Ahojte,
idem si po radu a chcem poznať názor nezainteresovaných. Mám doma čoskoro prváčika, šikovný, ľahko sa učí, povahovo skôr introvert. Keď bol menší hrával sa väčšinou s nami. V škôlke si postupne našiel kamarátov, rád vystupuje, recituje atd. Doma si rád maľuje, tancuje... Problémom ale je, že absolútne nemá záujem o krúžky, ja samozrejme chcem aby sa rozvíjal. Zahlásili sme ho na futbal od mala si rad kopal, počiatočné nadšenie vystriedal v deň D v hodinu H neskutočný cirkus ako on bude radšej doma, ako tam isť nechce, chodiť nebude....Vydržal tam cca 2 razy a cirkus je tu zas lebo tam nie sú kamaráti a to a hento...Darmo mu vysvetľujem do zblbnutia, ze je normálne ak si nájde aj iných kamarátov, že musí ukázať čo vie... vždy to končí rovnako, neskutočným cirkusom, že on si radšej bude maľovať , tancovať doma a hotovo. Mne to už príde že nemá záujem o nič, lebo sa nechce ani učiť bicyklovať ani plávať...ani nič o čo deti v tomto veku javia záujem. On najradšej sedí doma ☹
@ewisam Aj podľa mňa je úplne kontraproduktívne ho do niečoho nútiť, obzvlášť, ak ide o krúžky... To už je povinné pre všetky deti teraz alebo čo?
Veď mu nechaj detstvo, bude mať čo robiť aj v škole, nevieš, ako tú zmenu zvládne... ja si myslím, že má ešte na čokoľvek čas. Možno príde za Tebou o rok, o dva, s tým, že by chcel chodiť na futbal/hudobný nástroj/výtvarnú, a možno nie.. Možno sa hneď dvaja kamaráti v škole dohodnú a bude sa na niečo tešiť a chcieť navštevovať nejaký krúžok..
Ale z toho, čo opisuješ, je zrejmé, že na nejaké vážne chodenie po krúžkoch ešte nedozrel... neboj, príde ten čas, keď Ti za týmto, že chcel byť radšej s Tebou doma, bude aj ľúto 😉
A poviem to možno sprosto, ale zatiaľ buď rada, ušetríš čas aj peniaze 😎
zo skolky bude urcite nejaky kamos aj v triede, tak ho prihlas na kruzok, kde bude chodit nejaky kamoš.
ak rád maluje, tak na zus su kvalitne vytvarné kružky za dobrú cenu a chodia tam aj chalani. podpor ho v tom čo ho bavi. nemusia vsetci chalani chodit na futbal
Nechapem tieto snahy rodicov silou mocou tlacit deti do niecoho na co nemaju povahu. Dokonca moja kamoska chcela ist so svojou dcerou k psychologicke lebo ma podla nej malo kamarariek 🙈
Ja som bola samotar cele detstvo a tu som uplne normalna, pomerne uzavreta s par skutocnymi priatelmi. Nepretvarajme deti na obraz, ktory je podla nas normalny ale respektujme to, ale su.
@ewisam prosím ťa nebuď premotivovaná matka, nechaj syna samého nech si vyberie. Veď to je len prváčik, píšeš že introvert, vieš čo to je pre introverta matka, ktorá mu neustálym tlačením do niečoho dáva najavo že je málo aktívny, málo schopný a že neuspokojuje matkine nároky na dieťa?
Motivovať môžeš, ale nie tlačiť. Nie všetky deti majú rovnaké záujmy, ty mu vlastne naznačuješ, že niečo nie je v poriadku, keď nie je taký ako ostatné deti. Introverti sú radi sami so sebou, cítia sa tak dobre a neznášajú, keď ich chce niekto pretvoriť na obraz niekoho iného alebo natlačiť do nejakých vzorcov a tabuliek správania.
