Kto má skúsenosti so zúrivosťou detí? Mám 16 mes. chlapčeka , ktorý máva časté záchvaty zlosti. Je pravda, že je veľmi živý, ale keď niečo chce tak si to vynucuje takým svojským spôsobom.Pri ničom nevydrží dlho, stále chodí od jedného k druhému. A aj keď mu chcem po dobrom vyhovieť, tak to niekedy skončí k veľkým krikom. Búcha si hlavu o zem, zúrivo kričí, plače, vlastne vrieska a nie je nič čím by som ho zaujala. Vtedy ho nechám tak, ale o chvíľu chce robiť zase niečo čo nemôže a sme tam kde vždy. Je fakt, že mu idú zúbky, tak je to možno aj z toho. Kto má s tým skúsenosti napíšte mi, lebo niekedy na neho už aj nakričím, keď je toho veľa...
🙂 pripomenulo mi to môjho syna. plus si k tomu prirátaj že hrýzol a kopal , podla mna je to len obdobie vzdoru .
Treba len vydržat , ignorovat takéto prejavy aj ked viem že je to velmi tažké , zvlášt ked to urobí vonku .
@anjelicek26 skúsim , ďakujem
@maminuska no vonku to je cirkus, keď ideme tak ho počuť naďaleko, budem sa snažiť vydržať a dúfam, že to čoskoro prejde
@borisvolcko, ahoj, pozname. Pokial si trieska hlavu a ublizuje, nenechavaj ho sama. Ak sa nechce objimat, neobjimaj ho, lebo sa este viac rozzuri. Zial je to normalne, ajked nie az tak caste a vyzera to strasne a je to priserna zataz na nervy. Bud pri nom, aby si neublizil, casom sa nauci dat ti najavo, ze sa uz skludnuje a pritul si ho, pomojkaj. U nas nic ine nezabera. Ajked je pravda, ze niekedy mam take nervy, ze idem prec aj s rizikom ze sa zachlosti, len aby som jej nepovedala nepekne slova.... bitka nepomoze, krk nepomoze, vycitky nepomozu, len si obal nervy a bud pri nom, nech sa neprizabije. Ono to este nejaky ten cas zial potrva. A este jedna vec, je dolezite, aby bol co najlepsie vyspaty, lebo nedostatok spanku prave taketo nervy vyvolava. Psychologicka nam radila, nech ma nieco do coho moze trieskat, babiku, ktoru zbije alebo proste nieco, aby sa vyzurila, ale k tomu sa nechystam, nechcem, aby bila babiky, mne by to pripadalo, ze si zacne mysliet, ze moze byt deti do buducna alebo nieco take. Niekedy ked ma nervy poviem jej, nech ide skakat na trampolinu, ale malo kedy to vyjde. A niekedy ked sa startuje, vezme svoj ukazovak a zacnem robit srandicky, ze som prisny prs a popicham ju a zacnem ju steklit, zacne sa smiat a postupne to prejde ale to zabera az teraz. Kocky predo mnou presne pisu, co si aj ja myslim.
@maminuska, pesne aj sa hryzie, kope, hadze veci o zem a ked ma nocne mory, presne to iste. Ale uz sa uvedomuje a omluva sa, uz ma pri zachvate pobozka..... uz by tomohlo skoncit. Ani jedna kamoska take dieta nema, najprv sme si mysleli, ze ma nejaky problem....
@borisvolcko, este jedna vec, ak by ti niekto mudroval, ze ho zle vychovavas, ze vam skace po hlave, ze je to vasa chya, nepocuvaj to. Pozri si cez google nejake clanky ohladom vzdoru, ozaj su dobre, hlavne si musis uvedomit, ze nemaju vyvinuty mozog, aby dokazali spracovavat emocie atd.
@katka1981 ďakujem niečo nájdem, lebo takých múdrych okolo je veľa a to je na moje nervy ozaj dosť
uplne normalny zdravy prejav dietata vo vyvoji. Nic nad cim sa treba trapit. Len sa treba obrnit trpezlivostou. Nekricat, nebit. Niet za co ho trestat. Odputavat pozornost. 😉
mam doma niečo podobné, ibaze si hlavu nebucha o zem, ale neposlucha, vzdoruje, obliekanie trvá nekonečne dlho, jedenie tiez, všetko je pre neho len nie, a milion inych príkladov. trvalo mi asi 3 mes pokial som si zvykla a ohradila sa trpezlivostou, a čakám len na ten den kedy ho to prejde. v septembri bude mat 3 roky
to vyzera ako debata o mojom dietati 😀 😀
jeeej,tak fakt nie sme samy s tymto problemom 😝 Mam doma to iste.Nas maly ked chyti nervy kope,trieska,vrieska a hadze hracky cez celu miestnost.Tiez zatinam zuby,zatvaram oci a usi,ale mam len jedny nervy.A ked mi dnes rano pristala plastova helikoptera rovno medzi ocamy,uz som sa nezdrzala a vytrieskala som ho,ze reval pol hodinu na koberci.Snazim sa ovladat,ako sa len da,ale niekedy to nezvladam ☹
@amanda683 niekedy to ani ja nezvládam a dostane po zadku, hlavne vtedy keď mu hovorím, že niečo nesmie a on sa na mňa pozerá a robí to do prieku... fakt sa to niekedy nedá zvládať...bála som sa , že niečo nie je v poriadku...
