4,5 ročná dcéra dáva jazyk medzi zuby počas rozprávania

edyta
25. feb 2013

Moja dcérka ma 4,5 roka a mam dojem ze ma prilis dlhy jazyk. Stále ho ma medzi zubami, a kvôli tomu aj susle. Lekárka to dajak nerieši, ze je to priskoro. Mali ste podobne problém?

maajka83
25. feb 2013

ak sa ti zda ze susle, chod na logopediu, treba to odstranit. moj tiez daval pri sykavkách jazyk medzi zubky a uz sme to odstranili.

katy1979
25. feb 2013

@edyta ak ho dava medzi zuby podla mna nie je skoro na logopeda. Ja chodim so starsim kvoli sykavkam a sa ma pytala ci daval jazyk medzi zuby lebo ze to nie je dobre.

edyta
autor
25. feb 2013

@maajka83 ďakujem za odkaz. U nás je to horšie, lebo som cudzinka a nevyslovujem dobre všetky písmena. Síce rozprávame sa v mojom materinskom jazyku ale počuje mňa ako bavím sa s ostatnými. H a Ch vyslovujem rovnako a tie zmekcenia to je pre mňa španielska dedina.

rebroza
25. feb 2013

@edyta ahoj. nas prave preto poslala detska k logopedke. syn ma tiez 4,5 roka. a logopedka pochvalila, ze cim prv odstranime tento zlozvyk tym lepsie. vraj to nie je o dlzke jazyka, ale proste zlozvyk. jednak dieta zle vyslovuje sykavky. a do buducna hrozi, ze ked vypadaju mliecne zuby a zacnu rast trvale, dieta ich jazykom bude vytlacat von a zuby narastu krivo (mala dost desive obrazky).
mozete doma skusit, co nam poradila. upozornovat. dieta, aby hovorilo s jazykom za zubami - zuby malo spojene. pri hrani alebo rozpravkach dat dietau zakusnut napr. plastovu slamku. aby ked je niecim zaujate, nedavalo jazyk medzi zuby, ale drzalo tu slamku. toto u nas vsak nefunguje, syn tu slamku proste drzat nechce. a po veceroch trenujeme vyslovnost ž,š, č, dž - hovorim slovicka, kde su na zaciatku, na konci, v strede. dolezite je dietatu pred zrkadlom ukazat, ze ma pery naspulit, zuby spojit a tak vyslovit tieto pismenka. a potom len trenovat, aby si to zautomatizovalo.
a este nam povedala pani logopedicka, ze c,s,z neskor. hlavne je problem, ze pri tych bez makcena davas pery do "usmevu", kym s makcenom pery "spulis", tak najprv treba trenovat jedno a neskor druhe, aby sa to nemylilo. a ze na r a l mame este cas.

ale samozrejme, moze tam byt aj iny, daky funkcny problem... a mozno, ak mas ty sama ako cudzinka problem, logopedicka ti povie, ako to naucit dieta a mozete trenovat spolu 🙂
drzim palce

maajka83
25. feb 2013

@katy1979 no neviem, lebo na skoleni nam povedali ze by deti uz 3 rocne mali navsevovat logopediu, pokial maju zlu vyslovnost a odstranovat to.

edyta
autor
25. feb 2013

Mamičky a potrebujem k logopédovi lístok od detskej doktorky?

tiffanka
25. feb 2013

@edyta ... tak zrejme nie, lebo my nepotrebujeme k očnej...alebo s logopedičkou je to iné? 😕

cacika
25. feb 2013

syn robi to iste. ma 3,5 roka a chodime s tym na logo, vraj cim skor zacnes, tym lepsie...
@edyta

sendy182
25. feb 2013

@edyta ahoj nie nepotrebuješ výmenný lístok a šla by si do PP k logopedičke ? už vieš ku ktorej........?

katy1979
25. feb 2013

@maajka83 nepisala som zeby nemala navstivit logopeda ale zeby mala 😉

edyta
autor
26. feb 2013

@sendy182 nie, len teraz som to začala tu riesit na MK, a som rada ze mi pisete. Mam veľmi dobru detskú doktorku a všetko vždy prešetri, no neviem prečo teraz kazala cakat. Sendy keď mas dobrého logopedu prosím porad kam mam ist v Poprade. Diki.

