Ročné dieťa a jasle

saasaanka
26. máj 2014

Ahojte mamičky, chcela by som aby na túto diskusiu reagovali len mamičky čo s danou vecou majú skúsenosti.. Ale teraz k mojej otázke.. Mám malú dcérku, momentálne má rok, od septembra( to už bude mať 1rok a 4 mesiace) budem opäť nastupovať do práce a malú budem dávať do jaslí.. Doteraz som nad tým až tak neuvažovala, ale tým ako malá rastie, ako začína byť oveľa viacej vnímavá a momentálne máme moc mojkacie obdobie, stále mama a tata, pusinky atd.. Proste som sa chcela spýtať mamičiek, čo dávali detičky v takom veku do jaslí, že ako ste to vnímali... mali ste pocit, že sa vzťah detí k vám zmenil? ( keď je v jasličkách od 7-16) Bojím sa či, bude mať k nám taký blízky vzťah nakoľko celý deň bude s inými ,,tetami,,.... Mali ste pocit, že to deti zle zvládali?Neviem presne vyjadriť tento môj vnútorný pocit... čo konkrétne myslím..

tatiana7777
26. máj 2014

@saasaanka ahoj, rozumiem Ti.. Pokial musiš do prace, nič sa neda robiť, aj ja som dcerku dala do jasličiek a mame krasny vzťah, a to už ma viac ako 3r. Vela sa naučila, chodime spolu do cukrarne mame krasne babske večery, .. nič si nevyčitaja netrap sa, s detičkami jej bude dobre len tie začiatky budu asi ťažke pre obe. Vela štastia pri vybere dobrych jasli a p.učitelky je to velmi doležite.

h2
26. máj 2014

@saasaanka Ahoj, veľmi dobre viem, ako sa cítiš, môj synček išiel do jaslí, keď mal 1 rok a 7 mesiacov. Niesla som to hróóózne ťažko, aj preto, že pôvodne nebolo v pláne, že bude v jasličkách, ale že bude s mojou mamou. Toto ale fungovalo len asi 3 týždne, potom mi ťažko ochorel otec a mama sa musela starať oňho. Ja už som v tom čase chodila do práce (na skrátený úväzok, 32h týždenne, chcela som chodiť 4 dni normálne a jeden mať voľný, aby si aj mama mohla oddýchnuť, neskôr som si to rozložila na 5 dní, po 6 a pol hod., takže synček trávi v jasliach čas cca od 8.00 do 15.15). Veľmi som sa bála, ako to malý zvládne, ale mala som šťastie v tom, že on už v tom veku krásne rozprával a úplne všetko rozumel, tak som mala šancu mu to vysvetliť. Synček všetko zvládal super, jasné, že občas má dni, kedy ma prosí, že nechce ísť, vtedy mi puká srdce, ale zase sú aj dni, keď poňho prídem a nechce ísť domov. 🙂 Myslím, že náš vzťah tým nijako neutrpel, možno aj preto, že pocit viny, že som ho "strčila do jaslí" mám dodnes a aj preto ten čas, čo sme spolu, sa mu snažím maximálne venovať. Veľmi Ti držím palce, aby ste to dobre zvládli a neboj, môj synček je momentálne v jasličkách jeden z najstarších (od septembra ide do škôlky), okrem neho je tam kopa maličkých detičiek, aj mladších, ako bude Tvoja dcérka, keď nastúpi.

lll2010
26. máj 2014

...moj syn zacal chodit tiez od roku a pol...a nic to neovplyvnilo jeho vztah ku mne. Nasiel si tam super partiu, zacal skor rozpravat a vyvojovo je ovela dalej ako sestrina dcera v jeho veku, co nechodi ani teraz do skolky. Nemozem povedat nic negativne okrem toho , ze bol na zaciatku casto chory. Ver mi, ze pre teba je to horsie ako pre neho.

