mile maminky, prosim o radu. sukromna skolka, do ktorej maly nastupil, nesplnila moje ocakavania (strme schody, bez detskych zachodov, vybavenie zahrady, pitny rezim, pristup pani ucitelky). zatial tam bol len par krat, no uz som pevne rozhodnuta dat ho inam. zaplateny vsak uz mame cely mesiac dopredu. poradite mi, ake dovody by som mohla uviest, aby mi vratili aspon cast skolneho? ide o stovky EUR. dakujem
Noc v zlom ale ty si v tej skolke nebola pred tym ako si ho tak davala? Ved toeto veci si uz musela vidiet pri obhliadke. Pokial sa ti nepaci pristup ucitelky tak to je na debatu s majitelom. Ale v zmluve mas predpokladam neaku klauzulu kolko ke vypovedna doba
no neviem ci ti nieco vratia kedze dovody kt. si uviedla si mala moznost vidiet predtym...co sa tykaa pristupu ucitelky tam by som sa porozpravala s nadriadenym danej ucitelky....
napr. u nas je vypovedna doba tri mesiace
Mne síce nechodia do súkromnej, ale stačí aby boli len 1 deň a musím zaplatiť celý mesiac. V prípade vymeškania celého mesiaca potrebujem potvrdenie od doktora (na celý mesiac), aby som neplatila. Na dni sa neprepočítava. V súkromnej to bude asi podobné - neplatí sa len strava...
@zuzka_1985 až na ten pitný režim a prístup učiteľky si mala hádam možnosť si spomínané nedostatky overiť vopred... ak ti to umožnené nebolo, tak sa čudujem, že si podpísala zmluvu... no a tom pitnom režime a prístupe by bolo na mieste sa porozprávať s riaditeľkou či majiteľkou, nie?
každopádne si treba pozrieť zmluvu, určite tam je nejaká výpovedná doba alebo niečo... na vrátenie školného by si potrebovala asi závažnejšie dôvody ako "nepáči sa mi", hlavne, ak ste si v zmluve žiadne takéto konkrétne podmienky nedohadovali a teda z ich strany zmluva porušená nebola...
@zuzka_1985 sorry, ale materská škola bez detských WC neexistuje, ani súkromná, zrejme je to nejaké detské opatrovateľské centrum a tiež sa prikláňam k tomu, že okrem prístupu učiteliek si si mohla všetko overiť ešte kým si podpísala zmluvu. Poriadne si ju prečítaj, mali by v nej byť aj podmienky odstúpenia od zmluvy. Ale pochybujem, že ti niečo vrátia 😒
dakujem, ze ste sa zapojili do mojej diskusie. celkom nerozumiem preco, nakolko ani jedna z vas neodpovedala na moju otazku. namiesto toho ste sa do mna pustili. fakt dakujem, aj bez vasich pripomienok sa citim mizerne. clovek hlada radu a napokon je za blbca... ale k veci, bola som obzerat 7 skolok, ktore pripadali do uvahy - ziadna nesplnila ocakavanie na 100% (nedostatocna hygiena, dovazana nekvalitna strava, triedy v pivnicnych priestoroch, vela deti na maly priestor, rozkladacie sietovane postele v triedach, kde sa deti hraju, nepomer cena a kvalita). nasu skolku som si vybrala pre zdravu stravu a kvalitne podmienky na spanok. s tym dvorom a schodami som bola zmierena - toto berem teda spat, s tym som bola oboznamena a ako dovod vypovede to neobstoji. ten zachod som si zial nevsimla. automaticky som to brala, ze v skolke musia byt detske zachody. co sa tyka zmluvy, vypovednu dobu mam 1 mesiac a som si vedoma toho, ze sa nemam o co opriet a sanca na ziskanie penazi je mizerna, no chcela som sa o to aspon pokusit a preto som vas, mile skusene mamicky, prosila o radu. DAKUJEM 😉
@zuzka_1985 podla mojho nazor, peniaze za ten mesiac uz spat nedostanes. O vsetkych nedostatkoch skolky si predsa vedela, a vlastne tento mesiac drzite miesto pre ine dieta. TAkze skolka ti isto peniaze nevrati. Ak nevracaju peniaze statne skolky, tak sukromna to isto neurobi.
a k tomu, ze dieta chces vziat prec. Neda sa nespokojnost vydiskutovat s ucitelkou, pripadne riaditelkou, majitelkou skolky? Myslim nespokojnost s ucitelkou. Tie wc, ako mohla skolka dostat povolenie, ak nemaju detske zachodiky?
