Ahojte. Budúci september budem mať prváčku a všade vidím ako sa učia deti s rodičmi... napríklad video ako dieťa nad úlohami plače, rodič nervy....kopec komentárov, že aj u nich to isté 🫣 so mnou sa učila mama skôr len na preskúšanie pred písomkou alebo keď som sa chcela "prihlásiť".. majú deti viac úloh alebo viac učiva ako to bolo kedysi? Myslím cca 20 rokov dozadu...v tom čase si budem hľadať aj prácu, tak či mám zohľadniť čas na učenie a teda nejaký polovičný úväzok... ďakujem za odpovede 🙂
zalezi od dietata a od ucitelky
Neucim, ale sú už staršie. Zo začiatku, v prvom ročníku, áno, musia sa naučiť učiť sa
polovičný úväzok, kvôli učeniu??? ved prvaci maju ulohy tak na 20 min max, a ani by sa dlhšie nemali učiť
Myslím, že to závisí od povahy a šikovnosti dieťaťa a od náročnosti učiteľa a rodiča. Ja si tiež nepamätám žeby sa so mnou učil niekto ale ani na domáce úlohy, tie som robila v družine, teraz sa to už neodporúča.
@liz_lemon tak toto prudko záleží od učiteľky. Dcérka vymákla v prvej triede takú, čo im nakúpila rovnaké písanky ako mali v škole a doma ich mali vypĺňať. S tým, že prvý vyplnený zošitok mali doniesť už za pár dní, lebo to učiteľka kúpila neskoro a v škole už písali ďalšiu písanku. Takže peklo, lebo prvák píše strašne pomaly.
od zaciatku som sa snazila s nimi fungovat na styl, ze robia sami, len som povedala co a ja som dohliadala, aby sa neflakali, ked sa ucili, ale co najskor sa naucili samostatnosti. Sami si nachystali a vypracovavali DU, ked bola, sami si chystali ucivo na dalsi den, teraz idu do 4. a 3. rocnika a ucia sa sami, max ked potrebuju pomoc, pridu, alebo preskusavam, ci sa realne naucili a ci su spravne nachystani na dalsi den do skoly, nastastie uz v 97 percentach je to ok a su samostatni. Niekto neriesi vobec, niekto stoji nad tymi detmi snad aj v piatom rocniku. Ja im nechavam priestor, ale kontrolujem, ale to len pre samu seba a pocit, ze viem, co sa deje v skole, co preberaju a mam prehlad sama pre seba. U mna naokolo zasa vacsina rodicov totalne na deti kasle, neskontroluje, nemaju ani sajnu, co tie deti v skole robia, vecne im nieco chyba, su nepripravene.
@liz_lemon to je teoria...moj syn ked dostal celú stranu z matiky spraviť + prepísať vety, alebo opísať diktát, tak ver, že sme pri tom sedeli 2-3 hodiny....nehovorím o kreslení ktoré nenávidel a nenávidí doteraz a to je 7mak....takže nikto ti neodpovie na túto otázku, nakoľko nevieme ako šikovné bude tvoje dieťa a aký spôsob výučby zvolí daná pani učiteľka
V prvej triede som dozerala hlavne na to, aby deti urobili úlohy. Syn nezvykol mať veľa úloh, takže naozaj hotovo do pol hodinky. Dcérka mala švacnutú učiteľku, tak sme trošku podvádzali, aby mi dieťa nezačalo školu nenávidieť. S nekonečným písaním pomohol starší brat, vtedy tretiak.
S jedným sa učím, lebo to chce (nie denne, pomaham s prípravou na písomky a pod.), s druhým takmer nie.
Záleží od dieťaťa..
Ale keď boli prváci, veľmi som sa s nimi neucila..
Ale áno, podľa mňa majú úloh priveľa!
Na 1.stupni by som ich radikálne zminimalizovala.
Jj učím, lebo nechodia do školy 😅
Ja mám skúsenosti, že s prvakom sa treba učiť. Budú písať. Čiarky, slzičky, vlnky, písmenká.... V škole to napíše pár krát, má na to niekoľko riadkov, plus dostane za úlohu ďalšie riadky, ale mám skúsenosť, ze je to málo.... Samozrejme, ak máš dieťa, ktoré už teraz kresli a vidno, že má talent, tak asi ani čiarky a písmenká nebudú problém, budú krasopisné. Ale ja som také deti nemala. Co mohli, odflakli, a potom som pri nich sedela, a cvičili sme to dovtedy, kým to nebolo ako tak pekne. Naučili sa, že úloha sa musí urobiť poriadne, ze sa musia od samého začiatku snažiť... Získali ťah do ruky a potom už mnohé veci neboli problém. Čiže začiatky u školáka treba podchytiť.... A mala som prváka, ktorému sa nechcelo písať vôbec. Dokázal písať 4 riadky pismenka "a" 3 hodiny... Doslovne... Po polroku mu došlo, že keď sa zaprie a urobí to rýchlo, bude mať pokoj a môže sa hrať.... No predtým tie tri hodiny bol des ...
