Ahoj. Podobné témy tu boli, ale nenašla som odpoveď na môj problém. Mám takmer 14-mesačné dievčatko, ktoré je plne dokrmované, ale zároveň stále kojené. Cez deň jej dávam mliečko, aj keď si nepýta - v tom problém nie je. Ale často sa mi budí aj v noci na cicanie - doslova - často ani nepije. Inak nedokáže opäť zaspať, občas pomôže aj hojdanie na vankúšiku. To by stále nevadilo, ale o 6 mesiacov čakáme druhé bábätko a je nereálne kojiť V NOCI obe súčasne. Gynekologička mi povedala, že staršiu nie je nutné odstavovať, aj som tomu rada, ale nočné kojenie ukončiť musím, inak sa zbláznim pri dvoch. Mám na to teda ešte pol roka, ale ešte je malinká aby pochopila akékoľvek moje výhovorky. Pôvodne som ju chcela dojčiť do minimálne 2 rokov, ale pri dvoch sa asi vôbec nevyspím. Mimochodom, malá spí pri nás (k manželskej máme pritlačenú válendu, no aj tak rotuje celú noc a vytláča nás), často sa budí, keď sa čoilen dotkne mňa, manžela, steny, či paplóna, proste chce osobný priestor. A potom už len cicať.
@moonlightflower Doktorka povedala, že nemusím odstavovať, ale to bolo vrámci toho, že som tehotná, že to nemá vplyv na vývoj bábätka v brušku. To, či to budem zvládať ja - je druhá vec. Som sa smiala, že prinajhoršom sa možno odnaučí, keď budem v pôrodnici, ale to potom chudák môj manžel....a aj pre malú by to bola šoková terapia
Kamoška to vyriešili tak, že v noci k malému vstával len muž a dával len vodičku. Presne sa im budil len na dudkanie...Bábo im spinkalo v postielke. Dve noci poplakal a bolo🙂
@sednaja v prvom rade sa musis odhodlat ty, mozno tebe to je v konecnom dosledku luto najviac 🙂 a ak sa rozhodnes, mozes skusit tak, ze jej v noci ponuknes namiesto prsnika vodu, caj alebo nieco ine, u nas bol prvu noc plac asi zo 3x, dalsiu noc sa zobudil len raz, cucol si caju a dalsiu uz sa radsej nezobudil vobec. Odvtedy spime celu noc a to spi tiez s nami.
Moja mala má o 2 mesiace dva roky,teraz som na začiatku tehotenstva,ale tiež sme mali problém,že mala bola vkuse v noci na mliecku,stale sa budila a pýtala,spala s nami v posteli a nikto z nás sa v podstate nevyspal ☹ ale uz som si povedala,že dosť a zo dňa na deň sme skončili s kojenim,poobede pred spaním som jej nedala mliecko a supla ju rovno do postielky,po 20 min plakania som prišla k jej chytila ju za rúčku a hneď spala a takto je to už tyzden,ani nepýta mliecko a vieš čo predtým sa mi budila každú polhodinu a teraz prespi celú noc!!! Ps:
Mne ked sa tu prvú noc budila len som ju chytila za rúčku a spala ďalej,ale bolo to ťažké pre mňa,milovala som naše spoločne chvíľky papkania avšak som sa bála,aby sa niečo nestalo babatku,lebo má pichavalo v bruchu pri dojceni ☹
Moja malá nevie zaspávať sama, postieľka pre ňu neexistuje, zaspáva buď hojdaním v kočíku, alebo hojdaním na vankúšiku (rozmaznaná 😉 ), aj hladkanie som skúšala - nefunguje. A nepozná ani cumeľ, ani fľašu, pije len cez slamku, z lyžičky.......ale ĎAKUJEM, príde mi to ako dobrý nápad, skúsim napriek tomu fľašu vody s cumľom, len to musím realizovať ja, lebo manžel chodí do roboty..... rozmýšľala som aj skúšať ju v noci pohojdať na vankúšiku miesto kojenia, len aby sa potom nenaučila na hojdanie, to sa už vôbec nevyspíme....dúfam, že tá vodička zaberie. Ďakujem ešte raz všetkým. Keby ste mali ďalšie typy, sem s nimi.