@zuzka_1985 Zuzka, myslim ze nemas sancu. Narovinu. Nic z tych dovodov co uvadzas nie je dovod na to aby ti vratili peniaze. Dispozicne riesenia si si mala byt vedoma ked ste nastupovali, pristup ucitelky je vec subjektivna, s tym nepochodis ani keby co. Sukromne skolky su o tomto, peniaze si strazia ako ostriezi, nevydaju nic co by nebolo zakotvene v zmluve. Urcite tam nic nie je, coho by sa dalo chytit, jedine co by snad (v niektorych tak je) su zdravotne dovody, niektore sukromky pri dlhodobej absencii vracaju cast penazi. Takze jedine dat dieta vypisat a potom to hrat na dlhodobo zhorseny stav a skusit to tak. Aj to je vsak velmi neiste, a bliziace sa temer nule co sa tyka sance. Raz je mesiac vypovedna lehota, tak mozte byt radi ze nemusite platit aj dalsie mesiace.
Inak cisto osobny postreh, prve dieta som vymyslala so sukromnymi: dve nam nevysli a skocili sme po case s nimi, pridana hodnota ze tie peniaze mala tiez zadrhele, trapila som sa premyslala, kombimovala. Nakoniec sme, mysliac ze na cas, skoncili v statnej spadovej, bolo tam x chyb na prvy pohlad ale paradoxne po nastupe to slo, lepsie nez to vyzeralo. A o dost. Strava pravda sa bolo treba zmierit, ale to bolo nakoniec jedine, vsetko ostatne ale super, vratane kolektivu, druhe dieta slo rovno do statnej a ziadny problem, s tym kolektivom potom aj na zakladku sa pokracovalo (vacsina triedy, takze plno znamych) a pohoda lahoda. Kolko penazi usetrenych. Ale chapem, tiez som spociatku premyslala cim lepsie, teraz sa uz na tie opatrovatelske centra vselijake "akozeskolky" pozeram uplne inou optikou .
@magic08 Inak v statnej vracali, ak dieta chybalo viac ako polku mesiaca, uz mam deti na zakladke takze si uz presne nepamatam ako to bolo okrem toho my sme tuto moznost nikdy nevyuzili, ale viem ze bola, ze potom za dalsi mesiac sa platilo znizene, alebo sa to nejak priemerovalo, uz neviem, ale realne aj z tej malej ciastky co sa plati v statnej sa to v "nasej" dalo. Strava samozrejme cela sa odhlasila a odratala neskor, co sa nestihlo v predskolakoch viem ze mali niektori odhlasky na samom konci roka sa potom bud vracalo na ucty, ale tym co pokracovali do miestnej blizkej zakladky to odratali od obedov prvacikom, hoc ine budovy, ine subjekty, ale preniesli si to...
@timea7 hovoria si skolka... no idem ja hladat na nete tie podmienky, co musia ako skolka splnat
@zuzka_1985 nazov skolka (materska skola) by mali pouzivat iba ak su zaradeni do siete: http://www.bratislava.sk/materske-skoly-skolky/...
@meluela mňa to tiež vytáča, že neexistuje zákon, ktorý by určil jasné pravidlá, tieto zariadenia sa hrdia názvami škôlka, školička, ale nie sú zaradené do siete škôl, nemá na ne dosah inšpekcia, nemusia rodičom nič garantovať a rodičia si myslia, že keď platia také nehorázne peniaze, tak bude o ich deti nadštandardne postarané. Ako tu čítam v každej druhej téme o škôlkach, bohužiaľ opak je pravdou.....Vždy by som sa na mieste rodičov informovala, či je zariadenie zaradené do siete škôl. Ak rodičom stačí, aby ich dieťa niekto len strážil, zabavil, OK, ale ak chcú aj niečo viac, vždy hľadať materskú školu, ktorá je zaradená do siete škôl. Poznám aj vynikajúce súkromné materské školy, ale sú to materské školy, nie zariadenia na stráženie detí. Vôbec tým nechcem uraziť detské opatrovateľské centrá, kde je všetko po hygienickej, personálnej stránke OK, majú vypracovaný zaujímavý program, ale materská škola to nie je. Toto rodičia nerozlišujú, lebo podľa mňa o tom ani nevedia 😒 😒
@zuzka_1985 môže si hovoriť škôlka, ale je dôležité, či sú zaradení do siete škôl.
@zuzka_1985 Len ze samotny nazov skolka este k nicomu nezavazuje. Mozu to mat v nazve a pritom nou nemusia byt. Ide o to, ci je ich subjekt patriaci pod ministrerstvo a z toho vyplyvajuce faktory a zavazky, aj co sa tyka vybavenia aj co sa tyka napr. vzdelavacich osnov a pod. Ked by "vase" zariadenie patrilo, najskor by ho vobec neschvalili, uz tie zachodky poukazuju na to ze s 99,9perc. pravdepodobnostou nepatria pod statny vzdelavaci organ. A v tom pripade sa ozaj nic negarantuje, mozu si robit co chcu prakticky 🙄
@meluela no tak som si nasu skolku vyhladala v zozname a patri pod OSTATNE ZARIADENIA
@horana ja mam deti aktualne v skolke, velmi casto chore, stava sa, ze chybaju aj viac ako polmesiaca a neda sa to. Nikdy nam nevratili, ani nepresunuli pomernu cast za predchadazjuci mesiac. A co som sa pytala, tak sa nerobi nikde. A argumentuju tym, ze dieta tak drzi miesto inemu dietatu, za ktore by zaplatene dostali normlane.
