Ahojte mamicky.. Narodila sa mi dcerka s vytocenymi chodidlami dnu kvoli zlemu ulozeniu v brusku.. Vraj sa to upravy ale chcem vediet ci ste mali niektora podobny problem, ci sa to upravilo a za ako dlho asi😞.. Dakujem
@janka_v doktorka povedala ze to nieje take viditelne tak asi to nieje tazka forma..len som nevedela ako inak to nazvat..uz sme objednany aj ortopedovy na klbiky tak uvidim ako sa aj on k tomu vyjadrí.. A uz to mate v poriadku.?
Mne sa dcérka takto narodila. Tiež to najprv bolo, že masírovať, to sa upraví. Ale ani nám to tak nefungovalo. Teraz ma už dcérka 13 rokov a chodíme dva krát za rok na kontrolu. Ale prešla si sadrou na nožičke, keď mala týždeň. Až tou sadrou sa to napravilo. Potom sme nosili aj ortezky, ale keď mala rôčik a pol, absolvovala aj operáciu... Ale naozaj ako prvé pomohla až ta sadra na nožičku, keď mala 1 týždeň. A tiež som si najprv myslela, že je to z polohy v brušku. Ale nie, je to diagnóza. Pes equinovarus congenitus. Pec.
Áno, môj malý je v poriadku. On nemal tú diagnózu. Cca do pol roka bolo vtáčanie ešte dosť viditeľné, potom už nie. Keď sa rozchodil, pri únave mu ešte jedna noha viac zabehávala špičkou dnu. Spevnenie tela dosť pomohlo. Chodila som s ním k ortopédovi na polročné kontroly do cca sedem rokov.
@elenajezova
@janka_v ale ved to musel gynekolog na sone vidiet nie.?.. Ze teda niečo nieje v poriadku.. My sme objednany o dva tyzdne ortopedovy na bedeove klbiky tak uvidim ako sa on k tomu vyjadri..
Nie, preto píšem, že uňho zrejme nešlo o tú zložitú diagnózu, ale naozaj o stočenie. Preto mu masírovanie a cvičenie pomohli. Nie som si istá, že by tomu bolo rovnako pri väčšej a zložitejšej diagnóze.
Nie, vôbec nič nevidel nikto. Celé tehotenstvo. Až keď sa mi dcérka narodila. Prvá veta bola že "nožička z polohy" a ja že čo? No šok samozrejme. Ale našťastie všetko dobre dopadlo. A to som bola aj na odber plodovej vody.
Tak môj malý mal tiež vytočené chodidielka dovnútra z polohy v maternici. Samé sa nič neupravilo, pediatrička mi dala inštruktáž ako masírovať denne pri každom prebalení a mal chvíľu ordinované aj dlahy na správnu polohu nôh, ktoré nosil v noci. Avšak diagnóza pes...mu nebola diagnostikovaná, takže myslím, že mal ľahšiu formu vbičenia ako je samotné pes.
Čo viem od kamarátky, tak oni riešili túto diagnózu vo Viedni a následne malá denne cvičila a vlastne dodnes cvičí. Marí sa mi, že aj tu nájdeš skupinu, kde si baby dávajú rady, alebo majú svoju stránku a cez nich kontakty na rodičov, ktorí si tým prešli. Držím palce.