dobry den, potrebovala by som poradit od rodicov, ktori mali podobnu situaciu, doma mam dva a pol rocne dieta, ktore som prihlasila do skolky, zatial je vsak s nami doma, lebo sa nam narodilo druhe dieta a nechcela som starsiemu sposobit vela zmien naraz, no teraz vaham, ci starsie dieta vobec do skolky dat, pretoze mam znamu, ktora mala podobnu situaciu a mladsie dieta bolo neustale chore, pretoze to starsie prinieslo vselico zo skolky, dokonca skoncili az v nemocnici, aj ja sa toho obavam, no pediatricka tvrdi, ze ked dojcim, nemusim sa bat, tak neviem.....potrebovala by som vediet, ake su realne skusenosti, ci ste dieta do skolky dali a ako to prebiehalo.....dakujem za kazdu odpoved
ja som dala. Rozdiel je 2 roky a 4 mes. 6/2009 a 10/2011. Ciže starsi isiel na tri roky 9/2012 do skolky.
rozdiel medzi detmi mame bez jedneho mesiaca 3 roky, starsia isla presne v 3 rokoch do skolky, mladsia mala 1 mesiac, (starsia chodila aj do jasliciek - od dvoch rokov).
Ked starsia bola chora zo skolky - no nebola to ziadna tragedia, ovela horsie to bolo ked chodila do jasliciek. Jasnacka ze babatko dostane aj nejake choroby od skolkarky, ale nie je to ziadna tragedia, nikdy to nebolo nic vazne, vzdy len sople a z toho kasel. Mladsia ma ale lepsiu imunitu ako starsia (uz od narodenia).
Prve 2 mesiace som starsiu davala len na pol dna, nech v skolke nespava, na obed som pre nu dosla, necitila sa odstrcena a zaroven sa zahrala s detmi zo skolky a ja som mala cas aj na babatko a aj na nu. Potom na zimu uz zacala v skolke aj spavat, ale velakrat som ju aj cez tyzden zobrala na obed domov, proste aby sme boli spolu. Ked mali nejaku epidemiu v skolke (napr. sarlach) som ju do skolky na par dni nedala.... ´Pre nasu starsiu skolka nebola nicim novym lebo uz chodila do jasliciek takze vedela co moze cakat.... takze u 2,5 rocneho dietata sa musis pripravit na plac a vyjednavanie a manipulovanie, lebo "skolku" nepozna a nevie a nebude schopne pochopit preco ho tam davas.... kedze si doma...
@vendulena to ze dojcis nie je zaruka dozivotnej imunity mam dceru ktoru som dojcila 2roky a bola v skolke az !!! tyzden pred skolkou bola chora asi tri krat ATB brala raz v novembri bude mat tri roky
@vendulena vies co, ze prvy rok ani nie, az ten druhy. Ale zase potom po nastupe do skolky ako takmer trojrocny mal ukazkovu dochadzku, vsetko, co sa premlelo v skolke, mojich dvoch obislo. Cize trosku sme sa potrapili, ked som bola este doma na materskej, ale po nastupe do prace som naozaj nevynechavala, lebo deti boli ok.
@vendulena mne starsia do skolky uz chodila ked sa nam narodila druha a nelutujem,ze som ju nenechala doma.Chorobu nam nedoniesla ani raz a takto si druha vybudovala imunitu a starsia sa potom tesila na mladsiu a ja som sa nemusela tak stresovat s dvoma,uzivala som si mladsiu a starsia zas mala program na cely den.Vsak vyskusaj ju dat do skolky a uvidis....mne islo hlavne o to aby sa starsia nemusela prisposobovat tej mladsej
Ja mam 2,5 mesacnu a syn 3-rocny zacal teraz od septembra chodit do skolky, na cely den... ze by nosil nejake choroby sa nebojim a urcite mu bude lepsie v kolektive ako sa nudit s nami doma...
@glorikarebeka
@jatulka Presne tak, kočky, absolútne s vami súhlasím....
@vendulena Môj starší tiež už dávno chodil do škôlky (chodil aj do jaslí od 2,5 roka) keď sa nám narodila dcérka - žiadne problémy ani choroby - ale on bol chorý naposledy keď mal pol roka......A bol vlastne predškolák keď sa dcérka narodila. 😉 Nebála by som sa toho a dala by som staršie dieťa do škôlky - určite potrebuje kolektív a bude mu tam dobre-neboj sa - a ty to budeš mať jednoduchšie 😉 .