klincek
27. máj 2014

@saasaanka mam dvojicky v jasliach od 13 mes (sice prvy rok boli polovicu casu doma, lebo ved choroby, sople atd.), ale chodili uz v tom veku a chodia doteraz (v lete budu mat 3r, tak koncime). vycitky svedomia som nemala ziadne, nemohla som si ich dovolit..a keby si sa opytala mm, tak ti priamo povie, ze podla neho jasle detom len prospeju.
nas vzajomny vztah to nijako nepoznacilo. ano, cez tyzden sme spolu sice menej, ale vecery, vikendy a prazdniny travime spolu, nedavame deti k babkam, opatrovatelkam, proste nikomu-je to cas pre nasu rodinu. samozrejme, adaptacia chvilu trvala, ale urcite to nebolo take, ze by oni plakali v triede a ja pod oknom 😅. ale potom uz boli ako doma. a co ja hodnotim velmi kladne, je rychly rozvoj reci a pohybovych aj motorickych zrucnosti. tie ucitelky predsa len maju prislusne vzdelanie a skusenosti, a je to poznat 🙂
vobec sa netrap, nepridavaj si starosti tam, kde netreba. dcerka to zvladne a ty tiez. zaciatky budu tazsie, ale kazdym dnom bude lepsie. a hlavne nikomu nedovol, aby spochybnoval tvoje rozhodnutie. ty vies, preco davas dieta do jasli, je to tvoja rodina, tvoj zivot a tvoja zodpovednost. zbytocne reci ignoruj-lebo urcite nejake budu 😉. kasli na ne.

saasaanka
autor
27. máj 2014

@tatiana7777 @klincek @lll2010 @h2
ďakujem vám za reakcie🙂 Viem , že to bude ťažké, ale verím , že to zvládneme🙂 Tiež si myslím, že to bude mať pre ňu dosť pozitív, že bude v detskom kolektíve a že bude viac vyspelejšia🙂 tak dúfam, že adaptáciu zvládneme a že aj ja to zvládnem( mm už teraz tvrdí že to bude fajn, chlapi majú k tomu proste iný prístup) Ale keď vám začnú radiť,, skúsenejší príbuzní,, tak začne mať človek pocit, že je asi zlý rodič... Ale tak ako písala @klincek nedovolím už nikomu aby mi do toho kecal🙂 Moc vám ďakujem🙂 😉 🙂

klincek
27. máj 2014

@saasaanka aha, takze uz nejake reci boli, som si aj myslela 😀 (ako u nas..)
nikto ti do zivota nevidi, ale samozrejme, ze kazdy by urobil vsetko inak, a lepsie..to vies, takych rozumbradov je vsade dost na to, aby ti "sprijemnili" zivot. pritom ich motivacia je malokedy prospech dietata - niekto si potrebuje len rypnut, lebo ma blby den..iny dokazat sam sebe, ze je hrdina, ked to zvladol aj bez jasli..dalsi ti to miesto v jasliach zavidi, lebo ho nedostal on (fakt, aj take bolo).
vy si zariadte svoj zivot tak, ako to povazujete za najlepsie, a ono to najlepsie aj bude, uvidis🙂

sense
27. máj 2014

nomoja bola v jasliach od polroka, a znasala to dobre traz je doma ale v auguste pojde zas, bola ale len dva dni v tyzdni aj teraz tak pojde, nema problem sa zahrat s inymi detmi resp popr detoch, nie je len stale na ans zavesena a co sa tyka vztahu nas , venujemm sa malej intenzivnejsie ako ked som doma a beriem to tak ze kvalita je viac ako kvantita....zo zaciatku mi bolo smutno a v praci som myslela len na nu a teraz ked viem ze je v dobrych rukach (par krat sme prisli v inu dobu teda skorej) a nikdy sme ju nenasli ani uplakanu, ani zeby plakala nic....vzdy sa spokojne hrala ....a ked sme ju tam doniesli, kym sme dohodli s ucitelkou co a ako tak sa uz vtedy odplazila k hrackam a k inym detom....a co sa tyka chorobnosti mala si dvakrat sopliky inak nic a to poznam deti co su len doma a su chorlavejsie....pokial budes ty vyrovnana s tym ze je dieta s inymi tetami aj dieta bude s nimi spokojne....