edyta
autor
26. feb 2013

@cacika Kurnik sopa, stve ma to lebo sme to uz mohli davno riesit, a vsetci ze az ked bude mat 5-6 rokov je vhodny cas. Ze sa to este mozno samo spravi. Olivka ma vkuse jazyk medzi zubkami. Skoda ze nezijeme v anglicku, tam by sa to hodilo. 😀

babulina
26. feb 2013

nam logopedicka povedala, ze 4a pol roka je najidealnejsi vek na naucenie sa rozpravat pekne, aj ked my sme riesili iba R, urcite by som navstivila logopedicku a papier nepotrebujete

sendy182
26. feb 2013

@edyta ahoj neboj nikdy nie je neskoro......poznám dobrú logopedičku dr. Štefánia Gočová sídli oproti trhu v PP v tom vchode kde sú detský lekári...........na prízemí naľavo.......052-7765841.......prezvoň jej a dohodnite termín.........zatiaľ s ňou pomaly rozprávaj a veľmi ju neopravuj......... 🙂 neboj doženiete to a L vyslovuje správne? t.z. jazyk hore na podnebí za zubami? pretože ak má stále jazýček medzi zúbkami pri rozprávaní tak pravdepodobne začnete tým L.......potrebuje správny návyk a hlavne pomaly s ňou rozprávajte.....držím palce potom sa ozvy ako............ 😉 😉 😉 😉

edyta
autor
6. mar 2013

@sendy182 Ahoj Koniecne som sa dovolala p doktorke. Povedala mi ze je to velmi neskoro. Mala by prist 3 rocna. Ze to uz bude velmi tazko napravit. Som z toho velmi smutna. Mame ist 25.03. Tak uvidim co este povie.

sendy182
6. mar 2013

@edyta neboj ja poznám deti čo sú predškoláci a vôbec im nerozumieť, nechodia ani k logo... 😕 ...skús ak bude mať náladu posaď ju pred zrkadlo a nech cvičí zatiaľ jazyk hore a dole za zuby aspoň 20 krát, vie L?.....a potom nech sedí pri tebe aby si videla ako dáva jazýček a cvičte krátke slová : lom,lámu,pol,lucia,celý,mám,sladká,telefón,les,hlava,víla,malá,lienka,letí,lopta........pomaly s ňou opakuj.....v prvom rade musíte i vy pomalšie rozprávať a hlavne otvárať ústa.....každý deň pozri pri týchto slovách či dáva správne jazýček......nie viac ako 10 min.........potom jej môžeš dať vetu Eva spieva pekné piesne....... rozumieť jej keď to povie?............ja tam tiež chodím mám predškoláka dala nám knihu taký zošit a tam sú slová a vety na L..ktoré sme sa naučili správne .....a písmeno R mu skočí každú chvíľu....ak tvoja nevie R tak ju neuč to .... 😉 ..lebo je to nesprávnym L......dúfam že si ma porozumela.........doki má na sykavky tiež príručky takže držím palce........dúfam že budeš spokojná......... 🙂

edyta
autor
6. mar 2013

@maajka83 Prosim ta kedy ste zacali s logopedom? Pises ze uz pekne rozpravate, tak to slo. Mne doktorka povedala to co si pisala, trebalo zacat ked mala 3 roky. Ze vrat teraz je uz dokonca neskoro.

edyta
autor
6. mar 2013

@sendy182 no moja rozprava r aj l, ale susle, no i stale jazyk medzi zubami, aj pri l, len pri r ma ho za zubami. No uvidime, 25 mame ist k logopedicke. Ale uz teraz zacnem podla tvoim navodom precvicovat. Diki

zaniram
17. apr 2013

@edyta Som prekvapena.... fakt? moja to iste, r,l, rozprava ale susle (ma predkus - cmula si palec) a v skolke mi povedali, ze co riesim, ze to je skoro, ze logopediu navstevuju az predskolaci.... tak teda neviem...

edyta
autor
21. apr 2013

Ahoj @zaniram. Uz sme boli 2 krat u logopedicky, povedala ze dieta ked ma problem uz 3 rocne musi ist na vysetrenie. Necakaj prosim, nic to nestoi a ked nepotrebujete logopedicky tak vam povie ze netreba a nic sa nestane, no ked sa vam to zafixuje tak to bude probleme zmenit. Drzim prsty. Moja sesternica povedala ze jej kamoska dava jazyk medzi zuby, je uz dospela a nevie to zmenit, uz je neskoro a v skole si kvôli tomu riadne vytrpela. Zial dieti su krute na seba.

dai
21. apr 2013

@edyta ahoj, moja dcera robi to iste - na logopediu chodime od 3och rokov - mala rozprava od 1.5 roka plynule...
my sme sa boli na logopedii len pozriet lebo nam tiez kazdy hovoril ze je prilis skoro, ale logopedicka povedala ze ona to vyplazovanie jazycka uz ma ako zvyk a v tomto pripade treba zacat robit natom co najskor... fakt je ze vie vsetko uz vyslovit ( ma teraz 5 rokov ) ale stale jej ten jazycek este vypadava, takze stale musime trenovat😉

