Ahoj mamicky chcela by som sa spitat ...mate nieco neake rady ako by som mojho skoro 2,5 rocneho syna naucila rozpravat? Chcela by som ho naucit vella veci ale neviem to ako keby nechcel :((( jedine co povie ...mama , cucu , toto, havo, cica ....a viacej si ani nespominam...ked nieco odomna chce chyti ma za ruku a dotiahne ma tam co chce...ked mu hovorim povedz co jakubko co si prosis? Tak nic zacne sa jedivat :/ naucil sa pocitat do tri.... ☹ ja uz chcem aby somnou kecal
Ja som výnimka medzi chlapcami. Tiež som začala rozprávať až po treťom roku. A ako píše saska.t, ústa sa mi niekedy nejdu zastaviť. 😀
ak 2,5 rocne dieta neukazuje, tak okamzite vyhadat klinickeho logopeda, tu nejde len o kecania, ale o to, ze nema komunikacny zamer, nevie si ani ukazat na to, co chce
http://www.logopedianitra.sk/?utm_source=azet.s...
moj tiez nerozprava a zatial sa z toho nejdem pototo 😀 rozumie vsetkemu co mu poviem, robi aj zlozitejsie ulohy, napr v jedej vete mu dam tri ulohy, napr dones topanky, zavri dvere a poloz topanky ku skrinke...takze mysliet mu to mysli len kecat sa mu nechce..ale poznam take deti a skoro vsetky su potom v rozpravani nezastavitelne 😀
@abbie myslela som tak ze ked sa ho pitam ze co chce napr ja neviem neaku hracku podat...tak chcem od neho aby mi povedal ze chce hracku a tak cakam a hovorim Jakubko povedz co chces laska co potrebujes a on ked vidi ze sa ho len pitam a nejdem mu po tu hracku tak sa zacne jedovat ...to je nas dalsi problem strasne je jedovaty eeee ...ale dnes nemam co robit polikliniku mame cez cestu tak sa oblecieme a ideme kuk doktorke ;) potom vam napisem co povedala ...hmmm
A myslite ze som na vine jaa ako rodic? Ja si myslim ze mu dam aj posledne aj pozornosti co sa tika strasne na mne lipne...myslite ze ja som zlihala ?
@love232 moj detto nerozprava a to ma 2,8r. Ako vie slova povedat,ale vety nie. Ale je bilingvalista. Napr.v jasliach ked sa ropzravaju, tak tam vola tatika daddy a doma ho vola havo 😅 Vie napodobnit vsetky zvuky, vie si vypytat jest, vie vsetko rucne naznacit.Ale niaka veta rozvita nehrozi, aj som bola u logopedicky, je Ok, len je lenivy mi povedala a ze je to aj tym, ze je biligvalista. Mali sme sa doma snim rozpravat len po slovensky, ked muz nanho zacal po slovensky, tak maly kukal ponom ako puk a ked mu mal nieco doniest tak stal ako stl a len kukal,ze akou recou vyprava. Tak sme sa hned vratili k povodnej verzii 🙂 Ako ja uz neviem tiez, cim ho motivovat, uz ani nedufam niekedy 🙄 Tak snad chlapec nas raz aj zacne debatovat..
@love232 no praveze ides na to zle, ty sa mas opytat co to je a ak dieta do par sekund nic tak musis odpovedata za neho, davam ti sem velmi dobry clanok, ako s dietatom ktore nerozprava komunikovat a akych chyb sa vyvarovat, deti sa tak rychlo pohnu vpred 😉
https://www.modrykonik.sk/blog/abbie/article/vyvoj-reci-minikurz-pre-rodica/
@love232 ahoj, to píšeš o mojom synovi? tak sem s radami 🙂 ...
pre vlastny pokoj by som pre istotu navstivila nejakeho odbornika...za navstevu nic nedate a aspon sa ukludnite, ze je vsetko ok ak sa na neho pozrie nejaky odbornik...moj syn komunikoval od 20teho mesiaca a dcera este skor...( ale dievcence su sikovnejsie 🙂
@love232 jezisi, prestan sa obvinovat 😠, nie, nezlyhala si! kazde dieta je predsa ine, kazde sa vyvija inak, deti nie su roboty, ale jedinecne ludske bytosti a kazde sa vyvija svojim vlastnym tempom. Problem je v rodicoch, ze deti tlacia, porovnavaju, nenechaju im priestor na sebarealizaciu, kreativitu, na samostatne pozorovanie a objavovanie sveta. Hucia do nich od rana do vecera basnicky, pesnicky, ukaz toto a ukaz tamto, pretekaju sa, ktore dieta co vie a podobne hluposti. A dieta, ktore to nerobi napovel, je automaticky oznacene nejakou diagnozou. Ja mam pocit, ze aj prilisne venovanie pozornosti je naskodu. Vo vsetkom treba mat rovnovahu. Takze este raz, klidek, maly je uplne v poriadku! to, ze sa jeduje, je preto lebo je frustrovany z toho, ze nerozprava a kedze ty na tom nastojis, tak jeho frustraciu len zvysujes. Ak ti ukaze na hracku, spytaj sa, ktoru chce a ked ti ukaze, tak mu ju proste podaj, nenut ho si ju slovne vypytat. On sa sam rozhovori, len netlac na pilu, z toho je len zbytocna frustracia.