nikitaf
27. máj 2014

@saasaanka ahoj, chcem ta aj ja povzbudit. Ja som dcerku tiez musela dat od roka do jasli a neboj, vsetko bolo ok. Dokonca som ju este vyse pol roka kojila ked sme prisli domov (okolo stvrtej) aj v noci. Samozrejme rataj s chorobami, ale zase uz v skolke aspon u nas to uz je omnoho omnoho lepsie. Mne tie ucitelky hovorili ze ja to znasam horsie ako dcera, kedze som velakrat revala ako tur ked som sla z jasli 😀. vsetko sme preskakali a mame pekny vztah, aj ked dcerka je riadne sidlo. 🙂 Niekedy to proste nejde byt s dietatom doma tri roky a drzim ti silno vsetky prsty aby ste to zvladli na vybornu.

roxana280
27. máj 2014

Dala som dieťa do jaslí a celý život to budem ľutovať, viem, že mamy, ktoré deti do jaslí dali to nebudú chcieť počuť, ale moje dieťa si to odnieslo zdravotne. Náš mal cca. rok a bol úplne zdravý . Chodil do jaslí len na 5 - 6 hodín, pracovala som hodne z domu večer ešte keď zaspal. Napriek tomu, dala som ho v auguste do jaslí a od októbra bol vkuse chorý, vysoké teploty sa dali skresať len ANT 4 - krát. Dávali tam staršie stále choré deti nedoliečené so zelenými soplíkmi, tých baktérii sa nakoniec nezbavil doteraz, už má skoro 5 a narušilo mu to riadne imunitu. O pol roka som dala výpoveď, dieťa som rok a pol opatrovala doma a robila všetko preto, aby som to napravila a robím to doteraz. Možno , ak by boli iné mamy, ktoré by neposielali choré deti do jaslí, možno ak by ich neprijala riaditeľka KĽúčika v Bratislave choré...veľmi to ľutujem, nedokážem svoje rozhodnutie žiaľ vrátiť späť. Mala som radšej skúsiť opatrovateľku.

jaruska6
27. máj 2014

Ahoj, malého som začala dávať do jaslí od 20 mesiacov.Mesiac mal adaptačný proces, už vtedy sme to obaja ťažko znášali.Odchádzal s hurónskym plačom a keď som pre neho prišla zas ma vítal s obrovským plačom.Zrejme ešte nebol pripravený na odlúčenie od maminy, pretože takto nám plakal rok.Bolo to také hrozné kočky, že ešte som veľa krát v aute plakala aj ja, ten neskutočný plač, držal sa ma rukami , nohami ako kliešť,niečo neskutočné....V jasliach celý deň len presedel pri sestričkách na gauči,túlil sa k nim - proste náhradné maminy.Kým nastúpil do jaslí, nebol ani raz chorý.Po nástupe dva týždene doma, dva týždne alebo týždeň, v jasliach.Teploty také obrovské žiadne antipyretiká nezaberali..... imunita úplne oslabená, museli sme začť kvôli poruche imunity chodiť do imuno ambulancie, kde má nasadené lieky.Môj drobec ešte nebol citovo vyzretý na jasle a ťažko to zvládal.Bohužiaľ v banke s hypotékou na krku ťažko vysvetlím že mám malé dieťa kt. ma potrebuje, bolo treba splácať a z toho rodičovského príspevku je nemysliteľné toto všetko utiahnuť.Keby som sa mala ešte raz rozhodnúť isto by jasle nehrozili.Ale je to individuálne u každého dieťatka.

henikav
27. máj 2014

@saasaanka nasa dcerka si v jaslickach pekne zvykla, tesi sa tam, pekne sa hra. Ma tam mojkaciu tetu, ktoru si ona vybrala, ostatne vychovavatelky respektuje, ale len jedna je jej mojkacka 😀 No a ked prideme pre nu tak sa zase tesi domov a mojka sa s nami. Je pravda ze spociatku bola stale chora, vzdy nieco chytila, ale lekarka mi potvrdila, ze si musi v kolektive vybudovat imunitu, ci uz teraz alebo neskor, kazdy tymto prejde. . Neboj bude to v poriadku, nevsimaj si ze prve dni bude urcite plackat, ak sa da spociatku dajte malinku len na kratucko a postupne predlzujte

klincek
27. máj 2014

@roxana280
@jaruska6 to mi je luto, ze ste takto dopadli 😖. vase deticky maju asi citlivejsi imunitny system, a urcite urobili svoje aj tie "zodpovedne" matky a nevsimave ucitelky, lebo samozrejme aj u nas sa parkrat stalo, ze sme zazili v satni soplave prichadzajuce dieta..riesilo sa to priebezne.
vopred ste to ale nemohli vediet, nevycitajte si to. nie vzdy jasle/skolka dietatku sadnu, ale urcite ste robili a robite pre nich vsetko, co sa da.

