Ahojte, nechcem žiadnu ďalšiu diskusiu o situácii na Ukrajine, ale chcem sa len opýtať, či ste niečo naznačili svojim deťom, ktoré ešte nechodia do školy. Je mi jasné, že školáci to budú v škole po prázdninách asi preberať medzi sebou, ale čo takí škôlkari - predškoláci? Nechcem dieťa zaťažovať takými témami, ale tiež nechcem, aby ju vystrašil niekto v škôlke. Myslíte, že malé deti o tom budú v škôlke hovoriť? Kde je (podľa vás) nejaká veková hranica na preberanie takejto témy? A naozaj len k tomuto prosím vyjadrenia, že či budete s cca 5ročnými o tomto hovoriť alebo nie, a ak ste už hovorili, akým spôsobom a ako to zobrali... Ďakujem.
@licona určite to s nimi aspoň trosku preber.
Ine deti doma možno zachytia niečo v tv alebo si vypočujú rozhovory rodičov a iných dospelých.
Môžu tým tvojim povedať niečo čo ich vystraší. Stačí povedať že vojna je zlá, ale nie je u nás a nie všetci sú zlí, len majú zlého prezidenta. Že iným treba pomáhať kto ako dokáže
Netreba im hovoriť nejaké detaily, ani uch zaťažovať mŕtvymi, ale určite im zodpovedať pripadne otázky ak nejaké majú
@licona my mame 8 a 6 rocne deti a 14 mesacne. Takze to najmensie netusi. Sem tam tie starsie zhliadnu veci. Manzel bol od minuleho stvrtku velmi mlkvy a cital, pozeral spravy, takze automaticky sa pytali. Hlavne syn, 8 rocny. Je druhak a hned vo stvrtok prisiel zo skoly s tym, ze mami, naozaj je vojna a co, preco? Povedali sme len, ze ano, ze Rusko prislo s armadou na Ukrajinu a vela ludi uteka odtial, hlavne maminky s detmi a ze ockovia ostali bojovat. Skola robi aj zbierku materialnej pomoci, tak sme spolu boli nakupit aspon par drobnosti, lebo uz predtym sme pomohli financne. No a sme veriaci, takze sme si dali zavazok, ze tak, ako ked zacala korona, sme sa zacali intenzivne modlit ruzenec, tak sa kazdy vecer modlime aj teraz. Deti to zvladaju s prehladom a veria, ze Boh ich vypocuje a skonci sa vojna. Dcerka sa pytala, kolko dni to este bude trvat 🥺...No a v detskej maju mapku sveta, tak sla tam a hovori, mami, ale ved to Rusko je ake velke, preco je take lakome...No a mne padla sanka, pretoze vystihla, o com to cele je. O ludskej chamtivosti a nenasytnosti. Tuzbe po moci jedneho posadnuteho stareho chlapa. Manzel mi povedal, ze on nevie ostat nad vecou a ze to v nom vrie, ja som v sebe vdaka ruzencu nasla silu pomodlit aj za Putina, nech ho Boh oslobodi od posadnutosti a nech to ukonci. Co je asi ludsky nemozne, ale Bohu nic nie je nemozne, tak sa modlim, ako viem.
Detom nehovorime detaily o bojoch a spravy muz pozera vecer v kuchyni, ked chysta veceru alebo cez den si prebehne v praci, co je nove. Ma HO a jedno dieta je chore, takze ked je tam zavrety v izbe. Nehrotime to zbytocne. Snazime sa fungovat uplne normalne. Drzim palce, aby ste nasli sposob, ako o tom hovorit.
@simona1998 Mám aj 3ročného, ten by tomu ani nerozumel, takže tomu určite nič hovoriť nebudem. 4ročné dieťa tiež to asi ešte tak nevníma, takže keby mal niektorý z nich 4, tiež neriešim. Ale dcérka je predškoláčka, má v triede aj 6ročné deti, tak to neviem, či niektoré niečo nezachytí doma a nebude o tom v škôlke rozprávať...
U nas doma telku nepozerame, takze nijako to na nich nevplyva...teda pozeraju telku - ale rozumej - amazon prime, netflix, disney... Starsi si to rozobrali v skole s historickeho hladiska konfliktu, mali par otazok, mladsi dvaja sa nepytali na nic... ja to pred nimi vytahovat nebudem, zbytocne vzbudim strach a obavy v dietati. Toto budem riesit az ked sa to bude tykat nasho uzemia... takze ak ti mozem poradit - nechaj dieta tak kym sa ta neopyta same na tuto temu a potom to veku primerane vysvetli. Aby prave tvoja dcera nebola ta, co v skolke bude rozpravat o vojne... niektore deti su citlive a ked to clovek blbsie poda - jedno to pochopi a druhe ma nocne mory a strach...
