Mám doma malého čertíka. Je síce aj múdrejší (aspoň mne sa zdá), ako by mal byť v jeho veku, no často vystrkuje rožky. Keď mu niečo človek povie, aby urobil - napríklad má pri večer sedieť pri stole a nebehať po kuchyni, má si obyť papučky atď, tak nereaguje, ani keď sa mu to zopakuje viackrát za sebou. Až keď mu to poviem s krikom, vtedy poslúchne, no samozrejme, rozplače sa. Ako sa to dá bez kriku? Myslím, že 5x zopakovať kľudným hlasom stačí. A nechcem svoju požiadavku opakovať aj stokrát, lebo už pri tých piatich razoch si pripadám jak taký debil. Sluch má syn v poriadku.
trikrát a dosť 🙂...ok, skúsim
Muž má trpezlivosť aj 15-20 minút čakať, kým dieťa došantí. To je už moc dlho.
@anjika44 ja by som to riešila tak že ked si napr. nechce obuť papučky, tak mu treba vysvetliť prečo si ich má obuť -aby neprechladol a nebol chorý, lebo potom sa nebude môcť ísť von hrať. A takto by som to robila so všetkým, deťom treba len vysvetľovať, aby vedeli čo prečo od nich chceme
@monikafeliz no vidíš a ja ked som takto pekne dohovárala dcerinej kamoške ze nemá skákať z múrika z výšky 3 metre lebo si zlomí nohu a pôjde do nemocnice tak mi na to odpovedala ze ona rada chodi na Kramáre lebo tam je dobre. Nie na všetky deti sa da podobrotky.
@katulienkax to je expert to dievčatko =D tak potom neviem ináč poradiť, možno sa niekto nájde kto dá dobrú radu, rada si aj ja prečítam =). Môj syn má zatiaľ iba pol roka ale rady sa zídu aj mne =)
@katulienkax Z trojmetrového múrika nemohla taká malá skákať, veď z takej výšky by sa dochrámal aj dospelý človek
Dôležité je aj ako mu to hovoríš. Je rozdiel povedať "NErob" "NEsmieš", čiže nie "nebehaj po kuchyni" a nie "nebehaj bosý" ale čo áno, "potrebujem, aby si sedel s nami pri stole keď jeme", "potrebujem, aby si sa obul, bojím sa, že sa šmykneš iba v ponožkách".. A hlavne hovor tak, aby si s ním mala kontakt, dívaj sa mu do očí, nekrič mu dačo spoza kuchynskej linky. On môže byť vo svojich myšlienkach a tvoje vety nepočuť..
myslim, ze si vypestoval selektivnu hluchotu, ci ako sa to vola. Prosto, kym nekricis, nic neurobi, lebo to nepovazuje za prikaz/ poziadavku. Ja by som skusila povedat 2x a na treti krat to urobit s nim. Napr. chod sa obut a na treti krat zobrat za rucicku a doviest ho k papuckam, aby si ich obul.
Mozno to zaberie...
tak ho chytím pevne za ruku ,odvediem k papučkám a stojím tam,kým sa neobuje,ak budeš dôsledná,tak sa to naučí....ohýbaj ma,mamko.....
už som to sem písala, ale zopakukem - ked má syna obliecť na noc manžel, dieťa šaškuje, skáče po posteli, behá po byte, doknca si začne vyberať dalšie hračky?!...ked to trvá pridlho, vbehnem do izby a hlasom speváka z AC/DC tam nakričím (ešte nemám uplne hlasivky v poriadku, tak nejako tak znie môj hlas) a muž, že prčo kričím...ked ja idem moje slniečko zlatunké prezliekať, tak do minuty-dvoch je prezlečený - niekedy sice kope, ale po chvili prestane....manžel mu dovolí všetko
Ako keby som o svojom mužovi čítala :D treba si získať pozornosť, pošúchať, dotknúť sa 🙂 dcéra, keď je zaujatá niečím pre ňu podstatným, nepočuje vôbec, musím k nej prísť, chytiť za ruku, donútiť zastať, pozrieť sa do očí....a vtedy povedať kľudným hlasom.
