Ahojte.
Dcérka , zacala chodiť do škôlky ako trojročná a pár mesiacov.
Nemusí chodiť denne ani celé dni, ale nezaujali ju to. Keďže som doma, nemám problém jej odložiť nástup. Len sa chcem spýtať, myslíte že to pomôže?
Moje deti isli do skolky takmer presne v troch rokoch, hned na cely den a myslim, ze tak je to najlepsie-take, ze nemusi ist kazdy den-to zvycajne vedie k tomu, ze potom ani nechce ist a je z toho zbytocny cirkus. Ci odklad pomoze, tazko povedat, to je velmi vseobecna otazka, lebo kazde dieta je uplne ine.
@dskjhfdlkdjh na to som sa nepýtala 😉 viem akú traumu môže mať dieťa zo škôlky ak tam prereve celé dni.... Učiteľky ti polku nepovedia 😉 proste toto nezaujíma. Ťažko jej vysvetlim že musí byť celé dni v škôlke keď ja som cele dni doma 🤦🙂 nikomu neberiem jeho výchovu, ja mam čiastočne rešpektujúcu na potreby dieťaťa😉
môj išiel ako 3-ročný a bol stále chorý, v decembri sme ho odhlásili, do ďalšieho septembra nechodil a potom znova nastúpil ako 4-ročný a už to bolo oveľa lepšie, veľa 3-ročných ešte nie je pripravených na hlučný kolektív
Ja ako dieta som sla do MS az ako predskolak. Mama bola doma s mladsim surodencom a mna nechcela davat do skolky. Vtedy predskolska pripravka nebola povinna a keby si nevyprosim skolku, ani by ma tam nebola dala. Mne bolo v skolke super a myslim, ze keby ma dala do skolky aj skor ako v predskolacku, vobec by mi to nevadilo.
Ja som syna dala do skolky pred tretimi narodeninami, ale nebol pripraveny. Chodil takmer mesiac, ale vraj sa tam moc nezapajal, rano plakal a pod. Tak som ho nechala dva mesiace doma, za ten cas dozrel a sam sa potom pytal do skolky. Jemu skolka velmi pomohla, co sa tyka nejakych zrucnosti, aj v reci, aj v praci v kolektive.. skolku sme zaciatkom tohto roka menili, ale v oboch sa citil velmi dobre a obe mali/maju na neho dobry vplyv. Keby som ho mala doma, asi by som s nim nevedela tak dobre pracovat, ako to robia v skolke.
Inak ale kazde dieta je ine. Niekto je pripraveny na skolku hned, niekto potrebuje dozriet. Tazko povedat, ako na tom bude tvoje dieta.
@diewcatqoo áno, dali sme mali ale nechce tam ísť. Vraví že chce byť so mnou doma, preto jej ani racionálne neviem vysvetliť prečo by nemohla byť.
Reč má super, deti rada a zručnosti stopercentne, plienku nemá dva roky a sama papa tiež dva roky. Pre mňa nie je doma záťaž. Chcela chodiť do škôlky s deťmi, začala ale vravím, neohurilo ju to. Doma sa s ňou hráme, tie trojročné ešte nemajú takú spoločnú hru ako 4-5r. Prídem do triedy a ako dubáky tam stoja deti a nehrajú sa spolu. Proste v malej triede musí robiť hry učiteľka inak deti sa nehrajú spolu a malej sa to nepáči.
Podľa mňa sa musíte rozhodnúť áno,nie a potom to dodržať. To,že jeden deň ide a druhý nie nerobí dobrotu. Myslím si,že 99 deti zo 100 najskôr plaču,nechcú chodiť do škôlky. Moja dcéra nastúpila niečo po 2,5 roku. Začiatky boli hrozne,zlá adaptácia no do škôlky musela. Keď si zvykla bola tam rada, mala rada detičky, učiteľky a toľko toho sa naučila. Keď bola chorá škôlka jej veľmi chýbala. Som rada,že som to nevzdala, chcelo to čas.
@fiafia ja ti nechcem oponovať vo všetkom, máš pravdu že sa musím ja ( ani nie manžel) 😀 rozhodnúť ako a kedy bude chodiť, ale pre mňa je rozdielny plač a plač. Je iné pomrnkavanie za rodičmi a iné hysaky/vreskoty a zla adaptácia. Keď žena musí, tak musí. Nič s tým nespraví a dieťa sa musí prispôsobiť. Ale ja som ju do škôlky netlačila, ona sama tam chcela ísť za deťmi tak sme ju prihlásili. Nemám potrebu ju tam dávať keď som doma. Je to jasné, ľahšia cesta pre mňa ale ja jej to má pomôcť že pôjde v 4r a nebude mať z toho traumu tak si vyberiem 4-5rokov nástup.
