Ahojte, mam 17 mes. dcerku ktora si nevie zvyknut na jasle. Stale place, nezapaja sa, zatial tam dlhsie ako 4 hod. nevydrzala. O par tyzdnov sa musim vratit do prace a neviem ako dalej. Mali ste niekto podobny problem? ako dlho trvalo kym si vase deticky zvykli? Keby som sa nemusela do prace vratit tak ju tam nedavam ale musim tak by som jej to aspon chcela nejako ulahcit ak sa da.
@karotka83 dva tyzdne je velmi malo....pokial si nezvykne ani o mesiac zvazila by som nejaku inu opateru....neviem akym sposobom je tam na zvykanie...moja si tiez tazko zvykala a ked sme mysleli ze kasleme na to tak zrazu uplne bez problemov a teraz je tam velmi rada ma 22 mes. ....a poviem ti teraz s odstupom casu ze neviem ci bolo pre mna zle to ze som ju pocula plakat hoci len dve tri minutky co som odisla alebo teraz ked vidim s akou radostou tam ide, samozrejme ked po nu pridem sa tesi....
@karotka83 ze sa nezapaja je uplne normalne. Pre taketo male deti nie je prirodzene hrat sa s rovesnikmi. Nas sa zacal ako-tak zaujimat o "spolocenske dianie" okolo 2 rokov. Dovtedy v jasliach fungoval viac menej ako samostatna jednotka - hral sa, s cim chcel, pozoroval, skumal.. ale bol spokojny. Programu sa zucastnoval len ked chcel, nikto ho nenutil.
Co sa tyka placu, tak ten sme nejak moc nemali, ale syn ani nebol nauceny byt zavisly na rodicoch. Prve dva dni som bola v jasliach s nim aj ja, len doobedia, potom uz chodil sam. Tvoja place v jasliach v tvojej pritomnosti, alebo aj ked tam nie si? A aky je pristup personalu?
treba vydrzat. nam to trvalo asi mesiac, mozno aj viac. on chodil len na dve doobedia a na zaciatku len po hodinke. mne radili dat ho na dlhsie, vraj by si skor zvykol, myslim aspon na 3 cele dni ale v tom case som bola opat tehotna takze som bola doma na MD preto som ho nechcela davat na viac dni, bolo to vylucne kvoli tomu aby mal nejaky kontakt s detmi.
syn plakal velmi a dlho to trvalo, bolo to nase prve odlucenie od seba tak sa to dalo cakat. nosili sme mu jeho oblubenu hracku - loptu, to trosku pomahalo. ale dlho dlho nic, len plac, pokakaval sa ked bol rozruseny. ja som z toho uz bola na nervy a potom zrazu nastal zlom a zvykol si. ale to som ho uz chcela odtial brat prec.
Ahoj, určite má kazdá mamička s tým problem, je to normálne kým si dieta zvykne nato, ze tam bude samo, bez rodičov, a navyše ked má 17 mesiacov, je ešte maličká, chce to len čas, ja som s malým musela chodit do jaslí denodenne vyše dvoch týzdnov, sedávala som 4 hodiny na chodbe, a potom po predlzenom víkende akoby sa niečo v nom zlomilo, ostal tam, neplakal....daj jej čas, nech si zvykne, mne teraz malý nechce íst domov, ked po neho prídem 🙂
Mala place nie len ked odchadzam ale aj ked tam nie som. Je to vlastne prvykrat kedy sme od seba, predtym sme boli od seba najdlhsie na 1,5 hodiny. Zatial sa pokusim vytrvat ale neviem ako dlho to zvladnem :( jedno stastie ze ked pridem po nu tak potom je uplne v pohode, hra sa doma pekne, papa, smeje sa aj spinka kludne takze nebadam na nej nejaky stres.
Trosku ste ma upokojili, dufam ze to bude aj v nasom pripade tak ze to chce len cas.