Inak čo by ste robili ak by ste mali väčší vekový rozdiel a napríklad staršie dieťa by išlo už do školy pri narodení mladšieho - alebo teda pri viacerých deťoch - nedáte dieťa do školy?! 😀
@evittam 🙂 to by som neriesila, teraz to riesim len preto, ze do skolky prakticky nemusi a tiez preto, ze doposial starsie dieta chore nebolo, ak nepocitam parkrat nejake sopliky, pocula som, ze nastupom do skolky, ako keby dieta, ktore nebolo predtym chore, musi vychytat choroby...neviem co je na tom pravdy
@sojaso Nič nie je na tom pravdy - je to pekná blbosť - všetko záleží od imunity - ako som už napísala - môj starší syn bol naposledy chorý keď mal pol roka - chodil pravidelne do kolektívu, od 2,5 roka do jaslí, potom škôlka, dnes už je tretiak na ZŠ - naposledy doniesol kiahne na konci prvého ročníka - perfektný priebeh - do 10 dní bol v poriadku, dcérka ich dostala od neho - mala 1,5 roka - tiež rovnaký priebeh-ešte lepší - tá nebola ešte chorá vôbec - chodíme pravidelne do kolektívu detí, dospelých......Čiže či tvoje dieťa bude alebo nebude choré záleží od toho akú má imunitu - jedno býva choré, iné nie..... 😉 A nevyhneš sa tomu . Ako som už napísala - nejde o to či máš alebo nemáš doma mladšie dieťa, ja by som staršie ak už má vek na to ísť do škôlky dala - určite to bude len v jeho prospech. Ale to je môj názor. Nikoho nemienim presviedčať, že názor nechať si radšej staršie dieťa doma je ten nesprávny. Každý si musí zariadiť podľa seba.
@vendulena Ja na tvojom mieste by som so škôlkou rok počkala. Je to pravda, že zo škôlky sa dovlečú choroby a staršie ti nakazí bábätko. Dojčenie nezaručí nič. Ja som mladšiu dojčila 2,5 roka a chorá bývala dosť často. Raz sme dokonca skončili aj v nemocnici so zápalom pľúc. Proste je náchylná na choroby dých. ciest. A takisto ranné vstávanie a chystanie do škôlky + maličké bábo k tomu, všetkých obliekať, chystať, nestíhačky, stres. A to ani nehovorím v zime! Samozrejme, aj o rok bude treba deti chystať, ale je rozdiel novorodenec a ročný špunt.
@vendulena uprimne?je to velmi individualne....moj syn chodil do skolky ako 3r. a narodil sa mu bracek...jeden zacinal na novom svete,druhy v skole.....problemy neboli ziadne,dokonca mam pocit,ze bolo super,ze bol v skolke,lebo drobec bol velmi narocne a uplakane babatko a fakt bolo malo casu na starsieho,on sa do skolky tesil a chory =pokial nemyslim na sopel 2x,nebol....
uz len ty si pozas dieta,poznas situaciu v rodine,atd
ale napr.ja osobne nesuhlasim s tym,ze nedat starsie dieta do skolky,abz sa necitilo byt "odlozene"....nemyslim si to
ale uznavam,ze deticky su rozne citlive a moze byt aj taka situacia...preto radim,urob ako tebe vyhovuje
@vendulena Ja osobne nevidim dovod naco dat dieta do skolky ked si doma... Pokial ma kde stretnut rovesnikov (napr. ak sa navstevujes s kamoskami s detmi v priblizne rovnakom veku) a chodi na nejaky kruzok (kde sa dostane aj do vacsieho kolektivu deti), tak mi to pride uplne zbytocne 🙂 . Nech si uzije detstvo bez vstavania a povinnosti kym sa da (rezim ho caka ked nastupis po poslednej rodicovskej do prace, na zakladnej, na gymnaziu, na vysokej a v praci). Ked nemusis ist do roboty a si pri druhom tak je podla mojho nazoru fajn si uzit obe deticky doma. Tym spolocne stravenym casom si surodenci vytvoria medzi sebou o to blizsi vztah. Pri takom malom vekovom rozdiely budu zachvilu robit vsetko spolu a budu takmer ako dvojicky (aspon tak to bolo u nas a ostalo im to).