Osobne si myslím,že odklad nepomôže.. ten nástup a začiatky si odžiť musí tak, ci tak. Ak chcela dcérka do škôlky, a teraz už nechce, treba jej vysvetliť, že tam chodiť "musí", nie podľa toho,ako sa vyspí ... Potom Vám bude vymýšľať aj neskôr ako 4 ročná, 5 ročná... Pravidlá treba nastaviť ...
Nikto ti nezaručí,že o rok to bude lepšie. Sprav ako cítiš podľa svojho vedomia a svedomia. No nie o všetkom môže "rozhodovať" dieta. Keď nebude chcieť do školky ani v 5 tak nepôjde?
@lucka114 ja neriešim pravidlá ale zaujímajú ma pohľady rodičov, ktorí dali neskoré deti do škôlky a. Ako to znášali 😀
Vyzera to tak, ze Ty si so svojim rozhodnutim, vziat ju zo skolky, spokojna a o opaku Ta nik nepresvedci. Ci jej odklad pomoze, tak na to Ti nikto cudzi, kto dceru nepozna, nemoze dat odpoved. Dokonca je mozne, ze ani clovek, ktory ju pozna, nemusi trafit spravnu odpoved. Otazky vychovy respektujucej dieta su vzdy narocne a nie kazdy rodic dokaze spravne odhadnut, co to dieta naozaj potrebuje.
Džíís, tak ju nedaj do skolky. Naco jej podsuvas svoje traumy zo skolky? Potom to takto vyzera. Deti revu, jak sibnute a od matky sa ani pohnut 🤦♀️🤦♀️
Moja skusenost: dcera mala 3,5 keď nastupila do skolky, ja som bola doma s mladsou na md. Dala som ju na pol dna, aby sa adaptovala s tym, ze ak to nepojde, posuniem nastup o rok. Prve 2 tyzdne boli vselijake, ale potom si zvykla. Po 3 mesiacoch sa sama vypytala na celý deň a skolku zboznuje.
cim starsie tym horsie, videla som 4rocnych robit taky cirkus, ze mama plakala pred triedou ale musela.. ja respektujucu vychovu neuznavam, je to myslim si uplny nezmar dnesnej doby. to ked sa mi pleskne o zem v obchode tak jej budes respektujuco vysvetlovat ze jej nekupis... nie som direktivna, ale ... deti potrebuju hranice a prijat zodpovednost za svoje rozhodnutia. to o com tu ty tocis je ako keby si lezala na oblaciku a vsetkych sa nas tu snazila presvedcit, ze trava je ruzova, lebo to tvoja dcera povedala a ty si to respektujuco prijala. ked chcela ist- nech pekne chodi.
Môj syn išiel takmer štvorročný a bolo to super. V tých takmer troch by to asi ani nedal, ani ho nevzali. Ale dovtedy som na to išla postupne… najprv sme spolu chodili do materského centra a potom chodil sám do miniskolky na dva hodinky dvakrát v týždni. A táto príprava veľmi pomohla.
Tiež máme respektujucu výchovu, ale to neznamená, že nedávame deťom hranice. Sú veci, o ktorých nediskutujeme, ale prekonavame a zvladame to spoločne,. Ja osobne si myslím, že dieťa kolektív potrebuje a neoberala by som ho o to, len preto, že ja s tým nie som ok.
Úprac si toto najprv v sebe, je dosť možné, že svoj stres a neistoty prenasas na svoje dieťa a v podstate cez dceru riešiš svoju traumu zo skolky.
Ja len dufam, ze este kojis a takych par rokov budes, aby decko nemuselo do skolky 🤦♀️ skodis len jej.
Syn siel ako 3,5 rocny. Skoro kazde rano mi este povie ze nechce ist 😬 paradox je ked prideme rano do skolky tak sa rozbehne ani pusu mi neda a uz zmizne v triede. Ucitelka mu potom nesie lunchbox. Ma to tam rad, po skolke mi vzdy rozprava co robili. Oni vela spievaju, maluju vecne domov nosime vykresy, teraz malovali vajicka a v piatok si to nesie znova domov.
Myslím ze problem je skor tvoja trauma ako trauma tvojej dcéry. Tak ju tam nedaj a hotovo. Nájdi si škôlku, ktorá ti podpise ze ju tam nedas ani ako 5 ročnú a ZS si nájdi takú ze ju budeš učiť z domu. Podobne aj SŠ a VŠ.
Ano, každé dieťa je ine, ale zase odtial potial.
Moja skúsenosť, je ze ked som vodila ja ráno kamoskinho maleho do skolky, tak ani slza, rozlúčili sme sa, ze sa vidíme poobede a tak aj bolo. Ked ho viedla do škôlky kamarátka, rev ako by ho zabíjali. A tie jej reci, ze ale Marek neboj sa, maminka po teba poobede pride... na načo sú dobre. Ešte viac len reval.
