Pomoc s hľadaním básničky "Princezná na hrášku"

tykat
3. apr 2014

Ahojte, možno mi budete vedieť pomôcť.
Ako dieťa som mala leporelo "Princezná na hrášku"
Bola to veršovaná knižka ktorá začínala asi takto:

...Jeden princ raz chcel len
pravú princeznú mať za ženu
A tak jeho pani matka
Prikázala sluhom skrátka
Hneď nech nájdu ju.

Sluhovia s tým mali prácu
Zdá sa poriadnu.
Princezien sa zhŕkli davy
Princ k ním slovka neprevraví,
nestál o žiadnu...

Potiaľ si to pamätám, potom nejaké útržky ale celkovo okno. Neviem si spomenúť.
Chcem ju pre syna, má veľmi rád veršované rozprávky.
Nemáte ju niekto doma?

darina1952
3. apr 2014

@tykat ahoj, ja by som to na tvojom mieste skúsila v knižnici pre deti a mládež - pracovníčky knižnice ti budú isto vedieť poradiť 😉

tykat
autor
3. apr 2014

@darina1952 to je tak stara knizka ze v kniznici nebude, je to detske leporelo, 40 rokov dozadu, nasla som cesky original, ale mali sme to doma v slovencine, hladala som v antikvariatoch a nic

tykat
autor
3. apr 2014

Kráľovskú krv ktože ho vie
Ktorá v žilách má
Nech ma dievča šperky, zlato
Nemusí byť ešte za to
Pravá princezna

Princezny sa urazili
A hneď stade šli
Loboda a trávy husté...

Začínam si pomaly spomínať tak si to aj dopíšem 😀

vcielka_zlatka
18. apr 2016

Ahoj, ja si tiež niečo spomínam z tej básničky a tiež som ju už hľadala
V koči mohla neprava prísť s celom vznešeným, riekol princ a dodal k tomu odvedte tie slečny z domu, ja sa nezenim.
Do hornej a dolnej cesty vrastli korene, keď vo vetre plieskavici zaklopalo na vrátnici čudné stvorenie. Je vraj princezná a pôjde s princom na sobáš, tajné preto koli tomu, ušla prísnej matke z domu aj keď bol psí čas. Že nevieme či je prava však to poznáme, Marka nech jej posteľ chystá do rána si budem istá, či nás neklame. Sto perin je snáď veľa šesť by bolo dosť, V každom zámku sa tak robí, vrsia paperove kopy nech sladko spí hosť.

Potom bolo niečo ako jej tam vložili hrášok a potom spomínam ďalej

V noci ale na vankúšoch slzy ronila, mohla sa len mrvit, zmietat, to sa nedá vypovedať čo ťa skúsila, len sa pohla pocítila ostrú guľôčku, boleli ju snáď aj vlasy, až do rána nenašla si mäkkú jamocku.

Potom zase neviem a potom

Princ sa smial na celé kolo, pretože to preňho bolo šťastné znamenie. Tá je pravá, ta nech navždy moju ruku má, keď ju pod horou tých perin hrášok tlačil, mama verím, že je princezná.

Potom zase neviem a potom

Kto neverí nech tam beží, sám sa presvedčí, môže cez bránu do zámku vojsť dnu bez rečí. Všetci tam O hrášku vravia s veľkou obľubou, kde bol, tam je nájsť ho skúsme, snáď................... krdle holubov.

vcielka_zlatka
18. apr 2016

Ešte som si spomenula pred vetou
Je vraj princezná..... bolo

Nestal vonku žiadny hintov na ani len kôň, nestala tam žiadna myška, ale mala hrdopiska s mokrým nositeľom.

A pokračuje, čo som už písala.

Je vraj princezná.....

vcielka_zlatka
18. apr 2016

Nejak mi to poprepisovalo, tak ešte raz....
Nestal vonku žiadny hintov, ba ani len kôň, nestála tam žiadna myška, ale malá hrdopiska s mokrým nostekom.