Metóda tri krát a dosť je vhodná, ale s mierou, ak je dieťa naozaj niečím zaujaté, nevníma ( a niektorým to ostane do dospelosti, viď manžel).
jaaaj...nie je problem dieta, ale manzel...podryva ti autoritu...pises ze hluchotu ma aj on...porozpravaj sa najskor s nim..nie autoritativne, ale povedz mu, ze musite zladit vychovne pristupy a trochu zaviest poriadok....ano, jasne, ze budu blbnut so synom (moj ked kupe deti cela kupelna je pod vodou), ale su veci pri ktorych som to zakazala, napr. obliekanie a uspavanie...vtedy mame obaja rovnaky pristup a deti vedia co a ako sa bude diat (uz sami pripravia pyzamka a uteraky, okupat, obliect, rozpravka a spat)
Inak Niekdy je lepšie nahučať, prípadne aj po zadku capnuť. Ja "milujem", ked varím a dieťa, že ide miešať.To dovolím, ale on po chvili kukne na mňa a ide CHYTIT HRNIEC. Hrnce sú síce na zadnom horáku, ale so stoličkou, ktorú používa aj v kupelni, by dočiahol. Ked zvresknem, že nech ide preč, tak aj on začne kričat. Ale vtedy sa mi nedá vysvetlovať kludným hlasom, že nedotýkaj sa hrncov, ked sú práve rozpálené. A on vyslovene to vidím na ňom, že čaká na moju reakciu. Ked mieša, je to ok, ale nech nič nechytá.
@anjika44 taká blbá otázka. A si si istá, že nemá problémy so sluchom? Nemá nádchu, že večer nepočuje. Si si istá, že s tebou točí? Inak nerob si ilúzie, takmer všetky deti, keď sú večer unavené tak sú protivné. Keď po ňom musíte večer kričať a reve, možno je preťažený. Skús ho skôr obliecť do pyžama, umyť zuby. A potom sa môže hrať, pozerať, vymýšlať, a keď príde čas spania, len doladíš ten odchod do postele.
Mňa keď neposlúcha tak mu poviem že pride zlý ujo a hneď je v pozore.nic ine nepomáha
a nemoze mat problem so sluchom?
Ja Keď niečo poviem, tak tiež ma ignoruje. Ale v poslednej dobe sa to trocha lepší, pomohlovysvetliť prečo to má spraviť a aké následky to pre neho bude mať ak to nespraví. Ale kričala som aj ja dosť, až tak, že ma hlaivky boleli. Teraz stačí už len zvšiť hlas. V najhoršom období dostal rovno po riti, ak ignorovla aj krik. Ale mení sa to a zrejme to bolo len zlé obdobie.
@anjika44 akoby si mojho trojrocneho opisovala a aj mojho manzela, obaja maju na mna asi elektivnu hluchotu 😂
Funguje očný kontakt. Prísť k nemu a pozerať do očí.
@anjika44 a pocuje dobre.?
@anjika44 môj je taký istý, na 100% viem že na počuje. Niečo mu zakážeme sme úplne blízko pri ňom a napriek tomu ručičky neposlúchnu a robí zle ďalej a ešte sa poponáhľa, lebo sme mu zakázali tak aby to stihol. Pomôže negatívna skúsenosť, udrel sa, spadol zo stoličky, spadol vonku..
Jediné čo mu nedovolím je ten sporák. K tomu sa nesmie ani priblížiť lebo to kričím hneď a hneď po ňom skočím, ani sa nepokúša v tom som nekompromisná, ak by sa obaril vriacou polievkou alebo podobne. Všetko ostatné sú len somariny, ak chcem aby bolo niečo rýchlo urobím to ja, nie manžel tiež robia všetko možné niekedy len nie obliekajú 😁 zaberá na neho začať vetu: "Mimi prosím ťa pomôžeš mi...." on strašne rád pomáha, úplne neuveriteľné, asi sa cíti dôležito tak toto zaberá a potom chvalenie ako to šikovne a dobre urobil, lepšie ako ja 😂
Tak povedz 3 krát a potom povedz potom už budem kričať.