@karotka83 Sestrin malý chodil do jaslí od 12 mes. a zvykol si veľmi rýchlo, prvý den plakal, druhý den plakal len dokým tam bola sestra a ked odišla prestal a odvtedy žiadny plač, ale aj učiteľky vraveli, že bol veľmi dobručký. Je to individuálne. Mali tam aj dieťa, ktoré plakalo každé ráno 2 hodiny vkuse, strašný rev. Zvykol si až po 2 mesiacoch, jeho mama už bola z toho dosť zúfalá, ale musela do práce, lebo im to finančne nevychádzalo.
@karotka83 Tiez som nechcela verit tomu, ze to toho môjho prejde, ked som videla, čo tam vystrájal a ako plakal, ale prekvapil ma ... a Teba tiez prekvapi mala 🙂 drzim palce
no moj adaptoval postupne , nastupil ako 18 mesacny, prv som tam bola s nim 2 hodky a isli sme domov, to asi tyzden, potom som ho priviedla a odisla a o 2 hodky som pre neho prisla, to asi tiez tyzden, potom na 4 hodky bol sam a potom uz na cely den o 9 - 3 hod , zvykol si rychlo ale hlavne zacal velmi skoro rozpravat plynulo 🙂 najhorsie ze som mala spociatku horsie vycitky ked som ho tam nosila, plakala som s nim...ale...vsetko preslo
@karotka83 : asi ťa nepoteším ale nám trvalo 2 mesiace kým si malá zvykla a to aj tak sem tam ma také obdobie že ráno plače, u nás najviac pomohlo žiadne lúčenie, rýchlo ju tam dať a zvrieť dvere, vtedy je to najlepšie, ale aj keď plače idem ešte odviesť staršieho a keď sa vraciam tak už počujem že je ticho
@karotka83 nepotesim ta..nas nastupil az ako 4,5r.a zvykal si 3,5m.... A to sme predtym skusali aj sukromnu skolku,tam si nezvykol vobec (to mal 3 a tristvrte roka).
Ulahcit? Nelucit sa dlho a ak moze mat so sebou nejaku hracku. Nas mohol. A s jej nastupom musis byt vyrovana ty. Niekedy pomoze,ak dieta odprevadza otec,nie mama. A povedat jej,kedy prides - napr. Po vyspinkani sa. Alebo spapani obeda.. To by uz mohla rozumiet..
Maly siel vzdy na cely,den (ta sukromna bola polhodinu pesi,tak preto,ale chodil len na 3dni v tyzdni).
Dva tyzdne je malo, urcite je to tazke pre matku, asi este tazsie ako pre dieta. Ak vies ze je tam na dobrom mieste, tak pockaj 2-3 mesiace. Moje deti nemali problem nikde, ale zas sme ich davali sem-tam prespat u babky od 2 mesiacov a nosili na vylety k znamym, hotely, tak boli zvyknuti. No kamaratka isla byvat do nemecka a jej trojrocna plakala prve 3 mesiace vkuse, potom uz fajn. Ale viem, ze to bolo narocne pre nu ako matku, pozor dom na vztah pri tych nervoch ;) dcerka si zvykne. A nechapem toto navykanie pol dna, potom cely....ak si zvykne pol dna, zas si musi zvyknut na cely. ja by som davala hned na cely den, ked uz tam musi ist...
Tak náš mladý muž je asi iný extrém, do jaslí sme ho dali, keď mal dva roky. Prvý týždeň len na hodinu (ke´d boli deti vonku), druhý týždeň len na dopoludnie a potom už na celý deň. Ani raz som s ním nezostala. A plakáva ešte dodnes, rána sú fakt ťažké. A už je to viac ako pol roka. Ale učiteľky hovoria, že len čo sa za nami zatvoria dvere, prestane. Párkrát sa musel manžel vrátiť (zabudol nechať veci v skrinke, do triedy nevošiel, syn ho nevidel), ale už ho nebolo počuť plakať. A cez deň je v pohode, hrá sa, spolupracuje. A popoludní porozpráva, čo zažili, kamarátov má rád, teší sa na nich, ale stále povie, že do škôlky nejdeme :D.