@licona mozno by som ani sama nezacala, sesterka ma 3 rocneho, teda ma 3,5 a samozrejme, nieco zacul, aj u starych rodicov a tak. On sa vraj len pytal, ze ci ti ludia pridu aj ku nim domov 😁. Iba tak v skratke mu povedali, ze je vojna, ze je zla a vela ludi uteka a prichadzaju k nam a pomahame im a on sa toto opytal. Nieco mu na to povedala a spokojny sa odisiel hrat. Oni to nebudu do hlbky rozoberat, neboj.
@anjelicek26 Presne si mi to "ukradla" spod klávesnice ;) Nehovoriť, kým sa o tom samé nezmienia, pretože presne, bude sa chcieť dieťa rovno v škôlke pochváliť. A keď ti s tým príde domov, tak vysvetlíš, ale nemusíš úplne všetko dopodrobna, deťom stačí aj málo (to neznamená ale klamať im). Navyše, pozri, každý deň je tu aj päť diskusií o tom, ako mamičky nemôžu spávať, hrať sa s deťmi, lebo na to myslia a neviem čo - keď to nezvláda dospelý človek, ty chceš dobrovoľne "hodiť do vody" svoje dieťa. A načo to bude dobré... Deťom stačí uistenie, že si tu a pre nich, pocit istoty je na nezaplatenie. Rieš, keď situácia príde a nie dopredu, aj keď určite s dobrým úmyslom - menej je viac.
je tu na MK skupina "prváci od septembra 2022" a tak sme o tom so žienkami trochu písali. Pripni sa, možno ťa niečo osloví 🙂
@licona nemusíš spomínať jednoducho ak začne ona sama tak jej povieš že to tak je ale že to raz skončí a že keď chce môže detičkám pomôcť že im pošle nejakú hračku ja mám doma 13 ročnú a tam to neutajis vysvetlila som jej to a pomohli sme spolu do zbierky pre Ukrajincov odniesli sme plienky oblečenie je to ťažké ja o Tom sama nechcem rozprávať treba veriť že to skoro skončí
Zalezi od dietata.. Ale drviva vacsina deti vyciti, ze sa nieco deje.. Lepsie je im to primerane veku vysvetlit, ako sa spoliehat na to, ze si to nevsimnu, ci este horsie, nechat, nech cosi zapocuju a vysvetlia po svojom..
Len nezabudat, ze dieta potrebuje istotu, tu mu nebrat a neprenasat nan svoje strachy!
Keďže mame Tatita vojaka - vojenského policajta tak áno bohužiaľ nás syn o tom vie ma 5 rokov a vie ze je vojna na Ukrajine, nežije v ružovom obláčiku pretože keď sa k niečomu zvrtne ako to Tym deťom vysvetlite ze niekto tu bombraduje? Alebo ze musíte niekde utiecť co im poviete ze idete na výlet? 😃 Čiže áno jemne a nežne o tom vie, je ale ubezpeceny ze tu to nie je a nemá sa prečo strachovať správy ale nepozeráme ale sám to cíti ze sa niečo deje
Mam 3rocnu a vidi v TV, co sa deje a pocuje rádio, ked pocuvam správy a ked sa rozpravame s muzom..a je veľmi vnimava,takze ano vie,ze niekde je vojna, ale našťastie si nevie predstaviť a domysliet dosledky,takze len vysvetlujeme, čo sa deje a ze je to zle a pod...radsej nech vie, akoby sme jej mali čosi zatajovať a klamať jej.
Hmmm tak to je este mala, aj ked pocuva, nevie si domysliet co to presne znamena a tak ti poviem je to dobre. Podla mna deti by sa mali co najmenej stresovat
Moj syn ma 5 rokov a ma velmi specificke zaujmy. Uz dlho ho zaujima geografia a vseobecne nejake geopoliticke dianie. Uz minuly rok sme sa bavili napr. o vojne v Jemene a v Etiopii. Vie, ze vojna je zla, vie, ze tam zomieraju ludia, ze deti prichadzaju o rodicov, ze nemaju kde byvat, co jest... Nerad sa hra s chlapcami na vojakov, ak mu ukazuju zbrane, tak radsej utecie...
Vie, ze to vsetko je zle, ale zatial si to nebral tak, ze by sa toto dianie mohlo tykat aj jeho osobne. Vie, ze niekde vo svete to prebieha, ze je to zle, ale je to daleko od neho, nikoho z tych krajin nepozna, tak je v bezpeci.