jaruska6
27. máj 2014

@klincek Ďakujem, samozrejme, že tam chodili detičky zasoplíkované s prieduškovým kašľom a pod....Ale to isté je aj v MŠ.Zas na druhej strane nikomu sa nečudujem, dnes má človek bruchabôľ ako náhle dieťa ochorie.Všetci sa boja o prácu, dokonca sú aj taký zamestnávatelia, kt.sa vyhrážajú, že pokiaľ idete na OČR rovno si môžte vyísať výpoveď a pod.A pokiaľ človek musúí fungovať bez starých rodičov, priateľov je to naozaj ťažko, pretože opatrovateľky si pýtajú toľko, že to som mohla doma s malým zostať aj ja.Čiže nekonečný začarovaný kruh ☹

mimla
27. máj 2014

Môj syn išiel do jaslí ako 2 ročný a stále premýšľam, prečo som ho nedala skôr. Adaptácia trvala dva týždne. Plakával každé ráno presne 1 minútu. Plakával aj keď mal ísť domov. Bol dva krát riadne chorý plus jedny kiahne, čo tiež stáli za všetky drobné. Na druhej strane mi jasle pomohli s učením hygienických návykov. Pred nástupom do jaslí som malého akurát naučila na nočník, takže v jasičkách pokračovali a pocikaných nohavíc bolo minimum. Spolu sa hrajú, kreslia, cvičia. Majú režim podobný ako sme mali my. Tie baby, čo tam sú, sú jednoducho skvelé, pofúkajú bobo, pomojkajú, poškrabkajú. Niekedy aj vidím, že mali ťažký deň, ale držia sa. Až na tú cenu (jasle sú súkromné) nemôžem nič zlé povedať. Motorika sa zlepšila, reč je zrozumiteľná, syn je trpezlivejší, viac socializovaný. Som spokojná.

klincek
27. máj 2014

@jaruska6 je to bohuzial tak, poznam to..preto viem, ze si urobila vsetko, co bolo v tvojich silach. len to niekedy nevyjde ☹ ..ale to sa mohlo stat hocikomu. snad uz bude len lepsie.

janka2501
27. máj 2014

Ahoj,moja nastupila do jasli mala rok a mesiac. Vsetko bolo v poriadku zvykla si velmi dobre. Jasne ze sa mojka s ucitelkami,lebo ich ma velmi rada. To vidim na ucitelkach,ze aj oni miluju vsetky deti. Ziaden plac,prave len usmev aj rano aj poobede. Jedineco bolo pre mna na nervy,ze bola casto chora. Ma oslabenu imunitu a hned mala kasel a sopliky. No zlepsilo sa aj to,a mame klud 🙂. Teraz ju ucia byt bez plienky. Velmi mi to pomaha,nakolko som v robote do 17h.ked dojdeme domov je zrela tak na spanok... rano vstava sama o 5.40h..
Ja osobne som vdacna za jasle kde chodi moja mala 🙂

monika2712
27. máj 2014

uff tak mna toto caka teraz v septembri, to maly bude mat akurat 2 roky. ja som uz od minuleho sept. v praci a na materskej je manzel, piaky pracujem z domu takze sme spolu, no aj tak to dost tazko znasam ze som s nim tak malicko a tie tri dni co na neho mam si snazim uzit naplno, ale treba sa postarat aj o domacnost, nakupy a podelit sa o neho aj so starimi rodicmi (nedavame im ho na vikend ale chodime na navstevu alebo oni k nam) tym padom ho nemam iba pre seba... no a jasle.. obavam sa ze to budem zvladat velmi tazko, on asi bude rad, ma velmi rad deti, rad je v kolektive, a ani si nevsimne ked ho nechame napr v detskom kutiku na chvilu s personalom, takze nebojim sa velmi ako to znesie on, ale ako sa budem citit ja, ze moje dieta je s cudzimi ludmi od rana do vecera.. teraz je s muzom tak mi to nevadi, lebo jemu mozem pocas dna xkrat zavolat, maleho pocut/vidiet, spytat sa co robia, no vyvolavat do jasli takto mi asi nedovolia 😅 a dalej sa obavam chorob.. kazdy ma s tym strasi a je mi jasne ze sa tomu nevyhneme ani my.. doteraz nemal ATB , nebyva takmer vobec chory a tak sa bojim ze prave po nastupe to bude peklo a maly bude viac doma ako v jaslach... to sa vo mne vynaraju otazky, ze naco vlastne budem platit cca 150 eur mesacne ked si budem musiet brat dovolenku a byt s nim doma.. ach.. bodaj by tie choroby neboli. 😖