Tiež som bola svojský introvert a tiež som mala matku, ktorá mi dávala najavo, že moja povaha nie je v poriadku. Takže súcitím s tvojim synom a prosím ťa, netlač ho!
podla mna je futbal pre introverta co rad maluje velmi narocny.... vseobecne ist na kruzok pre introverta je narocne ... presvedcovanim ho skorej demotivujes uvidis sam si vybeie ved je len prvak podla mna je na to velmi maly musi najprv prekusit skolsky system ma toho podla mna dost ... bud rada ze doma nieco robi zmysluplne ze tancuje a kresli.... ak chces skusit nejaky kruzok tak skus nejake aktivity kde su deti spolu s rodicmi ale nie nasilu samozrejme...
@elenita @bobulazelena @0silvia0 Zienky ja ho do nicoho nenutim... Len si myslim, ze by mohol trosku sportovat, skusat nove a nie len sediet na ihrisku ako kopka nestastia a cakat kedy pride ferko zo skolky obrazne. Niesom ani premotivovana, len sa chcem vyhnut tomu, aby si v zime zapol na pol dna telku, lebo mama ja sa nudim....
Ja by som ho prihlasila na kruzky, ktore ho bavia a s nejakym kamaratom, lebo ho zjavne stresuje to, ze tam nikoho nepozna. Naco nasilu na futbal, ktory ho nebavi, vybrat nieco v com sa najde, treba postupne vyskusat viacero a potom ostanu jeden dva kruzky, ktore ho budu skutocne bavit. Je to typ dietata, ktore budes musiet stale postrkovat do niecoho noveho, sam odseba nepojde, ale ja nezastavam nazor, ze mu ustupovat a nechat sediet doma. Na druhej strane treba zmotivovat a dopredu dlhsi cas o tom hovorit, ze som tam prihlasis, budu tam robit to a to, vyskusame a ked sa ti nahodou nebude pacit da sa odhlasit atd. Nasilu s cirkusom to nema vyznam.
@ewisam pokial maly nema zaujem, tak ho netreba nutit, dosiahnete tym len pravy opak.
ja by som na vasom mieste uvazovala radsej nad nejakym umeleckym smerom, zobrat ho napr. pozriet na hodinu vytvarnej, nech sa popozera, a sam rozhodne, ci to chce alebo nechce skusit. sama predsa pises, ze rad maluje a pod. a predsa to je cinnost, kde nemusi pracovat v skupine ale ide len o neho. pokial je introvert tak ho netreba nutit do sportu, a hlavne futbalu, ktory je o kolektive.
syn je este maly, mozno potrebuje rok, dva. nechapem preco treba deticky hned od chvile ked pride do skoly zatazovat.
@ewisam neviem ...pre mna to tazko posudit, lebo ja som bola ozaj dieta ktore bolo doma stastne a vlastne doteraz som najstastnejsia doma a nemam rada vylety a spolocenske udalosti...proste som taka povaha.
A leby mi ktosi povedal ze mam teraz chodit dvakrat do tyzdna cvicit niekam medzi ludi, tak by som aj plakala 😂
Urcite nenutit, naco? aky to bude mat vlastne prinos? o to viac bude vsetky kruzky nenavidiet...skratka nie je ten typ, tak nech sedi doma, ved napr. kolkym dospelakom to celkovo vyhovuje, su introverti a na to treba brat ohlad....kruzky predsa nie su povinostou, prezije aj bez nic, chodit na ne by mal s radostu a nie z donutenia...inak mna napr.do fitka nikdo nedostane, mozu ma ostatni nutit kolko chcu, radsej si zacvicim doma v klude a to nie som introvert.
@0silvia0 presne ...mne ked vypadnu vsetci a som sama, to je pre mna najvacsi relax...otvprim knizku, spravim si kakao a som stastna 😂
@bobulazelena ok a akemu sportu sa venujes? Co je tvojim spolocnikom?
@ewisam pocuvaj, neni si ty moja mama? 🙂
Ja ani bicyklovat neviem.
@ewisam ja na mieste tvojho syna by som zo zásady všetko odmietala, liezlo by mi na nervy, ako do mňa niekto tlačí. Je to jeho obrana, jednoducho nevie ako ti už má naznačiť DAJ MI POKOJ!
Fakt to nechaj na neho, možno o dva roky sa situácia zmení a vyberie si krúžok sám. Prečo si ho má vybrať tu a teraz a okamžite?
