Malý ma 4.5 roka a je veľmi drzý, na dospelých si strašne dovoľuje povie im napr. že maju byť ticho, alebo nech vypadnú, že ich zbije a budu plakať, každému chce rozkazovať...niečo mu poviem aj tak neposluchne, spravila som niekde chybu vo vychove alebo je to povahou ?
keď také niečo tvoje dieťa vysloví, ako reaguješ ty? Ako reaguješ, keď neposlúchne? A v čom konkrétne neposlúchne?
Dovoli si to ked mu to prejde u teba
dieta opakuje spravanie a pristup rodicov, je ako spongia a vsetko vnima, opakuje
Tak očividne si to dovoliť môže. Ako ty reaguješ? Potrestáš ho? Vysvetlíš mu, že tak nesmie rozprávať? S kadiaľ má take vety? Ako že má niekto vypadnúť? To nie je štandardne v slovniku 4 ročného dieťaťa
Dieťa sa učí opakovaním a napodobnovanim. Tak skus chvíľu pozorovať, kde také výrazy počuje. Možno aj telka? Škôlka?
My sme si napríklad ani neuvedomili, ze keď niekedy okrikujeme psa, malý to počuje a potom opakuje....
chybaju mu hranice... A tak dieta skusa, kam ho nechas zajst. To nie je ziaduce nie len kvoli tomu spravaniu, ale ani pre dieta , kedze dieta bez hranic zaziva vnutornu neistotu.
Hranice musis nastavit ty! jasne a nemenne. rataj, ze lahke to nebude.. V ziadnom pripade neodporucam ist cestou fyzickych trestov. Aj hranice sa daju nastavit respektujucim sposobom, kde je trest ako prirodzeny nasledok, cize ma suvisiet so situaciou - nie ze dieta je drze, tak vezmes hracku..
Takéto dieťa nemá podľa mňa žiadne hranice. Môj to skúsil raz, počuje takéto hlášky od svokra (alkoholik)... Takže aj to treba hľadať chybu aj v sebe alebo vo svojom okolí,nielen v dieťati lebo sám si to nevymyslel. Určiť mu striktne hranice. 4.5 ročný by sa už mal vedieť správať. Raz som niekde čítala jednu nádhernú vetu: "Dieťa netreba moc vychovávať, stačí pekne žiť a dieťa sa pridá."
Môj robil niečo podobné. Dokonca hryzal deti v škôlke. Nevidel to nikde. Doma urcite nie. Dookola som mu opakovala že sa to nesmie, že je to škaredé. Reagoval niekedy neprimerane a agresívne. Doma ziejeme s manželom v harmonii. Samozrejme ze sa aj pohadame, ale nie škaredé slová. Vyrástol z toho. Je inteligentný a v skole sa správa slušne som na neho hrdá 😉🙂
Odniekiaľ to videl a počul, tak to opakuje....
Ako reagujes ty keď sa tak vyjadruje?
Mna by zaujimalo ako sa ty zachováš alebo čo spravíš keď to povie ?
@mirkava takéto správanie, myslím hryzanie a agresiu majú deti väčšinou zo škôlky. My mame dedinsku skolku, kde sú deti aj mladšie aj staršie v jednej triede. Raz 3r pohrýzol môjho 4r a odvtedy to skúšal aj on, ved keď si to ten mladší mohol dovoliť... tak isto to agresívne správanie aj u nás tak bolo jeden čas ze na negatívne veci nevedel normálne reagovať ako hnevom, tiež to mal zo škôlky, časom to prešlo tiež...ale to je medzi deťmi hlavne, a nie aby sa takto drzo správal k dospelým, to sa nepatrí...
@pribinak ano poviem mu ze sa to tak nesmie dam mu po zadku, ale on este zacne kricat aj po mne
Bit deti je neefektívne, postavím ho do kúta a 10 trestných minút tam musí odstať, aj keby neviem čo bolo
Kde je muž? Ako on reaguje keď syn na teba kričí ?
Jemu nevadí stať v kute 🙈...manžel je často na sluzobkach
@tehotna40 náš to nemal zo škôlky. Netuším kde to nabral. Chodili sme dokonca k psychologicke ešte pred nástupom do škôlky. Nepomohla nám. On skôr dával takto najavo deťom že sa chce hrať. Ťažko chápať co sa deje v takejto malej hlavičke. V takomto veku musí prijímať toľko nových informácií. Treba len vychovávať s láskou, citom a dookola vysvetľovať, opakovať. Deti sa nenarodil s tým, že chápu tento svet, princípy života, nechápu co je správne. Na zlobu reagovať zlobu (dat dieťa do kúta, dat po zadku).... je toto správne? Co to v nich zanechá?
Naozaj ho zakazdym dávaš stat do kúta a on tam poslusne stojí a nevadí mu to?
Lebo jedna vec je, čo robí on (zhana pozornosť) a úplne iná ako reagujes ty. (Dáš mu ju) Ako reagujes keď po tebe kričí ak mu dáš po zadku?
nechces aby bol agresivny k ludom a riesis to bitkou.. velmi kontraproduktivne..
