma škrie ze mi ide dole výplata kvôly nezodpovedným rodičom a aj učiteľom. Nehovoriac o tom, ze mam šťastie, že nerobim niekde u sukromnika, lebo by ma uz davno vyrazil.
@anketkarka no ale toto je naozaj tazko posudit. Ja osobne zvladam sopel, ale mam paniku, ked dake dieta zvracia, u nas to znamena vzdy daky dost vazny pruser crevny a ako rozlucku so skolkou v juni, ked dcera koncila v skolke, sme nakazili este aj mojich rodicov nevedome. Lebo bola besiedka a tam som zacula, ze ten a ten zvracal, ale to mu len jedlo nesadlo. Nebola to pravda, bol to virus. Dcera zvracala 3x dokopy, no ja som potom gracala prvu ligu, navyse tehotna s obrovskym bruchom. Nikdy som negrcala ako tehotna a mam 4 deti, ale to bol masaker vtedy. Tak na toto som alergicka, ze "len jedlo nesadlo". No iste. Vacsinou mam skusenost, ze je to skor virus, ako z jedla...
@nikpa ano viem ze rodičia su hlavni vinnici, ale potom by tam mal byt aj ucitel, ktory to stopne a nie sa tvari ze je to v poriadku
@lilizzachy U nás volajú rodičom. Tiež som tento školský rok už bola doma dokopy asi mesiac, no žiaľ, s malými deťmi je to tak. Treba to len prežiť.
@lilizzachy len na okraj - vždy je lepšie mat v statnej školke v triede menej deti než viac. Učitelka fakt nie je platena od počtu deti...
My to netolerujeme a mame len s jedným rodičom problém, už kvôli nim bolo aj mimoriadne rodičovské.. mamička je lekárka a tvrdí že ona vie kedy je dieťa choré. Nonstop chodia chori do školy.
@lilizzachy v našej škôlke to rozhodne nie je norma a našťastie to netolerujú, aj keď sa niektorí rodičia tvária, že veď ráno mu doma nič nebolo … Na druhej strane, aj napriek tomu aj moja mala v 3 a 4 rokoch bola nonstop chorá, každú chvíľu sme boli doma- to nemusí byt chyba škôlky- proste tak to s malými deťmi funguje.
Ver že učiteľky to nepodporujú, žiadna nieje šťastná keď je chorá a teda ony od detí ochorejú tiež. Nieje nič príjemné keď sa zohnem k dieťaťu ktoré je choré a práve vtedy zakasle a ja dostanem spŕšku rovno do tváre.
Učím v škôlke kde to tolerované nieje, voláme rodičom. Lenže niektorí sa vedia hádať, že dieťaťu nič nieje, hoci dieťa malatne ledva nohy prepleta, kašle a sople ťahá za sebou. Ráno dajú sirup od teploty atď. V zime majú všetky deti sople od alergie len aby nebolo že ich dieťa je choré a má ostať doma.
Ale teda áno sú škôlky kde to tolerujú a som vďačná že v takej neucim
@nevenka no áno, bola to viróza, ale malo ju už vtedy 5 deti. V ten deň zvracoli traja. Takže nemalo žiaden význam niesť domov dieťa, keď už bolo v pohode a ďalšie biele dievčatko sa tam trápilo ďalej, lebo jeho rodičia nestihli ešte prísť. Ja som prišla do pol hodiny a zbytočne po dieťa, ktoré sa už netrápilo, lebo to dostalo von. Ale to učiteľka nemohla vedieť, keď volala.
@barka1 nie ale logicky ma menej roboty ked ma polovicu deti v triede. Prosim neurazajte sa tu ucitelky, ktore tieto veci riesite tak ako mate. Len mne to pride, ze tie nase to maju na haku. Vdaka nonstop ocr mam 50€ na ucte a dufam ze buduci tyzden mi pride stravne aby som prezila do vyplaty tak sa ospravedlnujem ze som nervozna. Potrebovala som sa uz vyventilovat a pride mi to proste nespravodlive ze doplacame na nonstop chore deti v kolektive. Dieta chodi do skolky aby rodicia mohli chodit do prace a nie nonstop byt s nim doma. Nie kazdy si to moze dovolit.
@lilizzachy Pozri, s tým nič nespravíš. Kľudne to môže takto byť ešte aj v prvom a druhom ročníku na ZŠ. Ja mám už predškoláčku a tiež je stále chorá, mne je len ľúto toho ako prvé dni choroby trpí, nespí...atď. iné neriešim.
To isté je aj v škole. Kolko x som už počula že ten alebo tá vracala a učiteľka volala rodičom. Sople, kašeľ. Nedávno jeden chlapec chodil do školy bledý, s horúčkou lebo nemal s ním byť kto doma.... Tiež to neznášam a nerozumiem ako tým rodičom nevadí že ich deti budú mať od mala prechodene choroby.
@lilizzachy no počkaj, ako ta tu zhejtuju, ze na vine si ty, ze ma dcéra nahovno imunitu 🤦♀️
Ja som toto riešila minulý rok s učiteľkou a povedala mi vieš co? Ze jej je ľúto poslať to dieta domov, lebo vsak rodicia musia ísť do práce 🤦♀️
Ozaj co sa stane ak nema kto po dieta prist?muz robi v praci odkial ho nepustia. Mna iba podla nalady sefky a rodina je daleko. Ako sa to riesi potom?
@anketkarka ale dieťa čo zvracalo pred chvíľou naozaj nemá byť v škôlke, hoci sa mu zvracaním uľavilo. To jedno zvracanie asi nebol jediný a posledný prejav nie ?
V tomto bol asi aj kovid lepsi. Ked sa bralo do uvahy. A sme tam kde sme boli.
Podobne. Uz treti teraz chodi do skolky. 2tyzdne doma. Tyzden skolka a dookola. Uz je zas doma.
@lilizzachy Mne to jedna ucitelka povedala na rovinu....lebo musia chodit do prace.
@modrykolibrik Nám povedali, že ak sa nedostavia po deti rodičia a ani ľudia zo zoznamu (teda ak si niekomu dala povolenie na vyzdvihnutie dieťaťa) tak volajú políciu a sociálku 🤷♀️
@lilizzachy moja dcera chodila do skolky kde to tolerovali a kazdu chvilu sme riesili choroby. Zmenili sme skolku (uzasne, laskave, pracovite p. ucitelky, ranny filter) a dcera skoro vobec chora nebyvala, casto sa pochvalili (v dobrom) ze je "chripkove" a oni maju vela zdravych deti (zrejme preto, ze si tam hocijake dieta so soplikom nepustili). Tuto skolku sme si fakt uzili a mame na nu dobre spomienky.
@earlgrey to ako fakt??? Kokos to je dobre chore
@lilizzachy mne to pripadá, ze učiteľky to ešte podporujú, veď je lepsie mat v triede 10 deti ako 20