Ked vsak pocul o Ukrajine, zrazu zistil, ze je to blizko a ma otazky, ze co sa stane, ak to bude aj u nas a ze ci aj my budeme musiet tak utekat ako ti ludia tam (mame vela znamych ukrajinocov, takze vie, ako su na tom). Ja ho ubezpecujem kazdy den, ze sa nemusi bat, ze u nas sa to nestane a ze musime tym ludom pomahat a spravat sa pekne k ostatnym. Zatial mu to takto staci. Vidi, ze my doma nepanikarime, tak ma pocit bezpecia aj on.
všetko záleží od toho aké je dieťa veľké, no ak už je také, že by tomu pochopilo, tak ho proste treba hlavne držať v takej hladine, že sme v bezpečí. deti by sa podľa mňa nemali týmto stresovať, lebo to na ne môže mať ťažký dopad. všetko s rozumom a nejakou tou mierou
mám 6 a skoro 9-ročného a áno, hovoríme o tom. najmä starší sa zaujíma od malička o rôzne témy a snažím sa, aby si nerobil závery od spolužiakov alebo z toho, čo číta či počuje. a to platí aj o vojne. nehovoríme si však detaily alebo strašenia jadrovými zbraňami, ale proste základné info - Rusko s Ukrajinou (vedia, že Rusko je obrovská krajina, Ukrajina je náš sused), sú vo vojne, bojujú o územie, z Ukrajiny utekajú ľudia, ktorí, rovnako ako my, ešte pár dní dozadu chodili do škôl, do práce, spolu večerali, hrali sa... logicky, pýtajú sa aj ďalšie otázky - snažím sa ich vždy ubezpečiť, že sa nemusia ničoho báť, že v tejto chvíli sme v bezpečí a na otázky ďalšieho riešenia sme my ako rodičia. spoločne sme pripravili veci do zbierky, vnímajú to, že je v tejto situácii dôležité pomáhať. nepanikária, nestresujú sa, prijali to ako fakt tým, že sme si to včas vysvetlili. čo bude, bude - to nevieme ani my dospelí. ťažko ich do tohto zaťahovať, len ubezpečiť, že sa aktuálne na Slovensku niet čoho báť. ja pracujem na mestskom úrade, kde sme v uplynulých dňoch riešili veci okolo mám a detí z Ukrajiny, ktoré sú u nás v krízovom centre, ohľadom zbierok a podobne. takže u nás sa celkom tomu nedá vyhnúť, pretože pracujem aj z domu, keď je potrebné a moje deti to vnímajú.
popravde, nikdy som neuvažovala nad vekom, ktorý je vhodný na takúto debatu, pretože od malička sa rozprávame - primerane veku - o všetkom, aby vedeli, že svet nie je len ružový. samozrejme, je iné, ak sa deti nezaujímajú, nepýtajú a iné, ak sú zvedavé. asi by som 3-4r dieťaťu nehovorila o vojne zatiaľ nič. ale predškolák a školák z môjho pohľadu už dosť citlivo vnímajú veci okolo seba a je dôležité, aby vedeli, že v tej chvíli, ako si oni líhajú do svojej čistej postele, hnevajú sa, že boli krátko na tablete a mobile, sú deti, ktoré majú celkom iné starosti. a je to len "pár" kilometrov od Slovenska.
@licona Ja som tu pred pár dňami zakladala podobnú diskusiu. Tiež mám 5 ročného a téma sa nás dotýka aj tým, že máme známych Ukrajincov.
Hneď v prvé ráno náš syn zachytil časť rozhovoru a samozrejme sa na to pýtal. Odložila som to na poobedie, že sa o tom pozhovárame, keď príde zo škôlky. V škôlke má veľmi veľa spolužiakov z rôznych krajín sveta a nebol jediný, kto zachytil, že sa niečo deje. Keďže to deti začali rozoberať, museli sa k tomu nejako citlivo vyjadriť aj učiteľky.
Ja som si dopoludnia pripravovala, čo asi poviem. A aj keď dokážem s dospelými ľuďmi o tejto téme hovoriť absolútne racionálne, aj keď v noci nemám problém spávať, zistila som, že hovoriť o tom s vlastnym dieťaťom asi nedokážem bez sĺz.
Takže sme sa dohodli s mužom, že to so synom preberie on. Ja som len potichu počúvala v druhej izbe. Išli dosť do podrobnostíí. Vysvetlil mu, že v Rusku majú zlého prezidenta, ktorý si chce vziať Ukrajinu. Že ublížuje ľuďom na všetkých stranách a preto je veľa Rusov vo väzení a veľa žien s deťmi uteká z Ukrajiny. Že muži na Ukrajine sa snažia zastaviť ho...
Vďakabohu, syn to vzal veľmi vecne. Pýtal sa na viaceré veci, ale nejako to s ním psychicky nič nespravilo. Zdá sa, že deti sú častokrát omnoho odolnejšie ako my dospelý.
@licona nie nebudem s ním o tom hovoriť , mame doma 4 ročnú a jedine čo ju bude trápiť tak to , s čím sa dnes bude hrať a nie nejaká Ukrajina.. podľa mna by sa toto malým detickam nemalo vesat na hlavu . Ale rob ako vieš , je to tvoje dieťa 😇