Necuduj sa, ze ked sa mu niekto znepaci, vyhraza sa, ze ho zbije. Ma to od svojej najmilovanejsej osoby - teba, kedze, ked sa ti nepaci, co on robi, das mu po zadku..
Dopredu vysvetlit pravidla ( ludom nenadavame, nechceme ich bit atd.) a co bude nasledovat, ak to urobi ( budes sediet pri mne a nie sa hrat, odideme z ihriska a pod.) A vydrzat, keby furiky padali. rataj, ze to casto nebude prijemne ani tebe, bude revat, ty budes musiet odist s nim a pod. Ale ak vydrzis, ak nebudes menit pravidla podla toho ako ti vyhovuje, rychlo uvidis zmenu..
Do kuta by som 4,5r dieta nedavala. Take dieta este neoddeluje svoje ciny a svoju osobnostnu podstatu v zmysle, ze si v hlave potom spoji, "som v kute, lebo som zly, som nanic, mama ma nelubi" , namiesto " som v kute, lebo som vyvadzal a toto je dosledok". to mu moze sposobit jednak neistotu v buducich vztahoch, problemy so sebadoverou, ale aj to, ze bude vystrajat este viac v snahe zaujat tvoju pozornost.
Vzdy ked vyvadza, cupnut si k nemu a pokojnym hladom strucne popisat, co presne je nevhodne a co teda bude nasledovat. a nikdy mu nevycitat, ani nehovorit, ze je zly, nevychovany, lebo s tym sa deti lahko stotoznia... namiesto toho poisat spravanie - teraz sa spravas zle...
Poloz si otázku kde také reči nachytal, z vlastnej hlavy to nemá
su taketo typy deti, mne jeden maly dal normalne facku, my sme sa s malou blaznili a on dobehol a dal mi facku... proste to normalny clovek dospely si ledva predstavi, ja som ani nevedela ako mam reagovat (ak by to niekoho zaujimalo, ja som ho poslala domov, ze toto sa nerobi a co to malo znamenat.. akurat tak zacal koktat a odisiel za mamou so svojim zaujimavym pribehom). O tom, ze kazdeho komandoval s takym tym vyrazom, ja som tu general, ak nebodaj zaspal niekde a prebral sa a neboli okolo rodicia, cirkus (to h adam aj do 7r). A poviem ti, nemal to odkukane od rodicov vobec. Proste rozmaznany fagan so svojskou povahou, ale rodicia to neriesili bitkou, lebo presne.. vyvolalo by to asi len horsie spravanie. Skor mam pocit, ze ho zamestnali, sport, aktivity, nech nema tolko energie na somariny a on postupne sa normalizoval. A myslim, ze skola, kde ho dominantnejsie deti este dali trosku "dole" pomohla tiez v niecom.
CO by som robila ja, je ze pri vyvadzani a takychto reciach by isiel domov a dostal by nejaky vopred oznameny trest. Nevie sa spravat, nebude telka, rozrpavky, alebo neviem co. A neviem, ja mam dieta od 1,5r v kolektive, v jasliach 2-3r deti mali trestnu lavicku a PRESNE tie deti vedeli, co spravili a preco su tam, ze sa maju ukludnit. Cize nie som toho nazoru, ze 4,5r si neuvedomuje, co robi. Mozno nevie ovladat hnev, davat si pozor na jazyk... a ja nie som za "stiskacie" a z oci do oci vysvetlovacie taktiky, ja osobne to neznasam, nedala by som to, keby ma niekto vytocenu ide poucovat, vstupuje mi do osobneho priestoru atd. Ale zase, kazdy sme iny :D kazde dieta potrebuje iny pristup. Ja som mala dieta super vychovane a teraz s nou vsetci certi siju :DDD
Dsj mu dobtr veľké veľké po zadku
@eririka jednou na zadok riešiť to, že sa dieťa vyhráža niekomu, že ho zbije? To ti príde rozumné? Je to podobné, ako vysvetľovať dieťaťu, aké je fajčenie škodlivé a mať pri tom zapálenú cigaretu.
pozri niekedy s tým musel začať, niekedy prišlo to drzé správanie prvý krát. Bolo veľmi dôležité vtedy zareagovať prísnym trestom, nie telesným, samozrejme a dieťa sa malo ísť ospravedlniť. Nehrá hry na mobile, Nepozerá TV veľa hodín za týždeň? Nemá veľa sladkého? Nezasmiali ste sa mu, keď bol menší pri pokusoch rozkazovať? Pôsobíte na dieťa rovnako? Nie je to tak, že ty zakážeš, otec povolí? Prípadne babka? Ako sa správa v škôlke? Musíš byť dôslednejšia, trvať na svojom
malé dieťa opakuje vzor dospelých, skús porozmýšľať čo počuje vo svojom okolí
To, že neposlúchne na prvýkrát je u detí vcelku normálne, len trpezlivo opakovať a stáť si za svojím