nas zacal chodil od 14 mesiacov plakal,vrieskal,kopal nas kazde rano cele 2 roky,najucinnejsie bolo hned sa rozlucit a odist akonahle nas nevidel zmenil sa na normalne dieta ktore sa hralo,zapajalo do cinnosti,od septembra chodi do skolky uz sme sa upokojili ze bude zvyknuty na kolektiv vela deticiek postupiloz jasliciek snim do skolky ale mylili sme sa cirkusy pokracovali dalej mozno mesiac je klud ,
dakujem baby ze ste sa so mnou podelili o svoje skusenosti. Prave som ju tam odniesla a zase plackala, uvidime ked po nu pojdem o 2 hod co povedia. Dufam ze sa upokoji. Na buduci tyz. uz by som chcela aby tam ostavala aspon dopoludnia. Ked pojdem do prace bude tam musiet ostat cely den tak aby vedela ze tam sa aj papa, spinka....nie ze to bude potom zrasu pre nu sok.
clovek chce pre svoje deti len to najlepsie ale niekedy proste musi spravit aj nevyhnutne veci (dat do jasli) ....taky stres aky teraz prezivam som este nemala :(
u nas boli prve dva tyzdne zvykacie po troche nnajprv som tam s nou bola pol hodinu, potom hodinu potom som ta bola ale len tak opodial, postupne som ju tam nechavala samuu na hodinku, dve, a potom pol dna, a potom uz aj spinkat, vzdy mohla mat dudlik aj svoju mojkaciu hracku, teraz moze mat dudlika mojkaciu hracku do 9 kym nepridu vsetky deti potom si to odlozi tam kde spinka a pri spinkani to moze mat....takisto platilo dat pusu rozlucit sa a odist ....vzdy som pocuvala este chvilu za dverami ci place a bolo to vzdy kratsie a kratsie...chodila som tiez ako uzlicek nervov a velakrat som bojovala s tym ist po nu a nenechat ju tam....potomm mi pomohlo sa o tomto povypravat s ucitelkou o tom ze ma to trapi a potom som sa ukludnila a odvtedy uz ani mala neplakavala...deti citia ze mi nie sme v poriadku mozno ani to neposobi dobre na tvoje dieta lebo citi ze si stresovana....skus sa o tom porozpravat s ucitelkou a aj o tom ako sa dieta sprava a tak....mozno to pomoze tebe a ked budes v pohode ty bude to dobre aj pre dietatko....teraz ked rano poviem ze dnes ideme za detmi nemusi ani ranajkovat ani nic uz si obuva topanky....a nevadi jej ani to ze je v pyzame... 😉
nie je to vzdy mozne. My sme zili v zahranici, nemali sme v okoli ziadnu rodinu. Svokrovci zili tiez asi 3 hodiny autom od nas a navyse boli uz postarsi ludia vyse 70-rocni takze by som ich s malym babatkom ani nenechala. Inak je to dobry argument, len bohuzial sa to vzdy neda tak zariadit.
Ale vsetky deticky si nakoniec zvyknu na skolku, len kazdemu to trva inak, niekomu aj dost dlho ale raz to pride.
ja som sa tiez mala vratit do prace uz ked mal maly 9mes. , max do roka je materska tam ale ja s om to nedokazala a nastastie sme si to mohli dovolit aby som nechala pracu a ostala doma a venovala sa detom. ale inak som ozaj nemala nikoho s kym by som syna, neskor obe deti mohla nechat.
ale teraz su v pohode, myslim ze som urobila dobre ze som sa im venovala a teraz nemaju problem. idealne by bolo mat nablizku starych rodicov a tety, krstne, sesternice, bratrancov 😎
Ale ty si asi mala stastie ze tvoj maly bol taky pohodak a hned si zvykol, lebo poznam aj malicke deti co vystrajaju a placu. Asi je to individualne.