Co sa tyka chorob (dojcenie nie je zarukou toho, ze budu zdravi) nam ked ochorel jeden, 3 dni na to bol vzdy hned chory aj druhy (nakazeniu sa neda predist ked zijete v jednej domacnosti). Dala by som ich do skolky naraz az ked nastupis do prace. My sme potom aj tak cca 50% casu zo skolky travili doma lebo boli stale chori. Ale je to individualne, zalezi od organizmu, mali v skolke aj deti, ktore casto nebyvali chore ale samozrejme nasli sa aj take, ktore boli chore nonstop a chodili do skolky s antibiotikami (kedze ich rodicia nemali kde nechat, tak povedali, ze maju len malu nadchu a v satni im rano a poobede davali lieky) - tomu sa ale zabranit neda, s takymito vecami treba urcite pocitat ked davas dieta do skolky.
@vendulena tak za mna, je pravda, ze bol castejsie chory ako jeho starsi brat v jeho veku, ale zas ziadny extrem sa nekonal... klasicke prechladnutia viacmenej... a vraj teda ked mladsi nastupi do skolky uz bude odolnejsi 😀 tak sa nechame prekvapit... Teraz ma caka cochvila 2 skolkari a novorodenec tak sranda. Netreba robit extra paniku, si myslim 😲
Krpec ma 2,5, krpata 5 mesiacov. Druhy tyzden chodi do skolky a vsetci sme spokojni. Tam sa zahra, adekvatne sa mu venuju a ja sa mozem venovat dcere. Syn je velke sidlo a starostlivost o oboch bola doslova utpenim pre vsetky strany. Nic som nestihala, deti boli nepokojne. Muz ma narocnu pracu, chodi domov neskoro a svokor mi sice syna 2x denne vyvetral, ale uz tiez mal dost. A co sa tyka chorob, tak najviac ich vlaci moj muz. Vzdy si to prestriedame nedzi sebou a ideme dalej😀 Snazim sa obe deti otuzovat. Sopliky neberiem ako chorobu, proste to k detom patri. Chodime aj na navstevy k inym detom, ak maju dopliky a kasliky vobec mi to nevadi. Aj krpata si musi budovat imunitu. Urob ako ty uznas za vhodne. Lebo kazda ti tu poradi inak😉
Ja som bola v podobnej situacii ako ty, len s tym rozdielom, ze okrem trojrocneho skolkara som mala aj prvaka. A ano, dcerka prvy rok schytala od bratov vsetko mozne, dvakrat dokonca jej boli nasadene antibiotika. Horsie, ze sa narodila na jesen, tak v priebehu zimy sa postriedalo tych viroz viac. A na dojcenie ako ochranu by som sa velmi nespoliehala. Dcera bola plne dojcena a aj tak sme sa antibiotikam nevyhli. A to ich moja doktorka predpisuje az ked je vysoke crp. Ale ja som to nejak extremne neprezivala. Po roku sa to upravilo a odvtedy mame s chorobami pokoj. Teda ak neratam obcasne sopliky v zime.
@vendulena ja mam rozdiel 2 roky 2 mesiace, malu som do skolky dala ked mala 3.. mladsia je chora castejsie ako starsia, takze si myslim, ze to so skolkou ma velmi malo spolocne.. proste ma slabsiu imunitu.. na druhej strane - radsej nech su casto chore teraz, ked som doma ako keby som stale musela chodit na OCR tesne po nastupe do prace 🙂 starsej skolka velmi pomaha, s nami sa doma veeeelmi nudi, lebo nie vzdy sa da vymysliet program, ktory by bavil obe naraz.. a teda aj ja si viac oddychnem 😝
Ahoj ja mam dvorocny rozdiel a do skolky som dala normalne od troch rokov starsieho - schytal vsetko, bol pol roka viac doma ako v skolke, ale mala mi od neho nechytila nic, ale bola uz rocna, do skolky chodi uz aj ona , ma 2,5 a zatim klop klop je ok.
@vendulena ja mam medzi detmi rozdiel 2,5 roka. Prvy rok bola dcerka viac doma ako v skolke viacmenej kvoli kaslu a soplu. Ziadne vazne diagnozy. Syn od nej dostal 2x sople a raz mal laryngitidu ale dcera nemala, tak mozno by to vsetko mal tak ci tak 😅
@vendulena jaj a raz sme mali vsetci take 12 hodinove grcacky kakacky. Dcerka bola prva tak asi to doniesla ona 😅 ja tak naivne verim ze tym ze mladsi pride do styku s tymi virusmi teraz tak bude mat lepsiu imunitu 😅 a po nastupe do skolky to nebude o tom ze tyzden v skolke a mesiac doma 🙄
ja mam medzi detmi 3 roky, dcera nastupila do skolky a doma sme mali 2 mesacneho syna, okdem 1x moraxely nebola inak chora, syn nechril. Teraz pred rokom nastupoval syn, ja doma novorodenec a nikdy nic nedoniesol a ak sopel, tak mala nedostala nic... netreba sa az tak bat, treba skusit a uvidis...