S r a l tieto deti vobec problemy nemaju - nasa mala sice r nehovorila az doteraz ale logopedicka to absolutne neriesi - mala sa ho teraz v 5tich rokoch naucila sama hovorit - to aj logopedicka povedala, ze to sa nauci ked pride cas, nas problem je ten vypadavajuci jazycek a z toho vyplyvajuce suslanie - a to treba riesit co najskor aby sa tento zly zvyk odstranil, takze ja by som uz urcite necakala

edie63
21. apr 2013

ja si tiez nemyslim, ze je to priskoro, dufajme, ze este nie je neskoro. aj my chodime na logopediu a ta logopedicka pracuje s detmi uz od polroka a po roku je ta spolupraca este intenzivnejsia (my mame ale iny problem). ona vzdy hovori, ze je lepsie tomu predist, alebo riesit to co najskor, cim dalej, tym tazsie to bude.

mon173
7. dec 2015

@edyta ahoj, hladam tu nejake info a nasla som tuto diskusiu. my mame podobny problem. mala ma 4 roky ale teda susle uz dost dlho. u logopedicky sme boli zatial len raz - a tiez povedala ze to bude este vela roboty. hoci za tie 2 tyzdne "cvicenia" a upozornovania vidim ze si ten jazyk strazi, ale teda zacinam jej rozumiet cim dalej tym menej. chcem sa ta opytat. lebo vidim ze to uz bolo davno, ako ste nakoniec dopadli a ako dlho vam trvalo to napravit atd.
dakujem pekne za info.

laurika25
7. dec 2015

@edyta ahoj, mali sme podobny problem asi do 6 rokov, doma sme cvicili nejake cviky jazykom od logopedicky, no ja som dcerku napominala, a kazde zle vyslovene slovko sme zopakovali spolu a spravne s kontrolou jazyka a dnes chodieva recitovat na hviezdoslavov Kubin 🙂 tak sa neboj, vyrastie ti z toho

edyta
autor
8. dec 2015

@mon173 neviem ako dlho nam to trvalo, ale je to uz v poriadku. No dali sme si zalezat s pocuvali sme vsetky rady od logopedicky. Krasne sa to upravilo. Drzim Vam prsty 🙂

edyta
autor
8. dec 2015

@mon173 ked Ti mozem este poradit, vyhrad si cas na cvicenie kedy upozornujes, ale ked sa len rozpravate nechaj ju hovorit, neopravuj ju zakaznym, moze prestat s Tebou rozpravat, bude to pre nu prilis flustrujuce, hovorim z vlastnej skusenosti. Vsetko s mierou.

edyta
autor
8. dec 2015

@mon173 stale mna daco napadne, este nam ostalo vypadavanie jazyka pri pozerani telky. Toho sa nevieme zbavit. Je to velmi dolezite pre spravny ulozenie zubov, ze vraj aj jazyk tvaruje zubky. Normalnie jazyk musi byt v klude nalepeny na horne podnebie. Dcerka ma uz 7 rokov.

mon173
10. dec 2015

Dakujem pekne. Tesim sa ze ste to dobre zvladli a mate uz pokoj 🙂 ideme aj my zamakat..akoze moc ju to nebavi, ale teda zatial ok.dik este raz.pekny den.
@edyta

johanka_de_arko
10. dec 2015

Som logopedka. Takze: nenechajte sa zienky odbit pediatrickami ci ucitelkami z MS. Vsetka cest ich praci,vazim si ich a v ich ociach sa logopedia naozaj tyka vyhradne predskolakov,ale nie je to tak. Ak dieta chyti zlozvyk ("francuzske" R, vkladanie jazyka medzi zubky pri sykavkach, pripadne pri sykavkach vypusta vzduch bokom po vnutornej strane líc,...), NEVYRASTIE Z TOHO,ale zafixuje si to.Ak nieco take spozorujete,okamzite to rieste s logopedom. Viac casu na riesenie maju deticky,ktore danu hlasku nevyslovuju alebo ju zamienaju. Nie je teda nutne vyzadovat od 3-roc.dietata R,pokial ho vynechava alebo zamiena za L. Zvlast si davajte pozor ak vase dieta dlho "cumlikuje" ci "palcekuje".Moze mat z toho uz istu predispoziciu na zly zhryz ci ukladanie jazyka a ine...Nie je to 100%pravidlo,ale dost caste. A tiez navstivte logopeda cim skor (pred 3.rokom)ak mate pocit,ze sa slovna zasoba vasho dietata eliminuje len na par nezrozumitelnych alebo "len vami zrozumitelnych"slov a nerozvyja sa.Ziadne babickovske mudre reci,ze "ved je to chlapec,ti su stale v reci pomalsi"neberte do uvahy.riadte sa pravidlom -radsej pojdem k odbornikovi i ked mozno zbytocne akoby som to mal zanedbat a potom lutovat. A odporucam vam tiez kontrolovat,co deti sleduju v telke. Postavicka lenochoda Sida z Doby ladovej je sice uzasne roztomila,ale niektore deti sa ju snazia napodobnit a tuto rozpravku poznaju takmer naspamat.Casto sa s tym v praxi stretavam.Takychto "suslajucich"Sidov,som uz par mala.Takze vsetko s mierou a radsej preventivne ist ako prist neskoro.drzim palce.