aj nas kubko povie iba par slov. pomaly velmi pomaly sa chyta na dalsie. rozumiet rozumie, ale presne, akoby sa mu nechcelo. zatial to neriesim. je to spokojne, vesele dieta. asi si sam urci, kedy je ten spravny cas nam nieco povedat 🙂
pokial som dobre citala mamicka sa neobvinuje 🙂 samozrejme , ze netreba na dieta tlacit, kazde je ine a vyvija sa svojim tempom a kym pojde do skoly zvladne uz vacsinu veci a rozdiely sa stratia medzi deckami ale v dnesnej rychlej , vystresovanej dobe su aj deticky ktore maju urcite problemy ( tym nechcem samozrejme strasit) a preto si myslim, ze nie je na skodu sa porozpravat s odbornikom...ja ked som mala nejake obavy a chcela som mat istotu tak som sa pytala... moj syn ma 5,5 roka a chodime k logopedke a nevidim na tom nic zle ..
nas marco este az na par slov toho nenarozprava vela,teraz v decemri bude mat 30 mesiacov,radila som sa z logopedickou este ma cas najskor nech sa ozvem ked bude mat 3,5 roka,doma sa rozpravame dvojjazycne,takze to neriesim ,rozumie v oboch jazykoch vsetko
@sonagolisova ved prave, ze dnesna doba je rychla a vystresovana, ale to si robime my, ludia 😉 a este to aj prenasame na nase deti. Vies, stale sa tu pise o detoch, ktore len nerozpravaju. Ak by malo dietatko aj ine problemy, trebars, ze nenadvazuje ocny kontakt, ma nejake divne ritualy pri hre alebo celkovo, nereaguje na rodica, na meno (a to vzdy, nielen obcas, ked je pohruzene do hry)....tak budem prva, ktora bude radit ist k odbornikovi. Ale pokial len nerozprava, tak naozaj netreba panikarit. Pokial viem, co sa tyka reci, prave odbornici radia cakat aspon do 3.r., tak nechapem, preco sa odrazu panikari skor. Chapem mamicky, ktorych deticky maju nejaku diagnozu alebo problem, ze chcu pomoct, aby sa nieco nepodcenilo, nezanedbalo a pod., ale tu sa uz kazde nerozpravajuce dieta posiela k odbornikovi 😖
@love232 netlač naňho, môj malý tiež v 2,5 roku skoro vôbec nerozprával /ale poznal všetky značky áut - síce svojou rečou, aj písmená, všetko mi rozumel/, moja mama bola z toho na nervy, stále ho porovnávala so synovcom čo rozprával už nejak po roku, no mňa to vôbec netrápilo, on bol zas oveľa šikovnejší v iných veciach, pohybovo nadaný a pod. Pýtala som sa nato pediny a ona povedala že do 3 rokov sa nemusím vôbec obávať a hlavne uvidím až nastúpi do škôlky. Mala pravdu, malému neprešli ešte 3 roky a už som niekedy hľadala gombík kde by som ho vypla 😀 A teraz ako nastúpil v septembri do škôlly ani nehovorím. Ešte nevie l a r ale to som si zisťovala že sa rieši až v 4,5-5 rokoch takže ani to nesúrim.
@love232 Ahojaj,nestrachuj sa,my sme mali tiež to isté a to sa mu každý naplno venoval ale bol pohodlný a lenivý v tomto 🙂 nijak sme to doma nedoriesili,a nakoniec pomohla škôlka,tam sa pustil rychlo do reči bo mu nic iné ani neostávalo 🙂. A teraz? Niekedy keby bol 5 min.bez otázok,by som sa potešila 🙂 ale nech keca koľko sa mu rači,na to ma jazyk a ústa 🙂 takže neboj,okolnosti tvojho malého tiež donutia,netreba to silit,aj tak začne keď sa len a len jemu bude chcieť 🙂
@love232 ahoj, hlavne kľuúúúd 😉 , každé dieťa je v tomto individuálne. Môj starší syn pri nástupe do škôlky vo veku 34mesiacov toho tiež veľa nenarozprával a v škôlke sa potom rozbehol. Keď pôjde do kolektívu tak sa bude "ťahať" za ostatnými deťmi a ešte budeš spomínať aké to bolo fajn "keď bol tichý", keď ti bude ešte o 21,30píliť uši...
@love232 je Vela chlapcov a poznam ich osobne,ktori zacali rozpravat az po 3 roku,az potom by som to riesila s odbornikom,dnes nevedia zase pusu zavriet a stale nieco rozpravaju 😀