Myslím,že niektorí rodicia deťom viac škodia ako pomáhajú.
Moj starsi chodil len pol rok do predskolskej a do skoly nastupil normalne a ucitelka ho vychvaluje do neba,chape rozdiel medzi povinnostou a moznostou.A mladsi ma 4 a mal by ist od septembra do skolky,ale nie je nadseny.Tu ja vyslovene rozlisujem len medzi tym,co je nutne,lebo darmo sa hovori,ze dieta potrebuje kolektiv,ked dookola je xy deti a uz dospelakov,ktori s kludom anglicana povedia,ze oni ten kolektiv nepotrebuju a prave naopak ich znervoznuje.A nie,nikto nezije v bubline,ale taky introvert,ked ma na vyber,tak je mimo kolektivu aj v dospelosti. A na druhej strane ak musi ist zena do prace,tak tam je asi tiez zbytocna diskusia.Ak mas na vyber,vyber tak,ako to bude pre malu najlepsie,bez ohladu na okolie.
Moja najstarsia nastupila do skolky ako 4r. (bez jedneho mesiaca) aj to s postupnou adaptaciou (mesiac len doobeda, dokonca ani obed tam nemala, brala som ju domov ked sa dohrali na dvore). Ona ma tam cely cas v kutiku s placom cakala...hruuuza to bola...aj pre nu aj pre mna. Od oktobra bola uz akoze na cely den. To sa uz akoby zlepsilo. Ale ten september bol u nas strasny prestrasny. Ja som bola vtedy este na materskej s mladsim. A teda spatne normalne lutujem ze som ju tam nechala. Mala som sa vykaslat na celu skolku, ked to tak zle zvladala. Ale tak ved uz ma 4r. !!! To taky citis tlak z kazdej strany ze sak, halooo, uz ma byt davno v skolke...ale ona neni ten spolocensky typ od mala, takze jej ta skolka nejako nerobila dobre. Ako zvykla si a bola aj doma chora viackrat, tak mala oddych od skolky, ale nerada tam chodila. Bola mega sikovna, zrucna, bystra, vsetko tip top, len teda najlepsie jej bolo aj je doma 🙂 (podla nej , ma uz 10,5r. )
@lianka123 to že ich rešpektujem neznamená že nemajú hranice a nepýtala som sa ani na otázku výchovy ale škôlky...konkrétne Kao zvládali nástup do škôlky 4 či 5rocne deti!!!! Ja zas neuznávam ženy ktoré sa vyjadrujú k témam o ktorých nemajú poňatia a starajú sa do veci, o ktorých nič nevedia a nemôžu dať plnohodnotnu odpoved
...a uz sa tu riesi kojenie do 18tky !!! Pomoooc 🙂
@marisoul ďakujem za odpoveď🙂 nemám stres ani neistotu, proste môžem sa venovať dcére aj doma, som učiteľka MŠ takze viem o Tom veľa 😉 a vidím aj poza veci mimo rodičov 😉 Niesom rodič čo chce supnut dieťa na celý deň každý deň do škôlky. Ale i tak ma zaujíma, či 4r deti prvýkrát škôlku zvládali dobre 🙂 dieťa je socializovane, nechodí mi za ritou ani nemá problém byť celý deň bezomna. Denne je v kontakte s deťmi a na ihrisku 😉 bezproblémov si vytvorí kamarátstvo, zoberie staršie dieťa za ruku na novom ihrisku a hrajú sa, skôr pociťujem že jej vadia rovnako staré deti ktoré sa s ňou v škôlke nevedia hrať ako staršie.
@frantisska ďakujem za odpoved
@tululu 🙏 🙂 takýto mám aj ja dojem, či sa hrá sama doma v kľude alebo sama v škôlke mi príde proste rovnaké, no doma je viac kľud.
@silvike áno, ako zvyčajne tu komentujú tiež ktoré o Tom nemajú ani tušenia a utekali od deti v roku či dvoch 🤦 ale každopádne vám teda ani vyšší vek nepomohol čo je škoda ☹ pritom tie triedy väčších detí málokedy plaču, majú oveľa iné a rozumnejšie hry a vedia sa zahrať spolu... To je výhoda veľká. Ale ako píšeš, je dieťa a dieťa.
To je taky zvyk este zo sociku, ze dieta musi! v 3 rokoch do skolky lebo inak bude vo vsetkom pozadu. A tie dristy o socializacii su uz total smiesne. Nemusi, preco by muselo? Ktore chce ist, dobre. Ale ktore nechce, netlac ju tam.
no s panom bohom s buducou generaciou
Myslím 4rocne ktoré išli prvýkrát do škôlky a dovtedy boli doma. Prípadne 5rocne.