@sednaja ahoj 🙂 tak presne môj prípad, toto som riešila aj ja, dcérka mala 15.mes keď som otehotnela a tohto" problému" som sa aj ja najviac obávala 😝
ona bola totiž na mňa neuveriteľne naviazaná, tak ako aj tvoja, bola som jej cumeľ, aj flaška, aj zaspávala na prse 😉 postupne ako mi bruško rástlo normálne neviem či hormónmi to bolo zapríčinené, ale bola som hrozne precitlivená a doslovne mi to bolo nepríjemné ako sa prisala na mňa, už som fakt všelijak rozmýšlala akým spôsobom to čo najrýchlejšie a najbezbolestnejšie pre nás obe vyriešiť 😒
a nakoniec sa to vyriešilo skoro samo 😕 či mliečko dostalo inú chuť a prispôsobovalo sa potrebám druhého dieťatka, malá sa sama začala odťahovať a vždy sa už len na kratučko skôr asi kvôli blízkosti pricucla a okolo cca 7.mes.prebiehajúceho druhého tehu.sa sama odstavila 😉
kúpila som jej fľašku-MAM cumel , ktorý tvarovo najviac imitoval prso a zvládli sme to a ešte aj pobyt v pôrodnici ( z toho som mala hrôzu, že ako bezo mňa prežije), prežila už ako velkáčka 😀 s tatinom a bračekom fakt neuveriteľne dobre a potom sa mi viac naviazala aj na manžela a nemala problém ano so žiarlivostou na maličkú sestričku 🙂
..tak som sa nejak moc rozpísala, chcela som len dodať na záver,že asi je všetko najlepšie riešiť za" pochodu" a človek, aj telo sa vlastne prispôsobí najlepšie ako vie danej situácii 🙂
DRŹÍM PALČEKY! 🙂
@secret Ďakujem, už som dostala aj pár tipov, že nemám prestávať s kojením, že sa dajú aj dve deti súbežne - a máme ešte pol roka. Osobne by som ju dosť nerada odstavovala (pokiaľ nemusím), takže ako hovoríš - budem to riešiť za pochodu, uvidím ako sa situácia vyvinie. Šesť mesiacov u takéhoto bába je naozaj dosť a ak by sa už nijak nedalo, sama by sa neodstavila a ja by som situáciu nezvládala, tak snáď pomôže tá fľaša s vodou. Bude asi najlepšie nechať tomu voľný priebeh. Mimochodom, takú fľašu MAM som mala aj ja, ale som sa všetkých zbavila s tým, že nebudem fľaškovať a prejdem z prsníka rovno na pohár. Tak snáď nebudem musieť kupovať to, čo som dávno zavrhla 😀
Ďakujem ešte raz veľmi pekne za cenné rady a osobné skúsenosti. Nech sa darí 😉
@vejula No, to si pekne napísala - jeden na jednej, druhý na druhej strane.....Takže prirodzená antikoncepcia, tretie asi tak skoro nebude, že? 😀
A ozaj, keď už máš toľkomesačnú skúsenosť. Má to nejaký vplyv na tvoj organizmus, keď ťa takto "vyšťavujú" dvaja drobci súčasne, prípadne nemalo to vplyv v tehotenstve?
jeeej, to som rada zienky ze tu citam take rozumne nazory 🙂 aj mne tento prispevok velmi pomohol, kedze som bola dost znicena z toho co mi gynekologicka povedala tesne po potvrdeni tehotenstva. Mam 15 mesacneho synceka a ked pocula ze ho kojim tak mi povedala ze babo v brusku nemam rada a ze mu beriem ziviny na ukor toho 'velkeho'... a ze si koledujem o potrat atd...pritom ja som o takom niecom nikdy nepocula, citala som pravy opak o tychto veciach, ze kojit sa moze pocas tehotenstva normalne a bud sa starsie babo samo 'odstavi' alebo sa da pokracovat aj po porode v kojeni obidvoch deti...no ale jej slova ma vtedy tak zaskocili ze som nebola schopna ani reagovat, prisla som s placom domov, malickeho som samozrejme nevedela odstavit len tak ...tak som aspon obmedzila kojenie na max. 2x denne. Teraz uz mam noveho gynekologa, k tej bosorke uz nejdem a som rada ze aj vy to takto vsetky beriete ze je to normalne a nie ze pachame nejaky zlocin ked kojime svoje deticky pocas 2.ho tehotenstva.