@timea7 v mojej mestskej casti je v sieti asi 5 sukromnych skolok, celkovo ich je az cez 20. A aj tie co su v sieti sa mi nie vsetky pozdavaju. V takom Ruzinove su v sieti iba 3 a celkovo ich je tam myslim tiez velmi vela. A fakt aj tie drahe 500-600 eurove "skolky" vobec nie su v sieti a vedenie je viac nez lahkovazne napr. k bezpecnosti (zrejme kym sa nieco fakt vazne nestane). V tych statnych je to o nieco lepsie, aj ked samozrejme zasa klasicke veci ako (ne)kvalita surovin, sladke vody, preplenene triedy-vysoka chorobnost 😒
@zuzka_1985 myslela som si to 😒 😒 😒 😒
no byvame v ruzinove ☹
@magic08 tak to by som ti nevrátila ani ja, ak by som bola majiteľka súkromnej MŠ. Oni platia rovnako nájom, energie, učiteľky, či je v triede päť detí, alebo pätnásť. Je mi ľúto, že máš dieťa často choré, ale nie je to dôvodom na to, aby ti bolo vrátené školné. Vrátila by som ho iba v prípade dlhodobej choroby - 2-3 mesiace, ale aj vtedy sa platí tzv, udržiavací príspevok - väčšinou polovica z bežnej sumy, lebo ti MŠ drží miesto.
@meluela to už je na rodičoch, akú materskú školu si vyberú, či uprednostnia štátnu, či súkromnú a ktorú, rozhodne by som nevolila zariadenie, ktoré nie e zaradené v sieti škôl. A ak aj je a nepáči sa ti, tak tam dieťa nedáš, dáš ho ku konkurencii, len tak budú nútení sa zlepšovať. Neznamená, že súkromná materská škola je automaticky lepšia, ako štátna, poznám výborné štátne, aj výborné súkromné materské školy. A poznám aj štátne, aj súkromné materské školy, do ktorých by som dieťa nedala ani v najväčšom zúfalstve....
@timea7 nehovorim o sukromnej skolke, ale o statnej a nepytala som peniaze spat. Len sme sa vseobecne bavili s riaditelkou este pred nastupom do skolky mojho prveho dietata. Pytala som sa na vsetko, aj na to, co v pripade, ze je dieta casto chore. TAkze nemusi ti to byt luto. Som zmierena s tym, ze jednoducho si tym musia prejst a bude lepsie. Takze netreba riesiť mna, ale zakladatelku temy, ktorej som sa snazila vysvetlit, ze nevracaju peniaze ani v statnych skolkach, v pripade dlhodobej choroby, takze nech nerata s vratenim penazi za skolne , preto, ze sa jej skolka prestala pacit po nastupe dietata do slkolky
@magic08 Hmm, tak my sme to ozaj tak nemali. Ta argumentacia je divna, nakolko ked ma dieta napr. kiahne, ci inu dlhsiu chorobu, nehladiac ze sa nou nakazilo najskor prave v tej skolke (!), cize nemoze sa za to, robi len sluzbu inym ze tam nechodi a nenakazuje dalej a ked sa dolieci bude normalne pokracovat, cize o nejakom drzani miesta sa neda hovorit. Ale my sme to celkovo mali volnejsie, v pohode mohli deti chodit len na doobedie, teda odchadzat po obede a mat trvalo odhlasene olovranty a pod. nehladelo sa ci je mama doma, ci pracuje...ono je to asi od skolky. Napriek tomu ze prihlasok vzdy bolo viac nez prijatych, snazili sa cielene preferovat deti spadove, ktore tam patrili a tym vyjst v ustrety aj za cenu ze neprijmu "dochadzajuce" bars by aj chodilo viac, co si myslim ze ferove.
@zuzka_1985 no takmer bez sance
strme schody, bez detskych zachodov, vybavenie zahrady - vopred si vedela
pitny rezim - mohla si sa opytat, jedine ak by ti nepovedali pravdu
ostava ten pristup
ja som inak tento vikend zistila, ze firmy majitelky skolky ako i samotna skolka dlhuju tisicky euro na odvodoch. bola som v soku, zacala som po tom patrat ako mali par krat zrusenu skolku - udajne rozne poruchy...
Dôvody pravdivé, aj ked, podľa mna bez šance.. ved... vačšinu dôvodov si si mohla prezrieť už pred nástupom, či nie?