@ewisam nevenujem sa ziadnemu sportu. Pokial chcem schudnut pocvicim si doma a to je vsetko. Mam rada volnocasove aktivity ako citanie, filmy, sem tam skusim nejake rucne prace a tak 🙂 proste veci ktore sa robia doma a mozno ich robit osamote. Aby bolo jasne...nie som ziadny magor. Chodim do prace medzi ludi, som vydata, dobrw s ludmi vychadzam. Ale jednoducho je pre mna tolko interakcii s inymi ludmi vycerpavajucich a v ramci volneho casu potrebujem byt doma a v klude, aby som doplnila energiu.
@ewisam v zime netreba pozerat pol dna telku - da sa ist do galerie, do mesta skusit korcule, do detskeho divadla, muzea... a ucit plavat, hrat futbal - nie dat dieta na plavecky/futbalovy, ale zobrat dieta+ otecka a ist na ihrisko hrat, ist do bazena a plavat... podla mna to ma pre dieta vacsi vyznam ako ho nasilu dat na kurzok.
@bobulazelena vidis a ja ze mi budes vediet poradit, ked uz teda ten introvert si a ty to zas otacas proti mne...co to zeny s vami je? to naozaj uz neviete normalne diskutovat?
@ewisam jasne ze sa bavime o dietati a ja ti davam priklad mna...aby si to pochopila...pravdepodobne si uplne ina povaha ako tvoje dieta a preto je to pre teba tazko pochopitelne...lenze introverti potrebuju proste domov q klud aby nacerpali energiu. A je jedno ci je dospely alebo dieta. Ako mozes skusat ho motivovat a prihlasovat na kruzky, ale myslim si ze to skonci vzdy takto isto.
@ewisam všetci vieme normálne diskutovať, ale ty nechceš čítať to, čo ti píšeme a ideš si svoje. Najväčšou motiváciou pre introverta je, keď si introvert sám vyberie činnosť, poprípade sa inšpiruje kamarátom atď. Alebo ako píše @jasminet bežné rodinné aktivity sú ideálne, neviem prečo syna hneď potrebuješ uväzovať krúžkami.
@ewisam ale nie som proti tebe...vobec nemyslim v zlom to co pisem,ani v najmensom. Len ja to cele vidim z tej druhej strany 🙂 zo strany tvojho dietata.
Neexistuje sposob, akym by si zazravne zmenila postoj dietata a zrazu chcelo chodit kade tade. Bud ma len take obdobie a casom ho nieco zaujme a sam bude chciet alebo bude domased a ty sa s tym musis vyrovnat.
@jasminet ja viem, len on tam prosto ist nechce, som ho 14 dni presviedcala aby siel do kina v den D spravil cirkus navela isiel aby mi urobil radost, prismiel vysmiaty jak leco a ze kedy pojdeme zas.... a toto je stale lodou previest nie, neexist. normalne by sa hodil o zem, ked ma dobre vytoci, ide a potom ze supeeer bolo
@ewisam ale ved to je normalne... to robia aj moje deti... na vylet s dedom a babinou - nieee, potom v 7 nebi pridu. na hrad sa prejst - nie, to je nuda.... potom este tyzden o tom hovoria... mas normalne dieta, tak ho netlac do kruzkov ked naozaj nechce. uzite si kludne leto a v sept. nastup do skoly - budete este radi, ze ziadne kruzky zatial nemate. casom si sam vyberie aj kamaratov a podla nich aj kruzky....
@0silvia0 preco to zase dokola stavias do roviny ja chcem. uz som napisala, ze sa chcem vyhnut tomu aby sa nudil, ale ja mam pocit, ze ja o voze vy o koze lebo ja potrebujem radu ako ho motivovat nie nutit, ale vy tu zo mna hned prehnane aktivnu matku,a neviem co idete zo mna robit a chudatko ako trpi.... takze??🙄
@ewisam v skole zvyknu mat kruzky - tenisovy, volejbalovy, pocitacovy, aj nejake hudobne a podobne... nenut ho, po prvom rocniku sa rozpozera v skole a ked budu chodit kamarati, zacne aj on - ci v skole alebo niekde inde...