klincek
27. máj 2014

@monika2712 s chorobami musis ratat, nech ta nezaskocia. to ma skoro kazde dieta, ked pride do kolektivu. tiez sme boli prvy rok skoro polovicu casu doma. ale zlepsi sa to, a v skolke to bude o to lepsie🙂
neviem, ake jaslicky mas vybrate, ale informovat sa da takmer vsade. teda nemozes im volat stale, ale raz denne tie ucitelky urcite zvladnu, minimalne v adaptacnom obdobi urcite🙂.

monika2712
27. máj 2014

@klincek ano snazim sa na to psychicky pripravit ze to tak bude, prakticky si to ale vobec neviem predstavit, lebo do jasli ho davame prave pre to ze uz s nim nebudeme moct byt ani jeden doma, muz nova praca od sept. (snad), takze ten si ani dovolenku nebude moct vziat urcite do konca roka... OCR sa neoplati vobec, babku mame len jednu ☹ dedkovia robia.. takze musim zohnat opatrovatelku ktora s nim bude v case ked bude chory. s tym volanim tak ano predpokladam ze prve dni tyzdne hadam budem moct raz za den zavolat kym si zvykne.

veronicka1901
27. máj 2014

Neboj, u nas sice tato situacia nastala az v dvoch rokoch, ale bolo to super. Mala je sikovna, viac si vazime spolocny cas. Aj ked my mame opatrovatelku, o to viac som sa bala, ze sa na nu naviaze. A fakt sa nemas coho bat, drzim palce 🙂

mirka0703
27. máj 2014

moj maly nastupil ked mal 15m ale zvykol si dobre a nemam pocit ze by sme mali neuplny vztah...on ja vzdy tesi ked ma zbada a do vecer som uz len s nim....🙂 choroby sme nastastie nemali, jedine na jesen bol asi 2tyz. soplavy ale inak nic vazne... tak verim ze aj u teba to bude bez problemov a malej sa tam bude pacit

klincek
27. máj 2014

@monika2712 urcite to zvladnete. opatrovatelku si zabezpec vopred, aby ta to nezaskocilo, a ostatne vyriesite za pochodu. bude to ok, neboj🙂

raszuz
27. máj 2014

@saasaanka vobec nezmenis vztah k malej, moj maly nastupil do jasli ako 6,5 mesacny, je pravda, ze denno denne zacal chodit az vo veku tvojej malej, dovtedy som mala pracu tak, ze ked som mala volno, tak aj dva tyzdne v mesiaci sme boli spolu doma ...Maly si super zvykol, teraz mal, trosku problem s jednou pani sestrickou, nechcel ist k nej, ale aj to sa uz upravilo.

precudziedeti
29. máj 2014

@saasaanka Nebojte sa, vzťa sa nezmení. detičky sa prehrajú a ke´d príde maminka, tak už vidia len ju, hodia sa jej okolo krku a hotová vec. určite to zvládnete. Aj iné detičky to zvládli 😉

aupairandreaba
29. máj 2014

@saasaanka určie nebudes lutovat 🙂.....ja som matkou a maly je od narodenia s detickami a cez den sa pekne spolu vyhraju a vecer je nas ,kedy sa lubkame a venujem sa len jemu.A urcite nebudes lutovat ,ked mala bude v kolektive ,kde sa vela veci nauci a rychlejsie sa adaptuje potom v skolke. Drzim palceky ako kolkvek sa rozhodnes 🙂