to poznam.. mala je inak celkom kludne a pohodove dieta.. vie sa krasne prehrat sama, relativne pekne papa, dobre spinka.... ale je taky samoser, ona sa vie vytocit aj sama zo seba, staci, ze jej nieco nejde na prvykrat, alebo jej nieco neurobim po voli.. toto ma asi od 1 roka, tak uz som si trochu zvykla, zo zaciatku ma to vytacalo, priznavam... taky maly jedosko, nervacik.. teraz ma 18 mes a uz celkom pekne komunikuje, naucila sa uz pekne poprosit, vie ukazat, co chce.. woaw, parada... akurat este nechape, ze nie vsetko, co chce, aj dostane len preto, ze pekne poprosi.. ;)))
hmm.. ja uz som uvazovala aj na diazepamom... ale lieky vo vseobecnosti nelubim, tak sa snazim... udrzat nervy na uzde..... obcas sa nepodari... som len clovek 🙂)
ahojky, tak prave takuto temu som hladala. u nas skoro to isle, len s tym rozdielom, ze maly chodi do jasliciek tam je zlatucky vsetci ho zboznuju. doma certicko, bije nas s manzelom hlava nehlava 😀 , so vsetkym trieska a casto aj rozbije cosi, vodu pre psika vyleje aj 10krat za 3 hodky, vrieska ak sa mu nieco nedovoli. nepocuva nas ani na slovicko nic a nikoho. teraz sme mu kupili aj 3 nove hracky, aby sa niecim doma zamestnal a nic. a najlepsie je, ze sa teraz naucil rozlisovat slovko ano a nie, takze ano je u nas pocut velmi malo a nie na vsetko stale len nie nie nie nie. je zlatucky milujem ho, ale niekedy uz stracam nervy, ved on dokaze prerevat aj 3 hodinky doma. nase oblubene hracky su mamkin fen, zehlicka, vysavac, vsetky hrnce a pod. tak som si uz povedala, ze ho necham lutujem len susedov ved on so vsetkym len trieska , ale co uz snad to dlho trvat nebude 🙂
@radka24 ďakujem za postreh, toto je ako o tom mojom malom, granule pre psa sú pemanetne nahádzané vo vode niekoľko krát za deň, počuť od nás iba nie, nerob to, nesmieš a pod... plače zúrivo a najnovšie bez sĺz...takže je to asi normálne, hračky bez záujmu, skrinku už neotvoril ani nepamätám kedy, teda musím len vydržať, ale chce to veľa sebaovládania...
Teda vazne, presne moja 26 mesacna dcera. Dnes sme boli v parku, bol tam aj druhy taky pohodovy chlapcek s maminou. Mala sa chcela ist suchat , tak som pri nej stala, aby nespadla. Zachcelo sa jej vsak ked vyjde hore na suchacku hojdat sa. Hrozne som sa zlakla, lebo mohla spadnut. Tak som jej vysvetlila, aby to nerobila atd. Samozrejme nepocuvla a na druhy krat to spravila znovu. Kedze to bolo nebezpecne, uz som jej nedovolila tam vyliest. To ste mali vidiet ten krik, kopanie a zurenie samozrejme pred celym ihriskom. Snazila som sa odviest jej pozornost, ale nic nepomohlo ani "ked pojdeme domov budeme sa hrat to a to a pod." Tak som ju doslovne zobrala pod pazuchu a odniesla od ihriska dalej, kde som ju dokazala utisit, lebo uz ju to aj samu zacalo mrziet a povedala mi "pepac mamina" a dala pusu. Prisla som domov a mala som slzy na krajicku, chce to vazne super silne nervy a zeleznu masku voci okoliu, ktore si mysli, ze to otrasne decko by ste uz mohli konecne utisit. Taktiez uz vidim pokroky, velakrat to obratime na smiech, ale ked to prejde definitivne, tak si konecne vydychnem (teda do puberty zrejme 🙂)
@kca Jaaaaj moja mala ma zachvaty zurivosti pravidelne....naposledy ked som ju tak niesla pod pazuchou v obchode, lebo ona chce saty a ja som jej ich odmietla kupit, mala jedna mila pani blbu pripomienku a vyraz, ze co som to ja za matku, ze necham to dieta tak vrestat......nechybalo vela a vresti aj ona od bolesti...akoze naozaj ked ma mala nervy posledne co potrebujem je aby ma niekto siel poucat....a ci uz v dobrom (ze musim urobit to a to a ona sa ukludni..to sa pocuva dobre hlavne ked uz 5 minut dieta vresti) alebo v zlom, ze niekto spochybnuje moje spravanie...my sme taketo obdobie zurivosti mali par mesiacov dozadu, preslo to, som si vydychla a teraz zas.....niekedy rozmyslam, ci je to len vekom alebo aj domacim prostredim, ktore nie je vzdy idealne...asi mi skor pride ze aj aj...