ahoj, ja mam rozdiel troch rokov medzi vsetkymi tromi detmi. Ked sa narodila dcerka, starsieho synceka som do skolky nedavala. Bol taky citlivucky chrobacik, takze bolo prirodzene, ze bol s nami doma. Ked dosiahol 5 rokov nastupil v septembri do predskolskej. Jeho sestricka je uplne ina povaha a do skolky sa tahala od prveho dna ako tam nastupil on. Takze teraz ked sa nam v novembri narodil druhy chlapcek, ona uz bola od septembra velka skolkarka. Bala som sa toho, ci nebude s dvoma skolkarmi a miminkom neustaly kolobeh chorob, ale nestalo sa. Okrem kiahni, ktore sme vychytali vo februari vcetne maleho - vtedy stvormesacneho, sme chori v podstate vaznejsie neboli. Starsi dostal v aprili potom ako nasledok oslabenia z kiahni anginu, ale aj tu ostatni ustali a teraz v juli mala anginu slecinka, ale to zas ustali chalani.
Kojenie je urcite velkou imunitnou podporou. Neboj sa toho a skolku by som riesila alebo neriesila hlavne podla psychickej pripravenosti potencialneho skolkara 🙂
ja len pozeram ako puk a vraj su plne skolky a beru ledva predskolakov, tak zjavne nie, ked v pohode beru deti mamiciek na MD a to aj pod tri roky.... 😀 teda, ak sa nejedna o sukromne zariadenia, to je fakt zaujimave 😉
Ja som dala do škôlky až keď málo mladšie rok a staršie 4. Šlo hneď do strednackej.. a mladá bolo choré veľmi málo.
@vendulena ak je dieta zrele na skolku,tak ho netreba v tom brzdit a treba ho tam dat,lebo doma sa bude len nudit.A ano ak je druhe kojene,neboj sa kazdej choroby zo skolky,niektore to zvladaju lepsie ine horsie 🙂 Myslim to prve popasovanie sa s bacilkami,a ak bude virozove obdobie,v tom case moze ostat doma,to je najma v jeseni a na jar,su take tyzdne,ze je vela deti chorych
@maciatkolulu to zavisi od mesta. V nasom meste sa da do skolky dostat relativne lahko. Dokonca tento skolsky rok je v skolke, kam chodia moje deti, aj jedna trieda 2-3rocnych. Staci byvat v "nezaujimavom" meste pre mladych, ktori odchadzaju za pracou inam a potom to nie je az taky problem. U nas kazdym rokom klesa pocet obyvatelov a tym aj pocet malych deti.
@zuz02 hej mas pravdu, ale potom ako k tomu pridu ti, ktori v tom zaujimavom meste byvaju od narodenie, tak isto ako aj ich rodicia, prarodicia???Hmmm? ☹ Nuz maju smolu zjavne, lebo ti priselci svihnu uplatky, pardom sponzorske a uz ich rebecca a kevin su v skolke, to mame my domaci ist hlasit deti do skolok niekde na vychod, ci ako teda? Ach jaj pardon, mimo temy som, ale nedalo mi 😉
@maciatkolulu neviem co je na tom zaujimave. Zavisi to od kapacity skolky. U nas postavili novu skolku a beru aj medzimestskych keby si mala zaujem 😀
Ja som dala starsieho do skolky od oktobra, mimi sa narodil v septembri. Bolo to tazke lebo je dost tvrdohlavy a hlavne vsetko bolo podla neho, chodili sme do det.klubu do mesta atd atd. Do skolky nechcel chodit a ani teraz sa to (po roku( moc nezmenilo) ale ked som ho nechala doma, strasne si vydobijal pozornost naco maly dost trpel a ja som bola maxinalne vycerpana. Tak som ho zacala davat pravidelne a zvykol si. Ma maniere stale ale je to lepsie. A co sa tyka chorob tak klasika sopliky a kasel ... a co mate dostat to dostanete tak ci tak ...
Ja som do skolky starsie dieta nedala. Medzi detmi mam rozdiel presne dva roky. Osobne nevidim dovod preco dat starsie dieta do skolky ked ja som doma. Obidve deti pojdu do skolky naraz ked mi skonci materska a ja pojdem do prace.