neviem ja som sa tiez divila ze ked si tehotna preco nemozes kojit a zdalo sa mi to divne ved je to dobre pre babetko ale potom som sa dozvedela aj docitala preco sa nema a to preto lebo ked vraj kojis tak spospbujez kontrakcie tak preto by sa nemalo aby si nahodou predcasne neporodila....ja som za kojenie aj do 3 rokov ale ak to ma uskodit tvojmu babetku tak potom neviem radsej prestat nie? neviem necitala som vsetky komentare
@sednaja ja som dojcila do 6 mesiaca tehotenstva a tiez som to mala podobne ako ty... teraz riesim aby sa starsi syn nebudil a necestoval v noci po byte hladajuc ma, lebo spavam s mladsim v inej miestnosti. ALE dojcit sa prestal uplne sam, proste som mu stale rozpravala, ze uz nechame babatku mliecko, ze pritulit sa moze, ale ze uz cuckat v noci nebudeme. Bala som sa, ze sa po narodeni mladsieho k dojceniu vrati, ale nie, hoci tulit sa chodi vzdy. Dnes mi povie" Mama Matko, zas vsetko nevycuckal. tecie ti mliecko, chod sa umyt 😀"
no prave, keby to malo babatku uskodit tak jasne ze kojit nebudem, ale vidim aj tu medzi dievcatami ze maju osobnu skusenost a vsetko je ok s detickami, tak preco takto strasit buduce mamicky? Citala som aj na mamile ze tento nazor je dost zastaraly, robili sa vyskumy a ziadny nepotvrdil ze by kojenie ohrozovalo babatko v brusku...robili to na vzorke 1 milion zien a tie kojili cele tehotenstvo. Ziadna nemala problemy a aj deticky boli zdrave. tak nech su aj tie nase 🙂
@bronia13
@tanik007 Neuvažovala som o tom, že ukončím dojčenie kvôli tomu, žeby to mohlo ublížiť bábätku v brušku, skôr si neviem predstaviť dojčiť v noci 2 deti naraz. Pôvodne som chcela dojčiť minimálne do dvoch rokov, takže nie som nadšenec myšlienky, žeby som to mala ukončiť. Ale rozhodla som sa nechať to na prírodu, budem to riešiť za pochodu. Možno sa malá odstaví sama, možno to príde časom a možno to zvládneme všetci spolu a budem mať v noci dvoch vyciciavačov 😀
@ewisam, juj to až chytá za srdce 😕 veď ponúkni aj staršiemu... tandemové dojčenie ešte nikdy nikomu neuškodilo, ak však matka neživí svoju nejakú výhradu v hlave... je veľká škoda, že mu neponúkneš, najmä, ak vidí, že ti ešte aj mlieko vyteká z druhého prsníka... a že Maťko mu nechal. Je veľmi statočný, že to ešte takto aj povie, ale isto mu je smutno. Tak sa na to aj ty tak pozri, že mu nechal. Veď aj ten starší je ešte len bábätko. Ponúkni mu, aby si sa neskôr nemusela trápiť výčitkou, že si ho o niečo ochudobnila. Hŕŕ'do toho, šup naspäť na prsník! 😀 Alena poradkyňa BA
@sednaja ahoj. Prečítala som diskusiu a môžem sa iba pripojiť k názoru, že pol roka je ešte veľmi dlhý čas 🙂 veci sa vyvíjajú a vôbec to nemusí byť také ťažké ako sa to teraz môže zdať. Ak budeš spať s deťmi, tak sa celá situácia bude dať zvládnuť, za predpokadu, že ani cez deň staršiemu dieťaťu nebudeš nejako obmedzovať dojčenie, naopak, že budeš aj naďalej ponúkať. Veľmi ti radím, priam kladiem na srdce, aby si si obstarala šatku, aby si mohla malé bábo naviazať a dojčiť ho tam prevažnú časť dňa. Nebude ťa to celé okolo malého bábatka vyčerpávať, lebo sa tam bude "obsluhovať" prakticky samé, a tak budeš mať dosť síl (a aj ruky) pre staršie dieťa (a na inú prácu) a tiež na pokračovanie dojčenia v tandeme. Ke'd vyviažeš počas dňa bábo a budeš dojčiť statičky, tak staršia sa môže pridať a dojčiť sa v tandeme. Keď budú prisatí spolu, úplne tým eliminuješ prípadnú žiarlivosť. Tandelové dojčenie má aj túto báješnú funkciu 🙂 V noci to mladšie bábo sa akurát napapá a spí ďalej, zásadne neprebaľuj pred dojčením ani po a tiež nedávaj odgrgávať. Buďte v posteli celú noc. Ak sa dcérka bude dožadovať v noci prsníka, vždy je lepšie jej ho dať ako si komplikovať život trebárs hojdaním vo vankúšiku... 😒 to je oveľa náročnejšie ako jej poskytnúť prisatie. Neboj sa ničoho. tandem pomáha, hoci by sa mhlo zdať, že je to naopak... Želám ti všetko naj naj naj! Alena poradkyňa BA