@fidka79 tak to povedz mojim detom,ktore boli zvyknute na to,ze ich strazia pribuzni..a aj tak maly plakaval v skolke 3,5m....a aj tak mala od isteho casu revavala aj pri mojej mame,na ktoru bola od narodenia po mne najviac zvyknuta...prosto teraz v novembri po jednej chorobe odmietala byt s niekym inym ako so mnou.. A na tatina si zvykla az prednedavnom...a to bude mat tri roky. Nastastie sa to opat zlepsuje... Ale uz ma upozornila,ze v skolke bude plakat. Tak som jej povedala ze si poplace a pojde sa hrat.
@fidka79 Moj mladší syn bol takisto stále so mnou, manžel pracoval v zahraničí do jeho 2 rokov a moji príbuzní nemali záujem strážiť mi malého. Sestra by mi aj postrážila, ale má 4 svoje deti, z toho jedno má veľké zdravotné problémy, takže mi bolo fakt blbé nechávať jej na krku ešte aj moje dieťa. Moja mama absolútne žiadny záujem, max. mi ho postrážila, ked som išla po šestonedelí na gyndu a to bolo všetko. Svokra trvale preč v zahraničí, ked prišla, tak len na hodinku na návštevu a dovi dopo. Kamarátky všetky v práci alebo majú svoje deti a svoje starosti. Takže nie vždy sa to dá, ale moj malý nemal problém vôbec v školke neplakal ani prvý den, mal 2 a pol roka vtedy.
@karotka83 mno, chudato male. Myslim, ze by bolo namieste zvazit aj ine moznosti opatery. Napr. opatrovatelka, alebo minijaslicky sukromne, kde je lne minikolektivik, najlepsie u opatrovatelky doma v domacom prostredi. Ze by si na osobu, ktora sa o nu stara zvykla ako na babku, tetu...Detom to trva rozne dlho. Co mam ja skusenosti, tak dva tyzdne a placu zvycajne len pri odchode rodica. Niekedy chytia svetabol, ale zvycajne to prechadza po tych dvoch tyzdnoch. Moje deti isli k opatrovatelke, ktora im je ako babka u nej doma, kde byva tak 5 deti plus minus. Mali 21 mesiacov, syn plakal rano 5 dni a dcera 10. Tipujem, ze Tvoja mala nie je pripravena, kazde dieta to ma inak. Este to pre nu nie je, ale ona to vzda, ked ju tam budes vozit a uvidi, ze proste ma smolu. Mozno si zvykne casom. Nezavidim jej to. Ale ak to fakt potrebujes, tak aj tak nemas na vyber.
@fidka79 vsak v poho..moj je uz teraz ok..len jemu nepomohlo na zaciatku ani to, ze tam ma kamosov..tam bol aj ten problem,ze vsetci si uz svoje odplakali pred rokom a jeden chlapec (poznaju sa inak z ihriska) mu robil zle. Ale to uz je viac-menej vyriesene..
Moj sa inak uz od dakeho 15m. "hraval" s detmi-nahanali sa s kamosmi a po 2.r.ma na ihrisku takmer nepotreboval,ked tam mal kamaratov.
No mala je ina..ta sa najradsej hra sama alebo so mnou,nikomu nechce nic pozicat (teda,obcas ano,ale tazko to nesie). Jedine este k takym detom do 2rokov tak viac inklinuje.. Tak absolutne netusim,ako zareaguje na vacsi kolektiv bezo mna, lebo aj na cviceni s detmi je utiahnutejsia. Reaguje,vacsinou sa zapaja,ale je ticha,malo priebojna zatial.
ako dlho tam uz chodi? aj moj syn mal velky problem ale nakoniec si zvykol