@borisvolcko vid hore moj prispevok
Kočky presne, čo popisujete zažívam každý deń doma.Malý má 27 mesiacov, chodí do jasličiek, kde je väčšinou poslušný, aj keď sem tam sa zlostí aj tam.Ale doma je živý, neposlúcha nikoho, ani keď mu veci milión krát za sebou v kľude vysvetlíme, ani keď pokričíme, alebo keď dostane na zadok.
Ja už normálne strácam nervy a pripadám si ako najhoršia mama na svete, kt. to so svojim dieťaťom nevie 🙄 .Aj keď ho milujem najviac na svete, nedovolím mu všetko a ani si po hlave skákať nedám.Snažím sa obrniť trpezlivosťou, všetko vysvetľovať do nekonečna, ale niekedy už mám nervy na dranc a vôbec to nezvládam.Najhoršie na tom je, že malému niečo 20 krát vysvetlím, na 21 prvý dostane po zadku a on sa mi začne do očí smiať.Pripadá mi to ako obranná reakcia detského rozumčeka, ako keby nechápal, nechcel pochopiť, že všetko nesmie, nemôže robiť, tak ako si on zmyslí.Je to vôbec normálne?Už som z toho na prášky ☹ .
baby, ja sice este vlastne deti nemam, ale dost vela pocuvam od rodicov malickych deti, ze malemu dietatu sa veci vysvetlit nedaju, a ze neraz mu vysvetlvoali donekonecna, dieta si aj tak po svojom robilo...a az ked dostalo poriadne na zadok... tak vtedy uz ani nepiplo..a nedovolilo si zlobit. Mnohi rodicia malych deti mi toto hovoria. Ze tie "vysvetlovacky" malym detom su len zvasty bezdetnych psychologiciek, ale realne nefunguju a iba velmi vysiluju rodicov... ktori sa stavaju otrokom svojho dietata... a kmitaju podla neho..
co si o tom myslite?
@andrejkam heh... to máš pravdu 😉 Len ma udivuje, že takmer všetci rodičia malých detí tvrdia že sú to len psychologické žvásty... a tí, čo "vysvetluju donekonecna" svojim detom a snazia sa to aplikovat pri výchove, tak fakt ich deti aj vo vyššom veku sú doslova teroristami v rodine...
aj mne niekedy prasknu nervy a tiez nakričím aby uz bol ticho. mne tak vrieska napr. pri prebalovaní. nám povedala neurologička nechat ho tak ked dostane záchvat nervov, hádze sa na zemi, kope nohami a vrieska. odist a nevšimat si ho. tak robim aj ja. ale ked vrieska napr. pri umyvani ruk, prebalovani, v autosedačke v aute, tak vtedy sa odist nedá 😠
@radka24 do bodky to iste u nas........ v jaslach anjelik, doma cert. Bije nas, vylieva vodu, ked nieco necham polozene, smola..... A aj s tym revanim - aj 3 hod. v kuse je uplne u neho normalne. Len sa cudujeme, kde bere na to silu, ved to musi byt aj pre neho uplne narocne.....
@borisvolcko - on sa sprava uplne normalne... emocie hnev, zlost, to je uplne prirodzene... dieta ich nevie potlacat, ani usmernovat. To sa nauci postupne. Ak mu chces pomoct, ukaz mu, ako sa hnevat "spravne" - chodte hadzat kamene do vody, buchat do vankusa, kopat do piesku... ono ak ho prevedies k tejto cinnosti, tak polka nahnevanosti uz upne vyprcha... hlavne mu ukaz, ze chapes, preco sa tak citi. Deti lahsie prijmu cast druhu - vysvetlenie preco nesmie - ked im tym, ze im povies, ze to chapes ukazes - ze si stale na ich strane.