@sednaja ahoj 🙂 ja mam medzi dcerkami 2 rocny rozdiel. Starsia tiez bola zavislacka od prska. Spavala medzi nami a kazdu hodinu bola hore a pytala si prso. Dojcila som ju do 6.mesiaca tehu a potom som ju odstavila. Proste som uz bola velmi unavena z dojcenia. Mala mala vtedy 22mesiacov. Proste som si prelepila bradavky a povedala ze som bola u doktora a mam au. A cuduj sa svete mala to pochopila a bez slziciek a odvtedy spava celu noc 🙂
@emocia jemu nie je luto a ja nemam pocit, zeby som ho ochudobnila dojcil sa viac ako 2,5 roka...a to si myslim, ze je viac ako dost... Asi sa ti to velmi pacit nebude, ale aj ja som len clovek, teraz spavam 4h denne 6h ked sa zadari, takze tandemovo nehrozi...ale to uz je iny pribeh 🙂
@emocia Ahoj a ďakujem za vyčerpávajúci príspevok. Vidím, že si veľká nadšenkyňa dojčenia (veď aby nie, keď si laktačná poradkyňa). Našťastie s denným kojením problém nie je a to by mi ani tak nevadilo, pretože tu ide hlavne o spánok. Ja sa nevyspím už teraz pri jednom dieťati a kdežto ešte pri dvoch. A čo je sranda, teraz, keď je staršia je to s ňou ešte horšie 😉 (malý prísavník) ....mimochodom, čo sa týka toho nočného prebaľovania, tak to si neviem veľmi reálne predstaviť ako by to bolo bez neho. Našu dcéru som cca prvý mesiac prebaľovala aj v noci, lebo keď som počula, že kaká, tak to sa nedalo nechať ju špinavú. Ale po tomto období to už nebolo potrebné, vydržala celú noc. A odgrgávanie u nás tiež nikdy nebolo potrebné, ale všetky deti sú iné a ktovie aké bude to druhé. Ono mi to zas nestojí za to, aby sa mi bábo povracalo, prípadne sa mrvilo kvôli bolesti bruška.
Ale, ako som už povedala, nejde mi o nič iné, len o časté nočné vstávanie. Ak bude druhé bábo tak často hore ako to prvé, tak to budem už fakt viac nespať ako spať 😉.......avšak, nechávam to na prírodu, rozhodla som sa netlačiť do ničoho ani seba, ani drobcov, uvidíme ako sa situácia vyvinie 😉
Ja som bola v 4.mesiaci a moj starsi syn mal 2.rocky.Stale som ho kojila a tiez som rozmyslala ako a kedy go odstavim,ake to bude,ci nebudem mat problem s prsnikmi po odstaveni atd...no v den jeho 2.natodenim vecer som mu davala prsnik a on ODMIETOL! Rano taktiez so slovickom fuj... A tak sme sa sami odstavili,bez problemov,bez "nasilia",bez problemov s prsnikmi. Takze moja rada,zbytocne neries veci a nestresuj sa.za tych 6mesiacov sa moze stat cokolvek. Nechaj to plynut a uvidis. Mne dr.povedala,ze dojcit tak do 5.mesiaca,potom ze je zvysene riziko predcasneho porodu,to kvoli tomu,ze pri dojceni doxhadza ku kontrakciam maternice.ale ja si myslim ze az take silne to az niesu... . A keby si aj mala kojit obe,tak sa aspon vzijes do koze mamiciek co maju dvojicky a nebudia sa v noci rovnako 😉.e Drzaj sa,uvidis vsetko bud
@sednaja Keď Ti aj doktorka povedala, že nemusíš odstavovať, ja by som to asi nerobila...je to asi náročnejšie, ale stále máš dve prsia, môžu si cuckať spolu...ale je pravda, že jednoznačne sa poradiť nedá. V podobných prípadoch sa mi najviac osvedčilo vyčkať, ako sa to vyvynie samo, pretože mama mieni a dieťa mení...aby malá nakoniec nezačala namladšieho súrodenca žiarliť....možno sa to vyrieši samo