@habibi0 na toto ti kazdy odpovie inak. Vzdy zalezi od konkretnej ucitelky a od konkretneho dietata. Moje decko ziadne ulohy na doma bud nemalo, alebo ak aj ano, bolo to dobrovolne, takze ja som sa fakt nemusela o nic starat.
Ked som ja ucila, ulohy som najprv nedavala, pretoze ja si nemyslim, ze deti sa maju po 5-6-8 hodinach v skole este nieco doma ucit (bavime sa o ZS).. Rodicia si ale doslova vydupali, ze oni DU chcu. Tak som ich zacala zadavat, ale zmysle, prepis riadok, dva (prvaci), nie dve strany. Vypocitaj 5 prikladov, nie stranu, dve v PZ, ako to vidim, ze davaju ine ucitelky. Proste dieta ma mat poobede volno a travit ho hrami a zalubami a s rodinou. A nie sediet nad DU..
Skor sa mozno zamysli, ako to mas ty. Co je pre teba dolezite, ci cas nad DU, alebo iny cas. Ci si myslis, ze bez DU nebude tvoje dieta dostatocne vzdelane a si za DU. Alebo opacne, viac ti zalezi na tom case s dietatom, ktori stravite hranim sa, vyletmi atd.. Na toto si mala mysliet uz pred vyberom skoly. Pretoze ak mas taky postoj, ako napr. ja, tak mne bolo hned jasne, ze v klasickej statnej skole by to bol boj po vsetkych strankach..
@zuzidr presne. Preto napriklad v skolach v Briatnii (aspon teda niektorych), to maju tak, ze dieta travi nad ulohou 20 minut. A je jedno, ci vypocita 3 priklady alebo 20. Presne preto, aby sa deti nepretazovali. Pretoze ak to niekomu ozaj nejde, tak cim dlhsie bude sediet nad niecim, co ho frustruje, tak tym vacsi odpor moze nadobudnut.. A to predsa nie je cielom..
Pred nastupom do 1.rocnika som si povedala ze potiahnem s nim prve 3 roky. Uz od polky druhaku sa ucil zväcsa sam ( tam su inak tazke diktaty, ucia sa mäkke a tvrde spoluhlasky) ale 3tiak je dost tazky tak uvidime ale od 4taku mlady bude tahat sam, ja max len preskusam. Clovek by neveril ake tazke ucivo tie deti maju.
So mnou sa rovnako ucili len tie prve roky
prvák aby spravil úlohy za 20 min? však tam bolo písania do aleluja... to isté matematika - celé strany vypracovať.
tak závisí od učiteľky - jedna dcéra mala uč. ktorá naháňala neprispôsobívého chlapca po triede aby písal, alebo ho vyťahovala spod lavice aby sedel.... takéhoto uč. keď chytíš tak to je na slučku...
deti som skúšala celú zš - ak nie všetky predmety tak aspoň niektoré. Dcéra mala učiteľa matematiky 5-9 ročník , ktorý s deťmi radšej pozerával ms v hokeji, vlhovú, atletiku, olympiádu..... vôbec ich nepripravoval na MONITOR 9 - tvrdil že to je blbosť a o prijímačky nemal ani najmenší záujem... počas corony ani raz nebolo vyuč. cez net - 2 roky deti vôbec neučil .... všetko som musela prácne robiť doma ja.
@liz_lemon to ako prváci si robili ulohy sami? sa mi nechce verit,ved take dieta sa nevie este ani do školy nachystat same
@habibi0 Všetko závisí od dieťaťa. Učila som sa denne do 5.ročníka. Vo vyšších ročníkoch už len dovysvetľujem a preskúšam.
@79viktoria79 tak sú deti ktoré sa v prvej triede dokážu učiť samé.moj syn prvý týždeň školy vyhlásil, že bude robiť všetko sám. Bude štvrták a fakt s ním riešim niečo raz za mesiac.zato starší je siedmak a učíme sa s ním všetko,hold, každé dieťa iné
@habibi0 velmi zalezi na tom, ake je dieta. Ja mam stastie, ani jedno moje dieta nepotrebovalo, aby som sa s nimi ucila, od prvej triedy som len kontrolovala, ci maju ulohy, potom uz ani to nebolo treba, naucili sa velmi rychlo zodpovednosti a samostatnosti. Ale od prvej domacej ulohy to bolo tak, ze dieta sedelo, pisalo, ja som napr. varila a ak bolo treba, tak som poradila, na zaver som skontrolovala.
Synova učiteľka nám hneď druhý deň školy povedala, že pokiaľ dieťa v škole bude stíhať, nebude mať žiadnu úlohu. Tým pádom mal syn dú asi 2-x, okrem toho, čo sme robili doma, lebo bol chorý. Dokonca ani čítať nemusel, čo ma dosť stvalo.
Záleží od dieťaťa. Pri prvom som sedela prvý rok, potom len kontrola, s druhým som sa učila celý prvý stupeň a ešte aj v ôsmom ročníku potreboval občas pomoc...
mam šiestaka a štvrtáčku, nikdy som sa s nimi neučila, len v čase písomiek, im dám nejaké testy